İçeriğe atla

Anne Frank'in Günlüğü (film, 1959)

The Diary of Anne Frank
YönetmenGeorge Stevens
YapımcıGeorge Stevens
YazarFrances Goodrich
Albert Hackett
OyuncularMillie Perkins
Joseph Schildkraut
Richard Beymer
Shelley Winters
Diane Baker
Ed Wynn
MüzikAlfred Newman
Görüntü yönetmeniWilliam C. Mellor
KurguDavid Bretherton
William Mace
Robert Swink
DağıtıcıTwentieth Century-Fox Film Corporation
Çıkış tarih(ler)i18 Mart 1959 (1959-03-18)
Süre170 dakika
Ülke ABD
Dilİngilizce
Almanca
Bütçe3,8 milyon $[1]
Hasılat2,3 milyon $[2]

Anne Frank'in Günlüğü, aynı adı taşıyan Pulitzer Ödüllü oyuna dayanan ve daha sonra Anne Frank'ın günlüğüne dayanan 1959 yapımı bir filmdir. Yönetmenliğini George Stevens, senaryosunu Frances Goodrich ve Albert Hackett üstlendi. Hem oyunun hem de orijinal hikâyenin ilk film versiyonu ve orijinal Broadway kadrosunun üç üyesini içeriyor.

Film eleştirmenler tarafından olumlu karşılandı ve hala Anne Frank'in Günlüğü'nün en iyi film uyarlaması olarak kabul ediliyor. Şu anda Rotten Tomatoes'da % 78 eleştirmen derecelendirmesine sahip.[3] 1960'ta Shelley Winters'ın En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dahil üç Akademi Ödülü kazandı. Shelley daha sonra Oscar'ını Anne Frank Müzesi'ne bağışladı. 2006 yılında AFI'nin 100 Yıl… 100 Şerefe listesindeki en ilham verici on sekizinci Amerikan filmi olarak seçildi.

Kaynakça

  1. ^ Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. 978-0-8108-4244-1. p252
  2. ^ "1959: Probable Domestic Take", Variety, 6 Ocak 1960 p 34
  3. ^ The Diary of Anne Frank (1959) (İngilizce), 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 15 Ocak 2020 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Frankenstein</i> 1818 Mary Shelley romanı

Frankenstein ya da Modern Prometheus, İngiliz yazar Mary Shelley (1797–1851) tarafından yazılan ve genç bir bilim insanı olan Victor Frankenstein'ın yarattığı alışılmışın dışında bir bilimsel deneyde garip şekilli ama akıllı bir yaratığın hikâyesini ele alan romandır. Shelley, hikâyeyi 18 yaşındayken yazmaya başladı ve romanın ilk baskısı, 1 Ocak 1818'de yazar 20 yaşındayken Londra'da isimsiz olarak yayımlandı. Yazarın adı ilk kez 1823'te Fransa'da yayımlanan romanın ikinci baskısında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Anne Frank</span> Hollandalı günlük yazarı ve Holokost kurbanı (1929-1945)

Annelies Marie "Anne" Frank, Yahudi kökenli Alman-Hollandalı günlük yazarıdır. II. Dünya Savaşı sebebiyle 1942'den 1944'e kadar işgal altındaki Hollanda'daki yaşamını yazdığı günlüğü daha sonra Anne Frank'in Hatıra Defteri adıyla basılmıştır. Frank bu sebeple Holokost'un en bilinen mağdurlarından biridir. Kendisi konu alan birçok kitap, tiyatro oyunu ve film bulunmaktadır.

<i>Guguk Kuşu</i> (film) 1975 yılı yapımlı Amerikan drama filmi

"Guguk Kuşu,, Ken Kesey'in aynı adlı romanına dayanan ve Miloš Forman tarafından yönetilen 1975 Amerikan psikolojik drama filmidir. Film, bir akıl hastanesinde yeni bir hastayı canlandıran Jack Nicholson ile sadist bir hemşireyi canlandıran Louise Fletcher'ı başrollerde bulunduruyor. Yardımcı oyuncu kadrosunda Will Sampson, Danny DeVito, Sydney Lassick, William Redfield ve Christopher Lloyd ve Brad Dourif'in filmdeki ilk performansları yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kirk Douglas</span> Amerikalı sahne sanatçısı (1916 – 2020)

Kirk Douglas, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısıdır. Douglas, "Spartaküs" gibi 20. yüzyılın en önemli filmlerine imza atmış, önemli bir oyuncudur. oyuncu Michael Douglas'ın babasıdır.

<i>Lolita</i> (film, 1962)

Lolita, 1962 İngiltere yapımı dramatik filmdir. Senaryosunu Vladimir Nabokov'un aynı adlı kendi romanından uyarlayıp yazdığı filmi Stanley Kubrick yönetmiş, önemli rollerinde James Mason, Shelley Winters, Peter Sellers ve Sue Lyon oynamışlardır. Film Türkiye'de 16 Şubat 1965 tarihinde özgün adıyla gösterime girmişti.

<span class="mw-page-title-main">Popüler kültürde Frankenstein</span>

Mary Shelley, kendi duygularının derinliklerinden çekip çıkardığı bir duyarlılıkla, yorgun Gotik dehşete yepyeni bir soluk kazandırmış, bu sürükleyici ve ürpertici felsefi roman klasiğini yaratmıştır.

<i>Anne Frankin Hatıra Defteri</i>

Anne Frank'in Hatıra Defteri, iki yıl boyunca Hollanda'nın Nazilerce işgali sırasında ailesiyle birlikte saklanıyorken Anne Frank tarafından tutulan günlüğünü içeren kitap. Aile 1944 yılında tutuklandı ve Anne Frank, Bergen-Belsen toplama kampında tifüsten öldü. O günlük, Anne'nin babası olan Otto Frank tarafından Miep Gies'e verildi. Günlük, 60'tan çok dilde basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin'de Bir Kadın</span> Marta Hiller tarafından yazılan kitap.

Berlin'de Bir Kadın, 1945 yılının 20 Nisan Cuma-22 Haziran Cuma tarihleri arasında Kızıl Ordu'nun Berlin'i işgali esnasında Sovyet askerlerinin Alman kadınlarına tecavüzünün, açlığın ve ölümün anlatıldığı daha sonra kitaplaştırılmış olan, tamamen gerçek olaylara dayanan günlük. Berlin Savaşı sırasında ve sonrasında bir Alman gazeteci Marta Hillers, günlüğün yayınlayan ve günlüğün tahmini yazarıdır.

<i>Frankenstein</i> (film, 1931)

Frankenstein, yönetmen James Whale'in, Peggy Webling tarafından Mary Shelley'e ait aynı adlı eserden uyarlanan tiyatro oyununa dayanan, 1931 yapımı film uyarlamasıdır.

<i>Baba</i> (film, 2020)

Baba, Florian Zeller'in ilk yönetmenlik denemesinde ortak yazıp yönettiği 2020 yapımı bir drama filmidir; Zeller'in 2012 oyunu Le Père'ye dayanan oyun yazarı Christopher Hampton ile birlikte yazdı. Bir Fransız-İngiliz ortak yapımı olan filmde, Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell ve Olivia Williams yer alıyor ve ilerleyen demans hastalığı ile uğraşması gereken yaşlanan bir adamı konu ediyor. Film, 2015 yapımı Floride filminden sonra oyunun ikinci uyarlaması.

<i>A Patch of Blue</i>

A Patch of Blue, Guy Green tarafından yönetilen, eğitimli bir siyah adam ile okuma yazma bilmeyen, kör, beyaz, 18 yaşındaki bir kız arasındaki dostluğu konu alan 1965 Amerikan drama filmidir. Film ırksal olarak bölünmüş olan Amerika'da karakterlerin dostluklarını sarsan sorunlara odaklanmaktadır. 1965'te büyüyen sivil haklar hareketi zamanında çekilen film, "aşkın gözü kördür" fikri üzerinde oynarken ırkçılığı ele alır.

<i>Nashville</i> (film)

Nashville 1975 Amerika yapımı hiciv müzikal topluluk komedi-dram filmi. Robert Altman yönetmiştir. Film, beş günlük bir süre boyunca Nashville, Tennessee'de country ve gospel müzik işleriyle uğraşan çeşitli insanları takip ediyor ve Replacement Party'den Başkanlığa aday olan popülist bir yabancı için düzenlenen bir gala konserini içeriyor.

<i>Auntie Mame</i> (film)

Auntie Mame, Edward Everett Tanner III'ün 1955 yılında yazdığı aynı adlı romanına ve onun 1956 yılında Jerome Lawrence ve Robert Edwin Lee tarafından tiyatroya uyarlanmasına dayanan 1958 Amerikan Technirama Technicolor komedi filmidir. Bu film versiyonu nda Rosalind Russell oynamaktadır ve Morton DaCosta tarafından yönetilmiştir. Hikâye 1966'da Broadway'deki müzikal versiyonuyla karıştırılmamalıdır, o oyunla ilgili daha sonra Lucille Ball'un başrol oynadığı 1974 filmi Mame yapıldı.

Heather Christine Sears, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Schildkraut</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1896 – 1964)

Joseph Schildkraut Avusturyalı-Amerikalı bir aktör. The Life of Emile Zola (1937) filmindeki Kaptan Alfred Dreyfus rolüyle Oscar kazandı; Daha sonra, Anne Frank'in Günlüğü (1959) filmindeki Otto Frank rolüyle Altın Küre'ye ve Sam Benedict televizyon dizisinin 1962 bölümünde Haham Gottlieb rolüyle Primetime Emmy'ye aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">You'll Be in My Heart</span>

"You'll Be in My Heart", İngiliz şarkıcı ve baterist Phil Collins tarafından 1999 yapımı Disney animasyon filmi Tarzan için hazırlanmış şarkı. Filmin müziklerinin yer aldığı Tarzan: An Original Walt Disney Records Soundtrack albümünde ve çeşitli Disney derleme albümlerinde yar almıştır. Film müziği albümünde parçanın Glenn Close ile düet yapılan bir versiyonu da bulunmaktadır.

<i>A Hatful of Rain</i>

A Hatful of Rain, aynı adı taşıyan 1955 tarihli Broadway oyununa dayanan, gizli morfin bağımlısı evli genç bir adamı konu alan 1957 Amerika yapımı drama filmi. Film, morfinin bağımlı ve ailesi üzerindeki etkilerinin tıbbi ve sosyolojik olarak ele alır. Uzun metrajlı bir filmde uyuşturucu bağımlılığının açık şekilde tasviri, filmin çekildiği dönem için sıradışıydı.

<span class="mw-page-title-main">31. Akademi Ödülleri</span>

31. Akademi Ödülleri töreni, 1958'in en iyi filmlerini ödüllendirmek için 6 Nisan 1959'da düzenlendi. Yapımcı Jerry Wald, törenin yayınında sürenin aşılmadığından emin olmak için törenden kesintiler yapmaya başladı. Çok fazla kesinti yaptı ve tören 20 dakika erken sona erdi. Ardından Jerry Lewis zamanı doldurma girişiminde bulundu. En sonunda NBC bir spor şovunun yeniden yayınlanmasını kesti.

35. Akademi Ödülleri, 1962'nin en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla 8 Nisan 1963'te, Frank Sinatra'nın ev sahipliğinde, Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Frank</span>

Otto Heinrich „Pim“ Frank 1933'ten 1944'e ve 1945'ten 1953'e kadar Hollanda'da yaşayan Alman kökenli Hollandalı-İsviçreli bir tüccardı. Hatıra Defterini düzenlediği Anne Frank'ın babasıydı.