Kentkart, 1998 yılında Ahmet Emir Basmacı ve Mazhar Umur Basmacı kardeşler tarafından kurulmuştur. Türkiye'de İzmir'deki AR-GE Merkezi'nin yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Adana, Hatay, Ordu ve Muğla gibi şehirlerde bölge müdürlükleri ve ofisleri yer almaktadır.
Ankara Metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı ve metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da hizmete giren ilk hatla birlikte Ankara Metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de hizmete giren ikinci metro sistemi olmuştur. Hem toplam ağ uzunluğu olarak hem de yıllık yolcu sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci metro sistemidir. İlk olarak 30 Ağustos 1996'da A1 Hafif Raylı Sistemi faaliyete geçmiştir. 28 Aralık 1997'de M1 Metro Hattı, 12 Şubat 2014'te M3 Metro Hattı, 13 Mart 2014'te M2 Metro Hattı, 5 Ocak 2017'de M4 Metro Hattı ve 12 Nisan 2023'te ise M4 Metro Hattı hizmete açılmıştır. Sistemde toplam 57 istasyon bulunmaktadır. A1 hattı 8,5 km, M1 hattı 14,6 km, M2 hattı 16,5 km, M3 hattı 15,3 km, M4 hattı ise 12,5 km uzunluğundadır. A1 uzatması inşa hâlindedir. A2 uzatması ihale aşamasındadır. M4 uzatmaları ile M2ᴀ, M2ʙ M5, M6 ve M7 hatlarının ise yapımı planlanmaktadır. Ankara Metrosu, hatların geçtiği halleriyle Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Sincan ve Yenimahalle ilçelerinden geçmektedir. Gelecekte Pursaklar, Akyurt ve Çubuk ilçelerinden de geçecektir.
Ankaray, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren hafif raylı sistemdir. Hizmete girdiği 30 Ağustos 1996 itibarıyla, Ankara'nın ilk, Türkiye'nin -İstanbul'daki M1 hattı'ndan sonra- ikinci hafif raylı sistemidir. Ankaray kelimesi, Ankara ile ray kelimelerinin birleştirilmiş hâlinden oluşmaktadır.
Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.
Havalimanı terminali, bir hava limanında yer alan ve yolcuların hava limanına gelişleri ile en son kalkmadan önce uçağa binişlerini sağlamak amacıyla yapılmış olan ve çeşitli bölümlerden oluşan bir binadır.
Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü, Ankara'da Ulaşım hizmetleri veren Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir kuruluştur. 1 Ocak 1950'de Belediye Otobüs İdaresi bünyesine dâhil edilmiştir. 1950-2001 yılları arasında Ankara'ya havagazı ve elektrik dağıtımı da yapan kuruluş, bu hizmetlerin özelleştirilmesi ile birlikte günümüzde sadece otobüs ve raylı sistem ile şehir içi toplu ulaşımı hizmeti vermektedir.
İstanbulkart, İstanbul'da kullanılan temassız bir akıllı şehir kartıdır. 23 Mart 2009 tarihinde AKBİL yerine kullanılmaya başlanan kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki BELBİM tarafından, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443 gibi uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde NXP'nin DESFire teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerinde ödemenin pasif RFID teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği Türkiye'de 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan bir ücretlendirme sistemidir. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş hesaptan tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle gişelerde ödeme yapmak için duraksamadan hızlı bir geçiş sağlanır. Sistemde ek olarak gişelerden geçen aracın dört farklı açıdan görüntüsünü çekerek sınıf ve plakasını tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır. Tüm bu artı özelliklerine rağmen, Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, mevcut sisteme göre çok daha düşüktür.
İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.
OsmAnd ücretsiz ve ücretli açık kaynak olan bir uygulamadır, çevrimdışı ve çevrimiçi haritalar için küresel mobil harita görüntüleme ve navigasyon uygulaması Android ve iOS platformlarında bulunmaktadır. Birincil görüntüler için (OSM) OpenStreetMap harita veritabanını kullanır. Bu projenin geliştirilmesi GitHub üzerinden yapılıyor.
Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.
İzmirim Kart, İzmir'de toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, banliyö, vapur, tramvay, teleferik, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Bisim, buz pisti, akıllı tuvaletler ve otopark işletmeciliğinde hizmet vermektedir.
AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır. Kartlar Mayıs 2024'te yenilenmiştir.
BursaKart, Türkiye'nin Bursa ilinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, tramvay ve Soğanlı Hayvanat Bahçesi'nde geçerlidir. Web sitesi üzerinden online dolum, online vizeleme, bakiye sorgulama yapılabilmektedir. Ayrıca mobil uygulaması da vardır.
Kart38, Türkiye'nin Kayseri şehrinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüs ve tramvaylarda kullanılmaktadır. Web sitesi üzerinden online dolum ve başvuru yapılabilmektedir. Kart38'in ayrıca mobil uygulaması da vardır. Şehir içinde bulunan Kart38 satış ve dolum merkezlerinden de dolum yapılıp, 55₺ karşılığında alınabilmektedir.
Eskart, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüs ve tramvaylarda kullanılmaktadır. Web sitesi üzerinden online dolum, başvuru ve vizeleme işlemleri yapılabilmektedir. Şehir içinde bulunan anlaşmalı bayi ve büfelerden de kart temini, dolum gibi işlemler yapılabilmektedir.
Balkart, Türkiye'nin Balıkesir ilinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüs, minibüs ve vapurlarda kullanılmaktadır. İl genelinde bulunan kiosk cihazlarından, kişiselleştirme noktalarından, anlaşmalı bayilerden ve Migros'lardan alınabilmektedir. İnternet üzerinden dolum ve başvuru yapılabilen Balkart'ın ayrıca kendi uygulaması da vardır.
Kart43, Türkiye'nin Kütahya şehrinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Kütahya Belediyesi'ne bağlı otobüslerde kullanılmaktadır. Kart43 İşlem Merkezi'nden alınıp, anlaşmalı bayilerden kart dolumu yapılabilmektedir. Kart43'ün ayrıca çevrimiçi dolum yapılabilen bir mobil uygulaması da vardır.
Konya Kart ya da eski adıyla Elkart, Türkiye'nin Konya ilinde kullanılan bir akıllı karttır. Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüslerde ve Konya tramvayında kullanılmaktadır. Şehir merkezinin yanı sıra birçok ilçede bulunan kiosk cihazlarından, anlaşmalı bayilerden ve kart merkezlerinden alınabilmekte ve kart dolumu yapılabilmektedir. Konya Kart'a internet üzerinden de dolum ve başvuru yapılabilmektedir.
Aykart, Türkiye'nin Aydın ilinde kullanılan bir akıllı karttır. Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne ait belediye otobüslerinde kullanılmaktadır. İlin birçok ilçesinde bulunan başvuru, satış ve dolum noktalarından alınabilmekte ve dolumu yapılabilmektedir. Aykart'a internet üzerinden de başvuru ve dolum yapılabilmektedir.