İçeriğe atla

Ankiralı Markellos

Ankyralı Marcellus
Episkopos
ÖlümAnkyra, Asya, Roma İmparatorluğu

Ankyralı Marcellus, Ancyra'nın (günümüzde Ankara) dördüncü episkoposudur (314-336 ve 348-353 yılları arasında) ve Ancyra Konsili'nde (yönetmiş de olabilir) ve İznik Konsili'nde bulunmuştur.

Hayatı

Marcellius bir Sabelliyancıdır.[1] Kendisi Sabelliyanizmine benimsemekle suçlandığı için, 336 yılında Nicomedialı Eusebius önderliğindeki bir konsil tarafından episkoposluk görevinden alınmıştır[2]. Ankyralı Basileios yerine episkoposluğa atanmıştır. Marcellus Roma'da Papa I. Julius'ta bu durumun telafisini aramıştır. 348 yılında Ankyra'nın episkoposluğunu geri atanmış gözükmektedir ve ufak bir cemaat ile ömrünün sonuna kadar sakin bir hayat geçirmiştir.

Ariusçuluğun karşıtlarındandır ve Apamea'daki Zeus tapınağını O'nun yıktığı söylenmektedir.[3]

Teolojisi

Marcellus için Söz ancak enkarne olduğunda Oğul olmuştur ve dolayısıyla bir başlangıcı vardır. Buna ek olarak Marcellus Üçlü-Birliği bir monarşi olarak anlamış ve Oğul'un Baba'dan alt olduğunu düşünmüştür.[4]

Eserleri

Hieronymus'tan öğrendiğimiz kadarıyla Marcellus Ariusçuluğa karşıt pek çok yazı yazmıştır ancak hiçbiri günümüze ulaşamamıştır.[5] Sofist Asterius'a karşı yazdığı incelemelesi şüphesiz ki en önemli eserlerindendir[6]. Ancak eserin ne adını adını, ne de bölümlerini ve içeriğini bilmekteyiz. Eserinden 127 pasaj Kayserili Eusebios tarafından Contra Marcellum ve De ecclesiatica theologia alıntılanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ New Catholic encyclopedia. V. C. de Clercq. 2nd ed (İngilizce). Catholic University of America. Detroit: Thomson/Gale. 2003. s. 139 Cilt 9. ISBN 0-7876-4004-2. OCLC 50723247. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 
  2. ^ Hıristiyanlık Tarihi. Yeni Yaşam Yayınları. 2004. s. 173. ISBN 975 8318 86 1. 
  3. ^ Busine, Aude (2014). "From Stones to Myth: Temple Destruction and Civic Identity in the Late Antique Roman East". Journal of Late Antiquity. s. 328. 
  4. ^ Patrology. s. 198-99 Cilt 3. 
  5. ^ Patrology. Johannes Quasten (İngilizce). Christian Classics INC. 1986. s. 200 Cilt 3. ISBN 0-87061-086-4. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bonaventura</span>

Bonaventura fransisken Kardinal, mistik, Skolastik felsefenin düşünürlerinden Fransisken tanrıbilimci. 1482'de Papa IV. Sixtus tarafından Aziz ilan edilmiştir. 1588 Papa V. Sixtus tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 15 Temmuzdadır.

<span class="mw-page-title-main">Nenizili Gregorios</span>

Nenizili (Nazianz) Gregorius(Nenizi, Aksaray, 329 – Arianzus, Aksaray, ö. 389), 4. yüzyıl Hristiyan din adamı ve Azizi. Konstantinopolis Patriği olarak da görev yapmıştır. Teslis doktrinini savunmuş, Ariusçuluk'la mücadele etmiş en önemli antik dönemindeki Kilise Babası ve Doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Basileios</span>

Kayserili Basil veya Büyük Basil, Ariusçu'lara karşı Kilise'nin resmî öğretilerini savunmasıyla öne çıkan Kilise Babası'dır. Kaisareia piskoposu ve Kapadokya metropoliti olmuş ve birçok kitap yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Athanasios (İskenderiye piskoposu)</span>

İskenderiyeli Athanasios, 4. yüzyılda yaşamış önemli ilahiyatçı, İskenderiye Piskoposu, Kilise Babası ve azizdir. Ortodoks Hristiyanlığın oluşumunda önemli katkıları olduğu için "ortodoksluğun babası" olarak da adlandırılır. Hristiyan teolojisi üzerinde önemli bir etki bırakmış ve Hristiyan doktrininin şekillenmesinde katkı sağlamıştır. Kıpti Kilisesi tarafından İskenderiye'nin 20. Papası kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Kiril</span>

İskenderiyeli Cyril/Kiril Kilise Babası, polemikçi, İskenderiye’nin 412’den 444’e değin patriği. Roma İmparatorluğu'nun İskenderiye'de gücü ve etkisinin en yüksek olduğu zamanda göreve gelmiştir. Konstantinopolis Patriği Nestorius'un aforoz edildiği 431 yılında toplanan Birinci Efes Konsili'nin merkezinde rol almıştır.

Nikomedialı (İzmitli) Eusebius, 338 yılından ölümüne kadar Konstantinopolis patrikliği yapmıştır. Arius gibi Antakyalı Lukianos'un öğrencisidir. Başlangıçtan itibaren Arius ile aynı görüşte olmuş, onu cesaretlendirmiş ve desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankiralı Theodotos (episkopos)</span>

Ankyralı Aziz Theodotos, Ankyra'nın 5. yüzyılda yaşamış episkoposu.

Doketizm İsa'nın yeryüzündeki yaşamı boyunca gerçek ya da doğal bir bedeni olmadığını, bedeninin yalnızca bir görüntüden ibaret olduğunu öne süren öğretidir.

<span class="mw-page-title-main">Poitiersli Hilaire</span>

Poitiersli Hilaire Ariusçuluk'a karşı İznik İnancı'nı ile tanınan bir Kilise Babası ve Doktoru. 1851 yılında Papa IX. Pius tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 13 Ocak.

<span class="mw-page-title-main">Romalı Hipolit</span>

Romalı Hipolit,, Hristiyan apolojet ve iman şehidi. Yortusu 13 Ağustos, 30 ocak.

Hristiyan teolojisinden bir terim olan Homooussia özellikle İznik Konsil'inde İsa'yı Baba Tanrı ile “varoluşta bir ya da “özde bir” olduğunu anlatmak için kullanılmıştır. Aynı terim daha sonra Kutsal Ruh'a içinde kullanılmış, O'nunda Baba ve Oğul ile ‘özde bir’ olduğu belirtilmiştir. Bu kavramlar daha sonra İznik Hristiyan teolojisinin köşetaşları olmuş ve Tanrı'nın Üçlü-Birlik şeklinde anlaşılması doktrinin en önemli teolojik konsteptleri olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ankiralı Basileios</span>

Ankyralı Basileios, 336-348 yılları arasında Ancyra ’nın episkoposluğunu yapmış bir hekimdir. Şehit edilmiştir, Doğu ve Batı Kiliseleri tarafından Mart 22’de anılır.

Apollinarizm, Laodikya'lı Apollinaris tarafından ortaya atılmış, Mesih doğasına ilişkin bir inançtır, inanca göre İsa bir insan bedenine ve hassas bir insan ruhuna sahipti ancak göksel zihin – insan mantıksal zihni değil – göksel Logos, insan zihninin yerini almıştır. 381 yılındaki Birinci Konstantinopolis Konsili'nde reddedilmiştir.

Laodikya'lı Apollinarus veya Apollinaris Laodicea ad Mare'den olan Suriye'deki bir piskopos ve yazar. Ariusçuluğa karşı duruşla tanınır. Apollinaris'in İsa'yı tanrı ve tek beden olarak benimsemedeki istekliliği, Mesih'in insan doğasındayken bir mantıklı insan ruhuna sahip olması fikrini reddetmeye yönlendirmiştir. Bu fikire Apollinarizm denir. 381 yılındaki Birinci Konstantinopolis Konsili'nde reddedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konyalı Amfilokius</span>

Konyalı Amfilokius İconium'lu bir piskopos. Hieronymus, ismini Kapadokyalı Kilise Babaları listesine dahil eder. Yortusu Katolik Kilisesi'nde 22 Kasım, Ortodoks Kilisesi'nde 23 Kasım'dır.

Asterius, sofist ismini hristyan olmadan önce yaptığı içinden almaktadır. Ariusçu bir filozof ve hukuçuydu.

İznikli Theognis, 4. yüzyılda yaşamış Ariusçu taraftarı bir İznik episkoposudur.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Eustathius</span>

Antakyalı Eustathius, bazen ‘büyük’ olarak da anılır, 4. yüzyılda yaşamış Antakyalı patrik ve Hristiyan Kilise Babalarından biri. Yortusu Şubat 21.

Tarsuslu Diodorus Episkopos, hristiyan akademisyen, öğretmen ve Manastır hayatı reformcudur. “İkinci” Antakya Kateşistik Okulu’nun kurucularından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kirroslu Theodoretus</span>

Cyrrhuslu Theodoretus ihtilaflı bir Kilise Babası, episkopos, Antakya Kateşistik Okulu'na ilham veren bir teolog ve İncil yorumcusu. Geç antik dönemin Kayserili Eusebius, Sozomenos, Sokrates Skolastikos ve Evagrius Skolastikos ile birlikte ana kilise tarihçilerindendir. Süryani Kilisesi’nce aziz kabul edilir.