İçeriğe atla

Antikapitalist Müslümanlar

Kapitalizmle Mücadele Derneği
Kapitalizmle Mücadele Derneği logosu, Kırmızı daire içinde Arapça "Lâ" kelime-i tevhid'in ilk kelimesi olmakla beraber "hayır" anlamına da geldiğinden, "Kapitalizme hayır" manası da taşır.
Kapitalizmle Mücadele Derneği logosu, Kırmızı daire içinde Arapça "Lâ" kelime-i tevhid'in ilk kelimesi olmakla beraber "hayır" anlamına da geldiğinden, "Kapitalizme hayır" manası da taşır.
Slogan
  • Emeği, ekmeği, alın terini ve hakkı müdafaa etmek için!
  • Mülk Allah'ındır.
  • Allah Ekmek Özgürlük!
TürSTK
Konum
  • İnşa Kültürevi, Vodina caddesi No:103/3 Balat-Fatih/İstanbul
Resmî dillerTürkçe

Antikapitalist Müslümanlar ya da Kapitalizmle Mücadele Derneği, 2012 yılında Müslümanlarca kurulmuş bağımsız bir dernek ve İslâmi Sosyalist oluşum.

İdeoloji

Grubun lideri İhsan Eliaçık, tüm Müslümanların kullanmadıkları her şeyi bağışlamalarının Kuran ayeti 4:136'ya göre zorunlu olduğuna inanıyor.[1] Bir röportajda, İslami görevin sadece yoksulları önemsemek değil, onları fakir yaptığını düşündüğü "kapitalist şeytani sistemi" devirmek olduğuna inandığını belirtti,[2] "tıpkı İslam peygamberlerinin zamanlarının şeytani sistemlerini devirmeleri gibi".[3]

Birçoğunun çıkarlarını ilerletmek için İslam'ı kullandığını ve Suudi Arabistan ve Pakistan gibi ülkelerin hepsinin İslam'ı "aşırı bir anlayışla" yorumladığını iddia etti. Laiklik hakkında soru sorulduğunda, laikliğin Kuran'ı dışladığını; ve laikliğe bir alternatif bulunabileceğini belirtti. "Sınırsız bir barış dünyasını" savunuyor.[4]

Evrim konusunda, bunun din değil, bilimin tartışması gereken bir mesele olduğunu ve İslam'ın zaten asla yanlış kanıtlanmayacağını yorumladı.[5] Çok eşlilik konusunda, çok eşlilikle ilgili ayetlerin yaygın olarak yanlış anlaşıldığını ve İslam'ın uygulamaya kesinlikle karşı olduğunu belirtti.[6][7]

Faaliyetler

1 Mayıs 2013'te Fatih Camii'nde toplandıktan sonra Taksim Meydanı'na yürüdüler.[8] 2013 Ramazan ayında yeryüzü sofraları etkinliğin başlatıldı.

Dernek ilk olarak Temmuz 2013'te Gezi Parkı protestolarına katılmalarından dolayı ün kazandı.[2][9] Protestolar sırasında örgüt, iftarı kutlamak için yeşil alanlarda halka açık piknikler kurdu.[2][10] Birkaç muhalefet siyasi partisinin üyeleri katıldı ve eyleme desteklerini gösterdi.[10] Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ve Türk diasporasından gelen Müslümanlar harekete destek verdi ve bölgede toplu dualar yapıldı, dua ederken müttefik gruplar polise karşı nöbet tuttular ve sırayla dua ettiler.[11][12]

2014 Ramazan ayında "lüks otellerde binlerce dolar harcanarak yapılan iftarlara karşı" Taksim Meydanı'nda yer sofralarını kurdular. 1 Mayıs 2014'te Fatih Camii avlusunda, ölen işçiler için namaz kıldıktan sonra Taksim'e yürüyüşe geçtiler. Yürüyüşe polis müdahale etti.[13]

Kaynakça

  1. ^ ""Ey İman Edenler; İman Edin!"". İhsan Eliaçık. ihsaneliacik.com. 21 Kasım 2011. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c Akyol, Mustafa (17 Temmuz 2013). "Why Turkey Has 'Anti-Capitalist Muslims'". Al-Monitor (İngilizce). 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2020. 
  3. ^ "Antikapitalist Muslumanlar". 4 Mart 2016. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  4. ^ "İslam'ın 'devlet' talebi var mı?". İhsan Eliaçık. ihsaneliacik.com. 1 Şubat 2007. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "İslam ve Evrim Teorisi". İhsan Eliaçık. Evrim teorisinde, İslam itikadını sarsacak bir durumun olmadığını, hiçbir halde de olmayacağını yazmıştır. ihsaneliacik.com. 16 Mart 2009. 13 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Sübyanla evlilik, çokeşlilik, kadın dövmek". İhsan Eliaçık. ihsaneliacik.com. 16 Mart 2009. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Muhafazakar Zamparalığa Dini Kılıf: Çok Eşlilik". İhsan Eliaçık. ihsaneliacik.com. 25 Mayıs 2011. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Antikapitalist Müslümanlar 1 Mayıs'ta ne yapacak?". demokrathaber.net. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  9. ^ "Turkey police clash with Istanbul Gezi Park protesters". BBC News (İngilizce). 31 Mayıs 2013. 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  10. ^ a b "Kuğulu Park'ta 'yeryüzü sofrası' kuruldu". Radikal. 22 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  11. ^ İSTANBUL, Aziz ÖZEN /. "Gezi Parkı'nda ilk cuma namazı". www.hurriyet.com.tr. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  12. ^ "Gezi Parkı'nda namaz kılanları korudular". CNN Türk. 3 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  13. ^ "Antikapitalist Müslümanlar'a gazlı coplu polis müdahalesi". Cumhuriyet.com.tr. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Namaz</span> İslamda farz olan günlük ibadet

Namaz, İslâm'ın şartlarından biri olarak kabul edilen bir ibadettir. Kur'an'da günün belli vakitlerinde abdestle birlikte duaya kalkılması ifadesi bulunur. Kur'an'a göre namaz Allah'ı anarak teslimiyetin gösterildiği bir arınma biçimi ve İbrâhim peygambere öğretilen bir ibadet şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Eliaçık</span> Türk yazar ve gazeteci

Recep İhsan Eliaçık, İslam ilahiyatındaki çalışmalarıyla tanınan Türk yazar. Yazılarıyla Antikapitalist Müslümanlar adıyla tanınan İslamî-politik oluşumun teorik altyapısını geliştirdi ve bu harekete sahip çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Bahriye Üçok</span> Türk akademisyen ve siyasetçi

Bahriye Üçok, Türk tarihçi, ilahiyat akademisyeni ve siyasetçidir. Türkiye'nin ilk kadın ilahiyatçısı olan Üçok, Türkiye'de İslam tarihi, İslam'da kadınların yeri ve laiklik gibi konular üzerine çalışmalar yürüttü ve çeşitli kitaplar yayımladı. Siyasete girdiği 1971 yılından itibaren 1990 yılına kadar cumhuriyet senatörlüğü, milletvekilliği gibi görevler üstlendi. Aktif siyaset yaptığı dönemde hem mecliste hem senatoda laiklik, irtica ve Türkiye'deki dinî konularla ilgili konuşmalar yaptı ve çözüm önerileri sundu.

<span class="mw-page-title-main">İftar</span> Ramazanda orucun açıldığı akşam yemeği

İftar, Ramazan ayında Müslümanların oruçlu geçirdikleri günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra yenen yemektir. Bu, onların gün içinde yediği ikinci öğün olmaktadır. Ramazan ayında günlük oruç, sahur yemeğinin hemen ardından başlar, gündüz saatlerinde devam eder ve gün batımıyla birlikte iftar yemeğiyle sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Bayramı</span> Ay takvimine göre Zilhicce ayının onunda başlayıp dört gün süren ve kurban kesilen dinî bayram

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günlerine 'Eyyâm-ı nahr' ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

<i>Neşeli Günler</i> (film, 1978) 1978 yapımı Türk Filmi

Neşeli Günler, yönetmenlik koltuğunda Orhan Aksoy'un oturduğu, yapımcılığını Nahit Ataman'ın üstlendiği, senaryosunu ise Sadık Şendil'in yazdığı 1978 yapımı komedi türündeki sinema filmi. Başrollerini Münir Özkul ve Adile Naşit'in turşucu rolünde oynadığı film, geçimsiz bir çiftin ayrılmasını ve sonrasında gelişen olayları komik bir dille anlatmaktadır. Filmin oyuncu kadrosunda aynı zamanda Şener Şen, Ayşen Gruda, Oya Aydoğan, Ahmet Sezerel, Mürüvvet Sim ve İhsan Yüce gibi isimler yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Gezi Parkı</span>

Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki şehir parkıdır. Taksim Meydanı'nın kuzeydoğusunda Cumhuriyet, Asker Ocağı ve Mete caddeleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Topçu Kışlası</span> 1806-1940 yıllarında Taksim Meydanında bulunan kışla

Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası, 1806 - 1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı'nda günümüzde Taksim Gezi Parkı'nın durduğu yerde bulunan yapı. Askeri işlevlerinin yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması gibi amaçlarla da kullanıldı. 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye başkanı sıfatıyla Lütfi Kırdar'ın isteği ve Avrupalı şehir planlamacılarından Henri Prost'un tavsiyesi üzerine yıkılan kışlanın yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırıldı, fakat planlanan düzenlemelerin pek azı yapılabildi. Şimdi yapının yerinde Taksim Gezi Parkı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Salavat</span> İslamî bir dua

Salavat, İslam peygamberi Muhammed’e ve onun soyundan gelenlere saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir. Kur'an’da Ahzab Suresi’nin 56. ayetinde Allah ve meleklerin Muhammed’e salâvat okuduğu belirtilerek, inanan kişilerin de ona salat ve selâm okumaları istenir. Müslümanlarda namaz içinde tahiyyata oturunca, namazdan sonraki dualarda, çeşitli dualarda (Mevlid) ve Muhammed’in adını söyleyince ya da yazınca ona salavat okurlar.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Yayalaştırma Projesi</span>

Taksim Yayalaştırma Projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin finanse ettiği ve Kalyon İnşaat tarafından inşa edilen ve Taksim Meydanı’nin araç trafiğini tünellere alarak meydanı genişletme ve meydanın yanında bulunan Gezi Parkı'na AVM, otel, rezidans kullanımı için Topçu Kışlası'nı yeniden inşa etmek üzere hazırlanmış bir projedir. Meydan düzenlemesinin ilk kısmı biten projenin dayanağı olan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından 6 Haziran 2013 tarihinde iptal edilmesi dolayısıyla proje de iptal edilmiştir. Ancak inşaat tamamlanmış, 13 Eylül 2013 tarihinde Taksim tünelleri açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Taksim Gezi Parkı’nın yıkılıp yerine Topçu Kışlası’nın replikasının yapılmasını protesto amacıyla kurulan bir dernek.

Taksim Dayanışma Bileşenleri Platformu veya Taksim Dayanışması başta Taksim Yayalaştırma Projesi olmak üzere Taksim bölgesinin yeniden şekillendirilmesinde halkın da söz sahibi olmasını amaçlayan ve bölgenin mahalle derneklerinin, sendikaların, meslek odalarının ve bazı siyasi partilerin bir araya gelmesiyle gerçekleşen bir oluşum.

Çapulcu başkasının malını alan, talan eden kimse, yağmacı ve düşman toprağına atla hücum edip yağma eden, akıncı anlamlarına gelir. Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı olayları sırasında göstericiler için kullanıldıktan sonra Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından, kelimenin tanımının değiştirildiği öne sürülmektedir. TDK sitesinde hâlen kullanılan tanım "Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı" olarak görülmektedir. Fakat Gezi Parkı olayları sırasında değiştirildiği iddia edilen bu tanım TDK'nın Türkçe Sözlüğünün 2010 yılında çıkan 11. baskısında aynen yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları zaman çizelgesi</span> Vikimedya liste makalesi

Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.

Türk modeli, çağdaş, ılımlı ve işleyen bir Müslüman demokrasi örneği olarak Türkiye'ye atıf yapar. Türkiye, seküler anayasayla sistematize edilmiş bir devletin, İslamcı köklere sahip parti ya da partilerce yönetilebilmesinin örneği olarak görülmektedir. Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetilen Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'yi 2002 yılından beri parlamentoda idare etmektedir. Bu iktidar sürecinin özellikle ilk yıllarında Türkiye Batı dünyasıyla iyi ilişkiler geliştirirken İran İslam Cumhuriyeti'yle de nispeten olumlu ilişkiler kurmuş ve uluslararası arenada Filistin yanlısı bir siyaset sürdürmüştür. Ülke, oldukça çekişmeli ve temelde özgür ve adil seçimleriyle, canlı ve dış dünyaya etki eden kültürüyle, ekonomik büyümesiyle ve genişleyen orta sınıfıyla dikkat çekmiştir. Ancak Gezi Parkı olaylarına sert müdahale eden ve sonraki yıllarda politik duruşunu değiştiren AK Parti hükûmeti batı dünyasından aldığı desteği kaybetmiş, Türk modelinin sona erdiği yorumları yapılmıştır.

Talimhane, İstanbul'un Beyoğlu İlçesi'nde Taksim Meydanı'nın kuzeybatı kesiminde yer alan bir semt.

Adalet Yürüyüşü, Gezi Parkı protestoları ile başlayan süreçte, emniyet kuvvetlerinin orantısız şiddetiyle ölen veya sakatlanan eylemcilerin faillerinin bulunmaması veya tespit edilen faillerin adil yargılanmadıkları gerekçesiyle, biri üniversite öğrencisi olan 4 kişi tarafından Antalya'dan başlatılan yürüyüş. 18 Temmuz'da Kadir Canbek, Batuhan Yücel, Ulaş Çakar ve Canberk Apiş tarafından başlatılan ve istikamet boyunca birçok kişinin katılarak devam ettirdiği yürüyüş, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli ile devam etmiştir. Gezi Parkı'nda bir basın açıklamasıyla son verilmek istenen ve bu istikamette Antalya'dan İstanbul'a doğru uzanan yürüyüş, Gümüşsuyu'nda, Gezi Parkı'na yüzlerce metre kala tekrar polisin orantısız şiddetiyle engellenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan</span> Hicrî takvimin 9. ayı, Müslümanların oruç tuttuğu ay

Ramazan, hicrî takvime göre 9. ay ve İslam inancına göre Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve terâvih namazının kılınmaya başlandığı aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ramazan, Ay'ın hilâl görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.