Lima, bir Güney Amerika ülkesi olan Peru'nun başkentidir. Büyük Okyanus kıyısında bir liman olan Callao'dan 12 km içeride Rimac nehri üzerinde kurulmuştur.
Hocavend, Azerbaycan'nın bir rayonu. Merkezi Hocavend şehridir.
Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.
Ravenna, İtalya'da Emilia-Romagna bölgesinde bulunan ve aynı ismi taşıyan Ravenna ili merkezi olan bir kenttir.
Kral Kaya Mezarları, Helenistik dönem'nde, Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.
2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.
Titus Tüneli, Titus Kaya Tüneli veya Vespasianus Tüneli, günümüzde Türkiye'nin Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tünellerdir. Samandağ ilçesinin 5 km. kuzeyinde kalan dağlık ve denize hâkim yamaçlarda bulunan Titus adıyla bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmıştır.
Hekatomnos Anıt Mezarı, Karya'nın kurucu satrapı Hekatomnos'un günümüzde Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan anıt mezarı.
Koguryo Mezarları Kompleksi, Kuzey Kore'de bulunan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı'dır. Alan, Pyongyang ve Nampo şehirlerinde bulunan, Üç Kore Krallığı'ndan biri olan Koguryo krallığı dönemine ait 30 mezardan oluşmaktadır. Alan Kuzey Kore'nin ilk UNESCO Dünya Miras alanıdır.
Ming ve Qing Hanedanlarının İmparatorluk Mezarları, UNESCO'nun Dünya Mirası listesine eklediği 14 Ming ve Qing hanedanı mezarları ve mezarlık grubudur.
Fujian Tulou, Çin'in güneydoğusundaki dağlık bölgelerde bulunan kırsal Hakka evleridir. Çoğunlukla 12. ve 20. yüzyıllar arasında inşa edilmiş olup toplam 46 evden oluşmaktadır. Her biri içinde 800 kişi yaşayabilecek şekilde inşa edilmiştir. Tüm bir kabileyi içinde saklayabilen bu evler adeta küçük bir şehri andırmaktadır.
Champaner-Pavagadh Arkeolojik Parkı, Hindistan'daki Gucerat Eyaletinin Panchmahal Bölgesinde yer alan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Gucerat Sultanı Mahmud Begada tarafından yaptırılan tarihi Champaner şehri etrafında yer alır. Miras alanı, Pavagadh tepelerinden başlayarak Champaner şehrine uzanan burçlarla kaplıdır. Parkın peyzajı, kalkolitik alanlar, erken bir Hindu başkentine ait bir tepe kalesi ve Gucerat eyaletinin 16. yüzyıl başkentinin kalıntıları gibi arkeolojik, tarihi ve canlı kültürel mirasa ait anıtları içerir. 8. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar uzanan basamaklı kuyular ve sulama havuzları gibi sulama sistemleri, saraylar, giriş kapısı ve kemerler, camiler, mezarlar ve tapınaklar, konut kompleksleri, tarımsal yapılar bulunmaktadır. 800 metre yüksekliğindeki Pavagadh Tepesi'nin üzerinde bulunan Kalika Mata Tapınağı, bölgedeki önemli bir Hindu tapınağıdır ve yıl boyunca çok sayıda hacının ilgisini çekmektedir.
Spiennes'deki Neolitik Çakmaktaşı Madenleri, Belçika'nın Mons şehrinin güneydoğusundaki Valon Bölgesi'ndeki Spiennes yakınlarında yer alır ve kuzey-batı Avrupa'da yer alan en büyük ve en eski Neolitik çakmak taşı madenlerinden birisidir. Madenler, MÖ 4.300 ve MÖ 200 yılları arasında Orta ve Geç Neolitik dönemde aktifti. 2000 yılı UNESCO tarafından sit alanı ve çevresi, "maden çıkarmak için kullanılan teknolojik çeşitliliği açısından dikkat çekici" olduğu için Dünya Mirası olarak ilan edildi.
Beit She'arim, antik Yahudi şehri Bet She'arāyim ya da Kfar She'arāyim için günümüzde kullanılan isimdir. Üzerinde durduğu tepenin Arapça adı Sheikh Ibreik ya da Sheikh Abreik'tir.
Batı Kafkasya, Güney Rusya'da Karadeniz'den Elbruz Dağı'na kadar uzanan Kafkasya'nın batı bölgesidir.
Monterozzi nekropolü, İtalya'nın Lazio kentindeki Tarquinia'nın doğusundaki bir tepede yer alan bir Etrüsk nekropolüdür. Nekropolde yaklaşık 6,000 mezar bulunmaktadır. Bunların en eskileri M.Ö. 7. yüzyıldan kalmıştır. Mezar taşlarının yaklaşık 200'ü fresklerle süslenmiştir. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Pantalica Nekropolü, Sicilya, İtalya'nın güneybatısında yer alan ve M.Ö. 7. - 13. yüzyıllara tarihlenen kaya mezarı koleksiyonudur. Nekropolde 5,000'den fazla mezar olduğu düşünülmektedir. Pantalica, Siraküza şehri ile birlikte 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Mozu Mezarları , Japonya'nın Osaka Prefektörlüğü'ndeki Sakai'de yer alan bir grup megalitik mezardır. Başlangıçta 100'den fazla mezardan oluşan anahtar deliği şeklindeki yuvarlak ve dikdörtgen mezarlardan geriye %50'sinden azı kalmıştır.
Hawraman Kültürel Peyzajı veya Uramanat Kültürel Peyzajı, İran'ın 26. somut kültürel miras alanıdır. Bu el değmemiş ve dağlık peyzaj alanı, MÖ 3000'den beri bölgede yaşayan tarıma dayalı bir Kürt kabilesi olan Hawrami halkının geleneksel kültürüne tanıklık etmektedir. Miras alanı, İran'ın batı sınırı boyunca Kürdistan ve Kirmanşah eyaletlerinde, Zagros Dağları'nın merkezinde uzanmaktadır.