İçeriğe atla

Ankara Zafertepe Kentsel Dönüşüm Projesi

Zafertepe Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Tasarım Proje Alanı ve Zafertepe Gecekondu Çevresi Geliştirme Projesi olarak bilinen 1987 yılında başlayarak günümüze kadar uzanan bir kentsel dönüşüm projesidir.

Dik yamaçları ve yapılaşma zorluğu olduğu gerekçesi ile yıllarca ertelenmiştir. Günümüzde ise park ve konut alanları başta olmak üzere birçok yapı projesi ile parselasyonu tamamlanmıştır. Uzun süren dava süreçleri sona ermiş, hak sahipleri tapularını almıştır. Çankaya Belediye başkanı Alper Taşdelen, 40 yıldır imar sorunu çözülmeyen Zafertepe’nin imar planının tamamlandığını belirterek, büyük konserlerle kutlama yapmıştır.

Ankara’da Çankaya Belediyesi sınırları içinde bulunan Zafertepe Mahallesi, kent merkezine yakın bir bölgede konumlanmıştır. Mahallede yer alan gecekondulardan dolayı bu bölgenin kentle bütünleştiği pek söylenemez. Yıllarca devam eden sağlıksız yapılaşma ile mahallede, sosyal ve ekonomik sorunlar ortaya çıkmış ve kentsel hizmetlerden yeterince yararlanılamamıştır. Zafertepe mahallesinde,71 ha alan, %90 şahıs, %10 belediye mülkiyetindedir. 6310 kişinin yaşadığı alanda toplam 245 gecekondu bulunmaktadır.

Tarihçe

1987 Kooperatif Yılları

Türkiye’de ilk kez Kent-Koop tarafından Zafertepe’de başlatılan bu girişim, diğer gecekondu bölgelerinde de yaygınlaştırılarak ‘Gecekondu Çevresi Geliştirme Kooperatifleri’nin daha etkin olabilmeleri için bir birlik çatısı altında toplanmalarının, sorunlarının bir örgütlülük içinde çözülmesini sağlayacağı planlamıştır. Ancak bu kurslardan hiçbiri devam etmemiştir.

S.S. Zafertepe Gecekondu Çevresi Geliştirme Kooperatifi (ÇEVRE-KOOP) 1987 yılında Ankara'da kurulmuştur. Bu kooperatif, gecekondu alanlarındaki yaşam standartlarını yükseltmek için ilk kez kurulmuştur ve çevre düzenlemesi gibi fiziksel, ekonomik ve toplumsal ihtiyaçları karşılamayı amaçlamaktadır. Zafertepe Mahallesi, Ankara'nın güney doğu bölgesinde yer almaktadır ve yaklaşık 9.000 kişi burada yaşamaktadır. Konut alanları mahallenin çoğunluğunu oluşturmaktadır ve tepenin üzerindeki ana yolda bulunan ve kent ile bağlantı sağlanan evler genellikle daha iyidir ve iki katlıdır. Ticaret alanları çok azdır ve mahalledeki insanlar alışverişlerini tepenin üzerindeki ana yoldaki ticari birimlerden ya da Küçükesat bölgesinden yapmaktadır. Çocuk bahçesi, park ve oyun alanları yoktur ve yeşil alan ihtiyacı konutların bahçelerindeki ağaçlardan karşılanmaktadır. ÇEVRE-KOOP, Zafertepe Mahallesi'nde insanların yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.[1]

Günümüz Çankaya Belediyesi Projesi

Belediye Meclisinin 44 sayı ve 31.10.1994 günlü kararı ile onaylanmış ancak uygulamalar başlamamıştır. Islah planları çalışmaları aşamasında, alanda arazinin yoğun olduğu yerlerde yüksek katlı yapılaşma öngörülmüş ancak mahalleli tarafından bu planlama kabul edilmemiştir. Bu nedenle söz konusu planlama alanında arazinin eğimli olduğu yerlerde Teras evler yapılması öngörülmüş, yalnız arazi eğiminin fazla olması ve inşaat maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bu güne kadar yapılmamıştır.

Zafertepe’nin sorunları aslında, hemen hemen tüm gecekondu alanlarında olduğu gibi; altyapı, sosyal hizmetler, güvenli yaşam gibi ortak sorunlardan oluşmaktadır. Böylece mahalledeki sorunları gidermek için kentsel dönüşüm ve kentsel tasarım proje alanı oluşturulması bir daha gündeme gelmiştir. Bu projede açık ve yeşil alanların arttırması ile birlikte uygulamaya geçmeyen terasevler olarak ayrılan alanda hissedar olan mal sahiplerinin sorunlarının çözümüne yönelik düzenleme yapılması amaçlanmıştır. Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak, ilk önce alanın 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği yapılmıştır. Ayrıca 5393 sayılı kanun 15/h, 18/e, 69ve 73. Maddelerine göre işlem yapılmasına  olanak  sağlayacak  çalışmalar  başlaması  ve  bu  işlemlerin sürdürülebilmesi için alan Çankaya Belediye Meclisin 06.12.2006 gün ve 856 sayılı kararı ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisini 16.05.2007 gün ve 1324 sayılı kararı ile alan “Çankaya Belediyesi Zafertepe kentsel dönüşüm ve kentsel tasarım proje alanı” olarak tanımlanmıştır.

Birçok girişim sonucunda nihayet hak sahipleri ve davacılar mutabık hale gelerek, Portakal Çiçeği Parkı Projesi ve Dikmen Vadisi'ne benzetilen projesi ile 2020 yılında çözülmüş ve yürürlüğe girmiştir. Birçok inşaat projesi başlamış, yapımı devam etmektedir. Ancak peyzaj projeleri 2022 yılında halen Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmadığı için, sadece konut gelişimi yavaşta olsa ilerlemektedir. Projenin bir kısmından ise, İnönü Bulvarı - İncesu Karayolu Tüneli geçmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Akalp, Sıla (13 Haziran 2016). "Zafertepe Gecekondu Çevresi Geliştirme Projesi". Kentsel Strateji. 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Etimesgut</span> Ankarada bir ilçe

Etimesgut, Ankara ilinin metropol ilçelerinden biridir. TÜİK verilerine göre 6 Şubat 2024 tarihi itibarıyla nüfusu 617.229'dur.

<span class="mw-page-title-main">Eryaman</span> Etimesgut sınırları içerisinde bulunan bir semt

Eryaman, Ankara ilinin Etimesgut ilçesindeki aynı isimli mahalle de dahil toplam 12 mahalleyi içine alan bir semtin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batıkent</span> Ankara, Yenimahalle semti

Batıkent, Ankara ilinin Yenimahalle ilçesinde bir semttir. Yenimahalle ilçesinin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Türkiye'nin en büyük modern yerleşim projelerinden biridir. M1 ve M3 hatlarının son istasyonu Batıkent'tedir.

<span class="mw-page-title-main">Gecekondu</span> kaçak yapılar ve bunlardan oluşan semt (gecekondu mahallesi)

Gecekondu, bir barınak türü. Bayındırlık ve yapı kurallarına aykırı olarak, gerçek ya da tüzel, kamusal ve özel kişilerin toprakları üzerine, toprak iyesinin istenç ve bilgisi dışında, onamsız olarak yapılır. Gecekondularda, barınma gereksinmeleri devletçe ve kent yönetimlerince karşılanamayan yoksul ya da dar gelirli aileler yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Tarlabaşı</span>

Tarlabaşı yaklaşık olarak kuzeyde Dolapdere Caddesi, güneyde Tarlabaşı Bulvarı, doğuda Talimhane, batıda ise Kasımpaşa ile sınırlanan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan çevre, şehircilik ve iklim değişikliği işlerinden sorumlu bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Buca Koop.</span> İzmirin Buca ilçesine bağlı bir mahalle

Buca Koop., İzmir ilinin Buca ilçesine bağlı bir mahalledir. Adını 1991'de Buca Belediyesi desteğiyle on üç adet kooperatif tarafından oluşturulan Buca Konut Üretim ve Yapı Kooperatifleri Birliği'nden almaktadır. 2002'de yerleşimin başladığı mahalle, Buca'da planlı olarak gerçekleştirilmiş tek özel/toplu konut alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Bayraktar</span> 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin Çevre ve Şehircilik Bakanı (2011 - 2013)

Erdoğan Bayraktar, Türk mühendis, bürokrat ve siyasetçi. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin eski Çevre ve Şehircilik Bakanı.

100. Yıl Mahallesi Bursa İlinin Nilüfer İlçesi'ne bağlı bir mahalledir. Şehir merkezine 17 km uzaklıkta Nilüfer ilçesine 8 km uzaklıkta olan mahallenin batısında Uludağ Üniversitesi Yerleşkesi, kuzeyinde Özlüce Mahallesi, güneyinde İzmir Yolu, doğusunda ise Ertuğrul Mahallesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Manifaturacılar Çarşısı</span>

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı veya kısa ismiyle İMÇ Atatürk Bulvarı’nın Bozdoğan Kemeri ile Unkapanı arasındaki bölgesinde yer alan ve 1.117 adet dükkândan oluşan bir çarşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Cinnah Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğinde olup Kuğulu Park'tan başlayarak Atakule'ye kadar uzanır. Aziziye, Çankaya ve Remzi Oğuz Arık mahalleleri arasında bir sınır oluşturan cadde; Hoşdere, Çankaya ve Simon Bolivar caddelerinin kesiştiği noktada son bulur. Tek yönlü olarak araç trafiğine açık olup yaklaşık 1.8 kilometre uzunluğundadır. Cadde boyunca Afganistan, Bangladeş, Hindistan, İsveç, Kanada ve Libya gibi ülkelerin büyükelçilikleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram, Altındağ</span> Altındağ, Ankara, Türkiyede mahalle

Hacı Bayram; Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Kurum</span> Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı

Murat Kurum, Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi. Mevcut çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanıdır. 2018-2023 yılları arasındaki görevinin ardından 2024 yılında tekrar bu göreve atandı. 2023 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili seçildi. 2024 Türkiye yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırkkonaklar</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Kırkkonaklar; Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı semtlerinden birisidir. İlin merkez sınırları içerisinde güney doğuda yer alan son yerleşim yeridir. Çankaya'nın birçok yerinde örneği görülebileceği üzere bir zamanlar gecekondu mahallesiyken, zaman içerisinde maruz kaldığı göçler ve kentsel dönüşüm yüzünden çehresi değişerek orta ve üst kesimdeki insanlara hitap eden bir yer haline gelmiştir.

Portakal Çiçeği Parkı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir parktır. Adını, kurulu olduğu Portakal Çiçeği Vadisi ve bu vadinin içindeki Portakal Çiçeği Tower'dan almaktadır. 44.700 metrekarelik toplam alana sahip olan parkın 40.000 metrekaresi peyzaj alanı, 100 metrekaresi havuz ve 100 metrekaresi ise spor sahasından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dikmen Vadisi</span>

Dikmen Vadisi; adını Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı bir semt olan Dikmen'den alan bir vadidir. Yıllar boyunca kaçak ve gecekondu tipi yapılaşmaya maruz kalan vadide bir süre önce Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi adı altında bir yenileme ve yeniden kazandırma çalışmaları başlatılmış; etaplar halinde bu yapılar yıkılarak vadi ve çevresi yeniden düzenlenmiştir. Günümüzde Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir park olarak hizmet veren vadide spor ve yürüyüş alanları, kafeler, süs havuzları ve çocuk oyun sahaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konut</span>

Konut bireyler, hanehalkı veya birkaç aile için kalıcı veya yarı kalıcı ev olarak kullanılan bir yaşam alanıdır. Genellikle bir ev, apartman, başka bir bina olabilir. Alternatif olarak mobil ev, tekne evi, yurt veya başka bir taşınabilir barınaklar da bulunur. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 12. maddesindeki anayasa hukuku ilkesi, mahremiyet hakkı ve bireyin yaşama ve sığınma yeri olarak evinin dokunulmazlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şehir içi</span> Düşük gelirli yerler için söylenen örtmece Amerikan tabiridir

Şehir içi, uygun fiyatlı konut ilçeleri için bir hüsnütabir'dir. Sosyologlar bazen, coğrafi olarak daha merkezi ticari bölgelerinden ziyade bu tür yerleşim alanlarına "şehir içi" terimini uygulayır. ABD'de farklı getto'ların bulunduğu bölgeler için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Saraçoğlu Mahallesi</span>

Saraçoğlu Mahallesi; 1940'lı yıllarda, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yaşanan konut sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla hayata geçirilmiş olan bir toplu konut projesidir. Yapımına dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu'nun hükûmeti sırasında başlandığı için projenin inşa edildiği bölge yıllar içerisinde bu isimle anılır olmuştur. Günümüzde Çankaya ilçesine bağlı bir mahalle olan Namık Kemal mevkiinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun Caddesi</span>

Ahmet Adnan Saygun Caddesi veya eski adıyla Hasırcılar Caddesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Opera Meydanı'ndan başlayıp yaklaşık 1.5 kilometrelik bir hat boyunca devam ederek Çankaya sınırları içerisinde, Aksu Caddesi ile kesiştiği noktada son bulur. Adını, ilk Türk operasının bestecisi olan Ahmet Adnan Saygun'dan almıştır.