İçeriğe atla

Anker Jørgensen

Anker Jørgensen
1975'de Jørgensen
20. Danimarka Başbakanı
Görev süresi
13 Şubat 1975 - 10 Eylül 1982
Hükümdar II. Margrethe
Yerine geldiğiPoul Hartling
Yerine gelenPoul Schlüter
Görev süresi
5 Ekim 1972 - 19 Aralık 1973
Hükümdar II. Margrethe
Yerine geldiğiJens Otto Krag
Yerine gelenPoul Hartling
40. Danimarka Dışişleri Bakanı
Görev süresi
1 Temmuz 1978 - 30 Ağustos 1978
Başbakan Kendisi
Yerine geldiğiK. B. Andersen
Yerine gelenHenning Christophersen
34. İskandinav Kurulu Başkanı
Görev süresi
1 Ocak 1991 - 31 Aralık 1991
Yerine geldiğiPáll Bragi Pétursson
Yerine gelenIlkka Suominen
Görev süresi
1 Ocak 1986 - 31 Aralık 1986
Yerine geldiğiPáll Bragi Pétursson
Yerine gelenElsi Hetemäki
Kişisel bilgiler
Doğum Anker Henrik Jørgensen
13 Temmuz 1922(1922-07-13)
Kopenhag, Danimarka
Ölüm 20 Mart 2016 (93 yaşında)
Kopenhag, Danimarka
Partisi Sosyal Demokratlar
Evlilik(ler)
Ingrid Pedersen
(e. 1948; ö. 1997)
Çocuk(lar) 4
Mesleği Siyasetçi
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Danimarka
Branşı Danimarka Kraliyet Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları 1943
Birimi Guard Hussar Regiment
Çatışma/savaşları II. Dünya Savaşı

Anker Henrik Jørgensen (13 Temmuz 1922 – 20 Mart 2016), Çeşitli zamanlarda Başbakan ve Danimarka Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Danimarkalı bir siyasetçi. 1972 ve 1982 yılları arasında 3 kez Başbakan olarak görev yaptı. Jørgensen, 1986 ve 1991'de İskandinav Kurulu Başkanıydı.

30 yıldan fazla bir süredir Sosyal Demokratları yönetti veya temsil etti. Onun mirası kararsız. Politik olarak, pek çok sağcı taraftar tarafından, 1970'lerin ve 1980'lerin ekonomik krizinin etkisini hafifletemediği için büyük ölçüde başarısız olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte, genel olarak resmi Başbakanlık binasını Marienborg'a taşınmayı reddetmesiyle örneklenen kişisel bütünlüğü ve yeryüzüne kişiliği nedeniyle Danimarka genelinde genel olarak saygı duyulur ve hatta sevilir. Eşi ile birlikte Kopenhag'daki işçi sınıfındaki küçük apartmandan dairesinde kalmayı tercih etmiştir.[1]

Güçlü ya da vizyon sahibi bir lider imajına sahip olmadığı, ancak toprağa ve ciddiyetine bağlılığı sayesinde, Danimarka refah devletine geniş bir destek sağlamayı başardı. 1990'da Saddam Hüseyin'le bir grup Danimarkalı rehinenin serbest bırakılmasını müzakere etmek üzere Irak'a seyahat etmek için seçildi.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Anker Jorgensen, Danish Prime Minister Who Opposed Vietnam War, Dies at 93". The New York Times. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  2. ^ Fisher, Marc (6 Kasım 1990). "Former West German chancellor seeks hostage release in Iraq". The Washington Post. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  3. ^ Williams Jr, Nick B. (24 Kasım 1990). "Hostage Bazaar Draws a Crowd in Baghdad". Los Angeles Times. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Danimarka</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Danimarka veya resmî adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa'da bir İskandinav ülkesidir. İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjælland, dar bir boğaz olan Øresund ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Karikatür Krizi</span>

Danimarka Karikatür Krizi, 30 Eylül 2005 tarihinde Danimarka'da yayın yapan Jyllands-Posten isimli gazetenin Muhammed'i tasvir eden 12 farklı karikatür yayınlamasından sonra başladı. Gazete bu girişimin sebebinin İslam eleştirileri ve otosansür tartışmalarına katkı sağlamak olduğunu açıkladı. Danimarka'da yaşayan Müslümanlar şikayetçi oldular ve bu mesele dünya çapında protestolara, gösterilere ve bazı Müslüman ülkelerde ayaklanmalara önderlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mugabe</span> 2. Zimbabve cumhurbaşkanı (hd. 1987-2017)

Robert Gabriel Mugabe, Zimbabveli siyasetçi. Mugabe, Afrika ülkesi Zimbabve'de 1987 ile 2017 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Mugabe makamdaki son yıllarında dünyada görevdeki en yaşlı devlet başkanı olarak görev yapmıştır.

Danimarka tarihi, bugünkü Danimarka Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Lars Løkke Rasmussen</span> Danimarka eski başbakanı

Lars Løkke Rasmussen, 2009-2011 ve 2015-2019 yılları arası eski Danimarka Başbakanı ve merkez sağ Liberal Parti, Venstre lideridir. 27 Kasım 2001'de Anders Fogh Rasmussen'in birinci ve ikinci hükûmetinin bir parçası olarak İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yaptı. 23 Kasım 2007 tarihinde Maliye Bakanı olarak atandığı Anders Fogh Rasmussen'in üçüncü kabinesinde görev yaptı. 5 Nisan 2009 tarihinde NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in seçilmesinden sonra yerine Başbakan olarak atandı. 28 Haziran 2015 tarihinde tekrar başbakan oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuupik Kleist</span>

Jakob Edvard Kuupik Kleist, Sosyalist ve Sol-kanat'dan bir Grönlandlı politikacı. 2009 yılında beşinci Grönland Başbakanı ve Inuit Ataqatigiit siyasi partilisidir.

<span class="mw-page-title-main">Helle Thorning-Schmidt</span>

Helle Thorning-Schmidt, Danimarkalı siyasetçi. 2005-2015 yılları arası Sosyal Demokratlar'ın lideri ve Danimarka'nın eski başbakanıdır. Eylül 2011'de yapılan Genel Seçimleri kazandı. Kraliçe II. Margrethe tarafından tayin edilmiş ve 3 Ekim 2011 tarihinde göreve başlayarak Danimarka'nın ilk kadın başbakanı oldu. 2005 yılında Danimarka Parlamentosuna seçilmeden önce 1999 yılından 2004 yılına kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mauno Koivisto</span> 9. Finlandiya cumhurbaşkanı

Mauno Henrik Koivisto Fin siyasetçi ve Finlandiya'nın dokuzuncu cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Dam</span>

Carl Peter Henrik Dam, Danimarkalı bilim insanıdır. 1943 yılında Edward Adelbert Doisy ile birlikte K vitamini keşiflerinden dolayı Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Kvist</span>

William Kvist Jørgensen, orta saha ve ön libero mevkilerinde oynayabilen Danimarkalı eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Martin Jørgensen</span>

Lars Martin Jørgensen, AGF takımında orta saha pozisyonunda görev yapmış Danimarkalı eski millî futbolcudur.

<i>Danimarkalı Kız</i> (film) 2015 yapımı film

Danimarkalı Kız, Tom Hooper'ın yönettiği ve senaryosu David Ebershoff'un ressam Lili Elbe ve Gerda Wegener'ın hayatından esinlenerek yazdığı aynı adlı kitabından uyarlanan 2015 yapımı İngiliz-Amerikan biyografi filmi. Filmde Eddie Redmayne bilinen ilk cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiren Lili Elbe'yi oynarken, Gerda Wegener rolünde Alicia Vikander, Hans Axgil rolünde Matthias Schoenaerts ve Henrik rolünde Ben Whishaw yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Naur</span> Danimarkalı bilişim uzmanı

Peter Naur, Danimarkalı bilgisayar bilimi öncüsü ve Turing Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Poul Schlüter</span>

Poul Holmskov Schlüter, 1982-1993 yılları arasında Danimarka Başbakanı olarak görev yapan Danimarkalı bir politikacıydı. Başbakan olabilen Muhafazakâr Halk Partisi'nin ilk üyesi ve aynı zamanda 1901 yılından bu yana görevde kalan ilk muhafazakârdır.

<span class="mw-page-title-main">Ludvig Holstein-Holsteinborg</span> Danimarkalı politikacı

Ludvig Henrik Carl Herman Holstein-Holsteinborg Danimarkalı bir politikacı. Holstein-Holsteinborg Kabinesinin lideri olarak 28 Mayıs 1870'ten 14 Temmuz 1874'e Danimarka Konseyi (başbakan) Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Demokratlar (Danimarka)</span>

Sosyal Demokratlar, Danimarka'da sosyal demokrat bir siyasi parti.

Anders Frandsen, Danimarkalı şarkıcı, oyuncu ve televizyon sunucusuydu. Kopenhag'da doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mette Frederiksen</span> Danimarka başbakanı

Mette Frederiksen, Haziran 2019'dan bu yana Danimarka'nın başbakanı ve Haziran 2015'ten bu yana Sosyal Demokratların Lideri olan Danimarkalı bir siyasetçi. Her iki görevi de üstlenen ikinci kadın, aynı zamanda Danimarka tarihinin en genç Başbakanı.

Danimarka'da sansür 1849'dan beri Anayasa tarafından yasaklanmıştır:

§ 77: Herhangi bir kişi, bir mahkemede sorumlu tutulmasına bağlı olarak fikirlerini yazılı ve sözlü olarak yayınlama özgürlüğüne sahiptir. Sansür ve diğer önleyici tedbirler bir daha asla uygulanmayacaktır.

Rasmus Frøkiær Ankersen Yazar, motivasyon konuşmacısı, Southampton FC'nin futbol direktörü ve Göztepe SK'nın başkanıdır.