İçeriğe atla

Anlatamadım

Anlatamadım
Müslüm Gürses stüdyo albümü
Yayımlanma14 Mart 1983[1]
TarzArabesk
Süre43:10
DilTürkçe
ŞirketKale Plak
YönetmenBurhan Bayar  · Mustafa Sayan
YapımcıBurhan Bayar
Müslüm Gürses kronolojisi
Tanrı İstemezse
(1982)
Anlatamadım
(1983)
Müzik Ziyafeti
(1983)

Anlatamadım, Müslüm Gürses'in 14 Mart 1983'te Kale Plak firması etiketiyle piyasaya sunulan albümdür. Albümün her bir şarkısı Müslüm Gürses klasiği haline gelmiştir. Albüm Gürses'in en çok satan albümlerinden olduğu söylenmekle birlikte Gürses bu albümüyle yaklaşık 1 yıl listelerde kalarak rekor kırmıştır.

Şarkı listesi

Anlatamadım
No.BaşlıkSöz yazar(ları)ıBesteci(ler)Süre
1."Anlatamadım"  Tahir PakerBurhan Bayar4:39
2."Bana Göre Değil"  Hülya KayaRıfat Şanlıel4:37
3."Senin Yüzünden"  Tuğrul Hasırcı & Burhan BayarSait Büyükçınar5:48
4."Ecele Sitem"  Ali TekintüreBurhan Bayar3:25
5."Çok Sevdim"  Burhan BayarBurhan Bayar3:40
6."Yaşamak İçin"  Orhan İlkbaharRıfat Şanlıel4:43
7."Canımı Vereceğim"  Halit ÇelikoğluMustafa Sayan4:21
8."Yaşamaya Çalıştım"  Tahir PakerBurhan Bayar3:12
9."Yıllardır Neredeydin"  Tahir PakerBurhan Bayar4:36
10."Anlattırma Hiç"  Hamza DekeliBurhan Bayar4:09
Toplam süre:
43:10

Albüme konmayan yedek şarkılar

Anlatamadım albümünün bilinen iki tane yedek şarkısı vardır. Bu şarkılar Kim Bilir Kaç Kişi ve Yaşamaya Hasret Bıraktın şarkılarıdır. Bu şarkılar resmî olarak hiçbir albümde yayımlanmamıştır. Albümün Uzelli Müzik tarafından yayımlanan kaset basımında bulunmaktadır.

Anlatamadım albümünün yedek şarkıları
No.BaşlıkSöz yazar(ları)ıBesteci(ler)Süre
1."Kim Bilir Kaç Kişi"  Yılmaz TatlısesMustafa Sayan5:02
2."Yaşamaya Hasret Bıraktın"  Halit ÇelikoğluRıfat Şanlıel4:25
Toplam süre:
9:27

Albüme ait diğer bilgiler

  • Gürses'in 1998'de Elenor Müzik firmasıyla kaydettiği son albüm olan Müslüm Gürses Klasikleri albümünde bu albümden hiçbir şarkıya yer vermemesi dikkat çekmiştir.
  • Gürses bu albümdeki Ecele Sitem şarkısını 2002 yılında Paramparça albümü için, Çok Sevdim ve Yıllardır Neredeydin şarkılarını 2005 yılında Ayrılık Acı Bir Şey albümü için tekrar seslendirmiştir.

Eleştiriler

  • Hey dergisi: Müslüm Gürses, son LP'sinde başarının doruğuna ulaşmış. Okuyuş stili ile Anadolu'yu, ayağa kaldıran Gürses'in bu işi çok iyi bildigini arabeskin gerektirdiği butün nüanslara sahip olduğunu belirtelim ve parçalara geçelim. Uzunçalarda dikkati çeken özellik, eserlerin çeşitli besteciler tarafından büyük bir titizlikle ele alınması. Burhan Bayar'ın yapım ve yönetiminde gerçekleştirilen albümde gerçekten dört dörtlük parçalar var. İşte 10 üzerinden 10 alacak yapıtlar: "Anlatamadım", "Bana Göre Değil", "Ecele Sitem", "Yaşamaya Çalıştım". Melodilerin güzelliğini anlamak ve çalgılamanın lezzetine varmak için bu parçaları mutlaka dinlemek gerekir. Sonra 10 üzerinden 9 alacak eserler geliyor: "Canımı Vereceğim", "Yıllardır Neredeydin?", "Senin Yüzünden". Daha sonra 8'lik parçalar: "Çok Sevdim", "Anlattırma Hiç" ve en sonunda 7'lik bir melodi "Yaşamak İçin". Besteci olarak Burhan Bayar, Rıfat Şanlıel, Sait Büyükçınar, Mustafa Sayan; söz yazarı olarak da Tahir Paker, Hülya Kaya, Ali Tekintüre, Halit Çelikoğlu, Hamza Dekeli gibi ünlü sanatçıların yan yana gelmesi uzunçaların nasıl bir ciddiyetle hazırlandığının en güzel kanıtıdır.

Künye

  • Yapım: Burhan Bayar
  • Yönetim: Burhan Bayar
  • Tonmaister: İhsan Apça
  • Grafik: Bülent Engez
  • Kayıt: Stüdyo İstanbul

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.discogs.com. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1953–2013)

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

<i>Esrarlı Gözler</i> 1980 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Esrarlı Gözler Müslüm Gürses'in 14 Temmuz 1980'de Emre Plak firmasından uzunçalar olarak çıkardığı albümdür. Emre Plak sonraki yıllarda bu albümü yeniden basmıştır. Türkiye ve Almanya başta olmak üzere tüm dünyaya arabesk tarz müziği tanıtan ve sevdiren en marjinal albümlerden birisidir. Albümdeki bütün müziklerde Mustafa Sayan imzası vardır.

<i>Küskünüm</i> (albüm) 1986 yılında Bayar Müzikten çıkarılan Müslüm Gürses albümü

Küskünüm, 24 Haziran 1986'da Bayar Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan ayrıca Müslüm Gürses'in Bayar Müzik etiketiyle yayımlanan ilk stüdyo albümüdür. Bu albüm Türkiye'de tüm zamanların en çok satan albümüdür. Albüm sadece yasal olarak en az 12 milyondan fazla satmıştır. Albümde yer alan şarkıların hepsi Müslüm Gürses klasiği haline gelmiştir. Albümün bütün müziklerinde Burhan Bayar imzası bulunmaktadır.

<i>Bağrıyanık</i> (albüm) 1979 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Bağrıyanık, Müslüm Gürses'in 1 Ekim 1979'da Saner Plak firması etiketiyle uzunçalar olarak piyasaya sunulan albümüdür. Bu albüm Gürses'in resmi olarak yayımlanan ilk LP'sidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayar Müzik</span> Türk müzik şirketi

Bayar Müzik, bir Türk müzik şirketi. Burhan Bayar tarafından kurulmuştur. İlk olarak 1982'den 1984'e kadar Kale Plak adıyla çalıştığı ve 1984 yılında ise adı Bayar Müzik olarak değiştirildiği söylenmiştir. Türkiye'de tüm zamanların 12 milyon satış rakamı ile en çok satan albümü olduğu söylenen Müslüm Gürses'in Küskünüm, İbrahim Tatlıses'in 6.8 milyon satış rakamı ile en çok satan albümü olan Mavi Mavi albümü, Emrah'ın 1993 yılında yayımlanan ve 3.5 milyonluk satışa ulaştığı söylenen Emrah '93 / Haydi Şimdi albümü Bayar Müzik şirketinden çıkmıştır.

<i>Yanarım</i> 2003 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Yanarım, Müslüm Gürses`in 17 Aralık 2003'te Bayar Müzik etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Bu albüm Gürses'in hayattayken Bayar Müzik etiketiyle resmi olarak yayımlanan son albümüdür.

<i>Sen Neredesin Ben Neredeyim</i> 1991 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Sen Neredesin Ben Neredeyim, Müslüm Gürses'in 8 Temmuz 1991'de Bayar Müzik etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Albümde, güftesi ve bestesi Şekip Ayhan Özışık'a ait Rüzgar Söylüyor şarkısı da bu albümde yer almıştır.

<i>Sultanım</i> 1997 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Sultanım, Müslüm Gürses`in 3 Eylül 1997'de İdobay Müzik etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Gürses'in bu albüm için Seni Ben Ellerin Olsun Diye Mi Sevdim? adlı Türk sanat müziği eserini seslendirmiştir.

<i>Zalim / Bir Bilebilsen</i> 1992 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Zalim / Bir Bilebilsen, Müslüm Gürses'in en çok satan albümlerindendir. 1992 yılında Bayar Müzik etiketiyle piyasaya sunulmuştur.

<i>Paramparça</i> (albüm) 2002 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Paramparça, Müslüm Gürses'in 20 Mayıs 2002'de Bayar Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür.

<i>Ayrılık Acı Bir Şey</i> 2005 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Ayrılık Acı Bir Şey, Müslüm Gürses'in 22 Temmuz 2005'te Görüntüevi Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Bu albüm bir nevi "Burhan Bayar & Müslüm Gürses Klasikleri" olarak adlandırılabilecek bir albümdür. Albümün ilk şarkısı olan Hayret hariç geriye kalan şarkıların müziklerinin tamamında Burhan Bayar'ın imzası bulunmaktadır.

<i>Dünya Yalan</i> 2001 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Dünya Yalan, Müslüm Gürses'in Haziran 2001'de Universal Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses'in ölümünden sonra yayımlanan şarkıları listesi</span> Müslüm Gürsesin ölümünden sonra yayımlanan şarkıları

Müslüm Gürses'in ölümünden sonra Elenor Müzik firmasından 32, Kadırga Müzik firmasından 17, Topkapı Plak firmasından 2, Bayar Müzik firmasından 1, Seyhan Müzik firmasından da 1 tane olmak üzere Gürses hayattayken resmî olarak yayımlanmamış toplam 53 adet şarkısı yayımlanmıştır.

<i>Güle Güle Git</i> 1990 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Güle Güle Git, Müslüm Gürses'in 1 Haziran 1990'da Bayar Müzik & Foneks Müzik etiketiyle yayımlanan albümüdür. Albümde yer alan Bir Gülsen Yeter ve Faydası Yok şarkıları 1989'da piyasaya sürülen Arabeskin Devleri adlı toplama albümde yer almıştır.

<i>Mutlu Ol Yeter</i> (Müslüm Gürses albümü) 1981 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Mutlu Ol Yeter, Müslüm Gürses'in 23 Aralık 1981'de piyasaya sunulduğu söylenen, Modern Plak etiketiyle de yayımlanan ilk ve tek stüdyo albümüdür. Albümde yer alan birçok şarkıda Burhan Bayar ve Orhan Akdeniz'in imzası bulunmaktadır. Gürses'in bu albümle damga vurduğu söylenmekle birlikte, albüme ismini veren şarkı Mutlu Ol Yeter ve arabesk müziğinin önemli şarkılarından olan İtirazım Var isimleriyle de Gürses'in filmleri yayımlanmıştır.

<i>Mahzendeki Şarkılar 2</i> 2019 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Mahzendeki Şarkılar 2, Müslüm Gürses'in ölümünden sonra 15 Kasım 2019'da Elenor Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan ikinci albümüdür. Albümdeki şarkılar farklı tarihlerde kaydedilmiştir. Albümde yer alan şarkıların tamamı demo olup üzerine müzik eklemeleri yapılarak yayımlanmıştır.

Uğur Bayar, Türk söz yazarı, bestekâr ve orkestra şefi ve aranjördür. Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses'in söylediği bilindik birçok şarkı kendisine aittir. Besteci ve yapımcı Burhan Bayar'ın kardeşidir.

<i>Açık Hava Konserleri 1</i> 2002 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Açık Hava Konserleri 1, Müslüm Gürses'in Ekim 2002'de Universal Müzik firmasından çıkardığı albümdür.

<i>Açık Hava Konserleri 2</i> 2002 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Açık Hava Konserleri 2, Müslüm Gürses'in Ekim 2002'de Universal Müzik firmasından çıkardığı albümdür. Gürses bu albümde Erzincan'a Girdim şarkısını seslendirmiştir. Bu şarkıyı Gürses ilk defa seslendirmiş ve Açık Hava Konserleri albüm serisinde duyulmamış tek şarkıdır.

<i>Tozlu Raflar</i> 2024 yılında yayımlanan Müslüm Gürses albümü

Tozlu Raflar, Müslüm Gürses'in ölümünden sonra 19 Nisan 2024'te Elenor Müzik etiketiyle yayımlanan stüdyo albümüdür. Albüm, Gürses'in ölümünden sonra yayımlanan yedinci, Elenor Müzik etiketiyle yayımlanan dördüncü albümdür. Albümün kayıtları esnasında Müslüm Gürses'in orijinal sesi korunarak şarkılardaki enstrüman kayıtları stüdyoda yeniden yapıldı. Bu albümde Gürses'in Elenor Müzik etiketiyle ölümünden sonra yayımlanan albümlerinde ilk kez pop tarzında bir şarkı yer almıştır. Bu şarkı Kayahan'ın 90'lara damga vuran albümlerinden olan Yemin Ettim albümünde yer alan Sarı Saçlarından Sen Suçlusun şarkısıdır.