İçeriğe atla

Ann Bishop (biyolog)

Ann Bishop
Doğum19 Aralık 1899(1899-12-19)
Manchester, İngiltere
Ölüm7 Mayıs 1990 (90 yaşında)
Cambridge, İngiltere
Vatandaşlık Birleşik Krallık
EğitimManchester Üniversitesi
Cambridge Üniversitesi
Kariyeri
DalıProtozooloji, parazitoloji
Çalıştığı kurumlarGirton College, Cambridge

Ann Bishop (19 Aralık 1899 - 7 Mayıs 1990), Britanyalı biyolog. Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Girton College'da çalışmış olup Royal Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.[1] Silli parazitleri konusunda uzmanlaşan Bishop, amoebiasisin de içinde bulunduğu birçok hastalığın kemoterapi yöntemleriyle tedavisine yönelik çalışmalar yapmıştır.

Sıtmaya yol aşan temel parazit olan plazmodyumu incelemiş ve hastalığın tedavisine yönelik farklı öneriler sunmuştur. Bishop'ın ilaç direnci üzerine yaptığı çalışmalarda elde edilen deneyim II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık Ordusu tarafından kullanılmıştır. 1959'da Royal Society'ye kabul edilen Bishop 1962'de British Society for Parasitology'yi kurmuş;[2] daha sonra Dünya Sağlık Örgütü Sıtma Kurulu üyeliği yapmıştır.

Yaşamı

Manchester doğumlu Bishop'ın babası James Kimberly Bishop mobilyacılık yapmış; annesi Ellen Bishop (Evlilik öncesi soyadı: Ginger) ise Bedfordshire'da yetişmiştir. Küçük yaşlarda babasından öğrendiği mesleği sürdürmek isteyen Bishop daha sonra bilimsel çalışmalara ilgi duymuş ve üniversiteye başvurmuştur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Ann Bishop". Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society. 24 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2017. 
  2. ^ "Who we are". British Society for Parasitology. 24 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2017. 
  3. ^ Ogilvie, M. (2000). The Biographical Dictionary of Women in Science: Pioneering Lives From Ancient Times to the Mid-20th Century. 1. ss. 129-130. ISBN 9780415920384. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sıtma</span> Dişi anofel sivrisinekler yoluyla taşınan, ateşe yol açan, parazitle bulaşan bir hastalık

Sıtma, hastalık yapıcı bir grup parazit olan plazmodiumların, dişi anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli bir hastalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Ross</span>

Ronald Ross, İngiliz doktor. Sıtma konusundaki çalışmaları nedeniyle 1902 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı. Anofel cinsi sivrisineklerin gastrointestinal sisteminde sıtma parazitini keşfi ile sıtmanın Anofel cinsi sivrisinekler tarafından aktarıldığını buldu ve bu sayede hastalık ile mücadelenin temellerini atmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">George Porter</span>

George Hornidge Porter İngiliz kimyager. 1967 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Robert Woodward</span> Amerikalı kimyager (1917 – 1979)

Robert Burns Woodward Amerikalı organik kimyager. Birçok kişi tarafından yirminci yüzyılın önde gelen organik kimyageri olarak kabul edilir. Özellikle karmaşık doğal ürünlerin sentezi ve moleküler yapılarının belirlenmesinde çok önemli katkılarda bulunmuştur. Sentezlediği organik bileşiklerin arasında kolesterol ve kortizon (1951), striknin (1954) ve B12 vitamini'de (1971) bulunur. Aynı zamanda kimyasal reaksiyonların teorik çalışmaları üzerine Roald Hoffmann ile yakın çalışmıştır. Woodward 1965 yılında "organik sentez ile ilgili başarıları için" Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konak (biyoloji)</span> başka bir organizmayı barındıran organizma

Biyolojide, daha küçük canlıları parazitizm, mutualism veya kommensalism gibi simbiyotik bir ilişki içerisinde vücudunda barındıran canlılara konak denir. Konak canlı, misafirine genellikle besin ve barınma imkanı sağlar. Virüslerin konak hücreleri, köklerinde azot bağlayan bakterileri barındıran baklagiller ve parazit kurtlara konak sağlayan hayvanlar örnek olarak sayılabilir. Botanikte daha spesifik bir örnek ise, bir tür ektoparazit olan mikropredatörlere besin kaynağı sağlayan konak bitkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Azitromisin</span> kimyasal bileşik

Azitromisin, çeşitli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Orta kulak enfeksiyonları, streptokok farenjit, pnömoni, yolcu ishali ve bazı diğer bağırsak enfeksiyonlarında kullanılır. Klamidya ve belsoğukluğu dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan bir dizi enfeksiyon için de kullanılabilir. Diğer ilaçlarla kombine halde sıtma için de kullanımı vardır. Günde bir doz olacak şekilde ağızdan veya intravenöz olarak alınabilir.

David Mervyn Blow FRS FInstP, İngiliz biyofizikçidir. En çok on binlerce biyolojik molekülün moleküler yapılarını belirlemek için kullanılan bir teknik olan X-ışını kristalografisinin geliştirmesi ile tanınıyordu. Bu teknik, ilaç endüstrisi için son derece önemliydi.

<span class="mw-page-title-main">Alan R. Battersby</span> İngiliz kimyager

Sir Alan Rushton Battersby, B12 vitamininin biyosentezindeki kimyasal reaksiyon ara ürünleri ve enzimlerin reaksiyon mekanizmalarını tanımlayan İngiliz organik kimyacıydı.

Ewart Ray Herbert Jones, Galli organik kimyager ve akademik yönetici. Uzmanlık alanlarındaki çalışmaları ile temelde streoitler, terpenler ve vitaminler olmak üzere çeşitli doğal ürünlerin kimyasını keşfetmiştir. Ayrıca, çalışmaları sayesinde Jones oksidasyonu geliştirilmiştir.

Royal Society üyeliği "matematik, mühendislik bilimi ve tıp bilimi dahil olmak üzere doğal bilginin gelişmesine önemli bir katkı yapan Birleşik Krallık başta olmak üzere tüm Commonwealth ülkelerindeki bilim insanlarına açıktır. Üyeliğe seçilme akademik olarak hem kişiye hem de kişinin çalıştığı kuruma büyük bir prestij getirir.. Birleşik Krallık'taki bilim insanları için buraya üye olmak Nobel'den sonraki en büyük başarıdır.

Marie Boas Hall, Amerikalı bilim tarihçisi. 16. ve 17. yüzyıllarda bilimsel devrim çalışmalarını araştıran öncü bilim tarihçilerinden biri olarak kabul ediliyor.

<i>Plasmodium malariae</i>

Plasmodium malariae, insanlarda sıtma hastalığına neden olan parazitik bir protozoondur. Plasmodium falciparum, plasmodium vivax gibi mikroorganizmaların da içinde bulunduğu, insanlar gibi diğer birçok canlıyı da patojen olarak enfekte edebilen plasmodium cinsinin bir üyesidir. Dünyanın her tarafında gözlenebilen bu parazit plasmodium flaciparum ve plasmodium vivax kadar tehlikeli bir tür olmadığından iyi huylu (benign) sıtma paraziti de denmektedir. Diğer plasmodium tiplerinden üç günde bir yükselen ateş beliritisi ile ayrılır. Plasmodium flaciparum ve plasmodium vivax'ta iki günde bir yükselen ateş gözlenir.

<span class="mw-page-title-main">Saç biti</span>

Saç biti, insanların üzerinde yaşayan bir bit alt türü ve parazittir. Bu parazitin bilinen tek konakçısı insanlardır, tüm yaşamlarını insan kafa derisinde geçiririrler ve yalnızca insan kanıyla beslenirler.

Sör Rex Edward Richards İngiliz bilim insanı ve akademisyen. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Leverhulme Vakfı'nın direktörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Horsfield</span> Amerikalı natüralist ve doktor (1773-1859)

Thomas Horsfield TD, yoğunluklu olarak Endonezya'da çalışan ve bölgedeki birçok bitki ve hayvan türünü tanımlayan Amerikalı doktor ve doğa bilimcidir. Daha sonra Londra'daki East India Company Müzesi'nin müdürlüğünü yaptı.

Anthony Ledwith İngiliz kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Mary Adela Blagg</span>

Mary Adela Blagg, İngiliz gökbilimci. 1916'da Royal Astronomical Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

Norman Neill Greenwood, Avustralyalı-Britanyalı akademisyen ve kimyagerdir. 1987'de Royal Society üyeliğine seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Royal Society Üyesi</span>

Royal Society Üyeliği, Londra Royal Society Üyeleri tarafından "matematik, fizik mühendisliği ve tıp bilimi de dâhil olmak üzere doğa bilimlerinin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunan" kişilere verilen bir ödüldür.