Ankara Uluslararası Film Festivali
Ankara Uluslararası Film Festivali | |
---|---|
Konum | Ankara, Türkiye |
Kuruluş | Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı |
Dil | Uluslararası |
filmfestankara.org.tr |
Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir.[1] Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği"[2] adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı.[3][4] Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.[5]
Tarihçe
Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk defa 13-20 Mart 1988 tarihleri arasında gerçekleştirildi. İlk yıllarında "Ankara Film Şenliği" adıyla anılan festival, Aziz Nesin, Mahmut Tali Öngören ve Mülkiyeliler Birliği ortak çalışmasıyla gerçekleştirilmiştir.[6]
1991 yılında Mahmut Tali Öngören'in öncülüğünde kurulan Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı ile kurumsallaşan festival, 1992 yılında adını, "Ankara Uluslararası Film Festivali" olarak değiştirmiştir. İlk yıllarında karikatür yarışmasına da ev sahipliği yapan festival "Emek Ödülü", "Onur Ödülü" ve "TV Ödülü" gibi kategorilerde ödüller dağıtmaktaydı.[6]
1995 yılında Aziz Nesin'in hayatını kaybetmesi üzerine "Emek Ödülü"'nün adı "Aziz Nesin Emek Ödülü" olarak değiştirildi ve 1996 yılında ilk defa bu isimle Giovanni Scognamillo ve Nijat Özön'e verilmiştir.[6]
1999 yılında ise Mahmut Tali Öngören'in hayatını kaybetmesinin ardından "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması"ndaki "Jüri Özel Ödülü" "Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü" olarak adlandırılmış ve ilk olarak 2000 yılında, Salkım Hanımın Taneleri filmi ile Tomris Giritlioğlu'na verilmiştir.[6][7][8]
Festivalin amaçları
- Türk sinema sanatının gelişmesini, nitelikli ürünler vermesini ve desteklenmesini sağlamak.
- Türk sinemasının genç ve umut veren yapımcılarını, yönetmenlerini, senaristlerini, oyuncularını, teknik alt yapı kuruluşlarını ve diğer çalışanlarını desteklemek.
- Türk sinemasının nitelikli ürünlerinin yurt içinde ve yurt dışında tanıtımını sağlamak.
- Türk sinemasının dünya film pazarına girmesini sağlamak ve uluslararası alanda etkinliğini artırmak.
- Türkiye'nin tarihi, sanatsal ve doğal zenginliklerinin tanıtımını yapan filmleri desteklemek, bu filmlerin yapımını gerçekleştirmek ve filmlerin yurt içinde ve dışında televizyon ve sinemalarda gösterimini sağlamak.
- Dünya sinemasının hem en yeni hem de klasikleşmiş eserlerine yer vermek ve başkent seyircisinin ticari sinemalarda göremeyeceği nitelikli filmlerle buluşmasını sağlamak.
- Sinema ile ilgili diğer sanat dallarını (fotoğraf, grafik, karikatür vb) festival kapsamında desteklemek.
- Ticari gösterim şansı olmayan kısa, belgesel ve canlandırma filmlerinin seyirci ile buluşmasında aracı olmak, bu filmlerin üretimini ve yönetmenlerini destekleyerek Türk Sinemasının gelişimine katkı sağlamak.
- Türk Sineması'nı yaptıkları işler ile yüceltmiş ve sinema sanatını yaygınlaştırmak için çalışmış kişi ve kuruluşları desteklemek.
Yarışma ödülleri
Ulusal Uzun Film Yarışması
- En İyi Film
- Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film
- En İyi Yönetmen
- En İyi Kadın Oyuncu
- En İyi Erkek Oyuncu
- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
- Onat Kutlar En İyi Senaryo (Özgün ya da uyarlama)
- En İyi Görüntü Yönetmeni
- En İyi Sanat Yönetmeni
- En İyi Özgün Müzik
- En İyi Kurgu
- SİYAD En İyi Film (SİYAD seçici kurulu tarafından belirlenir)
Ulusal Kısa Film Yarışması
- En İyi Film
Ulusal Belgesel Film Yarışması
- En İyi Film
VEKAM Ankara Özel Ödülü
- En İyi Film
Ayrıca bakınız
- Ankara Uluslararası Film Festivali (ödüller)
Kaynakça
- ^ "Ankara Film Festivali'ne sansür tartışmaları damga vurdu". CNN Türk. cnnturk.com. 27 Nisan 2016. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.
- ^ İdil, Mümtaz (4 Mayıs 2016). "Dostoyevski panelinde neler oldu". OdaTV. odatv.com. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.
- ^ "27. Ankara Film Festivali'nde Yarışmalar için Başvurular Devam Ediyor!". filmloverss.com. 25 Ocak 2016. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.
- ^ "Ankara Uluslararası Film Festivali 26. Kez İzleyici İle Buluşacak". kultursanatharitasi.com. Kültür Sanat Haritası. 25 Nisan 2015. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.
- ^ "28. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde ödüllü yarışma". NTV. ntv.com.tr. Anadolu Ajansı. 22 Aralık 2016. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.
- ^ a b c d "Ankara Uluslararası Film Festivali Tarihçesi". filmfestankara.org.tr. Ankara Uluslararası Film Festivali. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.
- ^ "En iyi film, Mayıs Sıkıntısı". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 26 Mayıs 2000. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.
- ^ "Festivale parasızlık gölgesi". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. 9 Mayıs 2000. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017.