İçeriğe atla

Anlamsal zekâ

Anlamsal Zekâ bir organizasyonun tüm düzeyinde anlamsal boşlukları tanımlamak, algılamak ve çözmek için gerekli bilgileri toplamak yeteneğidir. İş süreçlerinin yerine süreçlerin anlamsal istihbarat hedefleri bilgileri, belirlenmesi, algılanması ve daha sonra problemini eniyilemeyi amaçlayan Operasyonel İstihbarat veya İş Süreçleri Zekası türevidir. Tüm paydaşlar tarafından verilerinde daha iyi anlaşılma ve fikir sağlanmasıdır. Bu, daha iyi bilgi paylaşımını desteklemek için yeniden ve yönetişim ve iyi iş kararı vermeyi desteklemek olacaktır.

Anlamsal boşluk

Semantik boşlukların çeşitli türleri tespit edilebilir:

  1. Farklı veri kaynakları arasında anlamsal boşluk - yapılandırılmış veya yapılandırılmamış
  2. Operasyonel veri ve bu verilerin yorumlanması, insanlar arasındaki anlamsal boşluk
  3. Belirli bir bilgi kavramı hakkında iletişim, insanlar arasındaki anlamsal boşluk.

Semantik zeka bir uygulamanın semantik teknolojisinden yararlanarak, yapılandırılmamış bilgi yönetimidir. Bu uygulamalar Bilgi Yönetimi, Müşteri Hizmetleri ve Kurumsal Zeka dâhil faaliyetler için Ar-Ge, satış, pazarlama ve güvenlik mücadelesidir.

Çeşitli uygulamaları tespit ve anlamsal boşlukları farklı çözme amaçlamaktadır. Onların doğal dil arabirimleri ETL sistemleri, otomatik sınıflandırma arama motorlarından, özel işlevsellik panoları ve metin madenciliği bulunmaktadır.

Anlamsal zekâ elde etmek için bütünsel bir çözüm sunmayı amaçlamaktadır, bir yaklaşım, iş semantik yönetimidir. Bunun yerine anlamsal boşluk çok belirli bir türüne (yani yapılandırılmamış verileri) odaklanarak, bu işi hizalamak için bu anlayış ve bilgi kavramlarının semantiğini paylaşmak için bir bütün olarak çözüm sağlamayı amaçlamaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay sinir ağları</span>

Yapay sinir ağları (YSA), insan beyninin bilgi işleme tekniğinden esinlenerek geliştirilmiş bir bilgi işlem teknolojisidir. YSA ile basit biyolojik sinir sisteminin çalışma şekli taklit edilir. Yani biyolojik nöron hücrelerinin ve bu hücrelerin birbirleri ile arasında kurduğu sinaptik bağın dijital olarak modellenmesidir. Nöronlar çeşitli şekillerde birbirlerine bağlanarak ağlar oluştururlar. Bu ağlar öğrenme, hafızaya alma ve veriler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarma kapasitesine sahiptirler. Diğer bir ifadeyle, YSA'lar, normalde bir insanın düşünme ve gözlemlemeye yönelik doğal yeteneklerini gerektiren problemlere çözüm üretmektedir. Bir insanın, düşünme ve gözlemleme yeteneklerini gerektiren problemlere yönelik çözümler üretebilmesinin temel sebebi ise insan beyninin ve dolayısıyla insanın sahip olduğu yaşayarak veya deneyerek öğrenme yeteneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Dynamics AX</span>

Axapta veya Microsoft Dynamics AX, Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Dynamics ailesinden bir KKP (İngilizce: ERP) yazılımı.

Anlamsal ağ, web içeriklerinin sadece doğal dillerde değil, aynı zamanda ilgili yazılımlar tarafından anlaşılabilir, yorumlanabilir ve kullanılabilir bir biçimde ifade edilebileceği, böylece bu yazılımların veriyi kolayca bulmasını, paylaşmasını ve bilgiyi birleştirmesini sağlamayı amaçlayan, gelişen bir internet eklentisidir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak istihbaratı</span>

Açık Kaynak İstihbaratı, halka açık kaynaklardan veri toplayarak istihbarat elde etme methodlarından biridir. Genel olarak,

<span class="mw-page-title-main">OSI modeli</span>

Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Soybilim yazılımı</span>

Soybilim yazılımı, soybilimsel veriyi kaydetmek, düzenlemek ve yayımlamak için kullanılan yazılım türüne verilen addır. Bir soybilim yazılımının bir kişinin en azından doğum, evlilik, ölüm tarihi ve yerleri ile kişilerle aileler arasındaki ilişkileri kayıt altında tutması beklenir. Bunun yanında, birçok soybilim yazılımı bir bireyin yaşamında gerçekleşen türlü olayları, bunlara ilişkin fotoğraf ve çokluortam belgelerini içermekte ve bunlara ait kaynaklar barındırmaktadır. Soybilim yazılımları pedigre çizelgeleri ve ahnentafel raporları gibi görsel çıktılar da üretebilmektedir. HTML sayfaları üreten uygulamalar olduğu gibi İnternet üzerinde çalışan soybilim programları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İş zekası</span> şirketlerin ve kurumların başarısı için yapılan analizleri anlayabilme ve geliştirebilme kabiliyeti

İş zekası veya kısaca: BI, iş amaçları için ham veriyi anlamlı ve kullanışlı bilgiye dönüştüren teorilerin, yöntemlerin, süreçlerin, mimarilerin ve teknolojilerin bir kümesidir. BI yeni fırsatlar tanımlamak ve geliştirmeye yardım etmek için büyük miktarlarda bilgi yönetir. Yeni fırsatların ve etkili strateji gerçekleştirmek için bir rekabet piyasası avantajı ve uzun soluklu kararlılık sağlar.

Menajer bir işletmenin belirli bir alanındaki süreçleri ve personeli yöneten bir yöneticidir. Şirket sahibi de olabilir, ancak genellikle bir çalışandır. Ek olarak, eğlence sektöründe bir sporcunun veya sanatçının randevularını, çalışmalarını organize eden, sözleşmelere vekaleten imza atabilen, mesleki işlerini düzenleyen ve yöneten birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Karar destek sistemi</span>

Bir karar destek sistemi, iş veya kurumsal karar verme faaliyetlerini destekleyen, genellikle sıralama, sıralama veya alternatifler arasından seçim yapmaya dayanan bir bilgisayara dayalı bilgi sistemidir. KDS'ler bir organizasyonun yönetim, operasyon ve planlama seviyelerine hizmet eder ve insanlara hızla değişen ve önceden kolayca belirlenemeyen sorunlar hakkında kararlar vermelerine yardımcı olur. Yapılandırılmamış ve yarı yapısal karar problemleri. Karar destek sistemleri tamamen bilgisayarlı, insan gücüyle veya her ikisinin birleşimi olabilir.

Bir bilgi tabanı (KB), bir bilgisayar sistemi tarafından kullanılan karmaşık yapılandırılmış ve yapılandırılmamış bilgileri depolamak için kullanılan bir veri kayıt ortamı teknolojisidir. Terimin ilk kullanımı, ilk bilgi-tabanlı sistem olan uzman sistemler ile bağlantılıydı.

<span class="mw-page-title-main">Veri analizi</span>

Veri analizi, faydalı bilgiler bulma, sonuçları bilgilendirme ve karar vermeyi destekleme amacı ile verileri inceleme, temizleme, dönüştürme ve modelleme işlemidir. Veri analizi, farklı isimler altında çeşitli teknikleri bünyesinde bulunduran, işletme, bilim ve sosyal bilimler gibi farklı alanlarda kullanılan çok çeşitli görünüş ve yaklaşımlara sahiptir. Günümüzün iş dünyasında, veri analizi karar verme işlemlerinin daha bilimsel hale getirilmesine ve işletmelerin daha etkin çalışmalarına yardımcı olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

Veri bilimi, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerden bilgi ve öngörü elde etmek için bilimsel yöntemleri, süreçleri, algoritmaları ve sistemleri kullanan çok disiplinli bir alandır. Veri bilimi veri madenciliği ve büyük verilerle ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Analiz</span> belirli bir türdeki mevcut verilere analitik yöntemler uygulama, karmaşık bir konuyu veya maddeyi daha iyi anlamak için daha küçük parçalara ayırma süreci

Analiz, karmaşık bir konuyu veya maddeyi daha iyi anlamak için daha küçük parçalara ayırma sürecidir. Teknik, matematik ve mantık çalışmalarında Aristoteles'ten önce uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayarlı görü</span> görsellerden veri bilgisi çıkartmak

Bilgisayarlı görü, bilgisayarların dijital görüntülerden veya videolardan nasıl bir anlam kazanabileceğiyle ilgilenen disiplinler arası bilimsel bir alandır. Mühendislik yöntemleriyle, insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri anlamaya ve otomatikleştirmeye çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uygulamalı sosyoloji</span>

Uygulamalı sosyoloji ya da "sosyolojik uygulama", uygulamalı bir ortamda sosyolojik bilgiyi kullanan müdahaleye atıfta bulunur hale geldi. Uygulamalı sosyologlar, toplum destekli polisliğin ve suç önlemenin geliştirilmesi, uyuşturucu mahkemelerinin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi, şehir içi ihtiyaçların değerlendirilmesi gibi toplumların günlük sorunları çözmelerine yardımcı olmak için sosyolojik yöntemler kullanarak üniversiteler, hükûmet ve özel muayenehane gibi çok çeşitli ortamlarda çalışırlar.

Kurumsal arama, büyük ölçekli işletmelerin iç ve dış verilerini etkin bir şekilde aramalarını ve erişmelerini sağlayan bir bilgi yönetimi çözümüdür. Bu çözüm, farklı veri kaynaklarından verileri toplar, indeksler ve kullanıcıların hızlı ve doğru bir şekilde aramasını sağlar. Kullanıcılar genellikle bir arayüz aracılığıyla bu verilere erişir ve arama sonuçlarını filtreleyebilir veya sıralayabilir. Enterprise Search, işletmelerin veriye daha hızlı erişmesini, bilgiyi daha iyi yönetmesini ve iş süreçlerini iyileştirmesini sağlar.