İçeriğe atla

Anna Kolesárová

Anna Kolesárová
Şehit
Doğum14 Temmuz 1928(1928-07-14)
Vysoka nad Uhom, Michalovce, Çekoslovakya
İkametSlovakya
Ölüm22 Kasım 1944 (16 yaşında)
Pavlovce nad Uhom, Košice Bölgesi, Slovakya
KutsayanlarRoma Katolik Kilisesi
Kutsanma1 Eylül 2018, Lokomotíva Stadium, Košice, Slovakya (Kardinal Giovanni Angelo Becciu tarafından) tarafından
TürbePavlovce nad Uhom
Yortu20 Kasım
MilliyetSlovak

Anna Kolesárová (d. 14 Temmuz 1928 Vysoka nad Uhom Çekoslovakya - ö. 22 Kasım 1944 Pavlovce nad Uhom Slovakya), Slovak Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı bir Slovak. 1944 yılında bir Sovyet askerinin kendisiyle cinsel ilişkiye girme teklifini reddetmesinin ardından henüz 16 yaşındayken öldürülmüştür.[1][2] Onu iyi tanıyanların aktardığına göre, annesinin ölümünün ardından sürekli çalışarak evini geçindiren, mütevazı ve basit bir kız olarak nitelendirilmekteydi.[3][4].

Kutlu ilan edilme süreci 2004 yılında başladı ve bu tarihten itibaren "Tanrı'nın Hizmetkârı" (Servant of God) olarak anılmaya başlandı. Süreç, Papa Franciscus'un "in defensum castitatis", yani kendisini bakire olarak koruyarak, öldüğünü belirterek azizeliğini onaylamasıyla 6 Mart 2018 tarihinde sonuçlandı.[1][3] Kolesárová'nın kutlu ilan edilmesi, 1 Eylül 2018 tarihinde Slovakya'da kutlandı.

Hayatı

Çocukluk ve ergenlik

Anna Kolesárová, 14 Temmuz 1928'de eski Çekoslovakya'daki Michalovce Bölgesi'nde, Anka Kušnírová'da doğdu. Arkadaşları arasında "Hruška" olarak tanınıyordu. Anna, üvey ablası Mary ve ağabeyi Michal ile birlikte üç kardeşti. Vaftiz töreni 15 Temmuz'da yerel semtlerinde yapıldı. Kolesár ailesi, muhafazakâr dünya görüşüne sahip olan ve inançlarını yaşayan ve sıkça kilise ayinlerine katılan dindar çiftçilerdi.[1][2]

On yaşını henüz tamamlamıştı ki, annesi öldü. Evine ve ağabeyi Michal'a bakma görevi ona düştü.[3] Tanıyanlar yaşamını hem mütevazı hem de basit olarak nitelendirirken, sık sık kiliseye gittiğini de belirtiyorlardı. Kolesárová, ev işlerini tamamladıktan sonra arkadaşlarıyla birlikte Mass'a katılıyordu.[2][5]

1944 yılının sonbaharında, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki son ve en kanlı dönem (daha sonra Macaristan'ın bir parçası olan) doğudaki Michalovce bölgesinde yaşanıyordu. Bu şiddetli geçiş döneminde çevredeki köylerde yaşayan insanlar bombardımanların ve savaşın sona ermesini beklemek için mahzenlerinde saklanıyorlardı.[2][3]

Cinayet

22 Kasım 1944'te Kızıl Ordu askerleri şehre girdi. Babası Jan, çocukları ve komşularıyla mutfağın altındaki mahzende saklanıyorlardı. Evin dolaşan sarhoş bir Sovyet askeri gizlenen aileyi keşfetti ve içeri baktı.[6] Kolesárová'nın babası onu "yiyecek bir şeyler vermesi" için gönderdi ve böylece gizlendiği yerden çıkıp mutfağa girdi.[4] Savaşın belirsiz doğası, onu ve köydeki diğer kadınları, üzerlerine dikkat çekmemeleri ve askerleri uygunsuz davranışlardan caydırmak için siyah elbiseler giymekteydiler.[2] Ancak bu, askerin kendisine yönelik istenmeyen cinsel yönelimde bulunmasını engellemedi.[6][7] Kolesárová askeri reddetti ve kendisine tecavüz etmeye çalıştığı için kaçtı.[8] Asker onu bodruma doğru sürdü.[2][4]

Orada asker ona atladı ve reddetmesi halinde öldüreceğini söyledi;[6] sonuçta babası ve erkek kardeşinin önünde öldürdü. Yüzüne ve göğsüne iki el ateş etti. Anna'nın son sözleri şu şekilde kaydedildi: "Hoşçakalın baba! İsa, Meryem, Yusuf!"[1][3][9] Böylece ölmeden hemen önce son duasını da yapmış oldu.[4] Bölgede meydana gelen yoğun çatışmalara rağmen ertesi akşam naaşı gömüldü, ancak cenaze töreni güvenli kalmak için bir rahip olmadan gizlice yapıldı. Papaz Anton Lukáč, bir hafta sonra 29 Kasım 1944'te asıl cenaze törenini gerçekleştirdi.[10]

Sonrası

Lukáč, Pavlovce nad Uhom köyünün baş rahibesiydi ve daha sonra da ölümünü araştırdı. Köylülerle röportaj yaptı ve beş tanığın imzalı ifadelerini aldı. Daha sonra olayı cemaatinin kroniklerine kaydetti ve kayıt defterinde masumiyetini savunmak için öldüğünü belirtti.[2][9] Cizvit rahip Michal Potocky, Kolesárová'nın hayatı ve ölümünü çevreleyen koşullar hakkında da bilgi verdi. Buna rağmen - ve savaş sona erdikten sonra - Çekoslovakya'nın yeni sosyalist hükûmeti olaydan bahsetmeyi yasakladı ve mezar yerinde açık toplantılara katı bir yasak koydu.[11]

Bir zamanlar yaşadığı ev hâlâ duruyor. Şimdi onun için kurulmuş ve kendine adanmış bir kuruluş tarafından kullanılıyor. Domcek kuruluşu, gönüllü çalışmaların yanı sıra sosyal etkinlikler ve atölye çalışmaları düzenlemektedir. Pavlovce nad Uhom'da, ergenler arasında popüler olan kendisine adanmış büyük bir toplantı varken, mezarına sık sık hacimler (yılda üç kez, Şubat, Nisan ve Ağustos aylarında) da vardır.

Azize ilan edilmesi

Azize ilan edilmesi süreci, 3 Temmuz 2004 tarihinde, Congregation for the Causes of Saints (Azizlik Sebepleri Cemaati), onu "Tanrı'nın Hizmetkârı" (Servant of God) olarak tanımladıktan sonra "nihil obstat" (itirazsız) olarak azizeliğini ilan etti.[2] Hayatı ve cinayeti ile ilgili diocesan soruşturması, 2 Nisan 2005 tarihinde Slovakya'nın Kösice şehrinde başlatıldı ve 38 kişiden bilgi alındıktan sonra 14 Şubat 2012 tarihinde kapatıldı. C.C.S. daha sonra 14 Haziran 2013'te Roma'daki diocesan sürecini doğruladı ve değerlendirme için 2015 yılında 650 sayfalık Positio dosyasını postülasyondan (nedenini belirleyen yetkililer) aldı.[12] Daha sonra ilahiyatçılar da, C.C.S. üyeleri gibi azizelik kararını tanıdıklarını 6 Şubat 2018 tarihinde açıkladılar.

Papa Papa Franciscus, Kolesárová'nın kendini savunarak ve bakire olarak öldüğünü onayladıktan sonra, onaylanması 6 Mart 2018'de resmî olarak gerçekleşti.[3] Azizelik ilanı, 1 Eylül 2018 tarihinde Anna'nın vatanı Slovakya'da kutlandı ve bu kutlama toplantısına yaklaşık 30.000 kişi katıldı.[13]

Bu azizelik kanıtlanması çalışması için geçerli postülatör Dr. Andrea Ambrosi, geçerli yardımcı-postülatör ise Juraj Jurica idi.[13]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Venerable Anna Kolesárová" (İngilizce). Saints SQPN. 9 Mart 2018. 23 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 
  2. ^ a b c d e f g h "Serva di Dio Anna Kolesárová" (İtalyanca). Santi e Beati. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 
  3. ^ a b c d e f "Young Slovak martyr will be beatified" (Slovakça). The Slovak Spectator. 8 Mart 2018. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 
  4. ^ a b c d "About Anna" (İngilizce). Domcek. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Anna Kolesarova". Farnost Vitaz (Slovakça). Rimkat.sk. 17 Kasım 2005. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 
  6. ^ a b c "Anna Kolesarova" (İngilizce). annakolesarova.sk. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 
  7. ^ Luxmoore, Jonathan (22 Ağustos 2018). "SLOVAK TEEN TO BE BEATIFIED AS MARTYR TO PURITY" (İngilizce). The Satholic Sun. 31 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 
  8. ^ Luxmoore, Jonathan (13 Mart 2018). "Murdered Slovak peasant girl to be declared blessed" (İngilizce). The International Catholic News Weekly. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 
  9. ^ a b Slaninkova, Zuzana (25 Ocak 2012). "O Anke Kolesarovej". Katolicke noviny (Slovakça). 9 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  10. ^ "Kto je Anka". O Anke (Slovakça). anka.sk. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2013. 
  11. ^ Bober, Bernard. "Anka Kolesarova - Ukoncenie dieceznej fazy" (Slovakça). Farnost Obetovania. 7 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  12. ^ "www.premladez.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=142:anka-kolesarova&catid=18:aktuality-category&Itemid=50". Aktuality (Slovakça). www.premladez.sk. 7 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  13. ^ a b "Anna Kolesarova Beatified in Kosice with 30,000 Believers in Attendance". News Now. 1 Eylül 2018. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Škrtel</span> Slovak futbolcu

Martin Škrtel stoper mevkiinde oynayan eski Slovak futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">ŠK Slovan Bratislava</span>

ŠK Slovan Bratislava, Slovakya'nın Bratislava şehrine ait bir futbol kulübüdür. Slovakya'nın önde gelen kulüplerinden biri olan ŠK Slovan Bratislava, büyük bir Avrupa Kupası turnuvasında başarıya ulaşmış üçüncü Orta Avrupa takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya başbakanı</span> Slovakyanın hükûmet başkanı

Slovakya Cumhuriyeti başbakanı, Slovakya cumhurbaşkanı ve Ulusal Konsey Başkanı'ndan sonra en yüksek 3. siyasi makamdır. Slovakya parlamenter bir cumhuriyet olduğundan dolayı Başbakan, Ulusal Konsey'e sorumludur. 1969 yılında oluşturulan bu makama şimdiye kadar 20 kişi oturdu. Mevcut başbakan 15 Mayıs 2023 tarihinden beri Ľudovít Ódor'dur.

<span class="mw-page-title-main">Slovak İsyan Hava Kuvvetleri</span>

Slovak İsyan Hava Kuvvetleri Slovak partizan direnişi sırasında oluşturulan havva kuvvetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Marián Labuda</span>

Marián Labuda, Slovak oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Ján Kuciak</span> Slovak araştırmacı ve gazeteci

Ján Kuciak, Slovak araştırmacı ve gazeteci. 25 Şubat 2018 tarihinde evinde düzenlenen silahlı saldırı sonucunda nişanlısı Martina Kušnírová ile birlikte vurularak öldürüldü. Kuciak, Avrupa'nın en büyük medya şirketlerinden biri olan Almanya merkezli Axel Springer SE bünyesindeki Aktuality.sk adlı haber portalı için araştırma dosyaları hazırlıyordu ve en son İtalyan iş insanları ve mafyası ile Slovak siyasetçiler arasındaki ilişkiler hakkında araştırma yürütüyordu. Ján Kuciak, Slovakya tarihinde öldürülen ilk ve tek gazeteci oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zuzana Čaputová</span> 5. Slovakya cumhurbaşkanı

Zuzana Čaputová, Slovak siyasetçi, avukat ve aktivisttir. 15 Haziran 2019-15 Haziran 2024 tarihleri arası Slovakya cumhurbaşkanı olarak göreve yapmıştır. 2019'da yapılan seçimlerde ülkenin ilk kadın ve en genç cumhurbaşkanı seçildi. Pezinok şehrinde onyıllarca süren ve doğaya zarar veren depolama sorununa karşı başlattığı mücadele nedeniyle 2016'da Goldman Çevre Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">2019 Slovakya cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2019 Slovak cumhurbaşkanlığı seçimleri, 16 Mart 2019'da yapıldı ve 30 Mart'ta gerçekleşen ikinci turda son buldu. Görevdeki Cumhurbaşkanı Andrej Kiska bu seçimlerde adaylığını koymadı.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya Komünist Partisi (1939)</span>

Slovakya Komünist Partisi Slovakya'da faaliyet yürüten komünist parti. Mayıs 1939'da Çek Cumhuriyeti kurulduğu zaman, Çekoslovakya Komünist Partisi'nin (KSČ) Slovak şubelerinin ana partiden ayrılmasıyla kuruldu. Çekoslovakya tekrar birleşik bir devlet olarak kurulduğunda 1945-1948 yılları arasında KSS ayrı bir partiydi. 29 Eylül 1948'de KSČ ile tekrar birleşti ve “KSČ’nin Slovakya topraklarında örgütsel bölge birimi ” olarak var olmaya devam etti. Başlıca yayın organı o zamandaki Slovakya'daki ana gazete olan Pravda idi.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'da turizm</span>

Slovakya'da turizm doğal manzaralar, dağlar, mağaralar, Orta Çağ kaleleri ve kasabaları, halk mimarisi, kaplıcalar ve kayak merkezleri sunmaktadır.

2011'deki son nüfus sayımına göre, Slovakya'daki Çingeneler 105.738 kişi yani nüfusun %2'si olarak sayıldı.

Yön - Sosyal Demokrasi Slovakya'da sol görüşlü popülist ve sosyal demokrat siyasi partidir. Eski Slovakya Başbakanı Robert Fico tarafından yönetilmektedir. Yön - Sosyal Demokrasi, 5 Mart 2016'da yapılan parlamento seçimlerinden sonra Ulusal Konsey'deki en büyük partiydi, ancak 29 Şubat 2020'de yapılan parlamento seçimlerinden sonra en büyük ikinci parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Eva Siracká</span> Fizikçi

Eva Siracká, Slovak hekim ve akademisyen. 1990-2020 yılları arasında Kansere Karşı Mücadele STK'sının başkanlığını yaptı. 2011'de Dünya Sağlık Örgütü'nden Sasakawa Sağlık Ödülü'nü alan ilk Avrupalı kadın oldu. "En Başarılı 100 Slovak" şahsiyet arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Slovak-Macar Savaşı</span>

Slovak-Macar Savaşı veya Küçük Savaş, 23 Mart - 31 Mart 1939 tarihleri arasında Doğu Slovakya'da Birinci Slovak Cumhuriyeti ile Macaristan arasında yapılan bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Dano Heriban</span>

Daniel Heriban, Slovak aktör ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Michalovce (ilçe)</span> Slovakyada il

Michalovce ilçesi, Slovakya'nın Košice bölgesinde bulunan bir ilçedir. Yüzölçümü 1.019,26 km² olan ilçenin nüfusu 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile 108.291'dir. İlçenin merkezi Michalovce'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rimavská Sobota (ilçe)</span> Slovakyada il

Rimavská Sobota ilçesi, Slovakya'nın Banská Bystrica bölgesinde bulunan bir ilçedir. Yüzölçümü 1.471,08 km² olan ilçenin nüfusu 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile 79.981'dir. İlçenin merkezi Rimavská Sobota'dır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mistrik</span>

Robert Mistrík Slovak kimyager, bilim adamı, iş adamı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Zmeko</span>

Daniel Zmeko(24 Kasım 1967, Nové Mesto nad Váhom, Çekoslovakya ) 2018'den beri Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olan Slovak general.