Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat kulesi 1.210.550 kuruşa mal olmuştur.
Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesi. Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saatidir. "Big Ben" aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak zamanla halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. 26 Haziran 2012 tarihinde kulenin ismi kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilmiştir.
Kule, boyu eninin en az iki katı olan, herhangi bir yapı malzemesinden yapılmış yapıdır. İlk ortaya çıkış nedenleri düşmanları önceden görüp, korunmak olan kuleler zamanla;
- alçakta bulunan yerler su dağıtımı,
- sanat eseri,
- yerleşim,
- gözetleme,
- turistik amaçlar ile de kullanılmıştır.
İzmit Saat Kulesi ya da diğer adıyla Kocaeli Saat Kulesi, Kocaeli'nin merkezi İzmit'te yer alan bir saat kulesidir. Hem ilin hem de şehrin sembolleri arasındadır.
Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir'de, Belediye Parkı içerisinde yer alan yamaç üzerinde inşa edilmiş olan eserdir.
Yozgat Saat Kulesi, Yozgat'ın meydanında bulunan, 1908 yılında dönemin belediye başkanı Tevfikizade Ahmet Bey tarafından inşa ettirilen tek balkonlu saat kulesi.
Amasya Saat Kulesi, Amasya'nın merkez ilçesinde yer alan saat kulesi. 1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan kule aynı yıl çıkan yangında hasar görmüştür. 1938 yılında gerçekleşen depremle de oldukça hasar gören yapı Şubat 1940'ta Amasya Valisi Talat Öncel tarafından yeni köprü yapımı tarafından yıktırılmıştır. 2002 yılındaysa orijinal yapıya sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir.
Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale ilinin Merkez ilçesinde, feribot iskelesinin yakınında bulunan saat kulesi. Vitalis Gaptiorele'nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896'da yaptırılmıştır. Kule 20 metre yüksekliğinde olup beş katlıdır.
Çorum Saat Kulesi, Çorum ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi. Yapı, Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Meltem Cansever'e göre 1894, Hakkı Acun'a göre 1896 yılında yapılmıştır. Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan kule 27,5 metre yüksekliğinde ve 3,9 metre çapındadır.
Gerede Saat Kulesi, Bolu ilinin Gerede ilçesinde bulunan saat kulesi. Gerede Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan yapı 1882 yılında dikilmiştir. Çam ahşaptan imal edilen kule 12 metre yüksekliğindedir.
Bergama Eski Hükûmet Konağı, İzmir ilinin Bergama ilçesinde bulunan bir yapıdır.
Konya Saat Kulesi, Konya ilinin Karatay ilçesinde bulunan saat kulesi. Bizans İmparatorluğu döneminde şapel olarak inşa edilen ancak daha sonra mescide çevrilen yapının 1872 yılında saat kulesi olarak yenilenmesi ile oluşturulmuş, 1921 yılında yıkılmıştır.
Kütahya Saat Kulesi, Kütahya ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi.
Sivrihisar Saat Kulesi, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesinde bulunan saat kulesi. 1900 yılında Kaymakam Mahmud Bey ile Belediye Başkanı Yüzügüllü Hacı Mehmet Efendi tarafından yaptırılan kule 12 metre yüksekliğinde olup çanı Aralık 2006'da çalınmışsa da 2007'de Afyonkarahisar'da bulunarak yerine yerleştirilmiştir.
Sungurlu Saat Kulesi, Çorum ilinin Sungurlu ilçesinde bulunan saat kulesi. Meltem Cansever'e göre 1891 ya da 1892, Hakkı Acun'a göreyse 1891 yılında dikilen kule Yozgatlı Şakir Usta tarafından yapılmıştır. Yozgat Saat Kulesi ve Çorum Saat Kulesi'ne de emsal olan yapı 19 metre yüksekliğindedir.
Tokat Saat Kulesi, Tokat ilinin merkez ilçesinde bulunan saat kulesi.
Panayia Evangelistria Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır. Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.
Şirinyer Amerikan Koleji, İzmir ilinin Buca ilçesinde 1912 yılında inşa edilen erkek lisesi. 1935 ve 1952 yılları arasında Kızılçullu Köy Enstitüsü, 1952-1953 yıllarında LSE Karargâhı olarak hizmet veren yapı 14 Ekim 1953'ten bu yana 6. ATAF Karargâhı olarak kullanılmaktadır.
Türkiye'deki saat kuleleri listesi, Türkiye'deki kayda değer saat kulelerinin yer aldığı derleme.
Saat kulesi, bir kule ya da bir yapının üzerinde yükselen kulevari çıkıntı üzerine saat kadranı eklenmesiyle oluşan ikonik yapı.