İçeriğe atla

Anne yamyamlığı

Anne yamyamlığı ya da maternal kanibalizm, annenin yavrularını yeme durumudur. Özellikle memeli hayvanlarda rastlanır. Genelde doğumdan sonraki ilk saatlerde gerçekleşir.[1] Anne, yavruların tamamının ya da bir kısmının ölümüne sebep olabilir. Primatlarda nadir olarak gözlenir.[2] Vahşi bonobo[2] ve şempanzelerde[3] bildirilmiştir.

Anne yamyamlığının genel olarak nedeni bilinmese de[4] konuyla ilgili kangal köpeklerinde yapılan çalışmada nedenin oksitosin hormonu eksikliği olduğu ifade edildi.[5][6][7][8]

Araştırmalar

Önceki çeşitli araştırmalarda annenin yavrularını yemesine ilgili yavrudaki genetik bozukluklar, yavrudaki genetik değişim, annenin strese girmesi gibi nedenlerin sebep olabileceği belirtildi.[9][10] Sonraki araştırmalar sonucunda nedenin annedeki oksitosin hormonu eksikliği de olabileceği tespit edildi. Mustafa Koçkaya ve ekibi tarafından Kangal köpekleri üzerinde yapılan ve 5 yıl süren araştırma kapsamında anne yamyamlığı görülen köpeklerin oksitosin seviyelerinin normalin altında olduğu ve oksitosinin arttırılmasıyla yamyamlığın önüne geçilebileceği tespit edildi.[5][6][7][8][11] Daha sonra aynı yöntemle Alman çoban köpeğinde de tedavi gerçekleştirildi.[12]

Kaynakça

  1. ^ Ercan, N., Maternal Kanibalizm Görülen Kangal Köpeklerinde Serum Adenozindeaminaz (ADA) Ve Ksantin Oksidaz (XO) Düzeylerinin Belirlenmesi. Sivas, Türkiye.
  2. ^ a b Tokuyama ve ark. (1 Ocak 2017). "Cases of maternal cannibalism in wild bonobos (Pan paniscus) from two different field sites, Wamba and Kokolopori, Democratic Republic of the Congo". Primates (İngilizce). 58 (1). ss. 7-12. doi:10.1007/s10329-016-0582-7. ISSN 1610-7365. Erişim tarihi: 9 Mart 2022. 
  3. ^ Fedurek ve ark. (1 Mart 2020). "Maternal cannibalism in two populations of wild chimpanzees". Primates (İngilizce). 61 (2). ss. 181-187. doi:10.1007/s10329-019-00765-6. ISSN 1610-7365. Erişim tarihi: 9 Mart 2022. 
  4. ^ "Hipopotam Yiyen Hipopotam ve Diğer Yamyamlar". National Geographic. 27 Ocak 2015. 1 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  5. ^ a b Walker, Marilyn (30 Mart 2020). "The behavior of eating its own offspring - Animal cannibalism". CBT Cognitive Behavioral Therapy (İngilizce). 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  6. ^ a b "New treatment ends maternal cannibalism among Kangal dogs of Turkey". Daily Sabah (İngilizce). 2 Eylül 2020. 3 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  7. ^ a b "Kangal köpeklerinin yavrularını yemesinin sırrı çözüldü". www.hurriyet.com.tr. Sivas. İHA. 17 Ocak 2019. 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  8. ^ a b Avcı, Hüsnü Ümit; Varol, Mert Taha. "Kangal köpeklerinin yavrularını yemesinin sırrı çözüldü, tedaviye geçildi - Yurt haberleri". www.dha.com.tr. DHA. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  9. ^ Ongun, P., 2002. Tavşanlarda (Oryctolagus cuniculus) çevre sıcaklığının yaşama gücü, büyüme, beden sıcaklığı ve kan değerlerine etkisi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 59.
  10. ^ Yürük, Armağan Aytuğ (2014). "SIÇANLARDA MATERNAL DİYETLE FRUKTOZ ALIMININ FETÜSE ETKİLERİNİN BAZI LİPİT PARAMETRELERİ VE LİPOGENEZ AÇISINDAN İNCELENMESİ". Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. 
  11. ^ Ercan, N.; Koçkaya, M.; Kapancik, S.; Bakir, D. (Kasım 2017). "Determination of serum adenosine deaminase and xanthine oxidase activity in Kangal dogs with maternal cannibalism". Veterinary World. ss. 1343-1346. doi:10.14202/vetworld.2017.1343-1346. 
  12. ^ "Bir ilke imza attı, yavrularını yiyen K-9 köpeği tedavi edildi Sivas'ta Doç. Dr. Mustafa Koçkaya bir ilke imza atarak geliştirdiği tedavi protokolüyle yavrularını yiyen K-9 köpeği tedavi etmeyi başardı". www.haberturk.com. Habertürk. İHA. 8 Mart 2022. 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır. 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Köpek</span> evcil, etçil ve memeli bir hayvan

Köpek ; köpekgiller (Canidae) familyasına ait, görünüş ve büyüklükleri farklı 400'den fazla ırkı olan, etçil bir memelidir. Bozkurt'un alt türlerinden biri olan köpek, tilki ve çakallarla da yakın akrabalardır. Kedilerle birlikte dünyanın en geniş coğrafyaya yayılan ve en çok beslenen iki evcil hayvanından biridir. 2001 yılı tahminlerine göre dünyada 400 milyondan fazla köpek vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kaplan</span> Asyaya özgü büyük kedi

Kaplan, kedigiller (Felidae) familyasından etçil bir memeli hayvan türü ve büyük kediler ailesinin dört üyesinden biridir. Panthera cinsinin en büyük kedisidir. Turuncu-kahverengi renge sahip kürkünün üzerindeki, koyu dikey çizgileri ile kolayca tanınabilir. Genellikle geyik ve yaban domuzu gibi toynaklıları avlayan bir süper avcıdır. Bölgeseldir ve genellikle yalnız ama sosyal bir avcıdır, yavruların yetiştirilmesi ve avlanmayı öğrenebilmesi için geniş bitişik yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar. Kaplan yavruları, bağımsız bir birey olmadan ve kendi yaşam alanlarını kurmak için ayrılmadan önce, anneleriyle yaklaşık iki yıl kalırlar.

<span class="mw-page-title-main">Karga</span> Kuş türü

Karga, kargagiller (Corvidae) familyasından Corvus cinsini oluşturan, orta boylu, güçlü ayakları ve düz iri gagaları olan siyah ve zeki ötücü kuşlar.

<span class="mw-page-title-main">Jaguar</span> Amerika kökenli büyük bir kedi türü

Jaguar, kedigiller (Felidae) familyasından ve Panthera cinsinin dört büyük kedisinden biri olan bir Yeni Dünya memelisidir. Diğer üç büyük kedi, Eski Dünya’nın kaplan, aslan ve parstır. Kaplan ve aslandan sonra en büyük üçüncü kedi olan jaguar Batı Yarımküresinin en büyük ve en güçlü kedisidir. Jaguar günümüzde Meksika’dan Orta Amerika’ya ve Paraguay’ın güneyi ile kuzey Arjantin’e kadar dağılan bir alanda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İshal</span> gevşek veya sıvı bağırsak hareketleri

İshal veya diyare, bir günde en az üç kez gevşek, sıvı veya sulu bağırsak hareketlerinin olması durumudur. Genellikle birkaç gün sürer ve sıvı kaybı nedeniyle dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyon belirtileri genellikle cildin normal gerginliğini kaybetmesi ve sinirli davranışlarla başlar. Bu durum daha şiddetli hale geldikçe idrara çıkmada azalma, cilt renginde kayıp, hızlı kalp atışı ve yanıt vermede azalmaya kadar ilerleyebilir. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde gevşek ancak sulu olmayan dışkı normaldir.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk</span> Sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türü

Tavuk, sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Saksağan</span> karga ailesinden büyük bir kuş

Saksağan, kargagiller (Corvidae) familyasından uzun kuyruklu kuş türlerini kapsayan bir cins ve Pica, Urocissa, Cissa, Cyanopica cinslerini oluşturan kuş türlerinin ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kargagiller</span>

Kargagiller ya da Corvidae, karga, kuzgun, saksağan, alakarga, treepies, dağ kargası ve göknar kargası gibi cinsleri kapsayan ötücü kuşlar familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Benekli sırtlan</span> crocuta cinsinin mevcut tek üyesi olarak sınıflandırılan bir sırtlan türü

Gülen sırtlan olarak da bilinen benekli sırtlan, günümüzde Sahra Altı Afrika'ya özgü Crocuta cinsinin mevcut tek üyesi olarak sınıflandırılan bir sırtlan türüdür. Geniş çeşitliliği ve 27.000 ila 47.000 arasında tahmin edilen fazla popülasyonları nedeniyle IUCN tarafından asgari endişe sınıfında listelenmiştir. Bununla birlikte, türler, habitat kaybı ve kaçak avlanma nedeniyle korunan alanların dışında nüfus kaybı yaşamaktadır. Türler Asya'da ortaya çıkmış olabilir ve bir zamanlar Geç Pleistosen'in sonuna kadar en az bir milyon yıl boyunca Avrupa'da yer almış olabilir. Benekli sırtlan, Hyaenidae familyasının bilinen en büyük üyesidir ve belirsiz bir şekilde ayıya benzer yapısı, yuvarlak kulakları, daha az belirgin yelesi, benekli postu, çift amaçlı diş yapısı ve daha az meme başı ile diğer türlerden fiziksel olarak ayırt edilir. Ayrıca dişilerin dış genital organları da erkeklerinkine çok benzerlik göstermektedir. Dişi benekli sırtlanlar, dış vajinal açıklığı olmayan, bunun yerine pseudo-penis olarak adlandırılan sahte penise sahip olan tek memeli türüdür.

Armin Meiwes, İnternet aracılığıyla gönüllü bir kurbanı öldürüp yemesiyle uluslararası ün elde etmiş Alman bilgisayar teknisyenidir. Meiwes, kurbanı ile birlikte kurbanın kesilmiş penisini yemeyi denemiş, daha sonra ise kurbanını öldürerek vücudunun büyük bir kısmını yemiştir. Eylemleri nedeniyle, "Rotenburg Yamyamı" veya "Usta Kasap" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kedilerde iletişim</span> bir veya daha fazla kedi tarafından yapılan bilgi aktarımı

Kedilerde iletişim, insan da dahil olmak üzere başka bir hayvanın şimdiki ve gelecekteki durumunu etkileyen, bir veya daha fazla kedi tarafından yapılan bilgi aktarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeryüzü Doktorları Türkiye</span> İyilik kuruluşu

Yeryüzü Doktorları Derneği; doğal afet, kriz ve acil durumlardan etkilenen, sağlık hizmetine erişimin kısıtlı olduğu ya da açlık, kuraklık, iç karışıklık gibi nedenlerden dolayı zorlu yaşam şartları ile mücadele eden ihtiyaç sahibi bölgelere yönelik olarak, kısa/uzun vadeli sağlık yardımı ve tedavi hizmeti vermeyi amaç edinmiş bir insani yardım kuruluşudur. Yeryüzü Doktorları faaliyetleri “ihtiyaç odaklılık, yetkinlik, insani değerlere saygı, bağımsızlık ve şeffaflık” ilkeleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Issei Sagawa, 1981 yılında Paris'te Renée Hartevelt adında bir Hollandalı kadını öldüren ve etini yiyen bir Japondur. Serbest bırakılmasından sonra Japonya'da küçük çaplı bir ün kazanmıştır ve insanların suçuna olan ilgisi üzerinden geçinmiştir.

Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2010 yılında üniversitenin merkez kampüsünde kurulmuştur. 2011-2012 yılında 51 öğrenci ile öğretime başlamıştır.

Koku hafızası kokuların toplanmasını ifade eder. Çalışmalar, yaygın olarak koku hafızasının anılarının, kalıcılık ve parazite karşı yüksek direnç gibi çeşitli özellikleri bulmuştur. örtüsüz bellek tipik olarak koku hafızası çalışmalarına odaklanan formdur, ancak örtülü hafıza biçimleri kesinlikle koku ve anılarının anlaşılmasına farklı katkılar sağlar. Araştırmalar, doğumdan sonra koku soğanı ve ana koku alma sistemindeki değişikliklerin anne davranışları için son derece önemli ve etkili olduğunu göstermiştir. Memeli koku alma ipuçları anne bebek bağının koordinasyonunda ve aşağıdaki yavruların normal gelişiminde önemli bir rol oynar. Maternal meme kokuları bireysel olarak farklıdır ve annenin yavruları tarafından tanınması için bir temel sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Köpeklerde ayrılma kaygısı</span>

Köpeklerde ayrılma kaygısı, bir köpeğin sahibinden ayrıldığında sıkıntı ve davranış problemleri sergilediği duruma verilen addır. Ayrılma kaygısı tipik olarak sahibin ayrılmasından birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Bazı köpeklerin neden ayrılık kaygısından muzdarip olduğu ve diğerlerinin neden olmadığı tam olarak anlaşılamamıştır. Davranış, altta yatan bir tıbbi duruma ikincil olabilir. Kronik stres ile fizyolojik sağlıkta bozukluklar ortaya çıkabilir. Köpekte artan stres hormon seviyelerini değiştirir, böylece çeşitli sağlık sorunlarına karşı doğal bağışıklığı azaltır. Bir köpeğin davranışı aniden değişirse, her zaman bir veterinerin ziyaret edilmesi önerilir.

<span class="mw-page-title-main">Zeytuni babun</span> primat türü

Zeytuni babun, Köpeksi maymunlar (Cercopithecidae) ailesinden bir maymun türüdür. Tür, tüm babunların en yaygın çeşididir, dağılımı Afrika'daki 25 ülkede Mali'den, Etiyopya'ya ve Tanzanya'ya kadar uzanır. Sahra'nın bazı dağlık bölgelerinde yalıtılmış topluluklar da mevcuttur. Savanlarda, bozkırlarda ve ormanlarda yaşar. Yaygın adı, uzaktan yeşil-gri bir ton olan kürk renginden türemiştir. Türdeki sesli ve sesli olmayan çeşitli iletişimler, karmaşık bir toplumsal yapıyı kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">İhtiyoterapi</span>

İhtiyoterapi, balıkların cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bir terapi yöntemidir. Yunanca'da "balık" anlamına gelen "ichthys" kelimesinden türemiştir. İhtiyoterapi genellikle psoriasis ve diğer cilt bozukluklarının tedavisinde tercih edilir. Bu tedavi yöntemi, belirli türde balıkların, özellikle Garra rufa olarak bilinen türün, cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerini temizleyerek sağlıklı hücrelerin oluşumunu teşvik etmesi prensibine dayanır. İhtiyoterapi, hem doğal hem de alternatif bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.