İçeriğe atla

Anlage Süd

Anlage Süd'ün bir parçası olan Stępina'da hayatta kalan askeri demiryolu sığınağı, Temmuz 2011

Anlage Süd (Türkçe: Güney Kurulum), İkinci Dünya Savaşı sırasında Güney Polonya'nın Nazi işgali altındaki bölümünde Adolf Hitler için inşa edilmiş bir çift demiryolu karargahıydı. Rzeszów ve Jasło arasındaki demiryolu hattının yakınında iki güçlendirilmiş tünel inşa edildi. İlk büyük tren sığınağı (yanında konferans sığınağı bulunan) Stępina köyünde (Rzeszów'un 45 km güneybatısında),[1] diğeri ise Strzyżów kasabasındaydı (Rzeszów'un 30 km güneybatısı).[2] Başlangıçta 27-28 Ağustos 1941'de Hitler ile İtalyan faşist lider Benito Mussolini arasında iki günlük bir toplantı için kullanıldılar.[3]

Sığınaklar

Benito Mussolini treninin Ağustos 1941'de kaldığı Stępina'daki eski demiryolu sığınağı

Stępina ve Strzyżów'daki 480 metre uzunluğundaki demiryolu tünelleri, Todt Teşkilâtı tarafından yakındaki toplama kamplarından gelen Polonyalı köle emeği kullanılarak inşa edildi. Barınaklar, 8,3 metre (27 ft) genişliğinde ve 12 metre (39 ft) yüksekliğinde, 2 metre (6 ft 7 inç) kalınlığında betonarme duvarlarla inşa edildi.

Tüneller kışla, personel sığınakları ve gözetleme kuleleri ile çevriliydi. Diğer binalar operasyonlar, idare ve bakım için kullanıldı. Her bombaya dayanıklı tünelin içinde bir raylı ray ve bir platform vardı. Tünel portalları, muhafızlar için ateşleme kabartmalı iki kanatlı zırhlı kapılarla korunuyordu. Amaca uygun olarak inşa edilmiş hat, tünelleri Rzeszów-Jasło demiryolu ile birbirine bağladı.[4]

Adolf Hitler ve Benito Mussolini'nin Stępina buluşması, 27 Ağustos 1941

Kullanımı

Karargah 1941 yazında tamamlandıktan sonra, Hitler ilk olarak 27 Ağustos'ta Mussolini ile bir görüşme yapmak için ziyaret etti. Her iki lider de trenle geldi. Hitler'in treni (Almanca: Führersonderzug), Mussolini'nin motoru ve vagonları Stępina'da iken Strzyżów'daki sığınakta kaldı. Sovyet Rusya ile savaşı tartışmak için birkaç saat süren asıl toplantı, Hitler'in hiç ayrılmadığı treninde yapıldı. Ertesi gün ilk kalkan treni oldu.

Hitler, Ekim 1941'de sığınakları bir kez daha trenle yeniden ziyaret etti. Anlage Süd'ü kullanan diğer önemli ziyaretçiler arasında Reichsführer-SS Heinrich Himmler, Mareşal Wilhelm Keitel ve General Erwin Rommel'de vardı.

1944 yazında, tesisler Sovyet ilerlemesi nedeniyle terk edildi. Ruslar, Ağustos 1944'te tünelleri ele geçirdiklerinde onları sahra hastanesi olarak kullandılar. Savaştan sonra, Stępina sığınağı mantar üretimi için kullanıldı. Bugün bir devlet müzesidir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Stępina location 49°52′18.58″K 21°35′19.04″D / 49.8718278°K 21.5886222°D / 49.8718278; 21.5886222
  2. ^ Strzyżów location 49°52′13.31″K 21°48′40.96″D / 49.8703639°K 21.8113778°D / 49.8703639; 21.8113778
  3. ^ Hoffmann, Peter (2000). Hitler's Personal Security. Da Capo Press. ss. 26-36. ISBN 0306809478. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Military tunnels". Subcarpathian Voivodeship Travel Portal. 18 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 76,600 kilometre (47,597 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wolfsschanze</span>

Führerhauptquartier Wolfsschanze, Adolf Hitler'in Doğu Prusya, Rastenburg'da bulunan İkinci Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'nde bulunan karargâhı. 1941-1944 yılları arasında kullanılmıştır. Orta ve Doğu Avrupa'nın çeşitli yerlerinde birçok Führerhauptquartiere'den biri olan bu kompleks, 1941'de Sovyetler Birliği'nin işgali olan Barbarossa Operasyonunun başlaması için inşa edilmiştir. Organizasyon Todt tarafından inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kehlsteinhaus</span>

Kehlsteinhaus, Berchtesgaden kasabası yakınlarında Obersalzberg'in üzerinde yükselen kayalık bir çıkıntı olan Kehlstein'ın zirvesine inşa edilen Üçüncü Reich döneminden kalma bir yapıdır. Yalnızca Nazi Partisi üyeleri tarafından hükûmet ve sosyal toplantılar için kullanıldı. Yükseklik korkusu, kötü hava riski ve ince dağ havası nedeniyle bu yapının konumunu beğenmeyen Adolf Hitler, belgelenmiş olarak sadece 14 kez ziyaret etmiştir. Günümüzde sezonluk olarak restoran, bira bahçesi ve turistik yer olarak açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Metrosu</span>

Berlin U-Bahn, Almanya'nın başkenti Berlin'deki hızlı bir metrodur ve şehrin toplu ulaşım sisteminin önemli bir parçasıdır. Bir banliyö tren hatları ağı ve daha çok şehrin doğu kesimlerinde çalışan bir tramvay ağı olan S-Bahn ile birlikte, başkentin ana ulaşım aracı olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Göztepe Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Göztepe Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Göztepe Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Şirinyer Tüneli</span> İzmir, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Şirinyer Tüneli, İzmir'in Buca ilçesi Şirinyer semtinde TCDD'ye ait eski Şirinyer Tren İstasyonu'nun altında bulunan kapalı alanı 937 metre, toplam uzunluğu ise yaklaşık 2 km. olan demiryolu tünelidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

Çobanisa - Kemalpaşa şube demiryolu, Manisa'nın Şehzadeler ilçesi ile İzmir'in Kemalpaşa ilçesi arasında inşa edilen TCDD'ye ait 27,845 kilometre (17,302 mi) uzunluğundaki şube demiryolu hattıdır. 2007 yılında inşasına başlanan hat, 2014 yılında hizmete girmiştir. Hat üzerinde şu an sadece TCDD Taşımacılık tarafından yük taşımacılığı yapılmaktadır.

Ankara – Kars demiryolu, Türkiye'nin başkenti Ankara'yı sınır şehri Kars'a bağlayan TCDD'ye ait konvensiyonel demiryolu hattıdır.

Deliktaş Tüneli, diğer adıyla Kangal – Deliktaş Tüneli, Sivas'ın Ulaş ve Kangal ilçeleri arasında bulunan Deliktaş Köyü yakınlarında Ankara – Kars demiryolu'nun Tecer – Kangal varyantı üzerinde yer alan konvensiyonel demiryolu tünelidir. Sivas'ı Malatya ve Erzincan'a bağlayan demiryolu hattındaki rampayı kısaltmak ve bu hattaki tren seferlerini kolaylaştırmak için inşa edilmiştir. Tünelin inşaatı 15 Kasım 1973 tarihinde başlamış, ancak TCDD'nin projeyi devraldığı 2003 yılına kadar proje oldukça yavaş ilerlemiştir. Daha sonrasında hızlanan tünel inşaatı 2006 yılında tamamlanmış olmasına rağmen, tünelin çevresindeki demiryolu altyapı çalışmaları ancak 2009 yılında başlamış ve 2011 yılı sonunda tüm inşaat işleri tamamlanmıştır. Tünelde sinyalizasyon sistemlerinin kurulmasını takiben yük trenlerine yönelik testler tamamlanmış ve tünel inşaatının başlamasından tam 39 yıl sonra 2012 yılı sonunda hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vorbunker</span>

Vorbunker başlangıçta Adolf Hitler ve gardiyanları ve görevlileri için geçici bir hava saldırısı sığınağı olması amaçlanan bir yeraltı beton yapısıydı. 1936'da Almanya'nın Berlin kentindeki eski Reich Şansölyesi'ne eklenen büyük resepsiyon salonunun arkasına yerleştirilmişti. Bunker'e resmen 1943'e kadar kompleksin ilavesiyle genişletildiği "Reich Şansölyeliği Hava Saldırısı Sığınağı" adı verildi. Führerbunker'in, bir seviye altında bulunmaktadır. 16 Ocak 1945'te Hitler Führerbunker'e taşındı. Martin Bormann da dahil olmak üzere kıdemli kadrolarda katıldı. Daha sonra Eva Braun ve Joseph Goebbels Führerbunker'e taşınırken, Magda Goebbels ve altı çocukları üst Vorbunker'de ikamet ettiler. Goebbels ailesi, 1 Mayıs 1945'te ölene dek Vorbunker'de yaşadılar.

Çamlık Tren İstasyonu, eskiden Aziziye Tren İstasyonu, İzmir'in Selçuk ilçesi Çamlık Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Bandırma – Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Bandırma – Bursa – Osmaneli YSD, Bandırma – Osmaneli YHT arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. 23 Aralık 2012'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle temeli atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-İzmir yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

Polatlı – İzmir yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – İzmir YSD, Polatlı YHT – İzmir-Basmane arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenecektir. Yolculuk süresinin 210 dakika olması beklenmektedir. 2024 yılı itibarıyla toplam maliyetinin ₺64,5 milyar olması planlanan hattın tamamının 2027 yılında açılması hedeflenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demiryolları</span> Gürcistanın ulusal demiryolu şirketi

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

Gaziray, Gaziantep ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Başpınar – Taşlıca arasında 25,532 kilometre (15,865 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 16 istasyon bulunmaktadır. Gaziray'da yolcu taşımacılığı 5 Kasım 2022'de başlamıştır.