İçeriğe atla

Antakyalı I. Anastasius

Antakyalı I. Anastasius
Antakya Patriği
MakamAntakya
Görevlendiriliş561, 594
Dönem bitişi571, 599
Önce gelenAntakyalı III. Domnus,
Antakyalı I. Gregorius
Sonra gelenAntakyalı I. Gregorius,
Antakyalı II. Anastasius II
DoğumFilistin
Ölüm21 Nisan 599
Antakya

Antakyalı I. Anastasius (d.? Filistin – ö. 21 Nisan 599, Antakya) Antakya Patriği (561-571 ve 593-599 yılları arası) Hem Katolik hem de Ortodokslar tarafından aziz kabul edilir. Nisan ayının 21'de anılır.[1]

Hayatı

Kendisi muhtemelen Filistin kökenliydi ve Antakya patriği olmadan önce İskenderiye patriğiydi. Anastasius bazı teolojik konulardaki emperyal doktrinlere karşı geldiği için imparator Justinianus ile ters düşmüştür. Justinianus öldüğünde görevinden edilmiş be sürgüne gönderilmiştir. II. Justinus sürgün kararını uygulamış ve beş yıl sonra başka bir patrik, Antakyalı I. Gregorius, yerine geçmiştir.

Antakyalı I. Gregorius 593 yılında öldüğünde Anastasius görevine tekrar dönmüştür.[2] Bunun asıl sebeplerinden birisi, Papa Büyük Gregorius'un müdahalesidir, İmparator Mauricius ve oğlu Theodosius'tan Anastasius'un Antakya görevine geri verilmeyecekse Roma'ya gitmesini istemiştir.[3] Anastasius Papa I. Gregorius'un bir dostuydu. Papa'nın kendisine yazdığı dokuz mektup korunmuştur.

Eserleri

Sadece Latince çevirileri korunmuş olan ve kendisinin olduğu düşünülen beş dogmatik incelemesi vardır:

  • De sanctissima Trinitate, Söz'ün ebediliği, Baba ve Kutsal Ruh ile özdeşliği, doğalarının ve ilahi eylemlerinin birliği üzerinedir.
  • De incircumscripto, Tanrı'nın her yerde olduğu ve yaratılışta daimi olarak bulunmasını anlatır.
  • De divina œconomia id est de incarnatione, eserinde iki farklı ve aşikar doğanın hipostatik birliği temasına değinir.
  • De passione et impassibilitate Christi
  • De resurrectione Christi

Dört Vaazı: Biri transfigürasyon üzerine, ikisi tebliğ üzerine, birisi ise üç oruç dönemi üzerine (ancak bunun sahte olduğu aşikardır). Ayrıca Antakya'ya dönüşünde yaptığı 25 Mart 593 tarihli konuşma da korunmuştur. Kendisi (ya da halefi) ayrıca De fide orthodoxa adında sorular ve cevaplar şeklinde hazırlanmış bir ufak kateşizminde yazarı olduğu düşünülmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Venance Grumel, Traité d'études byzantines, « La Chronologie », Presses universitaires de France, Paris, 1958, s.447.
  2. ^ Monks of Ramsgate. "Anastasius". Book of Saints, 1921. CatholicSaints.Info. 14 June 2012 13 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  3. ^ Campbell, Thomas. "St. Anastasius." The Catholic Encyclopedia 13 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vol. 1. New York: Robert Appleton Company, 1907. 23 September 2021 Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Anastasius</span>

I. Anastasios (Yunanca: Φλάβιος Ἀναστάσιος) (d. 430 veya 431? - ö. 9 Temmuz 518), 491'den itibaren ölümüne kadar hüküm sürmüş Bizans İmparatorluğu imparatorudur. 430/431 yıllarında 'Dyrrhachium'da doğmuş; 11 Nisan 491'de bir saray memuru iken imparatorluğa geçirilmiş ve 518'de Konstantinopolis (İstanbul)’te ölmüştür. Hayatta iken lakabı Dikoros olmuştur; çünkü Anastasios'un bir gözü mavi diğeri kara idi.

<span class="mw-page-title-main">I. Justinus</span>

I. Justinus veya Jüstin, 518'den ölümüne kadar Bizans imparatoru idi. Jüstinyen Hanedanı'nın kurucusudur. I. Justinus bir Bizans eyaleti olan İlirya'da doğmuş bir köylü çocuğu olup genç yaşta Konstantinopolis'e gelip Bizans ordusuna girmiştir. Yeteneği dolayısıyla orduda rütbe rütbe ilerlemiş ve 65 yaşından sonra I. Anastasius'un çocuksuz ölümü sonunda Bizans İmparatoru olmuştur. I. Justinus'un okuryazarlığı bulunmayıp imparator olduktan sonra bile imzasını delikli bir kalıp üstünden geçerek atardı. Karısı ve sonunda imparatoriçe olan Euphemia'dır. Saltanatının en önemli başarıları arasında eski Bizans soylularının etkilerini azaltmak için bir kanun çıkartılması ve hem varisi hem de 1000 yıllık Bizans tarihinin en büyük imparatoru olduğu kabul edilen yeğeni I. Justinianus'un Bizans idaresine katkısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Maria</span>

Antakyalı Maria (1145–1182), Bizans imparatoru I. Manuil'un karısı. Antakyalı Konstans ile onun ilk kocası Antakyalı Raymond'ın kızıdır. Tek çocuğu, II. Aleksios, babası Manuil'den sonra 1180 yılında imparator olmuş, ancak sadece üç yıl sonra 14 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Space Launch System</span>

Space Launch System (SLS), NASA tarafından geliştirilen tek kullanımlık aşırı ağır yük fırlatma aracıdır. SLS, 2022 itibarıyla operasyonel hizmetteki herhangi bir roketten daha fazla yük taşıma kapasitesine ve aynı zamanda daha fazla havalanma itiş gücüne sahiptir. Artemis aya iniş programının ana fırlatma aracı olan SLS, mürettebatlı Orion uzay aracını ay ötesi yörüngeye fırlatmak için tasarlanmıştır. İlk mürettebatsız görev olan Artemis 1, 16 Kasım 2022'de fırlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cornelius (papa)</span>

Cornelius 6 ya da 13 Mart 251'den 253'teki ölümüne kadar papalık görevinde bulunmuştur.

I. Anastasius, şu anlamlara da gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">III. Clemens</span>

III. Clemens, doğum adı Paulino Scolari, 19 Aralık 1187'den ölümüne kadar papalık yaptı.

Antakyalı İoannis, Yunanca yazmış bir 7. yüzyıl vakanüvisi. Görünüşe göre İmparator Herakleios ile çağdaş bir keşişti. Gelzer, yazarı 630'dan 648'e kadar Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi Patrikliği yapan Monofizit III. İoannis ile özdeşleştirmektedir.

İoannis Skolastikos 12 Nisan 565 ile öldüğü 577 yılına kadar 57. Konstantinopolis Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından aziz kabul edilir.

Patrologia Graeca Yunanca dilinde kaleme alınmış, bilhassa Hristiyan Kilise Babaları ve çeşitli çağdaş yazarların eserlerinin toplandığı bir koleksiyondur. 1857 ila 1866 yılları arasında 161 cilt halinde J. P. Migne tarafından Paris'te yayınlanmıştır.

Anastasius Bibliothecarius ya da Kütüphaneci Anastasius, Roma Kilisesi'nin bibliothecarius ve baş arşivcisi ve aynı zamanda kısa bir süre papalık iddiasında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">XV. Ioannes</span> 137. Katolik Kilisesi papası (ö. 996; pd. 985-996)

XV. Ioannes, Ağustos 985'ten ölümüne kadar Roma'nın piskoposu ve Papalık Devletleri'nin hükümdarıydı. Doğuştan bir Romalıydı ve birini azizleştiren ilk papaydı.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Margaret</span>

Antakyalı Margaret, Pisidya’daki Antakya'da, yaklaşık 304 yılında Diocletianus zulmü sırasında şehit edilmiştir. Katolik ve Anglikan Kiliseleri'nce 20 Temmuz'da, doğu Ortodoks Kilisesi'nce 17 Temmuz'da bir aziz olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Nazianslı Kaisarios</span>

Nazians'lı Caesarius Romalı seçkin bir hekim ve politikacı. Nenizili Gregorios’un kardeşi olmasıyla tanınır, Doğu Ortodoks ve Katolik Kilisesince aziz kabul edilir. Yortusu 25 Şubat'tır.

<span class="mw-page-title-main">590 Roma veba salgını</span>

590 Roma veba salgını, 590 yılında Roma şehrini etkileyen bir veba salgınıdır. Justinianus Veba Salgınını takip eden İlk Veba Salgınının bir parçasıdır. Hıyarcıklı veba olduğu düşünülmektedir. Dünyanın diğer bölgelerine yayılmadan önce 100 milyondan fazla Avrupalıyı öldürdüğü ihtimali üzerinde durulur. Geç Antik Çağ'ın sonuna dek sürmüştür. Salgın, piskopos ve vakanüvis Gregorius ve daha sonraları tarihçi Diyakoz Paul tarafından veba olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Eustathius</span>

Antakyalı Eustathius, bazen ‘büyük’ olarak da anılır, 4. yüzyılda yaşamış Antakyalı patrik ve Hristiyan Kilise Babalarından biri. Yortusu Şubat 21.

<span class="mw-page-title-main">I. Agapetus</span> papa

Papa Aziz I. Agapetus 13 Mayıs 535 ile 22 Nisan 536 tarihleri arasında görev yapan bir papadır.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.

<span class="mw-page-title-main">II. Gelasius</span>

Papa II. Gelasius, doğum ismi Giovanni Caetani veya Giovanni da Gaeta, 24 Ocak 1118'den 1119'da ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Bir Monte Cassino rahibi ve Papa II. Paschalis'in şansölyesi olan Caetani, oybirliğiyle onun yerine seçildi. Bunu yaparken, İmparator V. Heinrich ile yetki verme konusundaki çatışmayı da miras aldı. Gelasius, kısa papalığının önemli bir bölümünü sürgünde geçirdi.

Konstantinopolis Konsili, Mayıs-Haziran 536 yılında Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'te toplanan endemik bir konsildi. Konsil, Konstantinopolis Patriği I. Anthimos'u görevden almakla kalmadı, Konstantinopolis'te yaşayan üç tanınmış Kalkedon karşıtını da kınadı. Bütün bu olaylar İmparator I. Justinianus'un bu dört kişiyi birden başkent dışına sürmesi ile sonuçlandı. Aynı yıl Eylül ayında toplanan Kudüs Konsili de aynı dört kişiyi kafirlikle kınamak için toplanmıştır. Mahkûm edilenler arasında, görevden alınan Antakya Patriği Severus, Apamea Piskoposu Peter ve keşiş Zoora bulunmaktaydı.