İçeriğe atla

Antalya Kuşatması

Antalya Kuşatması
Tarih5 Mart 1207
Bölge
Antalya, Tekeoğulları (Günümüzde Türkiye)
Sonuç Kesin Anadolu Selçuklu zaferi
Taraflar
İznik İmparatorluğu Anadolu Selçuklu Devleti
Komutanlar ve liderler
Aldobrandini I. Gıyaseddin Keyhüsrev

Antalya Kuşatması, 1207 yılında Güneybatı Anadolu'da bir liman şehri Attalia (bugünkü Antalya, Türkiye), Anaodolu Selçuklu tarafından fethidir. Antalya Limanı'nın ve Antalya'nın ele geçirilmesi Anadolu Selçuklu Devleti'nin iktisadî yönden gelişmesinde büyük rol oynamıştır.

Kuşatma

Haçlılar 1191 yılında Kıbrıs Adası'nı ele geçirip buraya yerleştikten sonra gıda maddelerini temin için Anadolu sahilleriyle sıkı ticari ilişkilerde bulunuyorlar ve Türkler ile Rumlar arasındaki savaşlardan faydalanarak Antalya'da yerleşen Aldobrandini'yi Kıbrıs'ın bir tabii olarak himâye ediyorlardı. I. Gıyâseddin Keyhusrev, kuşatmayı kaldırmakla beraber askerlerini dağlara ve yollara yerleştirererek Antalya'yı uzaktan kontrol altına aldı. Şehrin dışarı ile bağlantısını kesiyor ve surlardan dışarı çıkanları esir alarak şehri teslime zorluyordu. Şehirde sıkışan ve Lâtinlerle ihtilafa düşen Rumlar, adil Türk idaresini tercih ettikleri için Selçuklu sultanına gizlice haber göndererek onu şehre davet ettiler ve kendisine yardımcı olacaklarını bildirdiler. Böylece Rumlarla Franklar arasına şüphe ve ayrılık girince sultan harekete geçerek şehri tekrar kuşattı. Savaş şiddetlendi. Konya'nın eski sipahilerinden Hüsâmeddin Yavlak Arslan'ın surlar üzerine çıkıp sultanın sancağını dikmesi üzerine Selçuklu askerleri saldırıya geçerek içeri girdiler ve kale kapılarını açtılar.3 Şaban 603 (5 Mart 1207)'de şehir ele geçirildi.[1]

Akdeniz'in önemli bir limanı olan Antalya'nın fethi Anadolu Selçuklu Devleti'nin iktisadî yönden gelişmesinde büyük rol oynadığı gibi, deniz kuvvetleri için de bir üs haline geldi. Ayrıca Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev, daha önce, mal yüklü gemileri soyulan tacirlere tazminat ödenmesi hususunda özel bir buyruk çıkardığı gibi, ticaret gemi ve kervanlarından alınan bac ve geçiş vergilerini de kaldırdı. Sultan, bunun yanında fetihten sonra Kıbrıs'taki Haçlılar ile ticarî ve iktisadî faaliyetleri içine alan bir de anlaşma yaptı.[2]

Liman, Bizans İmparatorluğu'nun hizmetinde bulunan, ancak bu limanda Mısırlı tüccarlara kötü muamelede bulunduğu söylenen Aldobrandini adındaki Toskanalı bir maceracının kontrolüne geçmişti. Sakinler, şehri kontrol eden ancak Selçuklu Türklerinin komşu kırsalı tahrip etmelerini engelleyemeyen Kıbrıs naibi Gautier de Montbeliard'a başvurdular. Sultan I. Gıyâseddin Keyhüsrev, 1207 Mart'ında şehri ele geçirdi ve valisi olarak teğmeni Mübariz el-Din Ertokuş ibn 'Abd Allah'ı görevlendirdi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Öngül, Ali. Selçuklular Tarihi-2 Anadolu Selçukluları ve Beylikler. Çamlıca Yayınları. s. 102. 
  2. ^ Ali Öngül. Selçuklular Tarihi - 2 Anadolu Selçukluları ve Beylikler. Çamlıca Yayınları. s. 103. İbn Bîbî I. 125-121 
  3. ^ Verfasser., Cahen, Claude. Pre-Ottoman Turkey : a general survey of the material and spiritual culture and history c. 1071-1330. OCLC 1241666627. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Selçuklu Devleti</span> Batı Oğuz Türkleri tarafından kurulmuş olan, Anadoluda hüküm sürmüş eski bir devlet (1077–1308)

Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı, Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Kösedağ Muharebesi</span> Selçuklular ile Moğollar arasında 1243 yılında yapılan savaş

Kösedağ Muharebesi, 3 Temmuz 1243 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında gerçekleşen ve Selçuklu Devleti'nin yenilip Moğol tâbiiyetine girmesiyle sonuçlanan muharebedir. Kösedağ Muharebesi, sonuçları bakımından Türk tarihi içerisinde özel bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">I. Alâeddin Keykubad</span> Anadolu Selçuklu Devleti sultanı (s. 1220–1237)

I. Alâeddin Keykubad, Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1220-1237 yılları arasındaki hükümdarıdır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne en parlak günlerini yaşatan sultandır. Büyük Keykubad olarak da bilinir. Saltanatı boyunca inşa ettirdiği ve çoğu günümüze kadar ulaşan eserler, idari ve askeri bakımdan hem şahsına hem de devletine kazandırdığı prestij nedeniyle Türkiye ve dünya literatürünün en ünlü Anadolu Selçuklu sultanıdır. Konya'daki Alâeddin Camii, Niğde'deki Niğde Kalesi, Antalya'daki Yivli Minare Camii ve Beyşehir'deki Kubadabad Sarayı, Sultan Alâeddin'in yaptırdığı en önemli eserlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya Ermeni Krallığı</span> Ortaçağda kurulmuş, Tarsus merkezli Ermeni krallığı

Kilikya Ermeni Krallığı, Kilikya Ermeni Prensliği ya da kısaca Kilikya, 1080-1198 arası prenslik ve 1198-1375 arası krallık olan Çukurova bölgesinde bulunan bir devlettir. Bölgedeki I. Ruben adında olan bir Ermeni beyi tarafından Bizans İmparatorluğundan aldığı toprak üzerine kurulmuştur ve zamanla daha geniş bir alana yayılmıştır. 1375'te Memlük Sultanlığı tarafından varlığına son verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İznik İmparatorluğu</span> 1204te Bizans İmparatorluğunun Haçlılar tarafından yıkılmasından sonra kurulan Bizans ardıl devleti

İznik İmparatorluğu ya da İznik ''Rum'' İmparatorluğu, Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Batı Avrupalı ve Venedikli orduların 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip şehri talan etmesi ve şehirde Katolik Hristiyanlar idaresinde bir Latin İmparatorluğu'nun kurulmasının ardından Bizans İmparatorluğu asilleri tarafından kurulan Yunan devletlerinden en büyüğüdür. 1204 ile 1261 arası hüküm sürmüştür. İznik Rum İmparatorluğunun resmen, kültürel ve dinsel başşehri İznik olmakla beraber, ikinci hükümdar olan III. İoannis ve sonraki imparatorlar hükümdar sarayı yerleşkesi ve efektif idari merkezi olarak Kemalpaşa’yı kullanmışlar ve bu imparatorluk Kemalpaşa’dan idare edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk askerî tarihi</span>

Türk askerî tarihi yaklaşık 2200 yıl öncesinden günümüze kadar süren dönem içinde ilk Türklerden günümüzdeki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kadarki askerî yapılanmayı ve savaşları içine alır. Türklerdeki askerî düzen siyasi düzen ile iç içe geçmiş ve tarih boyunca birlikte gelişmiştir. Orta Asya'da başlayan bu tarih tüm anakaralara yayılarak süregelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Gıyâseddin Keyhüsrev</span> 1237–1246 yılları arasındaki Anadolu Selçuklu sultanı

II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1237-1246 arasında Anadolu Selçuklu Sultanı.

<span class="mw-page-title-main">I. Gıyâseddin Keyhüsrev</span> Türkiye Selçuklu Sultanı

I. Gıyaseddin Keyhüsrev Türkiye Selçuklu Sultanı ve II. Kılıç Arslan'ın oğludur. İki değişik dönemde tahta çıktı.

<span class="mw-page-title-main">II. Süleyman Şah</span> Türkiye Selçuklu Sultanı

II. Süleyman Şah ya da Rükneddin Süleyman Şah Türkiye Selçuklu Sultanı'dır (1196-1204).

<span class="mw-page-title-main">I. İzzeddin Keykâvus</span> 10. Anadolu Selçuklu sultanı

I. İzzeddin Keykavus,, Türkiye Selçuklu Sultanı'dır (1211-1220).

IV. Kılıç Arslan, Türkiye Selçuklu Sultanı ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in oğludur.

III. Gıyaseddin Keyhüsrev, Anadolu Selçuklu Sultanı ve IV. Kılıç Arslan'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Sâhib Ataoğulları Beyliği</span>

Sâhib Ataoğulları Beyliği Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasında sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulan II. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Anadolu Selçuklu Devleti veziri Sâhib Ata Fahreddin Ali'nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sadeddin Köpek</span> Anadolu Selçuklu Devleti emiri ve devlet adamı

Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu Devleti'nin devlet adamı, emiri ve baş mimarıdır. Sultan I. Alaeddin Keykubad ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemlerinde görev yapmış ve devlet yönetiminde büyük söz sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alaşehir Muharebesi</span> Muharebe

Antiochia ad Maeandrum Muharebesi İznik İmparatorluğu ile Anadolu Selçuklu Devleti arasında, 1211 yılında, Antiochia ad Maeandrum yakınında gerçekleşmiş çatışmadır. Türklerin yenilgisi, Küçük Asya'nın Ege Bölgesi'nin sahilinde İznik egemenliğini devam ettirdi. Selçuklu sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev muharebe meydanında öldürüldü. Muharebe, Aydın'ın Kuyucak ilçesinde bulunan modern Yamalak kasabası yakınlarında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Alâiye Beyliği</span>

Alâiye Beyliği bugünkü Alanya taraflarında kurulmuş bir Türkmen beyliğidir. Kökleri Afşar boyundan gelmektedir.

Mübarizeddin Ertokuş Bey ya da kısaca Ertokuş Bey, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. İzzeddin Keykavus (1211-1220) ve I. Alaeddin Keykubad (1220-1237) dönemlerinde Türkiye Selçuklu Devleti'nde Atabeglik ve Isparta ve Antalya Serleşkerliğini yapmış devlet adamı. İdari ve askeri bakımdan hem şahsına hem de devletine kazandırdığı prestij nedeniyle Türkiye Selçukluları için önemli bir devlet adamıdır. Mübarizeddin Ertokuş bey gulam asıllı olup Türkiye Selçuklu Devletinin Gulaman-ı Haslarındandır.

Celâleddin Karatay ya da Celalettin Karatay, Anadolu Selçuklu Devleti’nde gulamlıktan devletin yüksek makamlarına yükselmiş bir devlet adamıdır. Karatay adından hareket ederek Türk asıllı olduğunu ileri süren günümüz batılı araştırmacılar vardır. Bir diğer kanıt olarak Karatay’ın vakfiye ve kitabelerinde adının neredeyse hemen her yerde “Karatay bin Abdullah” olması gösterilir. Ne var ki Selçuklu dönemi belgelerinde aslen gayrimüslimken sonradan müslüman olanların baba adlarının her zaman Abdullah olarak görüldüğü bilinmektedir. Diğer yandan, Abu-l Farac Karatay’ın I. Alaeddin Keykubat’ın kölelerinden olduğunu belirtirken kullandığı ifadelerden Rum anlamı çıktığı ileri sürülür. İbn Bibi ise Rum asıllı bir köle olduğunu yazmıştır. Kesin bir kayıt olmamakla birlikte I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in Ermenistan seferi sırasında Kilikya – Kayseri arasında bir bölgeden esir alındığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Kuşatması</span>

Alanya Kuşatması, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından gerçekleştirilen kuşatmadır. Bu kuşatma sonucunda Alanya, Selçuklu hâkimiyetine geçmiştir.