İçeriğe atla

Anna Barbara Reinhart

Anna Barbara Reinhart
Anna Barbara Reinhart'ın bakır üzerine yapılmış gravürü
Doğum12 Temmuz 1730(1730-07-12)
Winterthur, İsviçre
Ölüm5 Ocak 1796 (65 yaşında)
Winterthur, İsviçre
Ölüm sebebiGut hastalığı
MeslekMatematikçi
Reinhart'ın dört yönden görünüşü, anonim çizim

Anna Barbara Reinhart (d.12 Temmuz 1730, Winterthur, ö. 5 Ocak 1796) ya da Barbara Reinhart İsviçreli matematikçi.

Hayatı

Anna Barbara 1730'da Ratsherrn Salomon Reinhart (1693–1761) ile Anna Steiner'ın üçüncü çocukları ve ilk kızları olarak dünyaya geldi.[1] Çocukluğu bir düğün sırasında attan düşmesinden dolayı sağlık sorunlarıyla geçti.[2] Anna Barbara'nın sağlığı ile ilgilenen doktor Johann Heinrich Hegner çocuğun matematiğe yetenekli olduğunu fark edince ona matematik dersleri vermeye başladı.[3] Barbara daha sonra Leonhard Euler, Gabriel Cramer, Pieter van Musschenbroek ve Jérôme Lalande'nin kitaplarını kendi başına okuyarak matematik bilgisini geliştirdi. Reinhart zamanının birçok önemli yazar ve eğitmeniyle mektuplaştı ve ziyaret etti. Mektuplaşmalarının yanında doktoru Hegner'in oğlu ve sonraları yazar olacak olan Ulrich Hegner, önemli bir vaay olan Heinrich Bosshard von Rümikon gibi kişilere matematik öğretti.

Reinhart hiçbir kitap yayınlamadı ama zamanının birçok yayını için editörlük yaptı ve Isaac Newton'un Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica adlı eserini değerlendirdiği[4] el yazmaları bıraktı. El yazmaları bugün kayıptır, sadece Reinhart'ın Christoph Jezler'e gönderdiği mektup kalmıştır.[3] Reinhart 8 Nisan 1767 tarihli mektubunda şöyle yazar:

Ölümümden sonra, bu el yazmalarımın dostlarım tarafından benim anıma hürmeten, vücudumla beraber yakıp yokedileğini sanmıyorum. Tersine Dr. Hegner'in dostluğumuzun anısına onları saklayacağını düşünüyorum.[1]

Ne yazık ki, el yazmalarının yok edilmiş olduğu tahmin edilmektedir. Barbara Reinhart çocukluğunda geçirdiği kaza sonrasında hiçbir zaman tam iyileşemedi ve buna daha sonra gut hastalığı da eklendi ve 1796 yılında 66 yaşında doğduğu yerde öldü.[5]

Hakkında yazılanlar

18. yüzyılın birçok önemli matematikçisi Reinhart'ın katkılarından bahsetmiştir. Bunlar arasında Johann II. Bernoulli, Émilie du Châtelet ve eğriler üzerine yaptığı çalışmaları Pierre Louis Maupertuis tarafından övülen Daniel Bernoulli (ki Reinhart'ın eğri problemleri ile ilgili çözümlerini iyileştirip geliştirmişti) sayılabilir.[6]

Mirası

2003 yılında, İsviçre'nin Zürih kentindeki memleketi Winterthur'da bir sokağa onun adı verildi.

Kaynakça

  1. ^ a b Rudolf Wolf, "ETH-Bibliothek Zürich / Biographien zur Kulturgeschichte...", Biographien zur Kulturgeschichte der Schweiz. (Almanca), s. 358, 17 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Haziran 2017 
  2. ^ "Reinhart, Barbara, Mathematikerin, 1730-1796 - Winterthur Glossar". www.winterthur-glossar.ch. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  3. ^ a b "Reinhart, Anna Barbara". hls-dhs-dss.ch (Almanca). 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  4. ^ "1 (1858) Biographien zur Kulturgeschichte der Schweiz. 1. Cyclus / von Rudolf Wolf". www.e-rara.ch (İngilizce). 1858. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  5. ^ Winterthur Glossar (Almanca), Barbara Reinhart maddesi 20 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Kurze biographische Notiz auf einer Seite über Mathematikerinnen des 18. Jahrhunderts, Universität Hamburg. Margaret Alic: Hypatias Töchter. Unionsverlag, Zürich 1987, Fussnote 202, S. 229; H. J. Mozans: Woman in Science. New York 1913, S. 154.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Schiller</span> Alman şair, filozof, tarihçi ve piyes yazarı (1759-1805)

Johann Christoph Friedrich von Schiller, 1802 yılında soyluluk unvanı almış bir şair, filozof, tarihçi ve en önemli Alman dram yazarıdır. Yazdığı çoğu tiyatro eseri Alman tiyatrosunda başyapıt niteliğindedir. Schiller doğa tasvirli şiirlerin şairi olarak da gayet başarılı olmuştur, ancak asıl alanı düşünsel/didaktik şiirdir, çoğu yazara ilham olmuştur ve dramatik şiirleri en sevilen Alman balatları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Leonhard Euler</span> Matematikçi ve Fizikçi

Leonhard Euler, çizge teorisi çalışmasını kuran bir İsviçreli matematikçi, fizikçi, astronom, coğrafyacı, mantıkçı ve mühendisti. Topoloji ve analitik sayı teorisi, karmaşık analiz ve sonsuz küçük hesap gibi matematiğin diğer birçok dalında öncü ve etkili keşifler yaptı. Bir matematiksel fonksiyon kavramı da dahil olmak üzere, modern matematiksel terminolojinin ve gösterim'in çoğunu tanıttı. Ayrıca mekanik, akışkan dinamiği, optik, astronomi ve müzik teorisi alanındaki çalışmalarıyla da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Gauss</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1777-1855)

Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß, Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">August Wilhelm Schlegel</span> Alman yazar (1767-1845)

August Wilhelm Schlegel, Alman edebiyat tarihçisi, çevirmen, yazar, felsefeci ve Hint kültürü (Hindoloji) uzmanı. Alman romantizm akımının kurucuları arasında sayılır. Kardeşi Friedrich ile birlikte Novalis, Ludwig Tieck ve Friedrich Wilhelm Joseph Schelling gibi dönemin üst düzey edebiyatçılarını bir araya getiren August Wilhelm Schlegel, 19. yüzyıl boyunca etkili olacak, ilerleyen yıllarda da taraftar bulacak bir edebi akımın gelişmesine katkı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Gerhart Hauptmann</span> Alman yazar (1862-1946)

Gerhart Johann Robert Hauptmann,, Alman oyun yazarı ve yazar. Doğalcı bir yaklaşımla ele aldığı oyunlarıyla çağdaş Alman tiyatrosunu hazırlayan öncü yazarlardandır. Natüralizm akımının en önemli Alman temsilcisi olarak bilinir. Ancak çalışmalarında başka tarzlarla da bütünleşmiştir. Kendisinin muhtelif Avrupa ve ABD üniversitelerinde onursal doktora unvanları bulunuyor. Üç tane Grillparzer, bir tane Goethe ve 1912 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne lâyık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

Bu liste yaklaşık olarak 1730-1820 arasında bulunduğu kabul edilen Klasik müzik dönemi bestecilerinin sınıflandırılmış bir listesidir. Klasik müzik dönemi bestecilerinin en önemlileri arasında Wilhelm Friedmann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Stamitz, Joseph Haydn, Johann Christian Bach, Antonio Salieri, Muzio Clementi, Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini, Gioacchino Rossini ve Franz Schubert sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Seghers</span> Alman yazar

Anna Seghers, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Takson yazarı botanikçiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Botanikçi, botanik denilen bitki bilimi uzmanı olan bilginlerdir. Taksonomiyle ilgilenen ve takson yazarı olan botanikçilerin adları Uluslararası Botanik Adlandırma Koduna (ICN) göre keşfettikleri/tanımladıkları/adlandırdıkları takson ile birlikte kullanılır ve genellikle yayım yılı ve tam soyadı ya da bir kısaltmayla gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Felix ve Regula</span>

Felix ve Regula Zürih şehrinin 3 koruyucu azizinden ikisi. Katolik kilisesi tarafından aziz ilan edilmişlerdir. Erken dönem Orta Çağ'ına ait bir efsaneye göre Hristiyanlara karşı zulüm uygulayan Roma imparatoru Diocletianus tarafından öldürülmüş ve şehit olmuşlardır.

Bu liste etnik köken ya da ulusa bağlı olmaksızın Almanca Kurgu, Deneme veya Tiyatro oyunu yazan ölmüş ya da yaşamakta olan yazarları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Gotthelf Kästner</span> Alman matematikçi ve nükteci (1719-1800)

Abraham Gotthelf Kästner bir Alman matematikçi ve epigrammatist yani nükteci idi.

<span class="mw-page-title-main">Johann Heinrich Pestalozzi</span>

Johann Heinrich Pestalozzi, İsviçreli pedagog, hayırsever, Okul ve sosyal reformcu, filozof ve politikacı. Eğitim, hukuk ve insan gelişimi üzerine önemli çalışmalar yapmıştır. Hem Fransız Devrimi'ni yaşamış hem de devrimden derin bir şekilde etkilenmiştir. Çocukluk yıllarında yaşadığı sosyal çevreyi gezip görmesi, fakir halkın eğitimi konusundaki fikirlerinin gelişiminde kökler oluşturmuştur. Çalışmalarının büyük kısmını insan ırkının eğitim süreçlerinin ve kavrama güçlerinin doğallık ile ilgisi ve beyinde geliştirilen buna dair yöntemler olarak tarif eder. Çalışmalarında, insan doğası, gerçek varlık ve insan doğasının ayırt edici özelliklerine yönelik sorulara yanıtlar aramıştır. İnsan gelişiminin tek taraflı ve tek boyutlu olamayacağını savunmuştur. Yalnızca duygusal, zihinsel ya da salt sanatsal gelişimin ön plana çıktığı diğer unsur ve yönlerin önemsenmediği, eksik kaldığı bir gelişim sürecini reddetmiştir. Ona göre eğitimde; duygu, akıl ve inanç birlikteliği gereklidir, ancak böyle tasarlanmış bir eğitim toplumun kurtuluşu olabilir. Kalbimiz sevmeyi ve inanmayı arzu eder, zihnimiz de düşünmeyi ve yeteneklerimizin ortaya çıkmasını ister. Dolayısıyla insanın gelişiminde ilköğretimin önemi çok büyüktür. İnsanlara bilgeliğin yolunu açacak mutlak anahtar bu eğitimdir. Eğitimin seçkinlerin elinde olduğu ve yalnızca onların eğitim alabileceği düşüncesinin hakim olduğu bir zamanda; eğitimin herkesin hakkı olduğunu savunmuştur. Yoksul öğrencilerin dahi yetkin eğiticiler tarafından eğitim alması gerekliliğini vurgulamıştır. Kendi okullarında kimsesiz ve yoksul öğrencileri çoğunlukla maddi bir beklenti içinde olmadan kendi idealleri çerçevesinde yetiştirdi. Her çocuğun mutlaka okula gitmesi gerektiğini savundu.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Axel Harnack</span> Baltık asıllı Alman matematikçi (1851-1888)

Carl Gustav Axel Harnack (7 Mayıs [E.U. 25 Nisan] 1851, Dorpat potansiyel teoriye katkıda bulunan bir Baltık Alman matematikçi. Harnack eşitsizliği harmonik fonksiyonlara uygulandı. Ayrıca, gerçek düzlem cebirsel eğriler için Harnack eğri teoremini kanıtlayarak düzlem eğrilerinin gerçek cebirsel geometrisi üzerinde çalıştı.

Bu Alman matematikçilerin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anton von Braunmühl</span> Alman matematikçi ve matematik tarihçisi (1853-1908)

Johann Anton Edler von Braunmühl, Alman matematik tarihçisi ve sentetik geometri ile trigonometri üzerinde çalışmış bir matematikçidir.

Johann Jakob Burckhardt, İsviçreli bir matematikçi ve kristalograftı. 1936'da Oslo'da düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde davetli konuşmacı olarak yer almıştır.