İçeriğe atla

Anne Seagrave

Anne Seagrave, İrlandalı canlı performans sanatçısıdır. Seagrave, 2002'de Sanat Vakfı'nın Canlı Performans Sanatı ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.

Kariyeri

1982 ve 2008 yılları arasında Seagrave görsel performans yapmanın yanı sıra, canlı sanat performansları, galeri, festival ve geleneksel olmayan sanat mekanlarında dünya çapında sundu. Seagrave, İngiltere, İrlanda ve İspanya da dahil olmak üzere kariyeri boyunca birçok ülkede yaşadı. 2008'de canlı sanat performansı yapmayı bırakmasına rağmen, 2011'de, İngiltere'nin York şehrinde ‘JESTEM' olarak yeni bir canlı performans sundu. Şu anda Kraków'da yaşıyor.

1979-2010 yılları arasında Glasgow'da gerçekleşen yıllık canlı bir sanat festivali olan National Review of Live Art' ın (NRLA) onursal bir üyesidir. Seagrave festivalde, Or Even What Leaving Was (1990), Falling Into People's Mouths (2001), Deja Vu (2005) ve Jamais Vu (2005) gibi bir dizi eseri sundu.

Seagrave, çalışmasında ritim ve tekrarlama kullanıyor ve hareket parçaları, monologlar, multimedya film ve video çalışmalarını bir araya getiriyor. Eserlerinden bazıları, örneğin Jamais Vu, fiziksel ve koreograflanmış eylemleri kullanıyor. Göğüslerini örten dikdörtgen bir ayna parçasına sahip olan bu performansda Seagrave, teneke kova ve ev tipi musluk gibi günlük nesnelerle etkileşimde bulunarak süre boyunca bir dizi eylemi tekrarlıyor.

Seagrave, Dublin'de National College of Art and Design ve Limerick School of Art and Design'da konuk öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Seagrave, 2006'da Dublin İrlanda Modern Sanat Müzesi'nde bir konferansa katıldı ve İsrail, Arjantin, Uruguay, İspanya, İrlanda, İngiltere, Finlandiya ve Polonya'da performans sergilemesi için davet edildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dublin</span> İrlandanın başkenti

Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezinde yer almaktadır. Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulan şehir, Orta Çağ’dan beri İrlanda’nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Neil Jordan</span>

Neil Jordan İrlandalı yazar, senarist ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Tallahassee, Florida</span>

Tallahassee; Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinin başkenti. Nüfusu 156.612, yüzölçümü 254,5 km², nüfus yoğunluğu 607,6/km²'dir. Şehirde üç adet üniversite vardır:.

Philip Absolon İngiliz ressam. Stuckism grubu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Stuart</span> Amerikalı ressam (1755–1828)

Gilbert Charles Stuart, Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Twachtman</span> Amerikalı ressam (1853 – 1902)

John Henry Twachtman, kariyeri boyunca farklı stillerde eserler üreten, ancak en çok izlenimci manzara resimleri ile bilinen Amerikalı ressam. İzlenimcilik akımı dahilinde daha kişisel ve deneysel eserler veren Twachtman, profesyonel sanat organizasyonlarına karşı çıkan bir ressam grubu olan "Ten American Painters" üyesiydi.

Sir Eduardo Luigi Paolozzi, İtalyan asıllı İskoç heykeltıraş ve sanatçıdır. Paolozzi uluslararası sanat dünyasında kendi görüşünü ve kendi yorumunu hiçbir ödün vermeden sanatında uygulamaya uğraş vermiştir. Hayalperestliği ve fantezi düşünüşüyle, bizim parçalanıp bölünmüş uygarlığımıza benzeyen, bu modern dünyaya nasıl uyabileceğimizi incelemeye çalışmıştır. Eserlerinin altındaki fikirlerin bibirleriyle daramatik olarak tezatlılığını göstererek bize hem ilham kaynağı olmakta ama aynı zamanda aklımızı karıştırmaktadır.

Kevin Roche, İrlanda asıllı Amerikalı mimar. Projeleri camın yaratıcı bir şekilde kullanılmasıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

Daragh O'Malley İrlandalı film, dizi ve tiyatro oyuncusu. Çok sayıda eserde rol almasına rağmen en çok Sean Bean ile başrollerini paylaştıkları ve Sharpe televizyon dizisindeki Patrick Harper rolüyle popüler olmuştur.

Bill Viola, Amerikalı modern video artisti. Yeni medya alanında elektronik, ses ve görüntü teknolojisi eserleri ortaya koymuştur. Eserleri doğum, ölüm ve bilinç yönleri gibi temel insan deneyimleri arkasındaki fikirlere odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

Tunca Subaşı Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Ulusal Galerisi</span>

İrlanda Ulusal Galerisi Dublin'de Merrion Square West'te bulunan, İrlandalı ve avrupalı sanatçıların eserlerini barındıran sanat müzesidir. Müze 1854'te kuruldu ve 10 yıl sonra ziyarete açıldı. 16.300 civarında eseri barındıran müzede, 1300'lerden günümüze, Mantegna'dan Titian'a, Monet'den Picasso'ye birçok ünlü sanatçının eserleri sergilenir. Her türden resim, heykel, baskı, çizim, fotoğraf, arşiv ve bibliyografik malzemelerin dışında tarihi gümüş sofra takımlarına ve mobilyalara kadar birçok ürün sergilenir.

<span class="mw-page-title-main">Yvonne Farrell</span>

Yvonne Farrell Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi İrlandalı mimar ve akademisyen. Dublin merkezli Grafton Architects'in Shelley McNamara ile birlikte kurucu ortağıdır. İkilinin Milano'daki Bocconi Üniversitesi binası, 2008 yılında World Architecture Festival Yılın Yapısı Ödülü'nü kazandı. Lima, Peru'daki UTEC Teknoloji ve Mühendislik üniversitesi kampüsü projeleri 2016 yılında İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Ödülü'nün sahibi oldu, Farrell, McNamara ile birlikte 2020 yılında enstitü tarafından Royal Gold Medal ile ödüllendirildi. 2018'de yine McNamara ile birlikte"Serbest Mekân" başlıklı 16. Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörlüğünü gerçekleştirdi. 2020'de Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanarak, tarihte bu ödülü kazanan ilk İrlandalı mimarlar ve dördüncü ve beşinci kadın mimarlar oldular.

Aida Mahmudova - Azerbaycanlı sanatçı, ve YARAT Çağdaş Sanat Alanı başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">William Hamilton Drummond</span> İrlandalı şair ve yazar

William Hamilton Drummond, D.D. İrlandalı şair, hayvan hakları yazarı ve tartışmacıdır.

Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder. Sanat tarihi ve pratiği içinde kadınlara daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda feminist hareketin iç düşüncelerini ve amaçlarını görselleştirerek sanat yoluyla herkese gösterme ve anlam verme amacıyla icra edilmektedir. Hareket, sanat dünyasının ana akım anlatısını baltalamaya devam edenlerin rolünü oluşturmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Feminist sanat</span>

Feminist sanat, 1960'ların sonu ve 1970'lerin feminist hareketiyle ilişkili bir sanat kategorisidir. Feminist sanat, kadınların yaşamları boyunca deneyimledikleri toplumsal ve politik farklılıkları vurgular. Bu sanat biçiminden umut edilen kazanım, eşitliğe veya özgürlüğe yol açma umuduyla dünyaya olumlu ve anlayışlı bir değişiklik getirmektir. Kullanılan medya, resim gibi geleneksel sanat biçimlerinden performans sanatı, kavramsal sanat, vücut sanatı, zanaatçılık, video, film ve lif sanatı gibi daha alışılmışın dışında yöntemlere kadar uzanmaktadır. Feminist sanat, yeni medyanın ve yeni bir bakış açısının dahil edilmesi yoluyla sanatın tanımını genişletmeye yönelik yenilikçi bir itici güç olarak hizmet etti.