İçeriğe atla

Antik Otel Sarnıcı

Koordinatlar: 41°00′31″K 28°57′46″D / 41.00861°K 28.96278°D / 41.00861; 28.96278
Antik Otel Sarnıcı
Antik Otel Sarnıcı kuzey duvarına bakış
Harita
Genel bilgiler
TürSarnıç
Mimari tarzDoğu Roma
KonumFatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°00′31″K 28°57′46″D / 41.00861°K 28.96278°D / 41.00861; 28.96278
Rakım2 m (7 ft)
Başlama4-6(?). yüzyıl
Yükseklik7 m
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı15 m x 20 m

Antik Otel Sarnıcı, İstanbul'un Tarihi Yarımadasında bulunan pek çok antik sarnıç yapısından biridir. Fatih ilçesine bağlı Beyazıt semtinde Mimar Kemalettin Mah. Sekbanbaşı Sokak, No:6'da yer alan Antik Otel'in bodrum katında bulunmaktadır.

Theodosius Forumu'nun ve Simkeşhane'nin güneyindeki yamaçta yer alan antik yapıya ait kalıntılar, 1984 yılında büyük bir iş hanının temel kazısı sırasında ortaya çıkarılmıştır. İnşaat durdurularak, İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde Ekim 1984'te 10 gün süren kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir. Yapının yolun altında kalan kuzey duvarı, doğu duvarı ve güney duvarının doğu bölümü bu kazı ile saptanabilmiştir. Kuzey duvarı, batıda komşu parsele doğru devam etmektedir.[1] Komşu parselde yer alan batı duvarı ise 1987 yılında gerçekleştirilen ayrı bir kazı ile tespit edilmiştir.[2] Günümüzde, sarnıcın batı bölümü otelin bulunduğu parselin batı sınırına denk gelecek şekilde bir duvarla kapatılmıştır. Bu nedenle sarnıcın batı duvarı görülememektedir. Müze kazısından önce tahrip edilmiş durumda olan güney duvarının ise yalnızca doğu köşesi görülebilir durumdadır.

Mimari Özellikleri

Yapı, doğu-batı doğrultusunda 20, kuzey-güney doğrultusunda 15 m boyutlarında, üç sıra sütun destekli sarnıç tipindedir. Kimi in situ, kimi kırılmış halde 13 adet sütun tespit edilmiştir. Sarnıcın doğusunda yer alan ve bu kısımda ana mekandan ayrı mekanlar tanımlayan taş hatıllı duvarların daha geç bir döneme ait olduğu düşünülmektedir. Bu taş hatıllı duvarların arasında Prokonnesos mermerinden (Marmara Adası mermeri) kiriş benzeri kaba dörtgen bir bloğu taşıyan kaidesiz in situ sütunlar yer almaktadır.[2] Üst örtüye dair bir veri elde edilememiştir. Duvar seviyesi 7 m'ye kadar korunabilmiştir.[1]

Yapının 1.5 m ve 1.75 m arasında değişen kalınlıktaki duvarları horasan harcı ile birleştirilmiş düzgün tuğla sıralarından oluşmaktadır. Kullanılan tuğlalar 35x35 cm ve 37x37 cm arasında değişen boyutlara ve 5 cm yüksekliğe sahiptir.[1] Derz kalınlığı 6–10 cm arasında değişmektedir.[2] Yapının içi 5–7 cm kalınlığında su geçirmez sıva ile kaplanmış[1] ve köşeler su basıncına dayanması için yuvarlatılmıştır. Yapıya su taşıyan pişmiş toprak (terracotta) künk kalıntıları da yapıya dair buluntular arasındadır.[2]

Antik Otel Sarnıcı kuzey duvarı ve taş hatıllı duvar (sağda)

Yapının Tarihlendirilmesi

Çemberlitaş, Beyazıt, Laleli, Süleymaniye bölgelerinin, arkeolojik buluntular doğrultusunda MÖ. 4 ve MS. 3. yüzyıllar arasında Bizantion kentinin nekropol alanları olduğu bilinmektedir. I. Konstantin dönemi ile birlikte 324 yılında başlayan kentin genişletilmesi kapsamında yoğun imar faaliyetleri ile bu alanlar kent sınırları içine dahil edilmiştir.[3] Dolayısıyla yapı, kentin Konstantin dönemindeki genişlemesinden sonra inşa edilmiştir. Bu yapının batısında, Darphane Sokak'ın karşı hizasında, Ernest Mamboury tarafından 1948-1949 yıllarında tespit edilen C yapısı olarak tanımlanan bir sarnıç ile birlikte yapı kalıntıları 4-6. yüzyıl aralığına tarihlendirilmiştir. Beyazıt Meydanı ve Ordu Caddesi düzenlemesi sırasında çok kısıtlı zamanda ortaya çıkarılan bu ve diğer kalıntılar detaylı bir şekilde belgelenememişlerdir.[3] Asgari, yapının Mese üzerinde 4. ve 5. yüzyıllarda inşa edilen önemli yapılarla ortak bir inşa programının parçası olduğunu, dolayısıyla bu aralığa tarihlendirilebileceğini belirtmiştir.[1] Altuğ ise, Antik Otel Sarnıcı'nı inşaat tekniği açısından kesin olmamakla birlikte 6. yüzyıla tarihlendirmiştir.[2]

Yapının İşlevi

Sarnıcın doğusunda yer alan taş hatıllı duvarların arasındaki mermer blok ve in situ sütunlar
Sarnıcın kazısında bulunan pişmiş toprak künkler

Kullanılan sıva özelliği nedeniyle bu yapının sarnıç olarak kullanıldığı belirtilmiştir. Asgari, yapının içine sütunların yerleştirilmesinin yapının içinin sıvanmasıyla aynı dönemde olduğunu ve bu yapının üzerinde sütunlarla desteklenen başka bir üst yapının bulunduğunu ifade etmektedir. Mamboury tarafından tespit edilen batıdaki C sarnıcı ile birlikte batıya doğru devam ettiği bilinen Antik Otel Sarnıcı'nın büyük bir yapının altyapıları olması ihtimal dahilindedir. Asgari'ye göre yapı, şehrin ana caddesi Mese'nin güneyinde yer alan Geç Antik Döneme tarihlenen Antiochos ve Lausos sarayları, Myrelaion Rotundası gibi önemli yapılarla birlikte ortak bir inşa programının parçası olabilir.[1] Eğer 4. yüzyıl tarihlendirmesi doğru ise Antik Otel Sarnıcı ve C Sarnıcı Theodosius Forumu'nun güneyindeki alanı desteklemek üzere bir altyapı olarak inşa edilmiş olabilir.[4]

Konstantinopolis isale hattının Konstantin dönemi surlarının altından geçerek Bozdoğan Kemeri üzerinden güneyde Theodosius Forumu'na buradan da Mese güzergahını üzerinden Binbirdirek Sarnıcı'na ulaştığı düşünülmektedir. Antik Otel Sarnıcı'nın da Binbirdirek (Philoksenos?) Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı gibi yapılarla birlikte bu hattan faydalandığı düşünülmektedir.[2] 1984 kazısında yapının üzerinde Osmanlı Döneminden kalma kalıntılara da rastlanmıştır.[1]

Kalıntıların yerinde korunması ve üzerine inşa edilecek yapının kalıntılara erişimi mümkün kılacak şekilde yapılması kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları, İstanbul Bölge Kurulu tarafından alınmıştır.[1] Bugün şahıs mülkiyetinde olan yapıya, üzerine inşa edilen Antik Otel'in içinden ulaşılmaktadır. Yapı, otelin bodrum katında korunmaktadır. Sarnıcın zemin seviyesi otelin 3. bodrum katında yer alırken, otelin 2. bodrum katı galeri olarak düzenlenmiştir. Önceleri gece kulübü olarak kullanılan[5] bu kısım, otelin restoran ve barı olarak işlevlendirilmiş durumdadır. 2001 yılından itibaren sarnıç, resim, fotoğraf, seramik gibi çeşitli alanlarda sergilere ev sahipliği yapmaktadır.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Asgari, Nuşin (1985). "İstanbul Temel Kazılarından Haberler - 1984". 3. Araştırma Sonuçları Toplantısı, Ankara 20-24 Mayıs 1985. ss. 75-77. 
  2. ^ a b c d e f Altuğ, Kerim (2013). İstanbul'da Bizans Dönemi Sarnıçlarının Mimari Özellikleri ve Kentin Tarihsel Topografyasındaki Dağılımı (Doktora tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. 
  3. ^ a b Müller-Wiener, Wolfgang (2002). İstanbul'un Tarihsel Topografyası. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. 
  4. ^ Ersin, Özlem (2007). Beyazıt’taki Theodosius Forumu: Geç Antik Dönemden Osmanlı Dönemi’ne Kadar Forum ve Yapılarının Değişimi (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. 
  5. ^ Crow, James; Bardill, Jonathan; Bayliss, Richard (2008). The Water Supply of Byzantine Constantinople. Londra: The Society for the Promotion of Roman Studies. 
  6. ^ "Antik Cisterna (M.S. 450 – 500): Tarihçe". 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Syedra</span> Antalyada antik kent

Syedra, Antalya il sınırları Alanya ilçesi yakınlarındaki antik kent. Alanya'nın 20 kilometre doğusundadır. Alanya Arkeoloji Müzesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve desteğiyle çalışmaları sürdürülen Syedra Antik Kenti'nde kazı çalışmaları ilk olarak 1994-1999 tarihleri arasında yapılmış ve kazı çalışmaları sonunda çıkan veriler ışığında, kent tarihinin MÖ 7. yüzyıla kadar uzandığı ve iskan faaliyetlerinin olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yerebatan Sarnıcı</span> İstanbulda bulunan tarihi su deposu

Yerebatan Sarnıcı İmparator loustinianos (527-565) döneminde İstanbul'da şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 526-527 senelerinde yaptırılmış kapalı su sarnıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fokaia</span>

Fokaia, İzmir'in Foça ilçesinin Antik Çağ'da ve Bizans Dönemi'ndeki adı. On iki İon kentinden biridir. Önceleri kentin kuruluşu MÖ 11. yüzyıl Aiol'ler tarafından gerçekleştiği, MÖ 9. yüzyılda ise kentin İon tarafına geçtiği düşünülüyordu. Fakat yapılan son araştırmalar kentin kuruluş tarihini MÖ 2000'e kadar geri götürüyor.

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet Meydanı</span> İstanbulda tarihi bir meydan

Sultanahmet Meydanı, İstanbul'un Fatih ilçesinin Binbirdirek mahallesinde bulunan tarihî bir meydan. Bizans İmparatorluğu döneminde Konstantinopolis'teki adı Hipodrom, Osmanlı İmparatorluğu zamanında ise Atmeydanı olarak adlandırıldı. Şehrin en önemli meydanlarından birisi olan alanın içerisinde Roma sirki, bugün Sultanahmet Camiinin olduğu noktada ise Büyük Saray bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Soğukçeşme Sokağı</span>

Soğukçeşme Sokağı İstanbul'un Sultanahmet semtinde yer alan, üzerinde tarihsel evlerin bulunduğu küçük bir sokaktır. Ayasofya ve Topkapı Sarayı arasında yer alan bu sokak trafiğe kapalıdır. Soğukçeşme Sokağı adını yine bu sokakta bulunan, III. Selim dönemine ait 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bozdoğan Kemeri</span>

Bozdoğan Kemeri ya da başka adı ile Valens Su kemeri, Romalılar tarafından İstanbul'da yaptırılan su kemeri. Roma imparatoru Valens tarafından 4. yüzyılın sonlarında tamamlandı. Farklı dönemlerde Osmanlı Sultanları tarafından restore ettirilen su kemeri, şehrin önemli tarihî eserlerinden birisidir. Orta Çağ'da, kentin su ihtiyacını karşılayan su kemerlerinin en önemlilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Meydanı</span> Istanbul, Fatihte meydan

Beyazıt Meydanı, İstanbul’da tarihî yarımadada merkezî bir konuma sahip meydandır. Konumu Bizans döneminde şehrin en önemli meydanlarından olan Theodosius Forumu’yla büyük ölçüde örtüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Smirni</span> İzmirde bulunan antik şehir

Smirni, İzmir sınırları içinde iki farklı konumda yer alan tarihî kentler. Körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir adacık üzerinde kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Cambazlı Kilisesi</span> Silifkede bir kilise harabesi

Cambazlı Kilisesi veya Canbazlı Kilisesi, Mersin ilinin, Silifke ilçesinin Canbazlı köyündedir. Yapı üç nefli olup, erken Bizans dönemi bazilikası olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Theodosius Forumu</span> Doğu Roma İmparatorluğu meydanı

Theodosius Forumu veya Teodosyüs forumu bugün kısmen Beyazıt Meydanı'nın olduğu alana tekabül eden Doğu Roma İmparatorluğu meydanıdır. Bu bölgeye bir forum yapılması ilk olarak bu alanın I. Konstantin zamanında şehrin sınırları içine katılmasıyla beraber kararlaştırılmıştır. I. Theodosius döneminde Roma’daki Trajan Forumu’ndan ilham alınarak yoğun bir şekilde yapılaştırılmış ve bu dönem sonrası Theodosius Forumu olarak isimlendirilmiştir. Forumun büyüklüğü tam belli olmasa da şehrin en büyük forumu olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Assos</span> Ayvacıkda bir antik kent

Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer alan bir antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Şerefiye Sarnıcı</span> Şerefiye Sarnıcı, İstanbul’un tarihi yarımada içerisinde bulunan en eski su yapılarından birisidir

Şerefiye Sarnıcı veya Theodosius Sarnıcı İstanbul'un Fatih ilçesinde, Tarihi Yarımada’da bulunan pek çok Bizans Dönemi sarnıcından biridir. Divan Yolu Caddesi, Piyer Loti Caddesi, Boyacı Ahmet Sokak ve Dostluk Yurdu Sokak’ın sınırlandırdığı yapı adasının güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bukoleon Sarayı</span> saray

Bukoleon Sarayı ya da Latince Bucoleon Konstantinopolis'te Bizans sarayı.

<span class="mw-page-title-main">Kasımağa Mescidi</span> İstanbulda bir mescit

Kasımağa Mescidi; ayrıca Kâsım Bey Mescidi, İstanbul'da Osmanlı İmparatorluğu tarafından camiye çevrilmiş eski bir Bizans yapısıdır. Ne son restorasyon sırasında yapılan araştırmalar ne de Orta Çağ kaynakları, kökenine ve olası işlevine ilişkin tatmin edici bir cevap vermez. Küçük binanın, ana kilisesi Osmanlı döneminde Odalar Camii olarak bilinen, ilişkisi de belirsiz bir bina olan Bizans kompleksinin ve manastırın bir parçası olması muhtemeldir. Yapı, Konstantinopolis'teki Bizans mimarisinin küçük bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Kiliseleri</span>

Beyazıt Kiliseleri olarak tanımlanan, dört kiliseden oluşan yapı grubu, İstanbul'daki Bizans kiliselerindendir. Fatih ilçesi, Beyazıt semti, Balabanağa Mahallesinde, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü sınırları içinde bulunmuştur. Araştırmacılar tarafından A, B ve C Kiliseleri olarak adlandırılan yapılar Ordu Caddesi'nin kuzeyinde, Büyük Reşit Paşa Caddesi'nin doğusunda yer alan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi binasının bulunduğu alanda, D Kilisesi olarak tanımlanan yapı ise, yaklaşık 200 m kuzeybatıda, Büyük Reşit Paşa Caddesi ile Vezneciler Caddesi kesişiminin güneyinde yer alan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi binasının bulunduğu alanda ortaya çıkarılmıştır. Kiliseler Theodosius Forumu'nun hemen yakınında, Antik Mese yolunun kuzeyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Peribleptos Manastırı (İstanbul)</span>

Peribleptos Manastırı ya da Theotokos Peribleptos Manastırı, Konstantinopolis'in en önemli Rum Ortodoks manastırlarından biridir. İstanbul’un Fatih ilçesi, Samatya semtinde, Kocamustafapaşa Mahallesi, Marmara Caddesi ve Cambaziye Mektebi Sokak arasında, Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin bulunduğu alanda konumlanmıştır. Meryem Ana’ya adanan yapı, Orta Bizans döneminde, 11. yüzyılda inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Kule</span> Konstantinopoliste Bizans dönemi surlarının bir bölümü

Mermer Kule, Marmara Surları olarak isimlendirilen İstanbul Deniz Surları'nın Theodosius Surları olarak bilinen İstanbul Kara Surları ile kesiştiği noktada yer alır. Deniz Surları'nın en batıdaki kulesidir. Merkezi bir avlu ile sarnıçları olan ve devşirme mermer bloklardan inşa edilen dört katlı bir yapı kompleksidir. Rampalar, surlar ve mazgallar askeri bir işleve işaret ederken özellikle iç kısımdaki mimari vurgular ve sonradan eklenen sarnıçlar, yapının konut olarak kullanıma işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul mimarisi</span> İstanbul mimarisine genel bakış

İstanbul mimarisi, şehrin tüm semtlerinde silinmez bir iz bırakan birçok etkiyi yansıtan yapıların geniş bir karışımını tanımlar. Şehrin antik kısmı hala kısmen, şehri istiladan korumak için İmparator II. Theodosius tarafından 5. yüzyılda yaptırılan Konstantinopolis Surları ile çevrilidir. Kent içindeki mimari, Bizans, Ceneviz, Osmanlı ve modern Türkiye kaynaklarından gelen bina ve yapıları içermektedir. Kentin mimari açıdan önemli birçok varlığı vardır. İstanbul, uzun tarihi boyunca kültürel ve etnik bir eritme potası olarak ün kazanmıştır. Sonuç olarak şehirde gezilecek çok sayıda tarihi cami, kilise, sinagog, saray, kale, kule ve sarnıçlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Myrelaion Rotundası</span>

Myrelaion Rotundası, İstanbul’un Fatih ilçesi, Laleli semti Mesihpaşa Mahallesinde, Aksaray Caddesi, Mesihpaşa Caddesi, Laleli Caddesi ve Saitefendi Sokağının sınırlandırdığı 808 ve 809 nolu imar adalarında yer almaktadır. Yapı, Bodrum Camii’nin kuzeybatısında konumlanmıştır.