İçeriğe atla

Antão Gonçalves

Antão Gonçalves, Rio do Ouro bölgesinde Afrikalıları yakalayan ilk Avrupalı olan 15. yüzyıl'dan Portekizli bir kaşifti.

Biyografi

1441'de Gonçalves, Navigator Henry tarafından Nuno Tristão komutasındaki bir seferde Batı Afrika kıyılarını keşfetmesi için gönderildi. Gonçalves, Tristão'dan oldukça genç olduğu için, görevi keşiften çok Batı Afrika'da yaşayan Akdeniz foklarını avlamaktı. Gonçalves, küçük gemisini fok derileriyle doldurduktan sonra, kendi inisiyatifiyle, Portekiz'e dönmek için bazı Afrikalıları yakalamaya karar verdi. Gonçalves, dokuz mürettebatıyla birlikte bir kabile üyesini ve grup için hizmetçi olarak çalışan siyah bir kadını yakaladı.[1]

Bu zamana kadar, Tristão aynı yere gelmişti ve iki ekip, biri Adahu adında bir soylu olan 10 kabile üyesini yakaladıkları başka bir yakalama gezisi için bir araya geldi. Chronicle of Zurara'ya göre bu insanlar "Sahara Azenegue" konuşuyordu. Tristão seferiyle gelen bir Arap, yerel halkla tutsaklar için fidye müzakerelerini gerçekleştirmek yanı sıra yapmak istedikleri son işleri anlatmak için iç bölgelere gönderildi. Yaklaşık 150 kişi yaya, 35'i at ve develerle seferi karşılamak üzere kıyıya çıktı. Üçü hariç hepsi saklanarak Portekizlileri pusuya düşürmeye çalıştı. Hile anlaşıldı ve grup hızla gemilere geri döndü. Yerli halk daha sonra sahilde ortaya çıktı ve Portekizlilerle birlikte gelen ve şimdi onlar tarafından köleleştirilen Arap'ı sergiledi.[2] Bundan sonra, Gonçalves Portekiz'e dönerken Tristão güneye doğru keşiflere devam etti.

1442'de bir yıl önce yakaladığı asilzadeyi alarak başka bir sefere çıktı. Gonçalves, şefi bir dizi siyah köle karşılığında takas etmeyi umuyordu. 10 köle, biraz altın tozu ve merakla çok sayıda devekuşu yumurtası aldı. Ancak bu sefer, keşif amacına hiçbir şey katmadı; Gonçalves, Rio do Ouro'nun yanından bile geçmemişti.

Adına yeni bir arma verildi.

16. yüzyılın başlarında Madagaskar Adası kıyılarında dolaşan başka bir Antão Gonçalves ile karıştırılmamalıdır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Crónica dos Feitos da Guiné, Gomes Eanes de Zurara, 1841, cap. XII
  2. ^ Crónica dos Feitos da Guiné, Gomes Eanes de Zurara, 1841, cap. XIII
  • Castlereagh, Duncan. Encyclopedia of Discovery and Exploration - The Great Age of Exploration. Aldus Books London, 1971.
  • Afonso Eduardo Martins Zúquete Armorial Lusitano, Enciclopédia, 3rd Edition, Lisbon, 1987, p. 256.
  • Manuel Abranches de Soveral Ascendências Visienses. Ensaio genealógico sobre a nobreza de Viseu. Séculos XIV a XVII, Author's edition, 1st Edition, Porto, 2004, Vol. II., p. 42-3.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nijerya</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Nijerya ya da resmî adı ile Nijerya Federal Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alan ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijer, Çad, Kamerun ve Benin oluştururken, ülkenin güneyinde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi yer almaktadır. Ülkenin başkenti Abuja'dır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya</span> Güney Amerikada bir ülke

Brezilya, resmî adıyla Brezilya Federatif Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Latin Amerika'nın %47,7'sini kaplayan Brezilya, Ekvador ve Şili haricinde Güney Amerika ülkelerinin hepsi ile sınır komşusudur. Başkenti Brasília ve en kalabalık şehri São Paulo'dur. Brezilya, 26 eyaletten ve bir Federal Bölgeden oluşan bir federasyondur ve Portekizcenin resmi dil olduğu tek Güney Amerika ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lizbon</span> Portekizde belediye

Lizbon, Portekiz’in başkenti ve en büyük şehridir. Lizbon bölgesine bağlı Büyük Lizbon altbölgesinin belediyelerinden biridir. Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç üzerine kurulu olan Lizbon, Atlantik Okyanusu kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Gabon</span> Batı Afrikada bir ülke

Gabon ya da resmî adıyla Gabon Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin batı bölümünde sınırı ise Gine Körfezi'ni de içine alacak şekilde Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde yer alan ülkenin başkenti ise Libreville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">São Tomé ve Príncipe</span> Batı Afrikadaki bir ada ülkesi

São Tomé ve Príncipe ya da resmî adıyla São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı kıyısında Gine Körfezi açıklarında yer alan bir ada ülkesidir. São Tomé ve Príncipe adaları ada ülkesini oluşturmaktadır. Ülkenin ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, Ekvator Ginesi ile Gabon'un açıklarında yer almaktadır ve Gabon'un kuzeybatı kıyıları 250 km uzaklıktadır. Ülkenin başkenti São Tomé'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Macellan</span> dünyanın çevresini ilk kez dolaşan Portekizli kaşif

Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz coğrafi keşifleri</span> Avrupada Portekiz öncülüğünde başlatılan coğrafî keşifler

Portekiz Coğrafi Keşifleri (1415-1542), 15. ve 16. yüzyılda Portekizliler tarafından dünya çapında özellikle denizde yapılan coğrafi keşifleri tanımlar. Bu dönemde Portekiz, Afrika kıtasının etrafını Ümit Burnu yoluyla dolanıp Hindistan'a giden doğu yolunu keşfetmiş, bu sayede Güneydoğu Asya'nın neredeyse tamamıyla temas kurmuş, Afrika'nın bazı bölgelerini sömürgeleştirmiş, Brezilya'yı keşfetmiş ve Çin'e, Avrupa'dan giden ilk ticari ve diplomatik elçileri göndermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elmina Kalesi</span>

Elmina Kalesi, 1482 yılında Portekizliler tarafından São Jorge da Mina Kalesi olarak yapılmıştır. Bugün Gana sınırları içindeki Elmina kentinde yer alır. Portekiz coğrafi keşifleri kapsamında Gine'de kurulan bu kale bölgede Portekizliler tarafından inşa edilen ilk ticari üstür. Kale daha sonraları Atlantik köle ticaretinde önemli bir durak olacaktır. Kale ve civarı 1637 yılında Hollandalılar tarafından ele geçirilmiştir. Köle ticareti bölgenin 1871 yılında İngiltere denetimine geçinceye kadar sürmüş, 1957 yılında bölgenin İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasıyla beraber günümüzdeki Gana sınırları içerisinde yer almıştır. Bugün önemli bir tarihi yer olan kale, çeşitli tarihi filmlerde kullanılmaktadır. Kale UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine de dahil edilmiştir.

Nuno Tristão, 15. yüzyıl Portekizli kâşif ve köle taciri. Bugünkü Gine-Bissau'da karaya çıkan ilk Avrupalı oldu. Tristão ve Antão Gonçalves, 1441 yılında Portekiz Prensi Gemici Henrique tarafından Batı Afrika sahillerini keşfetmek için gönderildi. 1445'ten itibaren keşfedilen bu kıyılarla Portekiz İmparatorluğu arasında köle ticareti başladı. Sonrasında ülkeye dönen Gonçalves'in aksine yönünü güneye çevirip keşiflerine devam eden Tristão, Senegal ve Yeşil Burun Adaları'nın güneyinde bir köle yağması sırasında öldürüldü.

Amerika'nın kolonizasyonu, İskandinav denizcilerin 10. yüzyılda, bugünkü Grönland ve Kanada'nın belli bölgelerini keşfederek buralara yerleşmesiyle başladı. İskandinav folkloruna göre, kızılderililerle yerleşimciler arasında cereyan eden şiddetli çatışmalar neticesinde bu yerleşimler terk edilmek zorunda kalındı. Gerçek Avrupa kolonizasyonu, Christopher Columbus'un 1492 yılında Uzakdoğu'ya yeni ticaret rotaları bulmak için, İspanya sponsorluğunda, batıya doğru çıktığı keşif gezisinde, kazara Amerika Kıtası'nı keşfetmesiyle başladı. Hemen sonra Avrupalılar kıtanın derinliklerine inerek, fetih ve kolonizasyon hareketine giriştiler. Columbus, 1492-1493 yıllarında yaptığı ilk iki seyahatte, Bahamalar'a ve aralarında Hispaniola, Puerto Rico ve Küba'nın da bulunduğu bazı Karayip Adaları'na ulaştı. 1497 yılında İngiltere Krallığı adına Bristol'den yola çıkan John Cabot, Kuzey Amerika'da karaya çıktı. Bir yıl sonra Columbus, üçüncü seferinde Güney Amerika sahillerine ulaştı. Christopher Columbus'un seferlerinin sponsoru olan İspanyol İmparatorluğu, Kuzey Amerika'dan Güney Amerika'nın en aşağı noktasına kadar, Karayip Adaları da dahil olmak üzere, en büyük sömürgelere sahip ilk Avrupa ülkesi oldu. İlk İspanyol şehri, 1496 yılında kurulan, bugün Dominik Cumhuriyeti sınırlarında kalan Santo Domingo'dur. San Juan, Porto Riko 1508'de, Veracruz ve Panama City ise 1519 yılında kurulmuştur. 1565 yılında İspanyollar tarafından kurulan St. Augustine, Florida şehri, ABD'nin üzerinde yerleşim bulunan en eski şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da kölelik</span>

Kölelik tarihsel olarak Afrika'da yaygındı ve Modern Afrika'da kölelik hala bazı Afrika ülkelerinde devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diogo Afonso</span>

Diogo Afonso Portekizli bir kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Gil Eanes</span>

Gil Eanes 15. yüzyılda Portekizli bir gezgin ve kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Yeşil Burun Adaları</span> Portekiz İmparatorluğunun Yeşil Burun Adalarındaki eski kolonisi

Yeşil Burun Adaları, 1462'deki ilk yerleşiminden 1975'teki bağımsızlığına kadar Portekiz İmparatorluğu'nun bir kolonisiydi.

Dinis Dias, Batı Afrika kıyılarında yelken açarak Senegal Nehri'ni geçen ve Yeşil Burun Adaları'na ilk kez ulaşan 15. yüzyıldan bir Portekizli kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Pêro da Covilhã</span>

Pêro da Covilha, kimi zaman Pero de Covilhăo diye yazılır, Portekizli bir diplomat ve kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Tristão Vaz Teixeira</span> Portekizli denizci ve kaşif

Tristão Vaz Teixeira, João Gonçalves Zarco ve Bartolomeu Perestrelo ile birlikte Madeira takımadalarının (1419–1420) resmi kaşifi ve ilk yerleşimcilerinden biri olan Portekizli bir denizci ve kaşif.