İçeriğe atla

Anthony Fauci

Kontrol Edilmiş
Anthony Fauci
2023'te Fauci
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü
Görevde
Makama geliş
2 Kasım 1984
Başkan
Yerine geldiğiRichard M. Krause
ABD Başkanı Baş Tıbbi Danışmanı
Görevde
Makama geliş
20 Ocak 2021
BaşkanJoe Biden
Yerine geldiğiRonny Jackson (2019)
Kişisel bilgiler
Doğum Anthony Stephen Fauci
24 Aralık 1940 (83 yaşında)
New York, Amerika Birleşik Devletleri
Evlilik(ler) Christine Grady (e. 1985)
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Fordham Üniversitesi
Cornell Üniversitesi
Mesleği Hekim · İmmünoloji Uzmanı

Anthony Stephen Fauci (/ F aʊ tʃ I / ; 24 Aralık 1940) 1984'ten beri Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün (NIAID) direktörlüğünü yapan Amerikalı hekim ve immünolog . Ocak 2020'den beri ABD'deki COVID-19 pandemisine müdahale eden Beyaz Saray Coronavirus Görev Gücünün önde gelen üyelerinden biri. Fauci, ülkedeki en güvenilir tıbbi figürlerden biri olarak kabul edilir.[1][2] Fauci, bulaşıcı hastalıklar konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olarak kabul edilmektedir.[3] Ulusal Sağlık Enstitüsü'de (NIH) hekim olan Fauci, 50 yılı aşkın bir süredir Amerikan halk sağlığına çeşitli görevlerde hizmet vermekte ve Ronald Reagan'dan bu yana her ABD başkanına danışmanlık yapmaktadır. Hem bilim insanı olarak hem de NIH'deki NIAID başkanı olarak HIV / AIDS araştırmalarına ve diğer immün yetmezliklere katkıda bulunmaktadır.

Hayatın erken dönemi ve eğitimi

Fauci, New York'un Brooklyn kentinde, eczane sahibi Stephen A. Fauci ve Eugenia Abys Fauci oğlu olarak doğdu. Babası, Columbia Üniversitesi'nde eğitim görmüş bir eczacıydı. İşlettiği eczane Brooklyn'in Dyker Heights semtimde, oturdukları evin altındaydı. Annesi ve kız kardeşi Denise eczanenin kasasında çalışmakta, Fauci ise reçeteleri teslim etmekteydi.[4]

Fauci'nin baba tarafından büyükbabası Antonino Fauci ve Calogera Guardino, İtalya'nın Sciacca kentindendi. Anne tarafından büyükannesi, Raffaella Trematerra, İtalya'nın Napoli şehrinde bir terziydi. Anne tarafından büyükbabası Giovanni Abys İsviçre doğumlu, manzara, portre resim ve grafik tasarım sanatçısıydı. Büyükanne ve büyükbabası 19. yüzyılın sonlarında İtalya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Fauci Katolik olarak büyüdü.[4][5][6]

Fauci, Manhattan'ın Yukarı Doğu Yakası'ndaki Regis Lisesi'ne gitti ve burada okulun basketbol takımınına kaptanlık yaptı. 1958'de mezun oldu.[7] Daha sonra College of the Holy Cross okuluna gitti, 1962'de klasik sanatlardan mezun oldu . Fauci daha sonra Cornell Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gitti ve burada 1966'da Tıp Doktoru olarak mezun oldu.[4] Daha sonra New York Presbyterian / Weill Cornell Tıp olarak bilinen New York Hastanesi-Cornell Tıp Merkezi'nde iç hastalıkları stajını ve tıp lisansüstü eğitimini tamamladı.[8]

Kariyeri

1968'de Fauci, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nde Klinik Araştırma Laboratuvarı'nda (LCI) klinik uzman olarak göreve başladı. 1974 yılında LCI, Klinik Fizyoloji Bölüm Başkanı oldu ve 1980 yılında Immünoregülasyon Laboratuvarı Şefi olarak atandı. 1984 yılında NIAID direktörü oldu. 2020 itibarıyla hâlâ bu görevi sürdürmektedir. Bu rol icabı; bulaşıcı ve bağışıklık aracılı hastalıklar hakkında temel ve uygulamalı araştırmalar hakkında kapsamlı araştırma portföyleri yapmakla sorumludur.[9] ABD'nin HIV, SARS, 2009 domuz gribi salgını, MERS, Ebola ve COVID-19 gibi viral hastalıklarla mücadele çabalarının ön saflarında yer aldı.[10]

Kişisel hayatı

Fauci, 1985 yılında bir hastayı tedavi ederken tanıştığı hemşire ve biyoetikçi olan Christine Grady ile evlendi. Grady, Ulusal Sağlık Enstitüleri Klinik Merkezi'nde Biyoetik Bölümü başkanıdır. Çiftin Jennifer, Megan ve Alison isminde üç yetişkin kızı vardır.[11]

Seçilmiş eserleri ve yayınları

Ayrıca bakınız

  1. ^ "How Anthony Fauci Became America's Doctor". The New Yorker (İngilizce). 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  2. ^ "The face of America's fight against Covid-19". BBC News (İngilizce). 25 Mart 2020. 4 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  3. ^ "Medical Expert Who Corrects Trump Is Now a Target of the Far Right". The New York Times. 28 Mart 2020. 2 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  4. ^ a b c Gallin (1 Ekim 2007). "Introduction of Anthony S. Fauci, MD". Journal of Clinical Investigation. 117 (10). ss. 3131-3135. 
  5. ^ "Fauci89: Transcription of oral history interview" (PDF). NIH. 7 Mart 1989. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. 
  6. ^ "In Their Own Words". history.nih.gov. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2020. 
  7. ^ Hunsinger Benbow (2 Nisan 2020). "Donnie Walsh on losing basketball game to Dr. Anthony Fauci: 'How did that happen?'". The Indianapolis Star. 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2020. 
  8. ^ "Biography Anthony S. Fauci, M.D. NIAID Director". NIAID. 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. 
  9. ^ "Dr. Anthony Fauci Named New NIAID Director" (PDF). HHS News. 2 Kasım 1984. 9 Şubat 2020 tarihinde kaynağından (Press release) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 
  10. ^ Grady (8 Mart 2020). "Not His First Epidemic: Dr. Anthony Fauci Sticks to the Facts". The New York Times. New York: New York Times Company. 15 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  11. ^ Laviola (13 Mart 2020). "Christine Grady, Anthony Fauci's Wife: 5 Fast Facts You Need to Know". Heavy.com. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">İnsomnia</span> rahat uyuyamama

İnsomnia ya da uyuyamama hastalığı, bir uyku sorunudur. Uykuya dalamama ya da gece boyunca sürekli uyuyamama sorunlarını barındırır. Hastalar genel olarak, gözlerini birkaç dakikadan fazla kapalı tutamamaktan ya da yatakta bir o yana bir bu yana dönerek uyuyamamaktan yakınırlar.

<span class="mw-page-title-main">HIV/AIDS</span> HIV virüsünün sebep olduğu bulaşıcı ölümcül hastalık

AIDS, ilk kez 1980'lerin başında Orta ve Güney Afrika'da gündeme gelen ve giderek ürkütücü boyutlara ulaşan, etkeni HIV (İngilizce: Human Immunodeficiency Virus / Türkçe: İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü) olan bir enfeksiyon hastalığıdır. HIV, bağışıklık sistemindeki akyuvarların (özellikle CD4+ lenfositler) yapısını bozarak ve sayısını azaltarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini ortadan kaldırır.

Alternatif tıp, biyolojik akla yakınlık, test edilebilirlik, tekrarlanabilirlik veya klinik deneylerden elde edilen kanıtlara sahip olmamasına rağmen tıbbın iyileştirici etkilerini elde etmeyi amaçlayan uygulamalara verilen isimdir. Alternatif terapiler tıp biliminin ve bilimsel yöntemin dışındadır ve tanıklık, anekdot, din, gelenek, hurafe, doğaüstü enerjiler, sözde bilim, propaganda, dolandırıcılık veya diğer bilim dışı kaynaklar gibi akıl yürütmedeki hatalara dayanır. Sıklıkla kullanılan terimler New Age tıbbı, sözde tıp, holistik tıp, alışılmışın dışında tıp, marjinal tıp ve şarlatanlıktan az farkla geleneksel olmayan tıptır.

<i>Legionella</i>

Legionella, lejyoner hastalığına sebep olan bakterilerin yer aldığı bakteri cinsidir. Legionellaceae familyası sadece Legionella cinsinden ibarettir ve bu cinse ait bugüne kadar bildirilmiş 62 tür bulunmaktadır. En iyi bilinen türü olan Legionella pneumophila, gram negatif, kokobasil formunda, optimum üreme sıcaklığı 20-42 °C olan bir bakteridir. Ribozomal RNA analizi çalışmaları Legionellaceae familyasının Gamma Proteobacteria şubesine dahil olduğunu göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ateş (tıp)</span> vücut sıcaklığının yükselmesi ile karakterize olan yaygın tıbbi belirti

Ateş veya pireksi insanlarda, organizmanın enfeksiyona karşı savunma mekanizmasının bir belirtisidir ve vücut sıcaklığının hipotalamustaki sıcaklık set noktasının artması nedeniyle normal aralığı aşmasıyla ortaya çıkar. Normal sıcaklık için üzerinde mutabık kalınmış tek bir üst sınır yoktur: Kaynaklar insanlarda 37,2 ve 38,3 °C aralığında değerler kullanmaktadır. Set noktasındaki artış, artan kas kasılmalarını tetikler ve soğuk veya üşüme hissine neden olur. Bu durum, daha fazla ısı üretimine ve ısıyı koruma çabalarına yol açar. Set noktası sıcaklığı normale döndüğünde, kişi sıcak hisseder, kızarır ve terleme başlayabilir. Nadir olarak, ateş ateşli nöbeti tetikleyebilir, bu durum özellikle küçük çocuklarda daha yaygındır. Ateşler genellikle 41 ila 42 °C aralığını geçmez.

<span class="mw-page-title-main">Luc Montagnier</span> Fransız hekim ve virolog (1932-2022; Nobel Ödülü: 2008)

Luc Antoine Montagnier, Fransız virolog ve bilim insanı. Françoise Barré-Sinoussi ve Harald zur Hausen ile birlikte 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü'nü (HIV) keşfinden dolayı kazanmıştır. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Baruch Samuel Blumberg</span> Amerikalı hekim (1925 – 2011)

Baruch Samuel "Barry" Blumberg Yahudi kökenli Amerikalı doktor ve 1976 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi. Nobel Ödülü'nü enfeksiyöz olduğu gösterilen ilk insan prion hastalığı olan kuru hastalığı üzerine yaptığı çalışmalarla kazanmıştır. Ayrıca 2005 yılından ölümüne kadar Amerikan Felsefe Topluluğu başkanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Koruyucu tıp</span>

Koruyucu tıp çevre şartları, insan sağlığı ve hayvan sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen gelişmekte olan bir disiplinler arası alandır. Ayrıca ekolojik tıp, çevre tıbbı ya da tıbbi jeoloji olarak da bilinir..

<span class="mw-page-title-main">Kuluçka (epidemiyoloji)</span> enfeksiyon ile hastalık semptomlarının başlangıcı arasındaki süre

Kuluçka süresi, canlının patojenik organizmaya, kimyasal maddeye ya da radyasyona maruz kalma ile belirgin belirtilerin ve bulguların ortaya çıkması arasında geçen süre. Tipik olarak enfeksiyon hastalıklarında, konakta belirtilerin ortaya çıkabilmesi için enfeksiyöz organizmanın çoğalması dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Enfeksiyon hastalıkları (tıp uzmanlığı)</span> enfeksiyonların teşhisi, kontrolü ve tedavisi ile ilgilenen tıbbi uzmanlık dalı

Enfeksiyon hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar ve intaniye olarak da bilinir, bulaşıcı hastalıkların tanısı, tedavisi ve kontrol altına alınması alanında uzmanlaşmış bir tıp dalı. Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı büyük ölçüde hastane kaynaklı enfeksiyonlarla ya da hastane dışında gelişen salgınlarla mücadele eder.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Sağlık Enstitüleri</span> ABD hükûmetine bağlı tıbbi araştırma kurumu

Ulusal Sağlık Enstitüleri, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı biyomedikal ve halk sağlığı alanlarında temel araştırmalar yapan bir kuruluştur. Merkezi Maryland eyaletine bağlı Bethesda'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Remdesivir</span> Antiviral ilaç

Remdesivir, nükleotid analogları sınıfına ait yeni bir antiviral ilaçtır. Gilead Sciences tarafından Ebola virüsü hastalığı ile Marburg virüsü enfeksiyon tedavisi için geliştirilmiş ilacın, daha sonra aralarında respiratuvar sinsitiyal virüsü, Junin virüsü, Lassa ateşi virüsü, Nipah virüsü, Hendra virüsü ve koronavirüslerin de yer aldığı diğer tek sarmallı RNA virüslerine karşı antivirütik aktivite gösterebildikleri bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Müge Çevik</span> Türk hekim

Müge Çevik, Saint Andrews Üniversitesi'nde hekim, bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı ve bilim iletişimcisidir. Araştırmaları, gelişmekte olan ülkelerde HIV, viral hepatit, yeni ortaya çıkan enfeksiyonlar ve tropikal enfeksiyonları ele almaktadır. COVID-19 salgını sırasında, mücadelenin ön saflarında çalışmanın yanı sıra, İskoçya Baş Tıbbi Görevlisine ve Dünya Sağlık Örgütü'ne danışmanlık yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kronik böbrek hastalığı</span>

Kronik böbrek hastalığı, böbrek yapısında veya işlevinde 3 aydan uzun süreli anormalliklerin görüldüğü bir rahatsızlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Lindsay Opie</span>

Eugene Lindsay Opie, tüberkülozun nedenleri, bulaşması ve teşhisi ve hastalığa karşı aşılama üzerine araştırmalar yapan Amerikalı doktor ve patologdur. ABD'de çeşitli tıp okullarında patoloji profesörü olarak ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Dekan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gregg L. Semenza</span>

Gregg Leonard Semenza, Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde bir Çocuk Doktoru ve Genetik Tıp Profesörüdür. Hücre Mühendisliği Enstitüsü'nde vasküler program direktörü olarak görev yapmaktadır. Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü'nü 2016'da aldı. Kanser hücrelerinin oksijen açısından fakir ortamlara uyum sağlamasına izin veren HIF-1'i keşfiyle tanınıyor. William Kaelin Jr. ve Peter J. Ratcliffe ile "hücrelerin oksijen varlığını nasıl algıladığı ve buna uyum sağladığına dair keşifler" için 2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Hassas tıp</span>

Hassas tıp, tek ilaca uyan bir model yerine, tıbbi kararlar, tedaviler, uygulamalar veya ürünlerin bir hasta alt grubuna uyarlanmasıyla sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesini öneren tıbbi bir modeldir. Hassas tıpta, bir hastanın genetik içeriği, diğer moleküler veya hücresel analizler bağlamında uygun ve optimal tedavileri seçmek için teşhis testleri sıklıkla kullanılmaktadır. Hassas tıpta kullanılan araçlar moleküler teşhis, görüntüleme ve analitiği içerebilmektedir.

Yavaş virüs, etiyolojik olarak yavaş virüs hastalığıyla ilişkili bir virüs veya virüs benzeri bir ajandır. Yavaş bir virüs hastalığı, uzun bir gecikme döneminden sonra, aylar ila yıllara yayılan yavaş, ilerleyici bir seyir izleyen, sıklıkla merkezi sinir sistemini tutan ve çoğu durumda hastayı ölüme götüren bir hastalıktır. Yavaş virüs hastalıklarına örnek olarak HIV virüsünün neden olduğu HIV/AIDS, kızamık virüsü enfeksiyonunun nadir bir sonucu olan subakut sklerozan panensefalit ve kemikte Paget hastalığı sayılabilir. paramiksovirüsler, özellikle kızamık virüsü ve insan solunum sinsityal virüsü.

Terapötik aşı, bir hastalık veya enfeksiyon meydana geldikten sonra uygulanan bir aşıdır. Terapötik aşı, bir enfeksiyonla savaşmak için hastanın bağışıklık sistemini harekete geçirerek çalışır. Terapötik bir aşı, profilaktik bir aşıdan farklıdır; profilaktik aşılar bireylere enfeksiyon veya hastalıktan kaçınmak için bir önlem olarak uygulanırken, terapötik aşılar birey hastalık veya enfeksiyondan zaten etkilendikten sonra uygulanır. Terapötik aşı, vücudu gelecekteki hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korumak için bağışıklık kazandırmak yerine vücuttaki mevcut bir enfeksiyonla savaşır.