İçeriğe atla

Anthusa (V. Konstantinos'un kızı)

Azize Anthusa
Anthusa'yı tasvir eden bir ikona
Doğum750 veya 757
Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu
Ölüm801 veya 808 (51 veya 57 yaşında)
Bizans İmparatorluğu
HonoredDoğu Ortodoks KilisesiKatolik Kilisesi
Yortu27 Temmuz (Katolik) ve 12 & 18 Nisan (Ortodoks)

Konstantinopolisli Anthusa (Yunanca : Ανθούσα) ve Ortodoks kullanımında Azize Genç Anthousa (750 veya 757 - 801 veya 808) olarak bilinir Doğu Ortodoks Kilisesi ve Katolik Kilisesi'nde saygı duyulan bir azizdir. Anthusa'nın Ortodoks Kilisesi'ndeki bayram günleri 12 ve 18 Nisan, Katolik Kilisesi'ndeki bayram günleri ise 27 Temmuz'dur.[1][2][3] Katolik Kilisesi'nde Anthusa, manastırların ve manastırların koruyucusudur.[2] Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un kızıdır.

Hayatı

İmparator V. Konstantinos, Paflagonya'daki bir sefer sırasında, daha önce ikonalara taptığı için işkence yaptığı başrahibe Mantinea'lı Anthusa'yı (Azize Yaşlı Anthousa) çağırtmış ve imparatoriçenin hamileliğinin zorluğu nedeniyle dua etmesini istemiştir.[4] Başrahibe ikizlerin doğumunu öngördü ve kıza onun adı verilmiştir.[1]

Konstantinopolisli Anthusa, ikonoklast Bizans İmparatoru V. Konstantinos ve eşlerinden birinin kızıdır. Anthusa'nın doğumuyla ilgili ayrıntılar belirsizdir. Bir kaynağa göre, o ve erkek kardeşi, geleceğin İmparatoru Leon, 25 Ocak 750'de Konstantinos'un ilk karısından (yani Çiçek ) doğan ikizlerdi;[1] başka bir kaynak ise ise onun 757'de doğduğunu belirtiyor. Leon'un önceki tarihte doğduğu kesin olarak bilindiği için Eudokia'yı annesi yapar ve ikiz olma olasılığını dışlar.[3][5]

Dini hayatı

Anthusa reşit olduğunda babası onu evlenmeye zorlamıştır. Ancak Anthusa manastırcılığı arzuluyordu ve imparatorun emirlerine uymadı. Anthusa, babasının ölümünden sonra tüm kişisel mallarını fakirlere ve yetimlere yardım etmek için kullandı. Leon'un eşi ve dolayısıyla Anthusa'nın görümcesi olan dindar İmparatoriçe İrini, Anthusa'ya çok değer verdi ve onu VI. Konstantinos'un küçüklüğü döneminde onun eş naibi olmaya davet etti. Ancak Anthusa teklifi reddetti. Sarayda, merhum imparatorun kızı konumuna yakışan kıyafetler giyiyordu ama gösterişli kıyafetlerinin altına kıldan bir gömlek giyiyordu.[1]

Anthusa, Aziz Euthymia manastırına girdi.[4] Daha sonra Konstantinopolis Patriği Tarasios tarafından kutsandı ve Konstantinopolis'te katı düzenlemeleriyle tanınan Omonoia Manastırı'nı ("omonoia" "uyum" veya "hayırseverlik" anlamına gelir) kurdu.

Ölümü

Bir kaynağa göre Anthusa elli iki yaşına kadar yaşamış ve 801'de ölmüştür.[1][2] Diğer kaynaklar onun 808 yılında elli yedi yaşında öldüğünü iddia eder.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "St. Anthusa of Constantinople". Antiochian Orthodox Christian Archdiocese of North America. 25 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b c "Saint Anthusa - Newman Connection - Effingham, IL". www.newmanconnection.com. 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  3. ^ a b "List of Saints and short information". users.uoa.gr. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  4. ^ a b c "Venerable Anthusa of Constantinople". www.oca.org. 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  5. ^ Grierson, Philip (2001). Scritti Storici E Numismatici. Centro Italiano di Studi sull'Alto Medioevo. p. 273. 9788879882446.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">XI. Konstantinos</span> Son Bizans imparatoru

XI. Konstantinos Paleologos veya Dragaš Paleologos, 1449'dan 1453'te Konstantinopolis'in Düşüşü sırasında savaşta ölümüne kadar hüküm süren son Bizans imparatorudur. Konstantin'in ölümü, kökeni Büyük Konstantin'in 330 yılında Roma İmparatorluğu'nun yeni başkenti olarak Konstantinopolis'i kurmasına dayanan Doğu Roma İmparatorluğu'nun kesin sonu oldu.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail</span>

I. Mihail Rangabe, 811–813 arasında Bizans imparatoru.

Artabasdos veya Artabasdus, Haziran 741 ile Kasım 743 arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">IV. Leon</span> Bizans imparatoru

IV. Leon Hazar (eski Yunanca: Λέων Δ΄, Latince Leōn IV) 775 ile 780 yılları arasında hüküm süren Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">V. Leon</span>

V. Leon (775- 25 Aralık 820), 813 – 820 döneminde Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">İrini (Bizans imparatoriçesi)</span>

İrini İrini Sarantapechaina veya Atinalı İrini, olarak da anılan ve tam yetkili imparatorluk gücü ile 797-802 döneminde hüküm süren Bizans İmparatorluğu İmparatoriçesidir.

İman Savunucusu Theofanis, Vakanüvis ve keşiş olmuş bir Bizans asilzadesidir. Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi tarafından 12 Mart yortusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Theofano (VI. Leon'un eşi)</span> Bizans İmparatoriçesi

Theofano Martiniake Bizans İmparatoru VI. Leon'nin ilk karısı.

Helena Lekapene Latince: Helena Lecapena,, VII. Konstantinos'un eşi, I. Romanos ile Theodora çiftinin kızı.

<span class="mw-page-title-main">Helena Dragaš</span>

Helena Dragaš (Sırpça: Јелена Драгаш, Jelena Dragaš; Bizans İmparatoru II. Manuil'un karısıdır. Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Azize Hypomone ismi ile aziz ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roma ve Bizans imparatoriçeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Roma İmparatoru eşi ya da Roma İmparatorluğu hükümdarı olan Roma İmparatoriçeliği yapmış kadınların listesidir.

Çiçek, Hazar Kağanı Han Bihar'ın kızı ve Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un ilk eşidir.

Maria Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un ikinci eşidir.

Eudokia Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un üçüncü eşidir. Günah Çıkartıcı Theofanis'in Vakainamesinde, Anatolikon Theması strategos'u Mihail Melissenos'un baldızıdır. Eudokia'nın kızkardeşi ve eniştesi Konstantinopolis patriği I. Theodotos'un ebeveynidir.

Efrosini, İsaurya Hanedanı'nın son temsilcisi Bizans İmparatoru VI. Konstantinos ile Maria'nın kızıdır. İmparator II. Mikhail'in ikinci eşidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Efthimios</span> Din adamı

I. Efthimios 907'den 912'ye kadar Konstantinopolis Patriği. Gençliğinden itibaren keşiştir. Geleceğin imparatoru VI. Leon'nun ruhani babasıdır ve onun tarafından yüksek kilise makamı olan Sinkellos'luğa yükseltilmiştir. Leon ile olan iniş çıkışlı ilişkisine rağmen, 907 yılında patrikliğe atanmış, Leon'un 912 yılındaki ölümünden hemen önce ya da hemen sonra görevden alınmıştır.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolas Studitis</span> Yunan keşiş

Nikolas Studitis Konstantinopolis'teki Acemeti Manastırı'nın bir keşişiydi. Hem Katolik hem de Ortodoks kiliseleri tarafından aziz olarak saygı duyulur. Yortusu 4 şubattır.

Konstantinopolisli Nektarios 381 yılından ölümüne dek Konstantinopolis'in patrikliğini yapmıştır. Görevini Nenizili Gregorios'tan almış ve Altın Ağızlı Yuhanna’ya bırakmıştır. Ortodoks ve Katolik Kiliselerince aziz kabul edilmektedir. Yortusu 11 Ekimdir.