İçeriğe atla

Anthony Storr

Anthony Storr (18 Mayıs 1920, Londra – 17 Mart 2001, Oxford), İngiliz psikiyatr, yazar. Eğitimini Winchester, Christ's College, Cambridge'de ve Westminister Hastanesi'nde tamamladı. 1944'te doktor olarak mezun oldu. Daha sonra psikiyatri alanında uzmanlaştı. Sunday Times, Times Literary Supplement ve The Independent gibi gazetelerde araştırma yazıları yayınlandı. Royal College of Physicians, Royal College of Psychiatrists ve Royal Society of Literature'da öğretim üyesi olarak çalıştı. Oxford'da emeritus profesör oldu.

Çalışır

Storr kitaplarında insan ruhunun karanlık taraflarının sırlarını araştırdı - cinsel sapmalar (Sexual Deviation 1964), saldırganlık (Human Aggression 1968) ve yıkıcılık (Human Destructiveness 1972). Aynı zamanda, bu spontane dürtüleri yaratıcı bir şekilde kullanma ve onları spora, bilimsel ve sanatsal başarılara yönlendirme olasılığını gördü (The Dynamics of Creation 1972).[1][2]

En son kitabı Feet of Clay; Saints, Sinners, and Madmen: The Power and Charisma of Gurus (1996), guru gelişimini şekillendiren, genellikle psikotik bozuklukları içeren ortak kalıpların izini sürüyor.[3] İsa ile Jim Jones ve David Koresh gibi çılgın "mesihler" arasında psikolojik paralellikler olduğunu öne sürüyor. Böylece İsa'nın akıl sağlığını İsa'nın akıl sağlığını sorgular.[2] Çalışması, İsa'yı birçok gurudan biri olarak görmeye çalışıyor.[4]

Yapıtları

  • The Integrity of the Personality, 1960
  • Sexual Deviation, 1964
  • Human Aggression, 1968
  • Human Destructiveness, 1972
  • The Dynamics of Creation, 1972
  • Jung, 1973
  • The Art of Psychoterapy, 1979
  • The Essential Jung, 1983
  • Solitude, 1988
  • Freud, 1989
  • Churchill's Black Dog, Kafka's Mice, and Other Phenomena of the Human Mind, 1990
  • Music and the Mind, 1992
  • Feet of Clay. Saints, Sinners and Madmen: A Study of Gurus, 1996 (Öteki Peygamberler, Okuyan Us Yayınevi, Çeviren: Aslı Day, 2001)

Kaynakça

  1. ^ Stevens, Anthony (September 2001). "Obituary: Anthony Storr". BJPsych Bulletin. 25 (9): 365-366. doi:10.1192/pb.25.9.365. ISSN 2056-4694. 
  2. ^ a b "Obituary: Anthony Storr". The Telegraph. 21 Mart 2001. 21 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  3. ^ "Feet Of Clay: The Power and Charisma of Gurus". Storytel. 19 Mayıs 2015. 13 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  4. ^ Storr, Anthony (1997). Feet of Clay; Saints, Sinners, and Madmen: A Study of Gurus. New York: Free Press Paperbacks. ss. 139-140. ISBN 0-684-83495-2. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsellik</span> Aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantiklik, cinsel çekim ya da cinsel davranış

Eşcinsellik veya homoseksüellik, aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantizm, cinsel çekim ya da cinsel davranıştır. Eşcinsellik, bir yönelim olarak “kişiyi ağırlıklı olarak ya da tümüyle kendisiyle aynı cinsiyette olan kişilere karşı romantik ya da cinsel çekimleri yaşamaya yönlendiren kalıcı kişisel nitelik” olarak ifade edilir. Aynı zamanda kişiyi bu çekimlere dayanan davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar.

Roy Porter tıp tarihi üzerine yapmış olduğu çalışmalarla tanınmış İngiliz tarihçidir. Londra'da doğmuş, büyümüş ve eğitim almıştır. 1993 yılında görevli olduğu üniversitede profesörlüğe yükselmiş, 2001 Eylülü'nde emekliye ayrılmış, birkaç ay sonra bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirmiştir. 100'ün üzerinde kitabın yazımında veya editörlüğünde bulunmuştur. Porter, Londra Tarihi hakkında da büyük çaplı araştırmalar yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel yönelim</span> kalıcı cinsel çekim modeli

Cinsel yönelim kişilerin karşı cinsiyete, hemcins veya cinsiyete veya birden fazla cinsiyete karşı romantik veya Cinsel çekim hissetmeye yönlendiren kalıcı kişisel bir niteliktir. Bu çekimler genellikle karşıcinsellik (heteroseksüellik), eşcinsellik (homoseksüellik), biseksüellik, altında toplanır; bununla beraber aseksüellik de bazen dördüncü kategori olarak tanımlanır. Bu kategoriler cinsel kimliklerin daha ayrıntılı dünyasını yönleridir. Örneğin, insanlar panseksüel veya poliseksüel, veya hiçbirinden olmak gibi diğer etiketleri de kullanabilir. Amerikan Psikologlar Derneği'ne göre, cinsel yönelim "aynı zamanda bir kişinin bu çekimlere dayanan, davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar".

<span class="mw-page-title-main">Eric Roberts</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Eric Anthony Roberts Oscar'a aday olmuş Amerikalı oyuncudur. 1985'te Runaway Train filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">David Coverdale</span> İngiliz rock şarkıcısı

David Coverdale, İngiliz hard rock grubu Deep Purple'ın vokalisti ve sonrasında kendi grubu olan Whitesnake'in kurucusu ve vokalisti.

Irk, toplum tarafından genellikle farklı görülen biyolojik, fiziksel ve sosyal niteliklere göre insanların gruplandırılmasıdır. Terim öncelikle ortak bir dil konuşanları ve sonrasında belirli milliyetten insanları anlatmak için kullanılmıştır. On yedinci yüzyıl itibarıyla bu terim fiziksel (fenotipik) özellikleri işaret etmek için kullanılmaya başlanmıştır. Modern bilim ırk terimini sosyal bir inşa olarak görmektedir. Sosyal inşa bireyin toplum tarafından koyulmuş kurallara dayanan kimliğidir. Her ne kadar kısmen gruplar arasındaki fiziksel benzerliklere bağlı olsa da ırk terimi fiziksel ya da biyolojik bir anlam taşımamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Phelps</span> Amerikalı ekonomist

Edmund Strother Phelps, Jr., Amerikalı ekonomist. 2006 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1982'den beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Phelps, ayrıca Columbia'da Kapitalizm ve Toplum Merkezi'nin direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Shaffer</span> İngiliz yazar

Anthony Joshua Shaffer, İngiliz oyun yazarı, romancı ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Bâyezid-i Bistâmî</span> İranlı mutasavvıf

Bâyezid-i Bistâmî ya da Ebu Yezid Tayfur bin İsa bin Sürûşân, İranlı mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Biyoloji ve cinsel yönelim</span>

Biyoloji ve cinsel yönelim, biyolojinin insan cinsel yöneliminin gelişimindeki rolünü inceleyen araştırma konusudur. Cinsel yönelimin kökeni olarak kesin bir şekilde tek bir ana sebep veya kaynak bulunamamıştır. Çeşitli araştırmaların sonuçları farklı hatta çelişen noktalara işaret etmektedir. Bilim insanları cinsel yönelimin genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğu üstüne hipotez kurmuştur. Cinsel yönelimin nedenlerini açıklama konusunda biyolojik teoriler daha çok benimsenmiştir ve biyolojik faktörler, genetik faktörlerle erken rahim ortamının kompleks etkileşimini içerebilir. Heteroseksüel, eşcinsel, biseksüel veya aseksüel yönelimin gelişimiyle bağlantılı olabilen bu faktörler genleri, doğum öncesi hormonları ve beyin yapısını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel taciz</span>

Cinsel taciz, cinsel iyilik karşılığında istenmeyen ve uygunsuz ödül vaatleri dahil olmak üzere, açık veya örtülü cinsel imaların kullanılmasını içeren bir taciz türüdür. Cinsel taciz, sözlü ihlallerden cinsel istismara veya saldırıya kadar bir dizi eylemi içerir. Taciz işyeri, ev, okul veya dini kurumlar gibi birçok farklı sosyal ortamda meydana gelebilir. Tacizciler veya kurbanlar herhangi bir cinsiyetten olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gerald Edelman</span> Amerikalı biyolog (1929 – 2014)

Gerald Maurice Edelman, Amerikalı biyolog. 1972 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Rodney Robert Porter ile bağışıklık sistemi ile ilgili çalışmaları nedeniyle paylaşmıştır. Antikorların yapısıyla ilgili keşifleri Nobel Ödülü'nü kendisine kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Rees</span> Martin John Rees (d

Martin John Rees, Britanyalı kozmolog ve astrofizikçi. 2004'ten beri Trinity Koleji'nin en üst idari sorumlusu, 2005-2010 arasında Kraliyet Topluluğu'nun başkanlığını yapmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

Üniteryenizm Hristiyanlıktaki teslis inanışının aksine İsa'nın ve Kutsal Ruh'un tanrılığını reddeden Hristiyan teolojisi hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğum öncesi hormonlar ve cinsel yönelim</span>

Doğum öncesi hormonal teori, belli hormonların fetüsün cinsiyet farklılaşmasında rol oynaması gibi kişinin cinsel yönelimine de etki ettiğini söyler. Doğum öncesi hormonlar cinsel yönelimin ana belirleyicisi olabilir ya da genler, biyolojik faktörler, çevresel ve sosyal durumlarla birlikte yardımcı bir faktör olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Damian Chapa</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Damian Chapa, Amerikalı oyuncu, film yapımcısı ve yönetmeni. 1994 yapımı Street Fighter filminde canlandırdığı Ken Masters karakteriyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini-Türkiye ilişkileri</span>

Esvatini-Türkiye ilişkileri, Esvatini ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Güney Afrika'daki Pretoria Büyükelçisi Esvatini'ye akredite edilmiştir. Esvatini'nin Brüksel Büyükelçiliği de Türkiye'ye akredite edilmiştir.

Prens Richard, Gloucester Dükü, Birleşik Krallık kraliyet ailesinin bir üyesidir. Gloucester Dükü Prens Henry ve Gloucester Düşesi Prenses Alice'in ikinci oğlu ve ayrıca Kral George V ve Kraliçe Mary'nin dokuz torununun en küçüğüdür. Şu anda Britanya taht sıralamasında 30. sıradadır ve amcası olan Kral VI. George’un doğrudan soyundan olmayan listedeki en yüksek kişidir.

Parafili, aşağıdaki anlamlara gelebilir: