İçeriğe atla

Anti materyal tüfek

Anti-Materyal Rifle, kısaca AMR, (Türkçe: anti-malzeme tüfeği), İngilizce'de hafif zırhlı araçlarla veya siper arkasındaki düşman kuvvetleriyle savaşmak amacıyla tasarlanmış tüfekleri tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Türkçede bu terime karşılık gelen örneğin anti-zırh-tüfeği şeklinde bir tercüme mevcut değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Amerikan üretimi Barrett M82'yi "uzun menzilli tüfek" olarak adlandırmaktadır. Bu tüfeklerin kalibresi 12,7 ila 20 mm arasındadır.

Anti-malzeme tüfekleri, sıradan tüfeklerden çok daha büyük kalibrelere sahiptir ve motorlu, zırhsız veya hafif zırhlı hedefleri ortadan kaldırmak için kullanılır. Günümüzde zırhlı araçlar anti-materyal tüfeklere karşı dirençli olsa da, genişletilmiş menzil ve penetrasyon hala birçok modern uygulamaya sahiptir. Canlı hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanmamış olsa da, anti-materyal tüfeklerin mermi ağırlığı ve hızı, keskin nişancı tüfekleriyle karşılaştırıldığında bile onlara olağanüstü uzun menzil kabiliyeti sağlar. Anti-materyal tüfekler hem kurmalı silah, hem de yarı-otomatik tasarımlarda üretilmektedir.

Anti-malzeme tüfeklerinin tarihi I. Dünya Savaşı'nda kullanılmaya başlanan tanksavar tüfeklerine kadar gitmektedir. II. Dünya Savaşı'nda da yoğun olarak kullanılmış olup daha sonra ağır zırhlara karşı yetersiz kalmaları nedeniyle yerlerini bazuka gibi roketatar ve geri tepmesiz tüfeklere bıraktıysa da Kore Savaşı'na kadar kullanıldılar.

Günümüz anti-materyal tüfekleri, Soğuk Savaş'ın sonlarından itibaren geliştirilmeye başlandı.[1] Önceki tanksavar tüfeklerinin aksine daha çok hafif zırha sahip araç veya hedeflere yönelik kullanılmaktadırlar.

Kaynakça

  1. ^ "Barrett M82 Anti-Tank / Anti-Material Rifle (AMR)". 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leichter Panzerspähwagen</span>

Leichter Panzerspähwagen, 4 x 4 çekerli Nazi Almanyası tarafından 1935 ile 1944 yılları arasında üretilen zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Schwerer Panzerspähwagen</span> II. Dünya savaşında kullanılan Alman zırhlı araç

Schwere Panzerspähwagen, Nazi Almanyası döneminde Alman ordusu Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 6 veya 8 tekerlekli zırhlı araçtır.

Tank imha edici, kundağı motorlu tanksavar topu ya da tank imha eden bir tür zırhlı savaş aracıdır. Tank imha edicilerin yapılış amacı savaş alanında düşmana ait tankları yok etmektir. Yani bir tür tanksavar silahıdırlar ancak tank değildirler. Üzerlerinde yüksek namlu çıkış hızına sahip toplar bulunur. Ya tamamen taretsiz ya da üstü açık bir tarete sahiptirler. Tekerlek veya palet yardımıyla hareket ederler. Üzerlerinde Güdümlü tanksavar füzesi fırlatıcısı taşıyan araçlara kısaca ATGM araçları denir.

<span class="mw-page-title-main">Nashorn</span>

Nashorn, başlangıçta Hornisse Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Güdümlü tanksavar füzesi</span> tankları imha etmek için üretilen güdümlü füze sınıfında bir silah

Güdümlü tanksavar füzesi tankların imhası amacıyla üretilen güdümlü füze sınıfında bir silahtır. Bu füze ya da silahların ana görevi ağır zırhlı tank veya zırhlı savaş araçlarını vurmak ve yok etmektir.

<span class="mw-page-title-main">L6 Wombat</span> İngiliz Kraliyet Ordusunun kullandığı 120 mm geri tepmesiz tanksavar tüfeği

L6 Wombat, İngiliz Kraliyet Ordusu tarafından kullanılan 120 mm kalibrelik bir geri tepmesiz tanksavar tüfeğidir. Uzun yıllar kullanılan silah güdümlü tanksavar füzesi sınıfındaki Vigilant ve MILAN füzelerinin gelmesi ile kullanımdan kaldırılmıştır. Wombat aslında II. Dünya Savaşı sırasında üretilen "Ordnance, RCL, 3.45 in" model geritepmesiz toptan geliştirilen BAT ve MoBAT serisinin son halkasıydı. Wombat genellikle iki tekerlekli yük arabasıyla çekiliyordu. Bundan başka bu silah FV432 ZPTlerin üzerine de monte edildi.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">12.7×99mm NATO</span> Makineli tüfek fişeği

12.7×99mm NATO veya .50BMG, M2 Browning makineli tüfeğinde kullanılmak üzere John Browning tarafından tasarlanmış bir fişektir. 1910'larda Birleşik Devletler hava saldırılarına karşı, 30-30 Springfield'ın yetersiz kalması ve hafif uçaksavarlarda kullanılmak üzere bir kalibreye ihtiyaç duymasından dolayı ilk kez Winchester firması tarafından üredildi. Günümüzde, makineli tüfekler ve anti-materyal keskin nişancı tüfeklerinde başarısını kanıtlamış ve kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Technical (araç)</span>

Amerika Birleşik Devletleri askerî diliyle standart dışı taktik aracı (NSTV) olarak da bilinen technical, hafif doğaçlama bir savaş aracıdır; tipik olarak açık arkalı sivil bir kamyonet veya Küçük ve hafif silahları ve ağır silahları monte etmek üzere değiştirilmiş dört tekerlekli bir araçtır. Makineli tüfek, otomatik el bombası fırlatıcı, uçaksavar makineli topu, döner top, tanksavar, tanksavar silahı, ATGM, havan, çok namlulu roketatar, geri tepmesiz tüfek veya başka bir destek silahı, vb.

<span class="mw-page-title-main">PTRS</span> 14,5 mm kalibreli Sovyet yapımı tanksavar tüfeği

PTRS, 14,5 mm kalibreli Sovyet yapımı tanksavar tüfeğidir. PTRD'nin yarı otomatik muadilidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar tüfeği</span> tüfek çeşidi

Tanksavar tüfeği, tanklar başta olmak üzere askerî araçların zırhlarını delmek için tasarlanmış bir tüfektir. Tanksavar tüfekleri, ilk olarak I. Dünya Savaşı'nda kullanılmaya başlanmış olup II. Dünya Savaşı sırasında ağır zırhlara karşı yetersiz kalmaları nedeniyle yerlerini bazuka gibi roketatar ve geri tepmesiz tüfeklere bıraktıysa da Kore Savaşı'na kadar kullanılmıştır. Günümüzde Barrett M82 gibi materyalsavar tüfekleri II. Dünya Savaşı teknolojisinin bir gelişmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Tank topu</span>

Tank topu - bir tankın ana silahıdır. Modern tank silahları, kinetik enerji deliciler, yüksek patlayıcılı tanksavar mermisi ve bazı durumlarda güdümlü füzeler ateşleyebilen büyük kalibreli yüksek hızlı silahlardır. Hava savunma savaşı silahları da tanklara monte edilebilir.