İçeriğe atla

Ann Cudd

Ann Cudd, Boston Üniversitesi Sanat ve Bilim Fakültesi dekanıdır. Daha önce başkan yardımcısı ve lisans dekanlığının yanı sıra Kansas Üniversitesinde felsefe profesörüydü. Ayrıca kadınlar, cinsiyet ve cinsellik çalışmaları programına bağlı bir öğretim üyesidir. Analitik Feminizmin kurucularından biri olan Cudd, Analitik Feminizm Derneğinin kurucu üyelerindendi ve 1995-1999 yılları arasında bu derneğin başkanı olarak da görev yaptı.

Eğitim ve kariyer

Cudd, Pittsburgh Üniversitesinde sırasıyla 1984, 1986 ve 1988 yıllarında, felsefe bölümünde master, ekonomi ve felsefe bölümünde ise doktora yapmadan önce 1982'de, Swarthmore Üniversitesinde matematik ve felsefe bölümü olmak üzere çift diploma almıştı. Doktora eğitimini aldıktan sonra, Kansas Üniversitesinde yardımcı doçentlik pozisyonunu kabul etti. 1991'de Occidental Üniversitesinde aynı pozisyondaki bir iş için bu işi bıraktı ama 1993'te Kansas Üniversitesine geri döndü. 1994 yılında Kansas Üniversitesinde felsefe doçentliğine terfi etti, 2000 yılında felsefe profesörlüğüne, 2001 yılında ise cinsiyet ve kadın araştırma profesörü ve direktörü olarak ikincil atamaya hak kazanmıştır (Bağlı bir üye olana kadar yani 2008'e kadar bu işten sorumlu tutulmuştu.).

Cudd, 2008'de Kansas Üniversitesi beşeri bilimler dekanı oldu. Kansas Üniversitesinin fakülte üyelerine verdiği en yüksek akademik onuru olan seçkin profesör olarak adlandırıldı. Cudd, 2013'te vekil başkanlığına ve lisans çalışma dekanlığına seçildi.

Araştırma alanları ve yayımları

Cudd'ın araştırmaları, feminist kuramı, sosyal bilim felsefesi ve sosyal politik felsefe olmak üzere birçok alanda yoğunlaşmıştır. Cudd analitik felsefe yöntemlerini feminist konularında ve başlıklarında uygulamak isteyen, bir feminizm dalı olan analitik feminizmin kurucularından biridir.

Ann, iki kitap yazmıştır ve üç tanesini de yeniden derlemiştir: Bir Feminist Tartışması İçin Ve Ona Karşı Kapitalizm (2011'de Nancy Holmstrom ile birlikte yazılmış, 2006'da ise Zulüm Analizi, 2014'te Sally Scholz ile birlikte 21. yüzyılda Demokrasiye İlişkin Felsefe Bakış Açıları'nı düzenlediler. 2006'da düzenlenen Feminist Kuramı: Bir Felsefe Antolojisi ve 2002'de düzenlenen Ters Etki Kuramlaştırma: Feminizm Direnişi Üzerine Felsefi Yansımalar)

Ayrıca hakemli dergilerde düzinelerce makale ve bir sürü ansiklopedi makalesi yazmış ve çok sayıda kitap incelemeleri yapmıştır. Cudd'ın eserlerinin çoğu, akla yatkın seçim teorisi aracılığıyla güç ilişkilerini analiz eder. Cudd'ın Zulüm Analizi, nesnel ahlaki teoride bireyler tarafından deneyimlenen zararların aslında baskıcı olan ve bir insanın yaşamamış olması gereken asıl zulümler olup olmadığını bilmenin gerekli olduğunu tartışır.

Ann Cudd, iyi tercihlerin basit olmayışının bir baskı şekli olmadığını savunuyor, baskı oluşması için nesnel olarak konu hakkında daha iyi seçimler mevcut olmalıdır.

Seçilmiş kaynakça

Kitaplar

Kitaplardan bölümler

  • Cudd, Ann E. (1998), "Psychological explanations of oppression" (Zulmün psikolojik açıklamaları)", Willett, Cynthia (Ed.), Theorizing multiculturalism: a guide to the current debate (Çok kültürlülüğü Kuramlaştırma: Güncel tartışmalara rehberlik), Malden, Massachusetts: John Wiley & Sons, ss. 187-215, ISBN 9780631203421. 
  • Cudd, Ann E. (2004), "The paradox of liberal feminism: preference, rationality, and oppression (Liberal Feminizmin Paradoksu: tercih, rasyonellik ve zulüm)", Baehr, Amy R. (Ed.), Varieties of feminist liberalism (Feminist Liberalizmin çeşitleri), Lanham, Maryland Oxford: Rowman & Littlefield Publishers (Rowman & Littlefield Yayıncılık), ISBN 9780742512030. 
  • Cudd, Ann E.; Jones, Leslie E. (2005), "Sexism (Cinsiyet ayrımı)", Cudd, Ann E.; Andreasen, Robin O. (Ed.), Feminist theory: a philosophical anthology (Feminist Kuramı: Bir Felsefe Antolojisi), Oxford, UK Malden, Massachusetts: Blackwell Publishing (Blackwell Yayıncılık), ss. 73-83, ISBN 9781405116619. 
  • Cudd, Ann E.; Jones, Leslie E. (2005), "Sexism (Cinsiyet ayrımı)", Frey, R.G.; Heath Wellman, Christopher (Ed.), A companion to applied ethics (Uygulamalı etiklere eşlik eden), Blackwell Companions to Philosophy, Oxford, UK Malden, Massachusetts: Blackwell Publishing (Blackwell Yayıncılık), ss. 102-117, doi:10.1002/9780470996621.ch8, ISBN 9781405133456. 
  • Cudd, Ann E. (2013), "Human rights and global equal opportunity: inclusion not provision (Kapsama dahil olmayan insan hakları ve küresel eşit fırsat)", Holder, Cindy; Reidy, David (Ed.), Human rights: the hard questions (İnsan hakları: zor sorular), New York Cambridge: Cambridge University Press (Cambridge Üniversitesi Baskısı), ss. 193-208, ISBN 9780521176262. 

Dergi makaleleri

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye "maskülist" denir. Tarihte bu adlandırmaya uygun görüşleri (maskülizmi) ilk kez ortaya koyan kişi sosyalist bir teorisyen olan Ernest Belfort Bax idi. Bununla birlikte zaman içinde maskülist çevrelere muhafazakâr kesimler de dahil olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Anarko-feminizm</span>

19. yüzyılda ilk kez ortaya çıkan ve isimlendirilen Anarko-feminizm veya Anarka-feminizm, anarşizm ile feminizmi bir araya getirir ve ataerkilliği hiyerarşinin ve dolayısıyla da toplumun temel problemlerinden biri olarak değerlendirir. Anarko-feministler ataerkillik ve maşizm ile savaşın sınıf çatışmalarının ve devlete yönelik anarşist mücadelenin bütünleyici bir parçası olduğuna inanırlar. Özünde, bu felsefe anarşist mücadeleyi feminist mücadelenin gerekli bir bileşeni olarak görür. Feminizmi de anarşist felsefenin gerekli bir bileşeni olarak görür. L. Susan Brown, "Anarşizm, tüm güç ilişkilerine karşı çıkan bir siyaset felsefesi olduğundan, doğası gereği feministtir" iddiasında bulunur.

Feminist hareket kadınlara oy hakkı, eğitim olanaklarının geliştirilmesi, erkek-kadın arasındaki gelir adaletsizliğinin indirgenmesi, boşanmada erkeklerin çıkarına olan prosedürlerin nötrlenmesi, kadınların gebelik ve kürtaj gibi konularda kendi başlarına karar alabilmesi ve gelir edinme gibi konularda batı toplumlarına köklü değişiklikler getirmiştir. Harvard Psikoloji Profesörü Steven Pinker'a göre feminizm ev içi şiddeti ve hatta eşleri tarafından öldürülen erkek sayısını altıda bir oranında azaltan bir faktör olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Held</span>

Virginia Potter, liderlik ahlakı, sosyal-politika ve feminizm üzerinde çalışmış filozoftur.

Eva Kittay, SUNY Stony Brook’da seçkin bir felsefe profesörüdür. Başlıca uğraşları feminist felsefe, etik, sosyal ve politik kuram ve bu disiplinlerin maluliyet çalışmalarına uygulanmasıdır. Kittay, 1995’te The Women's Committee of One Hundred’ı yönetmeyi içeren kamuya açık alandaki felsefi kaygıları da belirtmeye çalıştı. Bu kuruluş, o dönemde Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan toplumsal refah reformlarının algılanmış cezalandırıcı mahiyetine karşı çıkıyordu.

Marilyn Ann Friedman, Amerikalı filozof, Vanderbilt Üniversitesi Felsefe W. Alton Jones başkanlığını yapmaktadır.

Genevieve Lloyd, Avustralyalı filozof ve feminist. Platon'dan Sartre'a kadar Batı felsefesini etkileyen bir dizi düşünürü ele aldığı ve akıl ideallerinin cinsiyetçiliğini sorgulayan, Erkek Akıl kitabıyla tanınmaktadır.

Marilyn Frye Amerikan felsefeci ve radikal feminist kuramcıdır. Marilyn Frye; cinsiyetçilik, ırkçılık, boyundurluk ve cinsellik teoriyle bilinir. Eserleri beyaz ırkın üstünlüğü, erkek dokunulmazlığı, gey ve lezbiyenlerin marjinalliği gibi feminist konuların tartışmalarını ortaya çıkarmıştır. Frye açıkça lezbiyendir. Eserlerinin çoğunda özellikle ırk ve cinsiyeti konu alan sosyal kategorileri inceler. Marilyn Frye, adalet perspektifinden konuları ele almasıyla birlikte metafizik, epistemoloji ve sosyal kategorilerin ahlak psikolojisiyle de son derece ilgilendi.

Ewa Ziarek New York Devlet Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün Julian Park Profesörüdür. Ziarek'in diğer akademisyenlerin hayatları hakkında bilgi edinmeye karşı büyük bir ilgisi vardır ve geleneksel fikir birliği modeli yerine felsefedeki görüş ayrılığı modelinin son derece değerli sonuçlar doğurabileceğine inanır.

<span class="mw-page-title-main">Susan Moller Okin</span> Amerikalı filozof (1946 – 2004)

Susan Moller Okin, Liberal feminist, politik filozof ve yazardır.

Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe, genellikle G. E. M. Anscombe veya Elizabeth Anscombe olarak anılan, bir İngiliz analitik filozofuydu. Zihin felsefesi, eylem felsefesi, felsefi mantık, dil felsefesi ve etik üzerine yazdı. Analitik Thomizm'in önde gelen isimlerinden biriydi.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet sosyolojisi</span> sosyolojinin alt dalı

Toplumsal cinsiyet sosyolojisi, kadın ve erkek arasındaki farkılılıkların kültürel ve toplumsal olarak nasıl kurulduğunu, kadın ve erkeğin sosyal yapı içindeki durumlarını, kadınlık ve erkeklik kimliğinin oluşum sürecini inceleyen sosyoloji alt dalıdır.

Cinsiyet bükücü, cinsiyetlerden beklenen rolleri büken kişidir. Cinsiyet bükme kimi zaman toplumsal aktivizm olarak görülür. Homofobi, transfobi, kadın düşmanlığı ve erkek düşmanlığına karşı çıkış olarak okunabilir. Kimi cinsiyet bükücüler doğumda kendilerine atanan cinsiyeti kabul ederler ancak onun gerektiği rollere bürünmeyi reddederler. Bu isyan androginos giysiler, tavırlar ve alışılagelmedik cinsiyet rolleri içerebilir. Kimi cinsiyet bükücüler kendilerini trans veya non-binary olarak tanımlayabilir. Akademik teorisyenlere göre bu kişiler "geleceğin bedenini inşa" faaliyeti de güdüyorlar.

Barbara Caine, Avustralyalı tarihçi, akademisyen ve feminist. "Member of the Order of Australia" nişanı sahibidir.

Felsefi çalışmaların gelişmesi sürecinde on dokuzuncu yüzyılda sembolik mantık ile yürüyen mantık, yirminci yüzyılda matematiksel mantıkla devam ederken, geleneksel olarak basit mantığın ötesine geçiyorsa, mantığın bir parçası olarak değil de felsefi mantık veya mantık felsefesi olarak değerlendirildi.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Helen Longino</span>

Helen Elizabeth Longino, bilimsel araştırma için değerlerin ve sosyal etkileşimlerin önemini savunan Amerikalı bir bilim filozofudur. Kadınların bilimdeki rolü hakkında yazmıştır ve feminist epistemoloji ve sosyal epistemolojide merkezi bir figürdür. Stanford Üniversitesi'nde Clarence Irving Lewis Felsefe Profesörüdür. 2016 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Nancy Fraser</span> Amerikalı filozof

Nancy Fraser, Amerikalı felsefeci, eleştirel teorisyen, feminist ve New York'taki The New School'da felsefe profesörüdür. Kimlik siyasetine yönelik eleştirileri ve adalet kavramı üzerine felsefi çalışmalarıyla tanınan Fraser, özellikle sosyal adalet ve neoliberal kapitalizm ilişkisi üzerine eleştirel çalışmalar yapmıştır. Fraser, üç ülkedeki dört üniversiteden fahri doktora derecesine sahiptir ve Amerikan Felsefe Derneği'nden Sosyal Felsefe alanında 2010 Alfred Schutz Ödülü'nü kazanmıştır. 2017-2018 dönemi için Amerikan Felsefe Derneği Doğu Bölümü Başkanı'ydı.