İçeriğe atla

Antakya kadehi

Antakya kadehi
Antakya kadehi

Antakya kadehi, muhtelemen milattan sonra 500-550 yılları arasında üretilen gümüş kaplamalı bir kadehtir.[1] Günümüzde Metropolitan Museum of Art'da sergilenen kadeh[1] Kutsal Kâse olduğu yönündeki iddialar nedeniyle bilim dünyasında uzunca bir süre tartışma konusu olmuştur. İddiaya göre kadeh'in iç kısmı, İsa'nın Son Akşam Yemeğinde havariler ile birlikte şarap içtiği kâseydi ve bu önemli olaya istinaden sonraları gümüş ile kaplanıp zengin bir biçimde süslenmişti.[2][3] Son dönemde yapılan araştırmalar, literatürde Antakya kadehi olarak tanınan bu objenin, kadeh olmaktan ziyade bir kandil olabileceği iddiasını ön plana çıkarmıştır.[4]

Ayrıca bakınız

İnternet

Antakya kadehi tartışmalarına genel bir bakış ve kadehteki isa figürü üzerine bazı değerlendirmeler 17 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dipnotlar

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2019. 
  2. ^ Evans, Helen C.; Holcomb, Melanie; Hallman, Robert (2001). "The Arts of Byzantium". The Metropolitan Museum of Art Bulletin. 58 (4). ss. 1-68. doi:10.2307/3269176. JSTOR 3269176. 
  3. ^ N.Y.), Metropolitan Museum of Art (New York, (2012). The Metropolitan Museum of Art Guide. New York: The Metropolitan Museum of Art. ISBN 9780300179491. OCLC 836256531. 
  4. ^ N.Y.), Metropolitan Museum of Art (New York, (1989). Europe in the Middle Ages. Little, Charles T., Husband, Timothy, 1945-. New York, N.Y.: The Museum. ISBN 0870994476. OCLC 14241505. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kâse</span> İsanın Son Akşam Yemeğinde kullandığı iddia edilen, mucizevi güçleri olduğuna inanılan kap

Kutsal Kâse ya da Mukaddes Kâse, İsa'nın Son Akşam Yemeği'nde kullandığı iddia edilen, mucizevi güçleri olduğuna inanılan kap. Aramatyalı Yusuf'un, çarmıha gerilen İsa'nın damlayan kanını Kutsal Kâseye koyduğuna inanılır.

Andrea Mantegna, İtalyan gravürcü ve Rönesans ressamı. Dünyanın her yerinde rakursiye en güzel örnek gösterilen tablosu Türkçe adıyla Ölü İsa'dır. Bunun dışında Rönesans'ı anlatan yüzlerce tablosu da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aramatyalı Yusuf</span> İsanın cesedini kendisi için hazırlanan kabre koyan havari

Aramatyalı Yusuf, Kanonik İnciller'e göre İsa'nın gizli bir öğrencisi ve takipçisi. Kendisi için hazırlattığı kaya mezara İsa'yı koymuştur. Aramatyalı Yusuf'un, yaklaşık olarak MS 30 yılında çarmıha gerilen İsa'nın damlayan kanını Kutsal Kâse'ye koyduğuna inanılır. Hristiyanlığa göre azizdir. Batı Kiliselerinde 17 Mart, Doğu Kiliselerinde 31 Temmuz "Aziz Aramatyalı Yusuf Günü" olarak kutlanır.

<i>Kanagawa Oki Nami Ura</i>

Kanagawa Oki Nami Ura , Japon ukiyo-e ustası Katsushika Hokusai'nin tanınmış tahta baskı eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bierstadt</span> Amerikalı ressam (1830 – 1902)

Albert Bierstadt, Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Silla</span>

Birleşik Silla veya Geç Silla, MS 668-935 yılları arasında Üç Kore Krallığı'ndan biri olan Silla Krallığı'nın Baekje'yi ve Koguryo'yu fethederek Kore Yarımadası'nın güney ve orta bölümünü birleştirdikten sonra kullanılan adıdır. Birleşik Silla, oldukça zengin bir ülke olup başkenti Gyeongju dünyanın dördüncü büyük kentiydi. Birleşik Silla, bölgede egemenlik kurmak için kuzeydeki Goguryeo-Mohe Krallığı olan Balhae ile mücadeleye girdi. Varlığı boyunca ülke entrika ve siyasi kargaşa yüzünden başta fethedilen Baekje ve Koguryo'daki isyancı gruplar tarafından sıkıştırıldı. Son kral Gyeongsun devleti yalnızca adıyla yönetti ve gelişen Goryeo'ya kraşı MS 935 yılında teslim olmasıyla hanedanı sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Efsanevi yaratık</span>

Efsanevi yaratık ya da mitolojik yaratık; kurgusal, hayali ve doğaüstü bir hayvandır. Bazen bir kırma, genellikle yarı insandır ve varlığı kanıtlanmamıştır, sadece kurgu ya da folklorda geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Talik hattı</span>

Talik hattı, İslam hat sanatında, özellikle Farsçanın gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmış bir hat türüdür. Nestâlik hattı ile değiştirilinceye kadar, özellikle Farslaşmış toplumlarda yaygın olarak kullanıldı. Talik Türkçede genel olarak ve Arapçada sık sık Nestâlik hattı yerine de kullanılır. Ayrıca, Nestâlik hattında Talik'ten esinlenilmiştir.

<i>Fate/Apocrypha</i>

Fate/Apocrypha, Yūichirō Higashide tarafından yazılan ve Fate/stay night'ın yan serisi olan bir light novel serisidir. Seri, Type-Moon tarafından Aralık 2012-Aralık 2014 tarihleri arasında beş cilt halinde yayınladı. Akira Ishida tarafından çizilen bir manga uyarlaması Kadokawa Shoten'in Comp Ace dergisinde serileştirildi. A-1 Pictures tarafından hazırlanan anime uyarlaması Temmuz-Aralık 2017 tarihleri arasında yayınlandı.

Edward Lear İngiliz sanatçı, illüstratör, müzisyen, yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Kadehi</span>

Bedia Kadehi, duka altınından yapılmış ve zengin bir biçimde bezenmiş litürjik bir kadeh olup Orta Çağ Gürcü kuyumculuğunun bir eseridir. Takriben 999 yılına tarihlenen kadeh, Kral III. Bagrat tarafından Abhazya’da bulunan Bedia Manastırı için yaptırılmıştır. Kadehin yalnızca çanak kısmı korunmuştur ve günümüzde Tiflis’teki Gürcistan Ulusal Müzesi’nde muhafaza edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole</span> Amerikalı ressam (1801 – 1848)

Thomas Cole manzara ve tarih resimleriyle tanınan bir Anglo-Amerikan ressamdı. 19. yüzyılın en büyük Amerikan ressamlarından biri ve 19. yüzyılın ortalarında gelişen bir Amerikan sanat hareketi olan Hudson Nehri Ekolü'nün kurucusu olarak kabul edilir. Cole'un eserleri, Amerikan vahşi doğasını romantik bir şekilde tasvir etmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kadeh</span>

Kadeh, içki içmeye yarayan bardaklara ve kimi kutsal ayinlerde kullanılan ayaklı kaba verilen isim.

<i>Quod scripsi, scripsi</i> Latince deyim

Quod scripsi, scripsi, Latince bir deyimdir. Daha çok Pontius Pilatus'un İsa'nın çarmıhı üzerinde asılan işareti (titulus) üzerindeki yazıya itiraz eden Yahudi rahiplere verdiği yanıt olarak bilinmektedir. Çoğunlukla Kutsal Kitap'ın Latince çevirisi olan Vulgata'da geçmektedir. Latinceki "Dedim" anlamına gelen Dixi ifadesine eşdeğerdir, yani konuşanın konuştuğu ve söylenecek başka bir şey olmadığı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 44</span>

Papirüs 44 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Matta İncilinin ve Yuhanna İncilinin birçok ayet içermektedir. Papirüs bugün New York'taki Museum of Art 'ta saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Ogata Kōrin</span>

Ogata Kōrin, Edo döneminde yaşamış Japon peyzaj illüstratörü, cilacı, ressam ve tekstil tasarımcısı.

<i>Zeytin Ağaçları</i> (Van Gogh serisi)

Vincent van Gogh, çoğu 1889'da Saint-Rémy-de-Provence'da olmak üzere en az 15 zeytin ağacı resmetti. 1889 yılı Mayıs ayından 1890 yılı Mayıs ayına dek kendi isteğiyle burada bulunan bir akıl hastanesine yattı; burada hastanenin bahçesini ve duvarlarının dışına çıkma izni olduğunda, yakındaki zeytin ağaçları, selviler ve buğday tarlalarını resmetti.

<i>Piyanodaki Kızlar</i>

Genç Kızlar Piyanoda , İzlenimci tarzın yaratılmasında önemli bir figür olan Fransız sanatçı Pierre-Auguste Renoir'ın tuval üzerine yağlı boya çalışmasıdır. Resim, 1892'de Musée du Luxembourg için resmi olmayan bir sözleşme olarak boyanmıştı. Renoir, bu sahnenin üç farklı varyantını yağlı boyaya ve ayrıca biri yağlı boya ve biri pastel olmak üzere iki çalışma resmini yaptı. Sanatçı tarafından tekrarlar olarak biliniyorlardı ve tüccarlardan ve koleksiyonculardan gelen komisyonları karşılamak için yaratılmışlardı. Parça Paris'te Musée d'Orsay, New York'ta Met ve Paris'te Musée de l'Orangerie'de sergileniyor.