İçeriğe atla

Antifaşizm Mücadele Günü

   Antifaşizm Mücadele Günü
Brezovica ormanında Sisak Halkın Kurtuluş Partizan Birliği'nin oluşumuna adanmış bir anıt.
ÜlkeHırvatistan
ÖnemiBağımsızlık mücadelesi başlangıç günü.
Tarih22 Haziran

Antifaşizm Mücadele Günü, Hırvatistan'daki ulusal tatil ve kutlama günüdür. Sisak Halkın Kurtuluş Partizan Birliği'nin 22 Haziran 1941'de Sisak'ta kurulmasıyla, Alman ve İtalyan işgalci güçlerine karşı, Hırvat antifaşist partizanlarının başlattığı ayaklanma ve isyanların başlangıç günü olması sebebiyle 22 Haziran'da kutlanmaktadır.[1]

Ayrıca bakınız

  • Hırvatistan Bağımsız Devleti
  • Yugoslavya resmî tatil günleri

Kaynakça

  1. ^ "Hırvatistan antifaşizmi kutluyor". 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

Marjan Mrmić, Hırvat eski millî kaleci. 1996 yılında itibaren iki yıl boyunca Beşiktaş'ta forma giyen Mrmić şu anda kaleci antrenörlüğü yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sisak-Moslavina</span>

Sisak-Moslavina. Orta Hırvatistan'da bir bölgedir. Bölge adını Sisak şehrinden ve Moslavina bölgesinden almaktadır. Bölgenin yönetim merkezi Sisak şehridir. 2022 verilerine göre bölgenin nüfusu 137.603'tür.

<span class="mw-page-title-main">Moslavina</span>

Moslavina Hırvatistan'da küçük coğrafi bölgesi. Bölge idari olarak Zagrep Bölgesi, Sisak-Moslavina ve Bjelovar-Bilogora yönetim birimlerine ayrılmıştır. Bölgenin en önemli şehri 24,000 kişilik nüfusuyla Kutina şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Jihlava</span> Çek Cumhuriyetinin bir kenti

Jihlava, Çekya'nın Güney Moravya'da Vysočina ili ve Jihlava ilçesinde yer alan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır. Ülkedeki tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı'dır. Genel tatil günlerinin içinde resmî ve dini bayramlar bulunmaktadır. Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Kupa Nehri</span> Hırvatistan ile Slovenya arasındaki sınırı oluşturan akarsu

Kupa Nehri Avrupa'da bulunan nehir. Hırvatistan ile Slovenya arasındaki sınırı oluşturur.

Kulpa Bozgunu, 22 Haziran 1593 tarihinde Sisak-Moslavina bölgesinde, Kulpa Irmağı'nın Sava Nehri ile kavşağı yakınlarında Osmanlı Devleti'nın sınır komutanı olan ve daha bir yıl önce Bosna Beylerbeyi olarak atanmış olan Telli Hasan Paşa'nın Bosna Eyâlet Sipâhileri ile Avusturya Arşidüklüğü ve Hırvatistan Krallığı birleşik ordusu arasında gerçekleşmiş muhârebedir.

<span class="mw-page-title-main">Sisak</span> Hırvatistanda Sisek-Muslovine iline bağlı şehir ve belediye

Sisak, Orta Hırvatistan'da bulunan, Sisak-Moslavina ilçesinin merkez şehridir. Kupa, Sava ve Odra nehirlerinin kesişme noktasında yer alıp, başkent Zagreb'e 57 km uzaklıktadır.99 m rakımı bulunur ve Sava havzasının başladığı yer olarak alınır. Nüfusu,33322'si şehir yerleşiminde yaşamak üzere 47768'dir. Hırvatistan'ın en büyük nehir limanı ve Hırvat nehir gemiciliği endüstrisinin de merkezidir. Zagreb-Sisak-Petrinja (M12.2) anayolu ve Zagreb-Sisak-Sunja demiryolu üzerinde bulunur. Bölgesel ekonomik,kültürel ve tarihi bir merkez olarak görülür. Hırvatistan'ın en büyük petrol rafinerisi burada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Brod-Posavina</span>

Brod-Posavina, Hırvatistan'ın Slavonya bölgesinde bulunan bir ilçe. Merkezi Slavonski Brod'dur..

Osmanlı-Hırvatistan Savaşları, Osmanlı Devleti ile Hırvatistan Krallığı arasında olan savaş ve muharebeleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Stefen Günü</span> 26 aralıkta kutlanan Hristiyan günü

Aziz Stefen Günü Aziz Stefen'ın anısına 26 aralıkta kutlanan Hristiyan günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın İBBS'si</span>

Hırvatistan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Hırvatistan için kullanılan sınıflandırmadır.Hırvatistan'ın İBBS'si 2007 başlarında İstatistik Hırvat Bürosu tarafından kodlanmış Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyeliği süreci sırasında tanımlanmıştır.. Bölgeler 2012'de düzetildi.

Yugoslavya'daki resmî tatil günleri aşağıdaki gibidir.

<span class="mw-page-title-main">Sisak Şehir Stadyumu</span>

Sisak Şehir Stadyumu, Hırvatistan'ın Sisak şehrinde yer alan ve 3. HNL ekiplerinden Segesta'nın iç saha maçlarına ev sahipliği yapan futbol stadyumu. 8.842 kapasiteli olup, 1956 yılında hizmete girmiştir.

Bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk'taki tatil günleri sabit bir tarihe sahip olan günler ve değişken tarihli tatiller olarak iki gruba ayrılır. Ülkedeki tatil günlerinin bir bölümünü oluşturan dini bayramlar ve günler, ülkedeki dini inançların çeşitliliği sebebiyle hem İslam hem de Hristiyanlık inancına ait kutlamalar içerir.

<span class="mw-page-title-main">Janko Bobetko</span>

Janko Bobetko II. Dünya Savaşı'na ve daha sonra Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı Savaşı'na katılan Hırvat bir generaldi. Yugoslavya'daki II. Dünya Savaşı sırasında ilk anti-faşist askerî birlik olan I. Sisak Partizan Dekolmanı'nın kurucu üyelerinden biriydi. Daha sonra Yugoslav Halk Ordusunda (JNA) askeri bir kariyeri oldu. 1992 yılında Hırvat Ordusu (HV) Genelkurmay Başkanı oldu ve 1995 yılında emekli olana kadar görev yaptı. Bobetko Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçlarıyla suçlandı, ancak yargılanmadan önce öldü. Daha sonra başka bir davada Bosna-Hersek'teki suçlar için suçlu bulundu ama temyizde karar bozuldu.

Hırvatistan'daki tatiller ve anma günleri, Tatiller, Anma Günleri ve Çalışma Dışı Günler Yasası tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brest Muharebesi (1592)</span>

Brest Muharebesi, 1593-1606 Osmanlı-Roma Cermen Savaşı öncesinde askerî mücadele.