İçeriğe atla

Antoine Thomson d'Abbadie

Antoine Thomson d'Abbadie
Antoine Thomson d'Abbadie
Doğum3 Ocak 1810
Dublin, İrlanda
Ölüm19 Mart 1897 (87 yaşında)
Paris, Fransa
MeslekSeyyah, yazar

Antoine Thomson d'Abbadie, (3 Ocak 1810, Dublin – 19 Mart 1897, Paris) Fransız seyyah, coğrafyacı, etnolog, dilbilimci ve astronom. 1867'de Fransız Bilimler Akademisi üyeliğine seçilmiştir.

1835'te Fransız Akademisi, Antoine'ı bilimsel bir görevle Brezilya'ya gönderdi. Gözlemlerini Observations relatives à la physique du globe faites au Brésil et en Éthiopie başlıkları altında yayınlandı. 1837'de iki kardeş, Etiyopya'ya doğru yola çıktılar ve Şubat 1838'de Massava'da karaya çıktılar. Etiyopya ziyareti boyunca, bazen birlikte ve bazen ayrı ayrı Kaffa Krallığı'na kadar güneye doğru seyahat ettiler. Bilimlerdeki çalışmalarına ek olarak, Fransa ve Katolik misyonerler lehine nüfuz uygulayan siyasi mücadeleye girdiler. Etiyopya'da iken 1848'de bölgenin coğrafyası, jeolojisi, arkeolojisi ve doğal tarihi üzerine notlar alarak Fransa'ya döndüler.

Antoine, hem coğrafi sonuçlarıyla hem de siyasi entrikalarıyla ilgili çeşitli tartışmalara karıştı. Özellikle Kana'ya yaptığı yolculukla ilgili olarak doğruluğunu inkâr eden Charles Tilstone Beke tarafından saldırıya uğradı.

Çalışmaları

  • 1837'de pusulanın günlük değişmelerini incelemek üzere Brezilya'ya gönderildi.
  • Habeşistan ve Gallalar ülkesini dolaşıp inceledi. (1837- 1848)
  • Saint Domingue'de Venüs'ün Güneş üzerinden geçtiğini gözlemledi. (1882)

Eserleri

  • Yukarı Habeşistan'ın Geodesisi (Géodésie de la Ha-ute Ethiopie), Yukarı Habeşistan arazisini inceleyen eseri.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Victor Hugo</span> French romancı ve şair (1802–1885)

Victor Marie Hugo Romantizm akımına bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir. Hugo'nun Fransa'daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir. Pek çok şiirinin içinde özellikle Les Contemplations ve La Légende des siècles büyük saygı görür. Fransa dışında en çok Sefiller ve Notre Dame'ın Kamburu romanlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alphonse de Lamartine</span> Fransız yazar, şair ve siyasetçi (1790 - 1869)

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine, Fransız yazar, şair ve siyasetçidir.

Siyaset biliminde gericilik veya irtica, çağdaş toplumda bulunmayan, olumlu özelliklere sahip olduğuna inandığı statüko öncesine dönüşü destekleyen siyasi görüşlere sahip siyasi görüştür. Tanımlayıcı bir terim olarak gerici, siyasi yelpazenin ideolojik kavramlarından türemiştir. Bir sıfat olarak gerici kelimesi, statükoyu eski haline getirmeyi amaçlayan bakış açılarını ve politikaları tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Philippe</span> 1830ʼdan 1848ʼe kadar Fransız Kralı

Louis-Philippe, Orléans Dükü Louis-Philippe, 1830-1848 arasında Fransızlar kralı. Yönetimini büyük burjuvazinin desteğine dayandırmış, sonuçta işçilerin ve orta sınıfların başlattığı ayaklanmayla devrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ogaden Savaşı</span>

Ogaden Savaşı (1977-1978), Etiyopya ile Somali arasında Etiyopya'nın Ogaden denilen bölgesinde meydana gelen savaş.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı</span> 1861-1946 yılları arasında Güney Avrupada hüküm sürmüş bir krallık

İtalya Krallığı, 1861 yılında İtalya’nın birleşmesinden 1946 yılında İtalyan Cumhuriyeti’nin ilanına kadar devam etmiş bir krallıktır. İtalya Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra kurulmuş, bütün İtalya yarımadasını kapsayan ilk devlettir. Aradaki 12 yüzyıl boyunca İtalya yarımadasında çok sayıda devletçik kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Charles Robert Richet</span> Fransız hekim (1850-1935)

Charles Robert Richet, Fransız fizyoloji bilgini, bakteriyolog, psikolog, patolog, tıp istatistikçisi, metapsişikçi, filozof, sosyolog, şair, roman ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Takı (Paris)</span> Paris, Fransada bir yapı

Zafer Takı, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan tarihi anıttır. Charles de Gaulle Meydanı'nın ortasında, Şanzelize Caddesi'nin batı kısmında yer almaktadır. Boyu 45, eni 22 ve yüksekliği 49 metredir.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlık Komedyası</span> Balzacın eserlerinin genel ismi

İnsanlık Komedyası, Fransız yazar Honoré de Balzac'ın eserlerine verdiği genel isim. Eserlerinin niteliğini İnsanlık Komedyası deyimiyle açıklamak istemiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Sand</span> Fransız romancı (1804 – 1876)

Amandine Aurore Lucile Dupin, Fransız yazar ve romancı. Bazılarınca feminist olarak görülse de, kendisi bu harekete dahil olduğunu kabul etmemiştir. Büyük çapta ünlenen ilk kadın Fransız yazar olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Jules Michelet</span> Fransız tarihçi (1798-1874)

Jules Michelet, Fransız tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">François-René de Chateaubriand</span> Fransız yazar, politikacı ve diplomat (1768–1848)

François-René de Chateaubriand, Fransız yazar, politikacı ve diplomat. Fransız edebiyatı'nda Romantizm'in kurucusu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Charles de Borda</span> Fransız bilim insanı, siyasi danışman ve denizci (1733 - 1799)

Jean-Charles de Borda Fransız matematikçi, fizikçi, sosyal bilimci ve denizci.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Edouard Thouvenel</span> Fransız siyasetçi (1818 – 1866)

Édouard Antoine de Thouvenel, Fransız Fransız seyyah, diplomat ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Louis Duvernoy</span> Fransız hayvan bilimci (1777 – 1855)

Georges Louis Duvernoy bir Fransız zoologdu. Yaptığı çalışmalar ile 1847'de Fransız Bilimler Akademisi'ne ve 1851'de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne üye olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Capet Hanedanı</span>

Capet Hanedanı veya Fransa Hanedanı, Doğrudan Capetler veya sadece Capetler, 987'den 1328'e kadar Fransa Krallığı'nı yöneten bir Fransız hanedanıydı. Bu, Capet hanedanının ana koluydu ve Robertian Hanedanı'nın bir alt koluydu. Hanedanın atası Hugh Capet idi. Capetler bazen Üçüncü Kral Irkı olarak da adlandırılır. Hanedanın adı olan Capet adı, Hugh Capet'in lakabı olan Capet'ten gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel-Joseph Sieyès</span> Fransız devlet adamı ve rahip (1748 – 1836)

Emmanuel-Joseph Sieyès ya da abbé Sieyès, Fransız Katolik din adamı, siyasi deneme yazarı ve diplomattı. Fransız Devrimi'nin en önemli siyasi teorisyenlerinden olan Sieyès, Fransız Konsülü'nde Birinci Fransa İmparatorluğu'nda önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Marie-Félicité Brosset</span> Fransız tarihçi (1802-1880)

Marie-Félicité Brosset, Gürcü ve Ermeni araştırmalarında uzmanlaşmış Fransız oryantalisttir. Çalışmalarını çoğunlukla Rusya'da gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Veil</span> Fransız girişimci (1926-2013)

Antoine Veil, yüksek dokonulmazlık derecesine sahip Fransız bürokrattı.