İçeriğe atla

Anna Cartan

Anna Cartan
Marthe ve Anna Cartan. Oturanlar: Madeleine, Marie Curie ve Eugénie Cotton.
Doğum15 Mayıs 1878(1878-05-15)
Ölüm1923 (44-45 yaşlarında)
MilliyetFransız
EğitimÉcole normale supérieure de jeunes filles
Akraba(lar)Élie Cartan, Henri Cartan, Jean Cartan, Hélène Cartan, Louis Cartan
Kariyeri
DallarıMatematik

Anna Cartan (15 Mayıs 1878 – 1923), Marie Curie ve Jules Tannery'nin öğrencisi olan bir Fransız matematikçi, öğretmen ve ders kitabı yazarıydı.

Erken dönem yaşamı

Cartan, Anne Florentine Cottaz (1841-1927) ve köyün demircisi olan Joseph Antoine Cartan'ın (1837-1917) en küçük çocuğuydu. Anna'nın terzi olan Jeanne-Marie (1867-1931) adında bir ablası, Léon (1872-1956) adında babasının demirci dükkânında demirci olarak çalışmaya başlayan bir kardeşi ve Élie Cartan (1869-1951) adlı tanınmış bir matematikçi ve matematikçi bir ailenin reisi olan, özellikle de daha sonra bu alanda etkili olan ilk oğlu Henri Cartan'ın ebeveyni, bir ortanca kardeşi vardı.[1][2]

Anna'nın erkek kardeşi Élie Cartan, daha sonra ailenin çok yoksul olduğunu ve çocukluğunun “her sabah şafaktan itibaren başlayan örs darbeleri” altında geçtiğini ve “annesinin çocuklarla ve evle ilgilenmekten boş kaldığı nadir dakikalarda çıkrıkla çalıştığını” dile getirmişti.[1]

Matematik kariyeri

Aile fakir olduğu için, çocuklardan herhangi birinin üniversiteye gitmesi çok sıra dışı olurdu, ancak 1901'de, kısmen Élie'nin etkisi altında, Anna Cartan Paris, Fransa yakınlarındaki Sèvres'de École normale supérieure de jeunes filles'e girdi.[1][2] Anna, ortaokul öğretmeni olmak için matematiği seçti. Katıldığı kurslar arasında Marie Curie (1900'den 1906'ya kadar orada fizik dersleri verdi) ve Jules Tannery tarafından verilenler de vardı.[2] Arkadaşlarından biri, 1936 yılında okulun müdürü olacak olan bilim insanı ve kadın hakları aktivisti Eugénie (Feytis) Cotton idi. Bir diğer arkadaşı ise Jules Tannery'nin yeğeni Marthe Baillaud'dur. Anna 1904'te matematik eğitimini tamamladı ve 1904-1906 yılları arasında Fransa'nın Poitiers kentindeki lisede, 1906-1908 yılları arasında da Dijon'da öğretmenlik yaptı.[2]

1908 yılında Cartan, Fransız hayırsever Albert Kahn tarafından “yeteneklerini ve gelecekteki eğitimini dünya hakkında doğrudan bilgi edinerek zenginleştirmesine” olanak sağlamak amacıyla dünyayı dolaşması için verilen bir yıllık bursu aldı.[3] Ziyaret ettiği yerler arasında Amerika Birleşik Devletleri (New York, St. Louis, Chicago, Boston ve Niagara Şelaleleri), Quebec, Meksika ve Küba vardı.[2] Turdan sonra Dijon'a döndü ve 1916'ya kadar orada öğretmenlik yaptı. Daha sonra Paris'teki Jules Ferry lisesinde ve 1920'ye kadar normal okula bağlı Sèvres uygulama okulunda öğretmenlik yaptı.[2]

Cartan, 1912 ve 1913'te kızlar için aritmetik ve geometri üzerine iki kitap yazdı ve daha sonra kardeşi Élie ile birlikte hem erkekler hem de kızlar için iki ders kitabı daha yazdı.[2]

Cartan, 1923 yılında kanserden ölmüştür.[2]

Çalışmaları

  • Anna Cartan (1921) [1912], Arithmetic and geometry, first year, secondary education for young girls .
  • Anna Cartan (1918) [1913], Arithmetic, secondary education for young girls, second year .
  • Anna Cartan & Élie Cartan (1931) [1928], Arithmetic, secondary education, boys and girls, classes of 4th and 3rd .
  • Anna Cartan & Élie Cartan (1926), Arithmetic, secondary education, boys and girls, grades 6 and 5 .

Kaynakça

  1. ^ a b c O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Élie Cartan", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 
  2. ^ a b c d e f g h SMF – Gazette (2009). "En Hommage a Henri Cartan" (PDF). emath.fr (Fransızca). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  3. ^ "Albert KAHN". judaisme.sdv.fr (Fransızca). 7 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

19. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1801 ile 31 Aralık 1900 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Poincaré</span> Fransız matematikçi ve fizikçi

Jules Henri Poincare Fransız matematikçi, teorik fizikçi, mühendis ve bilim felsefecisiydi. Yaşamı boyunca var olduğu şekliyle disiplinin tüm alanlarında mükemmel olduğundan, genellikle bir bilge ve matematikte "Son Evrenselci " olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Léon Lebesgue</span> Fransız matematikçi (1875 – 1941)

Henri Léon Lebesgue, 17. yüzyıl integral kavramının-bir eksen ile o eksen için tanımlanmış bir fonksiyonun eğrisi arasındaki alanı toplamak- bir genellemesi olan entegrasyon teorisi ile tanınan Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1902'de Nancy Üniversitesi'ndeki Intégrale, longueur, aire tezinde yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Jean Jaurès</span> Fransız sosyalist politikacı

Jean Jaures, Fransız sosyalist politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Curie</span> Fransız fizikçi (1859 – 1906)

Pierre Curie, Fransız fizikçi, kristalografi, manyetizma, piezoelektrik ve radyoaktivite alanlarında öncü Fransız bir fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">École normale supérieure</span>

École Normale Supérieure, Fransa'da bulunan bir yükseköğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">René-Louis Baire</span> Fransız matematikçi (1874 – 1932)

René-Louis Baire, gelecekteki teoremleri genelleştirmeye ve kanıtlamaya yardımcı olan Baire kategori teoremi ile ünlü bir Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1899'da Sur les fonctions de değişken réelles adlı tezinde yayınlandı.

Bu Fransa Bilimler Akademisi üyelerinin listedir.

Sex Education, 11 Ocak 2019 tarihinde Netflix'te yayınlanan, Laurie Nunn tarafından yaratılan İngiliz komedi-dram türünde bir web dizisidir.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Élie Cartan</span> Fransız matematikçi (1869 – 1951)

Élie Joseph Cartan, ForMemRS Lie grupları, diferansiyel sistemler ve diferansiyel geometri teorisinde temel çalışmalar yapan etkili bir Fransız matematikçi. Ayrıca genel göreliliğe ve dolaylı olarak kuantum mekaniğine önemli katkılarda bulundu. Yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Serre</span> Fransız matematikçi (d. 1926)

Jean-Pierre Serre cebirsel topoloji, cebirsel geometri ve cebirsel sayı teorisine katkıda bulunan Fransız matematikçidir. 1954'te Fields Madalyası, 2000'de Wolf Ödülü ve 2003'te açılış Abel Ödülü'ne layık görüldü.

Bu liste, Fransız bilim insanlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Tannery</span> Fransız matematikçi (1843 – 1904)

'Paul Tannery Fransız bir matematikçi ve matematik tarihçisiydi. Matematikçi Jules Tannery'nin ağabeyiydi ve Notions Mathématiquese tarihsel bir bölüm yazarak katkıda bulundu. Tannery'nin kariyeri tütün endüstrisinde olmasına rağmen, akşamlarını ve hayatını matematikçiler ve matematiksel gelişim çalışmalarına adadı.

Bu, Fransız matematikçilerin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Émile Picard</span> Fransız matematikçi (1856 – 1941)

Charles Émile Picard, Fransız matematikçi. 1924'te Académie française'in 1. koltuğunu işgal eden on beşinci üye seçildi

<span class="mw-page-title-main">David Eugene Smith</span> Amerikalı matematikçi (1860 – 1944)

David Eugene Smith Amerikalı bir matematikçi, eğitimci ve editördü.

<span class="mw-page-title-main">Henri Cartan</span> Fransız matematikçi (1904 – 2008)

Henri Cartan matematiğe önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Bourbaki grubunun kurucularından biridir.