İçeriğe atla

Ankara Sanayi Odası

Kurumun logosu

Ankara Sanayi Odası (kısaca ASO), Ankara'daki sanayi kuruluşlarını destekleyip, rekabet gücünün artmasını ve aynı zamanda çevreye duyarlı bir şekilde üretimin gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlayan TOBB'a bağlı bir sanayi odasıdır.[1]

Tarihçe

Ankara 1923 yılında başkent olduktan sonra çok hızlı bir şekilde gelişmiş, ticari hayatı canlanmış ve nüfusu artmıştır. Bununla beraber ihtiyaçları da artmış ve bu ihtiyaçları gidermek için Makine ve Kimya Endüstrisi, Sümerbank, Etibank gibi büyük kamu kuruluşları ve küçük ölçekli imalathaneler kurulmuştur.[2] Kurulan bu işletmelerin mesleki dayanışma ihtiyacından dolayı 1923 yılının Mayıs ayında Ankara Ticaret ve Sanayi Odası kurulmuştur. 1950'li yıllarda Demokrat Parti'nin iktidara geçmesiyle birlikte yeni kanunların getirilmesiyle birlikte daha özgür bir piyasa ortamı oluşmuştur. Bu yeniliklerle beraber birçok sanayici ve işletmeci yaşadıkları sorunları hükûmete ve diğer makamlara iletebilmek amacıyla bir sanayi odası kurma düşüncesini oluşturmuştur. Ankara Sanayi Odası; Dr. Orhan Işık, Mümin Erkunt, Cenap And, Necati Tereyağoğlu ve Ahmet Karamancı'nın uğraşları sonucunda 18 Kasım 1963 yılında, 11 grupta 259 sanayici üye ile kuruldu.[3] Bununla birlikte Ankara Ticaret ve Sanayi Odası'nın adı değiştirilerek Ankara Ticaret Odası oldu.[4]

Faaliyetlerine Altındağ'daki Şehit Teğmen Kalmaz Caddesi üzerinde bir iş hanının dairesinde başlayan ASO kısa bir süre sonra Kızılay'daki Terzioğlu Han'a taşınmıştır. 1977 yılında ise Atatürk Bulvarı üzerindeki bir binayı restore ettirerek buraya taşınmış ve faaliyetlerini halen burada sürdürmektedir.

Yapı ve meclis

Yapı

Ankara Sanayi Odası'nda Meslek Komiteleri, Oda Meclisi Başkanı ve Disiplin Kurulu en üst makamlar olup onları İhtisas Komisyonları, Yönetim Kurulu ve Başkanı ve Hesapları İnceleme Komisyonu takip eder. Her 4 yılda bir Yönetim Kurulu ve Başkanı seçilir.

Meclis

Ankara Sanayi Odası'nın 40 farklı sektörü temsil eden 200'den fazla üyesi olan bir meclisi vardır. Temsil edilen sektörler şunlardır:

ASO'nun meclisi her ay toplanır ve genel olarak ülkenin olumlu ve eksik yanları konuşulur.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Ankara Oda ve Borsaları". Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. 27 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2023. 
  2. ^ "Ekonomik Durum". Ankara Valiliği. 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  3. ^ "ASO'nun tarihçesi". Ankara Sanayi Odası. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  4. ^ "Tarihsel Gelişiö". Ankara Ticaret Odası. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 
  5. ^ "2022-2026 17. Oda Meclisi - Meslek Komiteleri Albümü" (PDF). Ankara Sanayi Odası. Erişim tarihi: 27 Ekim 2023. 
  6. ^ "Meclis Konuşmaları -158". Ankara Sanayi Odası. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

Metalurji ve malzeme mühendisliği günümüzde kimya, makine, inşaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişmesini sürdürmekte ve verimlilik, enerji ve hammadde üçlüsü ile uyum içinde olan üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda metalurji ve malzeme mühendisliğindeki gelişmeler, genel olarak metalurjik proseslerin optimizasyonu, sayısal simülasyon ve modelleme üzerine yoğunlaşırken, çevresel metalurji uygulamalarında da, çevre kirliliğine yol açmayacak nitelikte atılabilir atık üretmek,, demetalize edilmiş çözeltiyi kullanılabilir su halinde sisteme geri döndürme şeklinde atık su demetalizasyonu, ikincil kaynakların yeniden değerlendirilmesine yönelik reaktör ve proseslerin tasarımı gibi konular öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği</span>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları'nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin çatısı altında 365 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 1.200.000 civarındadır.

Ali Coşkun 58. ve 59. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı, TBMM 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. Öncesinde, 21. Dönem'de FP'den ve 20. Dönem'de ANAP'tan İstanbul milletvekili seçilmişti.

Süt Endüstrisi Kurumu, süt sanayisini geliştirmek, bu konuda özel kesime örnek ve öğretici olmak, sütçülük bölgelerinde gerekli süt işleme tesislerini kurmak, tarım kooperatifleriyle ilgili teşebbüslerde bulunmak üzere Tarım Bakanlığı'na bağlı olarak ve sermayesinin tamamı devlet tarafından karşılanarak kurulmuş (1963) iktisadi devlet teşekkülüdür. Ocak 2021'de Koç Grubundan Çallı Grubuna satılmıştır.

Ankara Organize Sanayi Bölgesi ya da resmî adıyla Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi 24 Ekim 1981 yılında temeli atılarak, 1990 yılında üretime başlayan, Ankara Sanayi Odası'na bağlı tüzel kişiliğe sahip bir organize sanayi bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Çağlayan</span> Türk iş insanı ve siyasetçi

Mehmet Zafer Çağlayan, Kürt asıllı Türk iş insanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Macit Zeren</span>

Mustafa Macit Zeren, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Odası</span> İstanbulda yer alan, ticari işlemlerle ilgilenen kurum

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul'da faaliyette bulunan ticari kurum ve kişilerin ticari işlemlerinin düzenlendiği, kayıt altına alındığı ve bu işletmelere ait sicillerin tutulduğu, 1882 tarihli kurum. Oda, faaliyetlerini genel olarak Eminönü'de bulunan merkez binasında gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Ticaret Odası</span>

Ankara Ticaret Odası, Ankara'da etkinlikte bulunan ticari kurum ve kişilerin ticari işlemlerini düzenlemek, kayıt altında tutmak ve bu işletmelere ait sicillerin tutulduğu kurumdur. Mayıs 1923'te kurulan ATO'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını 2011 yılından beri sürdüren Salih Bezci, bu görevini 2016 yılında Gürsel Baran'a bırakmıştır. Oda Meclisi Başkanlığını Mustafa Deryal yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DYO</span>

DYO Boya veya kısaca DYO 1979 yılında Yaşar Holding tarafından İzmir'de kurulan boya şirketi. İnşaat boyası, endüstriyel boya, mobilya boyası, koruyucu boyalar, toz boyalar, oto tamir boyaları, savunma sanayisi boyaları, gemi boyaları gibi ürünler üretmektedir.

Mehmet Galip Ensarioğlu, Türk iş insanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Makine ve Kimya Endüstrisi</span> Millî Savunma Bakanlığına bağlı anonim şirket

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi, 15 Mart 1950 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılamakla görevli ve Millî Savunma Bakanlığına bağlı olarak savunma sanayi alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan kurum. Kamu iktisadi teşebbüsü olarak kurulan MKE, 3 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla 7330 sayılı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile anonim şirkete dönüştürülmüştür.

Hüseyin Şahin,, Türk siyasetçi.

Yataş ya da eski adıyla Süntaş A.Ş. 1976 yılında kurulan bir yapay sünger ve mobilya üretim firmasıdır. Sünger, yatak, baza, baza başlığı, koltuk, modüler mobilyalar, ev tekstili gibi birçok ev ürününün imalatını ve satışını gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">OSTİM</span> Ankara bulunan indüstriyel park

Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi veya kısa adı ile OSTİM, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir sanayi sitesi. OSTİM, Türkiye'nin en büyük küçük ve orta boy sanayi üretim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ticaret Odası</span>

İzmir Ticaret Odası, 1885 yılında İzmir'de yer alan ticari kurum ve kişilere ait ticari işlemlerin düzenlenmesinin yanında; kentin ekonomik ve sosyal hayatında fark yaratma, gelişme sağlamak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ticaret ve Sanayi Odası</span> Meslek odası

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 1889 yılında Bursa'da faaliyete geçen bir meslek kuruluşu.

İnegöl mobilyası, Bursa'nın İnegöl ilçesinde üretilen mobilyaları ifade eden terimdir.

Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.