İçeriğe atla

Anlatamıyorum

"Anlatamıyorum" (Moro Romantico), Orhan Veli Kanık tarafından yazılmış, lirik bir şiirdir.[1]

İlk defa 1941 yılında yayımlanan Garip adlı şiir kitabında yer almıştır.[2] Bir üçlük ve iki dörtlükten oluşan şiir 'Anlatamıyorum.' mısrası ile biter.[3] Serbest ölçü ile herhangi bir şiir geleneğine doğrudan bağlılık göstermeden yazılmıştır. İfade etmenin zor olduğu bir aşkı anlatan şiir, şairin "aşk duyusunun en derinden hissettiği şiiri" olarak değerlendirilmiştir.[4]

Şiir, Berlin Şiir Evi tarafından hazırlanan “Lyrikline” adlı şiir portalının verilerine göre 2019 yılında İsviçreli şair Hermann Hesse’nin “Stufen”inden sonra sitede en çok okunan ikinci şiir oldu.[5][6]

Birçok kez bestelenmiştir.[7] Bunlardan bazıları şunlardır:

Kaynakça

  1. ^ "İşte Orhan Veli'nin aşkı Bella". 15 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2019. 
  2. ^ "Orhan Veli şiirinde özne ve varoluş sorunsalı". Hacettepe Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü. 2019. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  3. ^ "Şiirin metni". 24 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Orhan Veli'nin Şiirlerinde Çocuksu Söylem" (PDF). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016. 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ "Orhan Veli'nin şiiri dünyada en çok okunan ikinci şiir oldu". 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Veli's poem". Lyrikline Twitter Hesabı. 18 Temmuz 2019. 5 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 
  7. ^ Özsoy, M. Şeref (31 Mart 2001). "Kanık'sadığım biri, Orhan Veli". Ayna Yayınevi – Google Books vasıtasıyla. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2019. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2019. 
  10. ^ "Alpay - Anlatamıyorum (Aşka Dair)" – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2019. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2019. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2019. 
  14. ^ "Anlatamıyorum - Banu - 1984". 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  15. ^ "Anlatamıyorum, Necil Kazım Akses" – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  16. ^ Kahramankaptan, Şefik (5 Aralık 2021). "Kelimelerin Kifayetsiz Kalmadığı Bir Konser". Sanattanyansimalar.com. 5 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

Garip hareketi, garipçiler ya da birinci yeni; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın kurduğu ve Türk şiirinde yer etmiş anlayışları reddeden ve söyleyiş güzelliğini esas alan edebiyat akımıdır.

Yaprak, 1 Ocak 1949 - 1 Haziran 1950 arasında, Orhan Veli Kanık'ın önderliğinde Ankara'da yayınlanmış Türkçe edebiyat dergisi.

Satirik şiir eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay veya durum iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir. Bunlarda Didaktik şiir özellikleri de görüldüğünden, Didaktik şiirler içinde de incelenebilir. Ancak açık bir eleştiri olduğundan ayrı bir sınıfa alınması daha doğrudur.

Ali Teoman Alpay, Türk ses sanatçısı, şarkı sözü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Ölmez</span> Türk müzisyen

Orhan Ölmez, Türk şarkıcı, besteci, şarkı sözü yazarı, aranjör ve sunucudur.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek Dilligil</span> Türk oyuncu

Lütfiye Çiçek Dilligil, Türk oyuncudur.

Banu Kırbağ, Türk ses sanatçısı, besteci ve aranjör.

<span class="mw-page-title-main">Varlık Yayınları</span> yayınevi

Varlık Yayınları, 1946 yılında Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulmuş olan yayınevidir.

Adnan Veli Kanık,, Türk yazar ve gazeteci.

<i>Garip</i> (kitap) Şiir kitabı

Garip, Türk şairler Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın 1941 yılında İstanbul'da yayınlanan ilk şiir kitabı. 1945 yılında, yalnızca Orhan Veli'nin imzası ve şiirleriyle yeniden basılan eser Garip Akımı'nın ismine kaynak olmuştur.

21.Peron, 1970'lerde aktif olan bir Türk progresif rock grubu. İzmir'de kurulan grup 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na Maria Rita Epik ile "Seviyorum" adlı şarkı ile katılacaktı ancak politik nedenlerden dolayı Türkiye yarışmaya katılmaktan vazgeçti.

<i>Hoşgör Köftecisi</i>

Hoşgör Köftecisi, Orhan Veli'nin öykülerinin, yazarın ölümünden sonra yayımlanan derlemesi. Kitapta yazarın altı öyküsünün yanı sıra, William Saroyan'ın bir öyküsünün serbest çevirisi ve Orhan Veli ile yapılan bir gazete röportajı yer alır. Kitap ilk defa Nisan 2012'de Yapı Kredi Yayınları tarafından İstanbul'da yayımlanmıştır.

Bedava, Orhan Veli Kanık'ın en ünlü şiirlerinden biridir. İronik bir yapısı vardır. Kanık'ın şiirlerinde çokça vurguladığı sınıf farkı çerçevesinde sınıflar arasındaki imkân farklılıklarını eleştirir.

Bedava şu anlamlara gelebilir

Pembe Marmara, Kıbrıs Türkü şair. Sosyolog Ulus Baker'in annesidir. Kıbrıs Türk şiirinde öne çıkan bir isimdir. Çığ hareketinden sıyrılarak Orhan Veli Kanık etkisiyle Garip hareketi doğrultusunda serbest şiirler kaleme aldı.

Hürriyet, Paul Éluard'ın yazdığı od türündeki şiirdir. Éluard, şiiri Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'yı işgali üzerine 1942 yılında yazıp aynı yıl içerisinde "Poésie et Vérite" adlı derleme içerisinde yayımlanmıştır. Zülfü Livaneli, şiiri "Ey Özgürlük" adıyla bestelemiştir. Şiirin Türkçeye çevirisini ise Melih Cevdet Anday ve Orhan Veli Kanık yapmıştır.

Tahattur, Türk şair Orhan Veli Kanık tarafından yazılmış bir şiirdir. İlk kez 1 Eylül 1940 tarihinde yayımlanmıştır.