
Samuel Barclay Beckett, İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir.

James Augustine Aloysius Joyce İrlandalı yazar, şair, öğretmen ve edebiyat eleştirmeni. Modernist avangart akıma katkıda bulunduğu için 20. yüzyılın en etkili ve önemli yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Joyce'un Ulysses (1922) adlı romanı, Homeros'un Odisseia'indeki bölümlerinin, özellikle bilinç akışı olmak üzere çeşitli edebi tarzlarda paralelleştirildiği bir dönüm noktasıdır. Diğer bilinen eserleri kısa öykü derlemesi Dublinliler (1914) ile Sanatçının Gençlik Portresi (1916) ve Finneganın Vahı (1939) romanlarıdır. Diğer yazıları arasında üç şiir kitabı, bir oyun, mektuplar ve zaman zaman gazetecilik bulunmaktadır.

Füruğ Ferruhzad, İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen, ressam. 20. yüzyılda İran'da yetişmiş en önemli şairlerdendir.

William Butler Yeats, İrlandalı şair ve oyun yazarıdır. İrlanda'da yetişen en önemli lirik şairlerden biri olmanın yanı sıra, 20. yüzyıl edebiyatının esas figürlerinden biridir. İrlanda edebiyatının rönesans sürecinin öncüsü sayılmaktadır. Abbey Tiyatrosu'nun kurucularından biri olan Yeats, 1923 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.

Seamus Heaney, İrlandalı şair, yazar ve çevirmen.

Derek Mahon, Kuzey İrlandalı şair.
Brian Coffey, İrlandalı şair ve yayıncı. Katolikliği, bilim ve felsefe temeli ve sürrealizmle olan bağı, çalışmalarını şekillendirdi. Bu nedenlerle ana akım İrlandalı Katolik kültüründense, entelektüel Avrupalı Katolik geleneğine daha yakın görünür. 1970'li yıllarda yayımladığı iki uzun şiiri Advent (1975) ve Death of Hektor (1979), modernist İrlandalı şiirin en önemli örnekleri arasında sayılır. Coffey ayrıca 1960'lı ve 70'li yıllarda Advent adında küçük bir yayınevi işletti.
Denis Devlin, Samuel Beckett ve Brian Coffey ile birlikte 1920'lerin sonlarında ortaya çıkan İrlandalı modernist şairlerden biridir. Ayrıca, diplomat olarak da çalıştı.

Trevor Joyce, İrlandalı şair.

Matthew Arnold, İngiliz şair ve kültür eleştirmeni.

Tomas Gösta Tranströmer bir İsveçli şair, psikolog ve çevirmen.Stockholm Üniversitesi'nde şiir ve psikoloji okudu Şiirleri 60 fazla dilde tercüme edilmiştir. Hristiyan şair olarak tanımlanmıştır. Tranströmer, İkinci Dünya Savaşı sonrası en iyi İskandinav yazarlarından biri olarak takdir edilmiştir.

William Cowper İngiliz şair ve hümanist.

İrlanda İç Savaşı, İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın ardından Birleşik Krallık'tan bağımsız ancak Britanya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Serbest İrlanda Devleti'nin kurulmasına eşlik eden iç savaştır.

Conrad Aiken, Amerikalı şair, öykü yazarı, romancı ve eleştirmendir.

The Royal Dublin Society (RDS), İrlanda'nın Dublin şehri'ndeki Merrion Road sokağında bulunan tiyatro salonudur. Mekan dramatik gösterileri ile opera ve müzikal yapımlar konusunda uzmanlaşmıştır. 1981 Eurovision Şarkı Yarışması ve 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'nın gerçekleştirildiği mekândır.

Eski İrlandaca (Goídelc), İrlandaca ve diğer Gal dillerinin 6. ve 10. yüzyıllar arasındaki formudur. 10. yüzyılda Orta İrlandaca'ya dönüşmüştür. Eski İrlandaca günümüzde Modern İrlandaca, Manksça ve İskoçça'nın atasıdır.

Mona Jane Van Duyn Amerikalı bir şairdi. 1992 yılında Amerika Birleşik Devletleri Şair Ödülü'nü kazandı.
David Allardice Webb veya DA Webb İrlandalı botanikçi ve 1949'dan 1966'ya kadar Dublin Trinity College'da botanik bölümünün başkanı. George ve Ella Webb'in oğluydu. Bitki bilim mahlası D.A.Webb.'dir.

İrlanda'da içinde belgelenmiş İslam tarihi 1950'lere dayanmaktadır. İrlanda'daki Müslümanların sayısı 1990'lardan bu yana çoğunlukla göç yoluyla artmıştır. 2022 İrlanda nüfus sayımına göre ülkede ikamet eden Müslümanların sayısı 81.930'dur.
AL Kathleen King İrlandalı botanikçi ve İrlanda'nın önde gelen saha briyologu.