İçeriğe atla

Ankara nostaljik tramvayı

Ankara nostaljik tramvayı
Genel
SahibiAtatürk Kültür Merkezi
BölgeAnkara, Türkiye
Taşıma türüNostaljik tramvay
Hat sayısı1
İstasyon sayısı6
Hizmet
Hizmete giriş28 Ekim 2021
İşletmeci(ler)Atatürk Kültür Merkezi
Taşıt sayısı2
Teknik
Sistem uzunluğu2,7 kilometre (1,7 mi)
Hat açıklığıMetre (1,000 mm)
ElektriklendirmeYok, dizel motorlu araç kullanılmaktadır.
En yüksek hız10 kilometre/saat (6,2 mph)
Sistem haritası

Ankara nostaljik tramvayı, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Ankara Millet Bahçesi'nin[1] içinde yer alan nostaljik tramvay sistemidir. 28 Ekim 2021 tarihinde hizmete açılmasıyla beraber Ankara'nın ilk şehir içi nostaljik tramvay sistemi unvanına sahiptir.[2]

Altyapı

2,7 kilometre (1,7 mi) uzunluğundaki hatta 6 adet istasyon bulunmaktadır. Sistem kapalı bir çember biçiminde olduğundan dolayı bu istasyonların herhangi bir numarası bulunmamaktadır ve istasyonlar isimlerini park içinde istasyonun yakınındaki aktivite merkezinden almaktadır. İki hat şeklinde (saat yönüne ve saat yönünün tersine doğru) hizmet veren ve bir çember şeklinde parkın etrafını dolanan nostaljik tramvay, hizmetini 20 kişi kapasiteye sahip tek vagonlu dizel araçlar kullanarak sağlamaktadır. Bu araçlardan 2 tanesi aktif olarak sefer yapmaktadır.

İstasyonlar

İstasyon
Sanat Okulu
Macera Parkı
Millet Kütüphanesi
Hipodrom
Tarım Atölyesi
Cami

Yolculuk

Tramvay sistemi, şehir içi ulaşıma entegre bir sistem değildir, park içi ring hizmeti sağlamaktadır. Ücretlendirme, Temmuz 2022 itibarıyla kişi başı 10 TL'dir ve nakit olarak araç içinde yapılmaktadır. Sefer sıklığı 15 dakikada bir, yolculuk süresi ise 20 dakikadır. Çalışma saatleri hafta içi 12.00 - 20.00 arası, hafta sonu 11.00 - 20.00 arasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Ankara Başkent Millet Bahçesi resmî sitesi". 5 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Başkent Millet Bahçesi'nde 'Nostaljik Tramvay' keyfi". Anadolu Ajansı. 18 Ocak 2022. 29 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nostaljik tramvay</span>

Nostaljik tramvay, şehir içi yolcu taşımacılığının yanı sıra, tarihi, kültürel ve turistik amaçlı işletilen raylı sistem. Genellikle kâr amacı gütmeyen tarihi raylı sistemlerin ana amacı geçmişte ulaşımın nasıl olduğuna dair bir tarih bilinci oluşturmaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">EsTram</span> Eskişehir Şehir İçi Raylı Sistemi

EsTram, 8 hattan oluşan, şehrin hastanelerini ve üniversitelerini birbirine bağlayan toplam 74 istasyondan oluşan Eskişehir'deki tramvay sistemidir. EsTram'a binişlerde Eskart kullanılır. Toplam hat uzunluğu 55 km'dir ve Yapı Merkezi tarafından anahtar teslim olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">T4 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T4 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Topkapı son istasyonu ise Mescid-i Selam olan ve 22 istasyondan oluşan 15,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Aktarma Merkezi</span> Beyoğlu, İstanbulda bir aktarma merkezi

Taksim Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu'ndaki Taksim Meydanı'nda yer alan ve metro, füniküler ve nostaljik tramvay istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T2 Nostaljik Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, şehrin en merkezî noktalarından biri olan İstiklal Caddesi'nde, ilk istasyonu Taksim son istasyonu ise Tünel olan ve 5 istasyondan oluşan 1,64 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">TF1 (İstanbul Teleferiği)</span> İstanbul Teleferiği hattı

TF1 Teleferik Hattı, İstanbul'un Şişli ilçesi Harbiye Mahallesi'nde yer alan gondol tipi bir havaî taşımacılık sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">M1 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M1ᴀ & M1ʙ Metro Hattı, İstanbul'da yer alan hafif raylı metro hatlarıdır. 1989'da Aksaray – Kocatepe güzergâhında hizmete giren ilk hat, hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin ilk şehir içi raylı sistemi ünvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseray</span> Kayseride hizmet veren tramvay sistemi

Kayseray, 1 Ağustos 2009 tarihinde Kayseri'de hizmete başlayan bir tramvay sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">T5 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T5 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Eminönü son istasyonu ise Alibeyköy Cep Otogarı olan ve 14 istasyondan oluşan 10,1 km uzunluğundaki tramvay hattıdır. Eminönü'nden başlayan hat Haliç'in batı kıyısı boyunca Silahtarağa'ya kadar devam eder ve buradan itibaren Alibey Deresi'ne paralel şekilde giderek Alibeyköy Cep Otogarı'nda son bulur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı</span> İzmir, Türkiyede tramvay sistemi

İzmir Tramvayı, İzmir'de hizmet veren tramvay ağıdır. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Tramvay ağı, 11 Nisan 2017'de hizmete giren T1 Tramvay Hattı, 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 Tramvay Hattı ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren T3 Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır. İzmir Tramvayı'nın toplam uzunluğu 33,6 km (20,9 mi) ve toplam istasyon sayısı 47'dir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki tramvay ağı

İstanbul Tramvayı, İstanbul'da hizmet veren modern tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T1 Tramvay Hattı, T4 Tramvay Hattı ve T5 Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul nostaljik tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki nostaljik tramvay ağı

İstanbul nostaljik tramvayı, İstanbul'da hizmet veren nostaljik tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T2 Nostaljik Tramvay Hattı ve Anadolu Yakası'nda hizmet veren T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teleferiği</span> İstanbul, Türkiyedeki teleferik ağı

İstanbul Teleferiği, İstanbul'da hizmet veren gondol tipi teleferik ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren TF1 Teleferik Hattı ve TF2 Teleferik Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Füniküleri</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren füniküler ağı

İstanbul Füniküleri, İstanbul'da hizmet veren füniküler ağıdır. Sistem, şehrin Avrupa Yakası'nda hizmet veren F1 Füniküler Hattı, F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, F3 Füniküler Hattı ve F4 Füniküler Hattı ve ihale aşamasında olan F5 Füniküler Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir nostaljik tramvayı</span> İzmir, Türkiyedeki nostaljik tramvay ağı

Cumhuriyet Meydanı - Alsancak Limanı Nostaljik Tramvay Hattı, İzmir'de yer alan ulaşım hatlarından birisiydi. Nostaljik tramvay görünümlü lastik tekerlekli araçların çalıştığı hatta ray döşenmemiştir. 1.660 metre uzunluğundaki hatta çalışan araçlar Alsancak Limanı'ndan başlayarak özel yolunda bir süre ilerlemekte ve son durak olan Cumhuriyet Meydanı'na gelmekteydi. Tramvay genellikle turistik amaç için kullanılmaktaydı. Hatta 4 istasyon bulunmaktaydı. Hat, haftanın her günü 10:00 - 21:00 saatleri arasında ve 30 dakikada bir sıklıkla çalışmaktaydı.