İçeriğe atla

Anthracotherium

Anthracotherium
Yaşadığı dönem aralığı: 41,3-23,3 myö
Duchesnean-Neojen[1] 
Anthracotherium magnum'un kafatası ve çenesi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Alt takım:Whippomorpha
Familya:Anthracotheriidae
Alt familya:Anthracotheriinae
Cins:Anthracotherium
G. Cuvier, 1822
Türler
Metne bakınız.
Sinonimler
  • Anthracohyus (Pilgrim & Cotter, 1916)
  • Anthracokeryx (Pilgrim & Cotter, 1916)
  • Anthracothema (Pilgrim, 1928)

Anthracotherium ("kömür canavarı"), üst azı dişlerinin kronlarında beş yarım hilal şeklindeki çıkıntıya sahip 44 diş ile karakterize edilen soyu tükenmiş çift toynaklı memelilerin bir cinsiydi. Cins, orta Eosen döneminden erken Miyosen'e kadar uzanıyordu ve Avrasya'da bir yayılış gösteriyordu. Pakistan'dan Anthracotherium'a öznel olarak atanan malzeme, son türün Miyosen'in başlangıcından kısa bir süre sonra yok olduğunu gösteriyor.[2]

Açıklama

Cins, yalnızca en kapsamlı şekilde çalışılmış olması nedeniyle Anthracotheriidae ailesini simgelemektedir. Birçok bakımdan, özellikle alt çenenin anatomisindw, Anthracotherium, ailenin diğer üyelerinde olduğu gibi, muhtemelen atalarından biri olarak su aygırı ile ilişkilidir. Antracotherler, su aygırları ile birlikte, Whippomorpha kanadında deniz memelileri ile gruplandırılmıştır.

Etimoloji

Cinsin adı, holotipin ve diğer ilk örneklerin orijinal olarak Avrupa'nın Tersiyer yaşlı linyit yataklarından elde edilmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Avrupa Anthracotherium magnum, yaklaşık olarak bir cüce su aygırı kadar büyüktü (yaklaşık 2 m uzunluğunda ve 250 kg'a kadar ağırlığında), ancak birkaç küçük tür vardı ve cins Mısır, Hindistan ve Kuzey Amerika'da da görülür.[3] Anthracotherium cinsinin üyeleri ve Anthracotheriidae ailesinin diğer üyeleri, halk dilinde anthracotherler olarak bilinir.

Taksonomi

Paleobiyoloji Veritabanı'ndan alınan sınıflandırma:[1]

  • Cins: †Anthracotherium (Cuvier, 1822)
    • †Anthracotherium bellia (Tang, 1978)
    • †Anthracotherium bugtiense (Pilgrim, 1907)
    • †Anthracotherium chaimanei (Ducrocq 1999)
    • †Anthracotherium changlingensis (Zhao, 1993)
    • †Anthracotherium chengbiensis (Tang, 1978)
    • †Anthracotherium crassum (Pilgrim & Cotter, 1916)
    • †Anthracotherium cuvieri (Gaudry 1873
    • †Anthracotherium gungkangensis (Qiu 1977)
    • †Anthracotherium kwablianicum (Gabunia, 1964)
    • †Anthracotherium magnum (Cuvier, 1822)
    • †Anthracotherium monsvialense (de Zigno, 1888)
    • †Anthracotherium pangan (Pilgrim & Cotter, 1916)
    • †Anthracotherium seckbachense (Kinkelin, 1886)
    • †Anthracotherium sinense (Zdansky, 1930)
    • †Anthracotherium verhoeveni (Von Koenigswald, 1967)

Resim galerisi

Kaynakça

  1. ^ a b "Anthracotherium". Paleobiology Database. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  2. ^ SAN, NWE NWE, and THAUNG HTIKE. "New discovery of anthracotheres (Mammalia, Artiodactyla) from the Middle Miocene of Sagaing Region, Upper Myanmar." (2014).
  3. ^ L'ANTHRACOTHERIUM 1 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (in italian)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivri faregiller</span> böcekçiller takımına ait bir memeli familyası

Sivri faregiller veya Sivri fareler (Soricidae), tür bakımından zengin bir memeli familyasıdır. fareler ile benzerliklerine rağmen, Böcekçiller (Eulipotyphla) takımında sınıflandırılırlar. Dünya çapında, yaklaşık 10'u Orta Avrupa'da da yaşayan 350'den fazla tür tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kunduzgiller</span> kemirici familyası

Kunduzgiller, kemiriciler takımına bağlı bir familya. Kuyrukları geniş ve üstten basıktır. Gözler ve kulaklar küçük, bacaklar kısadır. Uzun süre su altında kalabilirler. Familyanın mevcut tek cinsi, yalnızca iki türü içeren Castor'dur.

<i>Su aygırı</i> su hayvanı

Su aygırı veya Hipopotam, çift toynaklılar (Artiodacyla) takımının su aygırıgiller (Hippopotamidae) familyasından, geviş getirmeyen, iri gövdeli otçul bir memeli. Bu familyanın diğer mevcut türü ormanda yaşayan cüce suaygırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çift toynaklılar</span> memeli takımı

Çift toynaklılar, memelilerin eteneliler (Placentalia) infra sınıfına ait bir takım. Takım, su aygırları, domuzlar, pekariler, geyikler, koyun ve keçiler gibi karasal canlıların yanında balinaları da içerir. Yaklaşık 270 adet karada yaşayan çift toynaklı türü mevcuttur. Bunlardan özellikle boynuzlugiller familyasına ait türler, insanlar için ticari açıdan çok önemlidir. Çift toynaklılar, günümüzün en başarılı otçul kara canlılarındanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Zürafagiller</span> çift toynaklılar takımına ait, geviş getiren bir familya

Zürafagiller (Giraffidae), çift toynaklılar (Artiodactyla) takımına ait, geviş getiren bir familya. Bu familya sadece iki ayrı cinse ayrılan iki türden oluşmaktadır: Zürafa ve Okapi.

<span class="mw-page-title-main">Pekari</span> Eski Dünyada yaşayan domuzların yeni dünya akrabaları olan çift toynaklı familyası

Pekari, pekarigiller (Tayassuidae) familyasından olan çift toynaklı orta büyüklükteki memelilere verilen ortak addır. Kuzey Amerika'nın güneybatısında ve Orta Amerika ile Güney Amerika'nın tamamında bulunurlar. Domuzgiller ve su aygırıgiller ile akraba olan pekariler genellikle 90 ile 130 cm. uzunluğunda ve 20 ile 40 kg. ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Deinotherium</span>

Deinotherium Proboscidea (hortumlular) takımına ait olan Orta Miyosen ile Çibanyen devirleri arasında Afrika, Asya ve Avrupa'da yaşayan memeli cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Balinaların evrimi</span> Eosen devrinin başında sucul hayata adapte olmaya başlayan mezonikid benzeri çift toynaklıların evrimsel süreci

Balinaların evriminin, Hindistan alt kıtasında 50 milyon yıl önce çift toynaklılardan başladığı ve en az 15 milyon yıllık bir süre boyunca ilerleyip günümüz dişli ve dişsiz balina gruplarını oluşturduğu düşünülmektedir. Balinalar, çift toynaklılar takımına ait, tamamen suda yaşayan deniz memelileridir ve yaklaşık 50-55 milyon yıl önce diğer çift toynaklılardan kopmuşlardır. Birçok analiz, balinaların Eosen veya daha öncesinde evrimleştikleri ve su aygırları ile nispeten yakın – diğer çift toynaklılara göre – bir ortak ataya sahip olmaları gerektiğini göstermiştir. Memeli olarak, hava solumak için yüzeye çıkarlar; yüzgeçlerinde 5 parmak kemiği vardır; yavrularını emzirirler. Tamamen suda yaşamalarına rağmen, karasal atalarından gelen birçok iskelet özelliğini korumuşlardır. 1970'lerin sonlarında Pakistan'da yapılan araştırmalar, deniz memelilerinin karadan denize geçişindeki çeşitli aşamaları ortaya çıkardı.

<i>Moeritherium</i> soyu tükenmiş memeli cinsi

Moeritherium içinde çeşitli soyu tükenmiş türleri barındıran, hortumlular (Proboscidea) familyasında bir cins. Bu hayvanlar fil ve deniz inekleri ile akrabadır. Eosen döneminde yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Megatherium</span>

Megatherium, Geç Miyosen ila Erken Holosen devirleri arasında Güney Amerika'da yaşamış bir memeli cinsidir.

<i>Anthracotheriidae</i> tarih öncesi çift toynaklı familyası

Anthracotheriidae, su aygırları ve balinalarla ilişkili soyu tükenmiş, su aygırı benzeri çift toynaklıların parafiletik bir familyasıdır. En eski cins olan Elomeryx, ilk olarak Orta Eosen'de Asya'da ortaya çıktı. Familya Afrika ve Avrasya'da dağıldı ve birkaç tür Oligosen sırasında Kuzey Amerika'ya ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Ambulocetidae</span> tarih öncesi balina familyası

Ambulocetidae, Eosen'de Pakistan'da yaşamış, en eski balinaları içeren bir Arkaik balina familyasıdır.

<i>Khoratpithecus</i>

Khoratpithecus, Myanmar ve Tayland'da geç Miyosen'de yaşamış, orangutanlar ile ilişkili bir hominid cinsidir.

<i>Machairodus</i> soyu tükenmiş kedi cinsi

Machairodus, orta Miyosen ila Pleyistosen dönemleri arasında, Afrika, Avrasya ve Kuzey Amerika'da yaşamış büyük machairodontine kılıç dişli kedilerin bir cinsidir. Machairodontinae alt ailesinin adını aldığı canlıdır ve o zamandan beri birçok kılıç dişli kedi cinsinin olduğu ve hâla ara sıra cinse takson atanan bir çöp taksonu hâline gelmiştir.

<i>Hyaenodon</i> tarih öncesi memeli cinsi

Hyaenodon ("sırtlan-dişli"), Avrasya, Kuzey Amerika ve Afrika'da yaşamış bir etçil memeli, soyu tükenmiş etçil fosil memelilerin bir ailesi olan Hyaenodontidae'nin tip cinsidir. Hyaenodon cinsine dahil edilmiş türler orta Eosen'den erken Miyosen'e kadar yaklaşık 20-25 milyon yıl boyunca yaşadı.

Micropithecus, Miyosen devrinde yaşamış, nispeten geniş kesici dişlere, düşük sivri uçlara ve yuvarlak oklüzal tepelere sahip uzun postcanine dişlerle karakterize bir catarrhine primatıdır.

<i>Hipparion</i> soyu tükenmiş atgil

Hipparion, Miyosen döneminde Kuzey Yarımküre otlaklarında yaşayan birkaç üç parmaklı atgil cinsinden biriydi. Pleyistosen döneminde Avrupa ve Afrika'da yaşadılar ve muhtemelen orta pleyistosen döneminde soyları tükendi.

<i>Indohyus</i> tarih öncesi çift toynaklı cinsi

Indohyus, fosilleri Güney Asya'nın Erken Eosen'inden bilinen, soyu tükenmiş bir çift toynaklı cinsidir. Himalayalarda bulunan bu küçük cüce geyik benzeri hayvan, deniz memelisi kök grubunun (Cetaceamorpha) bilinen en eski üyelerinden biridir.

<i>Astrapotherium</i>

Astrapotherium, küçük bir file veya büyük bir tapire belli belirsiz benzeyen, soyu tükenmiş bir Güney Amerika memelisidir. Bununla birlikte, filler veya tapirlerle ilişkili değildi, bunun yerine soyu tükenmiş diğer Güney Amerika toynaklılarıyla ilişkiliydi. Fosilleri Erken Miyosen'den Orta Miyosen'e tarihlendirilmiştir. A. magnus türü fosil kalıntıları Arjantin'deki Santa Cruz Formasyonu'nda bulunmuştur. Arjantin ve Şili'deki Deseado, Sarmiento ve Aisol Formasyonlarında başka fosiller de bulunmuştur.

<i>Hippopotamus antiquus</i> soyu tükenmiş su aygırı

Bazen Avrupa su aygırı olarak da adlandırılan Hippopotamus antiquus, Pleyistosen çağının sonundaki son buzul döneminden bir süre önce soyu tükenmiş olan, Avrupa'nın her yerine yayılmış bir su aygırı türüdür. Bazı bilim adamları onu, modern ortak su aygırı olan Hippopotamus amphibius'un bir alt türü olan Hippopotamus amphibius antiquus olarak sınıflandırır.