İçeriğe atla

Anthony Blunt

Anthony Blunt
Casusluk faaliyeti
Kod ad(ları)Tony
Kişisel bilgiler
Doğum26 Eylül 1907(1907-09-26)
Bournemouth, İngiltere
Ölüm26 Mart 1983 (71 yaşında)
Westminster, Londra, İngiltere
MilliyetBritanyalı
ÖğrenimTrinity College, Cambridge

Anthony Frederick Blunt veya Sir Anthony Blunt (26 Eylül 1907 - 26 Mart 1983),[1] 1956'dan 1979'a kadar Victoria Kraliyet Nişanı sahibi, 1964'te savcılığa dokunulmazlık teklif edildikten sonra itiraf eden önde gelen bir Sovyet casusu ve İngiliz sanat tarihçisi.

Blunt, Sovyetler Birliği için muhtemelen 1930'lardan itibaren veya en azından kesin olarak 1950'lerin başlarında çalışan bir grup casus tarafından oluşturulan Cambridge Beşlisinin bir üyesiydi. Uzun yıllar gizli tutulan itirafı, Kasım 1979'da Başbakan Margaret Thatcher tarafından kamu önünde açıklanarak ifşa edildi. Hemen ardından şövalyelik nişanı elinden alındı.

Blunt, Londra Üniversitesi'nde sanat tarihi profesörü, Courtauld Sanat Enstitüsü'nün yöneticisi ve Kraliçe'nin Resimlerinin Surveyörü idi. Fransız Barok ressamı Nicolas Poussin hakkındaki 1967 tarihli monografisi, sanat tarihinde hâlâ bir başucu kitabı olarak kabul edilmektedir.[2] İlk defa 1953 yılında yayınlanan 1500-1700 Fransa'daki Sanat ve Mimari dersi ve referans çalışması Richard Beresford tarafından 1999'da konusunun en iyisi olduğu ifade edildi. Kısmen gözden geçirilmiş bir versiyonunda beşinci basımına ulaştı.[3]

İlk yılları

Anthony Blunt, İngiltere'nin güneyinde bulunan Bournemouth'ta 26 Eylül 1907'de doğdu. Babasının papaz oluşundan dolayı Paris'e atanmasıyla ailecek buraya yerleştiler. Fransa'da ki yaşamı sosyal bir şekilde geçiren Blunt, bu nedenle Fransızca'yı akıcı bir şekilde konuşmaya başladı. Paris'te bulunan sanatsal ortamdan fazlasıyla etkilendi ve durum hayatının geri kalanında da Blunt'u etkisine aldı.[4] Özellikle o yıllarda kendisini tanıyanlar onun, entelektüel ve titiz bir kişilik olduğunu söyledi. 1928 yılında Blunt, etrafında solcuların bulunduğu Venture adında bir politik dergi kurdu.[4]

Cambridge Üniversitesi

Blunt, Cambridge'de ki Trinity College'da matematik bursu kazandı. O zamanlar iki yılda okulu bitirmesi mümkün olmasına rağmen özellikle sanat alanında kendisini fazlasıyla kaptırmasından dolayı dört yıl boyunca burada kaldı ve 1930 yılında derece ile mezun oldu. Okulu bittikten sonra Cambridge'de kaldı ve asistan olarak Fransızca öğretmeye başladı. Yüksek lisans araştırması için zaten ilgi duyduğu Fransız sanat tarihini seçti ve bu nedenle sürekli Fransa'ya gitme fırsatı buldu. Anthony Blunt'un eşcinsel olduğu yakın çevresi tarafından biliniyordu ve bu durum o zamanlar Britanya'da suç olarak kabul edilmekteydi. Blunt'un sonradan şair olduğu da bilinen Julian Bell ile o zamanlarda sevgili olduğu bilinilmektedir.[5][6]

Sovyet ajanlığı

Anthony Blunt'un Sovyet istihbarat örgütü olan NKVD'ye nasıl katıldığı hakkında birçok hikâye ortaya çıkmıştır. Blunt, kendisini işe alanın Guy Burgess olduğunu söylemesine rağmen Miranda Carter ise Blunt'u işe alanın Arnold Deutsch olduğun iddia etmiştir. Bu tanışmadan kısa bir süre sonra Anthony Blunt Sovyet casusu olarak çalışmalara başlamıştır. Polonya'nın Almanlar tarafından işgal edilmesiyle birlikte Blunt, 1930'da İngiliz Ordusu'na katıldı ve Tuhaf Savaş boyunca Fransa'da İstihbarat Kolordusu'nda görev yaptı. 1940 yılında Dunkerque'te sıkışıp kalanlardan biriydi.[4] İngiltere'ye döndükten sonra aynı yıl içerisinde MI5'a katıldı. Bu dönemde Enigma tarafından kırılan şifreli mesaj ve kodların Sovyetler Birliği'ne iletilmesini sağladı. Böylece her ne kadar müttefik konumunda da olsa İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Sovyetler Birliği'den sakladığı bilgiler Stalin'in eline geçmekteydi. Bu dönemde Anthony Blunt, Enigma'nın kırılması için çalışanlar arasına Cambridge'den arkadaşı ve Sovyetler Birliği ile doğrudan temas halinde bulunan John Cairncross'u aldı. Böylece Cairncroos özeliikle Kursk Muharebesi ile ilgili Müttefikler'in bütün bildiklerini Stalin'e iletti.[5] Savaş sırasında Blunt'un rütbesi binbaşı olarak yükseltildi ve savaştan sonra casusluk faaliyetleri azaldı. Yine de Sovyet casusları ve özellikle Guy Burgess ile temasını devam ettirdi. Bulunduğu konumdan Burgess'e birçok belge iletti. Bu durum Guy Burgess ile Donald Duart Maclean'ın ilticasına kadar devam etti. 1945 yılında İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesine az bir zaman kalmışken Kraliyet tarafından kendisine iş teklif edildi. Bu nedenle uzun bir süre Kraliyet Ailesi ile yakın ilişkilerde bulundu.[4]

Yakalanması ve itirafı

Aslında çevresindeki birçok insan Blunt'un bir casus olduğunu o ifşa olmadan önceden düşünmektelerdi. Moura Budberg onun Komünist Parti üyesi olduğunu birçok kez söyledi ama her seferinde bu durum MI5 tarafından göz ardı edildi.[5][6] 1951 yılında Maclean ve Burgess'in ilticası Blunt'u zan altında bıraktı. MI5 tarafından sorguya çekildiğinde onlarla görüştüğünü birçok kez reddetti ancak Burgess'i kaçmadan önce evinde saklamıştı. Blunt, alındığı sorgularda çok az şeyi itiraf etti bu sebeple görevlerinden uzaklaştırıldı.[4] 1964 yılında MI5'in Blunt'un casus olduğuna kesin kanaat getirmesiyle birlikte yeniden sorguya alındı ve bu sefer açık itiraflarda bulundu.[4][5] İtirafının gizli kalmasınının yanında kovuşturmadan dokunulmazlık istedi ve 15 yıl boyunca kimsenin bir şeyden haberi olmadı. Ancak 1979 yılında Başbakan Margaret Thatcher, Anthony Blunt'un casus olduğunu açıkladı ve aynı yıl II. Elizabeth tarafından şövalyeliği elinden alındı.[4] Bundan sonra gözden uzak ve sakin bir hayat yaşayan Anthony Blunt 1983 yılında öldü.

Kaynakça

  1. ^ GRO Register of Deaths: MAR 1983 15 2186 WESTMINSTER – Anthony Frederick Blunt, DoB = 26 September 1907; Varriano 1996.
  2. ^ Shone, Richard; Stonard, John-Paul (2013). The Books that Shaped Art History giriş bölümü (İngilizce). Londra: Thames & Hudson. 
  3. ^ Hopkins, Andrew (2000). "Review of Art and Architecture in France 1500-1700 by Anthony Blunt, Richard Beresford"". The Sixteenth Century Journal (İngilizce). 31 (2 (Yaz)). ss. 633-635. JSTOR 2671729. 
  4. ^ a b c d e f g Anthony Blunt : His Lives-Miranda Carter
  5. ^ a b c d Cambrıdge Beşlisi-Ferit Temur
  6. ^ a b The Cambrıdge Fıve-Captıvatıng Hıstory

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alan Turing</span> İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog

Alan Mathison Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aristokrasi</span> siyasi hükûmet şekli

Aristokrasi ya da soylu erki, iktidarın imtiyazlı ve genellikle soya bağlı bir toplum sınıfının elinde bulunduğu siyasi hükûmet şeklidir. Ekonomik, toplumsal ve siyasi gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu tarihi yönetim biçimidir. Sözcük "soylular sınıfı" anlamında da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helmut Kohl</span> 6. Almanya şansölyesi (1982–1998)

Helmut Josef Michael Kohl, Alman siyasetçi ve devlet adamı. 1982 ile 1998 arasında, Almanya şansölyesi, 1973 ile 1998 arasında Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) lideri.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Hodgkin</span> İngiliz kimyager (1910-1994)

Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin, protein kristallografisi bilim dalının kurucusu Britanyalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Süveyş Krizi</span> 1956da yaşanmış diplomatik ve askerî karşılaşma

Süveyş Krizi, Süveyş Savaşı ya da İkinci Arap-İsrail Savaşı, 1956 yılında, bir tarafta Mısır; diğer tarafta İngiltere, Fransa ve İsrail; üçüncü tarafta Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler’in olduğu diplomatik ve askeri karşılaşmalarla gerçekleşmiş krizdir.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Plehanov</span>

Georgiy Valentinoviç Plehanov, Rus devrimci, Marksist teorisyen ve filozof. Rusya'da sosyal-demokrat hareketin kurucusu ve kendini "Marksist" olarak tanımlayan ilk Ruslardandır.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Thatcher</span> Birleşik Krallık başbakanı (1979–1990)

Margaret Hilda Thatcher, Britanyalı siyasetçi. Birleşik Krallık'ta en uzun süre başbakanlık yapan kişi ve ülkenin ilk kadın başbakanı. Yakın tarihte ülkeyi en çok etkileyen kişilerden oldu. Uyguladığı politikalar nedeniyle hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı.

<i>Topaz</i> (film)

Topaz, yönetmenliğini Alfred Hitchcock'un yaptığı 1969 yapımı bir filmdir. Leon Uris'in aynı adlı kitabından sinemaya aktarılan ve Soğuk Savaş esnasındaki casus hikâyelerine dayanan filmde, pek çok karakterin hikâyesi aynı anda işlenir.

<span class="mw-page-title-main">Afiş</span>

Afiş veya poster, Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre; "bir şeyi duyurmak veya tanıtmak için hazırlanan, kalabalığın görebileceği yere asılmış, genellikle resimli duvar ilanı, ası" şeklinde tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Sorge</span> japon jet

Richard Sorge, II. Dünya Savaşı'ndan önce Japonya’da görev yapan, Sovyetler Birliği'nin casusu. Casuslar içerisinde en başarılıları arasında gösterilir. Casus kod adı Ramsay’dır. Almanya’da ve Japonya’da gazeteci olarak çalışmıştır. 1941'de Tokyo'da yakalanan Sorge, 1944'teki idamına kadar SSCB ile olan bağlantısını reddetse de SSCB ancak 1964 yılında Sorge'u kahraman olarak tanımıştır.

John Anthony Walker, Soğuk Savaş döneminde 1968-1985 yılları arasında Sovyetler Birliği hesabına casusluk yapmış olan ABD Deniz Kuvvetleri muhabere subayı. Yakalandıktan sonra mahkemede itirafta bulunmasına karşılık cezasında yapılan indirim üzerine yapılan anlaşma sonucu 1985'teki davasında suçlu olduğunu itiraf edecek, aynı şebekenin içinde olan oğlu Michael Walker'a daha adilane davranılmasını isteyecektir. Casusluk yaptığı dönemde Sovyetler Birliğinin ikiyüz binin üzerinde donanma mesajını deşifre etmesini sağlayacaktır. 1987 yılında New York Times'da yayınlanan habere göre bu casusluk Sovyetler Birliğinin ABD'ye karşı gerçekleştirdiği en zarar verici casusluk olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kim Philby</span> İngiliz istihbarat subayı ve Sovyet çifte ajanı (1912-1988)

Harold Adrian Russell "Kim" Philby İngiliz istihbaratçı ve Sovyet ajanı. MI6 içinde üst düzey yönetici olan Philby bu dönemde KGB için çalışmıştır. 1963 yılında Cambridge Five adı verilen casus grubuna bağlı olduğu ortaya çıkartılmıştır. Kim Philby haricinde Donald Maclean, Guy Burgess, Anthony Blunt ve John Cairncross'dan oluşan grubun 2. Dünya Savaşı sırasında ve Soğuk Savaş döneminin başlarında Sovyetler Birliğine önemli bilgiler aktardığı bilinmektedir. İstihbaratçı ve gezgin John Philby'nin oğludur.

Cambridge Beşlisi, Birleşik Krallık'ta II. Dünya Savaşı'ndan 1950'lerin ortalarına kadar Sovyetler Birliği'ne bilgi akışı sağlayan casus çetesi. 4 üyesi kesin olarak bilinen Beşli, Kim Philby, Donald Duart Maclean, Guy Burgess ve Anthony Blunt'tan oluşmaktaydı. Grubun beşinci elemanı da Oleg Gordievskiy'nin tespit ettiği John Cairncross idi. Gruba Cambridge lakabının verilmesinin sebebi ise grup elemanlarının tamamının Cambridge Üniversitesi'nde komünist fikirlerle tanışıp bu üniversiteden mezun olmasıydı. Beşlinin KGB'ye ne zaman katıldığı konusunda bir belirsizlik olsa da, Anthony Blunt üniversiteyi bitirmeden önce casus olarak adlandırılmadıklarını açıklamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Poussin</span> Fransız ressam (1594 – 1665)

Nicolas Poussin, Fransız klasisist ressamdır. Çalışmalarında ağırlıklı olarak duruluk, mantık ve düzen ön plana çıkarılır ve hatları, renge yeğler. Çalışmaları, 17. yüzyılın baskın Barok tarzına karşı bir alternatif olarak görülür. 20. yüzyıla kadar, Jacques-Louis David, Jean-Auguste-Dominique Ingres and Paul Cézanne gibi klasik odaklı sanatçılara ana ilham kaynağı olmuştur.

Edward Sexby, İngiliz İç Savaşında parlamento ordusunda Püriten asker ve Leveller fikirlerinin taşıyıcısı. Sonraki dönemde Oliver Cromwell'e muhalif olmuş ve suikast planlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Fuchs</span> Alman teorik fizikçi ve atom casusu

Emil Julius Klaus Fuchs 1950 yılında II. Dünya Savaşı ve kısa bir süre sonrasında Amerikan, İngiliz ve Kanada Manhattan Projesi’nden elde ettiği bilgileri Sovyetler Birliği’ne iletmesinden dolayı mahkûm edilen Alman teorik fizikçi ve atom casusudur. Los Alamos Laboratuvarında iken Fuchs ilk olarak nükleer silahlarla ilgili birçok teorik hesaplamadan ve sonrasında hidrojen bombası modellerinden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde bilim ve teknoloji</span>

Sovyetler Birliği'nde bilim ve teknoloji, Sovyetler Birliği'nin ulusal politikasında önemli bir parçası olarak rol aldı. Vladimir Lenin zamanından 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar hem bilim hem de teknoloji, Sovyet devletinin ideolojisi ve pratik işleyişi ile yakından bağlantılıydı ve diğer ülkelerdeki modellerden hem benzer hem de farklı yollarla takip edildiler. Konstantin Tsiolkovskiy gibi İmparatorluk Rusyası'nda çalışan birçok bilim insanı SSCB'de çalışmaya devam etti ve Sovyet bilimini doğurdu.

John Cairncross, İskoç asıllı Britanyalı, II. Dünya Savaşı yıllarında ajanlık ve istihbarat memuru.

<span class="mw-page-title-main">Donald Duart Maclean</span>

Donald Duart Maclean, Cambridge Beşlisi'nin üyelerindendir. Öğrenim gördüğü sırada NKVD ile tanışmış ve İngiliz istihbaratından, ileride Sovyetlerin çok işine yarayacak kilit bilgileri 1951'deki Moskova'ya ilticasına kadar sızdırmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guy Burgess</span>

Guy Burgess, İngiliz diplomat ve Sovyet ajanıydı. 1930'ların ortalarından Soğuk Savaş döneminin ilk yıllarına kadar faaliyet gösteren Cambridge Beşlisi'nin bir üyesiydi. 1951 yılında Donald Maclean ile Sovyetler Birliği'ne iltica edene kadar bu görevini yerine getirmiştir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile olan casusluk uyumunu bozmuş ve İngiltere'nin dış bağlantıları arasındaki diplomatik sorunların artmasının en büyük sebebi olmuştur.