İçeriğe atla

Ankara Palas (İzmir)

Koordinatlar: 38°25′06″K 27°07′46″D / 38.41833°K 27.12944°D / 38.41833; 27.12944
Ankara Palas Oteli
Harita
Genel bilgiler
DurumKullanım dışı tarihi otel
TürOtel
Şehirİzmir
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar38°25′06″K 27°07′46″D / 38.41833°K 27.12944°D / 38.41833; 27.12944
Diğer bilgiler
Oda sayısı57 (Günümüzde)

19 (Cumhuriyetten sonra)

21 (Cumhuriyetten önce)

Ankara Palas Oteli, İzmir'in Kemeraltı semtinde bulunan, günümüzde kullanılmayan tarihi otel. 20. yüzyıl başından itibaren otel olarak kullanılmaya başlamış bir yapıdır.[1] Otel, Konak Meydanı’ndaki Sarıkışla denilen askeri karargâha yakınlığı nedeniyle askerler tarafından ilgi görmüştü. Önceleri 21 oda ve 15 yataklı bir koğuş ile hizmet veren otel, Cumhuriyet devrinde 19 odalı bir tesis olarak yeniden düzenlendi ve “Ankara Palas” adını aldı.[1] Otelin altındaki “Ankara Palas Pastanesi”, çevrenin “aydın mekanı” olarak ünlendi. 1930'lu yılların sonunda binanın yarısının yıktırıldığı düşünülür; yerine modern üslupta bir bölümün eklenmesi ile 57 odalı bir tesis haline gelmiştir.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balçova</span> İzmirin ilçesi

Balçova, İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Konak, doğu ve güneyinde Karabağlar, batısında Narlıdere ilçeleri, kuzeyinde İzmir Körfezi bulunmaktadır. İzmir'in merkezine 8 kilometre uzaklıktadır. İlçe merkezinin yayılım alanının denizden uzaklığı 20 ila 80 metre arasında değişmektedir. İlçenin havaalanına uzaklığı ise 18 kilometredir. Balçova, anakent sınırları içerisinde yer alır. İlçe denize yakın yani kuzey tarafa kurulmuştur. Güney tarafı ise orman ve dağlarla kaplıdır. Yüz ölçümü 16 km2 olup nüfus yoğunluğu 3.229'dur. Yüz ölçümüü bakımından İzmir'in en küçük ilçesidir. Konak ilçesine bağlıyken 3 Haziran 1992 tarihli 3806 sayılı kanunla ilçe olmuştur. Balçova Termal Tesisleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Türkiye'nin ikinci büyük teleferiği olan Balçova Teleferiği bu ilçenin sınırları içerisinde yer almaktadır. 2008 yılında sakıncalı olduğu gerekçesiyle kapatılan Balçova Teleferiği, 31 Temmuz 2015 tarihinde yeniden açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dario Moreno</span> Türk-Yahudi şarkıcı

David Arugete Moreno veya sahne adıyla Dario Moreno, Türkiye Yahudisi müzisyen ve oyuncu. 1950'ler ve 1960'larda Fransa'da şarkıcı ve oyuncu olarak ün kazandı. 1961 tarihli Brigitte Bardot şarkısı ile ünlendi.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkışla</span> İzmir, Türkiyede eski bir bina

Sarıkışla veya Kışla-i Humayun, İzmir Konak Meydanı'nda 1829'da inşa ettirilmiş ve 1955'te Demokrat Parti yönetimindeki İzmir Belediyesi tarafından yıktırılması zamanla şehir bilinci açısından cinayete eşdeğer görülmüş büyük bir idari yapıdır. Yıkılmasından önce İzmir'in sembollerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'in Kurtuluşu</span> İzmirin Yunan işgalinden kurtuluşu

İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarih terimidir.

<span class="mw-page-title-main">Taşhan (Ankara)</span>

Taşhan, Ankara'nın Altındağ ilçesinde Ulus Meydanı'nda 1895-1902 yılları arasında vali Abidin Paşa'nın mektupçusu İsmail Bey tarafından inşa edilmiş, 1936 yılında yıkıldıktan sonra yerine Sümerbank Genel Müdürlük Binasının yapıldığı bir binadır. Ulus Meydanı'nın adı bir zamanlar Taşhan Meydanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Basmane</span> semt

Basmane, İzmir'in Konak ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Müzesi</span> müze

Gazi Müzesi, İlkadım, Samsun'da, Kale Mahallesi, Mecidiye Caddesi'nde bulunan bir müze. Mustafa Kemal'in Samsun'a ilk gelişinde kaldığı Mantika Palas ya da Mıntıka Palas olarak bilinen otelin restore edilmesi ile 1940 yılında ziyarete açılmıştır. 509m²'lik alana sahip, İki katlı olan tarihi yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadidir. Her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konak Meydanı</span> İzmir, Türkiyede bir meydan

Konak Meydanı, resmî adıyla Atatürk Meydanı, İzmir'in Konak ilçesinde yer alan, şehrin Cumhuriyet Meydanı ve Gündoğdu Meydanı'yla birlikte en önemli meydanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Palas</span>

Ankara Palas ya da eski adıyla Ankara Vakıf Oteli, Türkiye’nin ilk yıllarında Ankara’da milletvekilleri için bir sosyal tesis ve resmi konuklar için konukevi olarak hizmet vermiş; Türk siyasi hayatının birçok önemli olayına tanıklık etmiş bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Palas (Nazilli)</span> eskiden otel olarak kullanılan, daha sonra müzeye dönüştürülen bir yapı

Ankara Palas Oteli, Aydın'ın Nazilli ilçesinde İstasyon Bulvarı üzerinde bulunan, 1923-1930 otel olarak inşa edilmiş tarihi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Atatürk Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1941'de açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Palas</span> İzmir, Türkiyede bir otel

Ege Palas, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan dört yıldızlı bir oteldir. Konak ilçesine bağlı Alsancak Mahallesi'nde bulunan otel 61 metre yüksekliğinde ve 21 katlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Caddesi (Ankara)</span>

Cumhuriyet Caddesi veya diğer adıyla İstasyon Caddesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir caddedir. Ulus Meydanı ile Ankara Garı arasındaki güzergahta uzanır. Ankara'daki eski yerleşim bölgesinin en önemli ulaşım arterlerinden biri olan cadde; Ankara Palas, I. ve II. Meclis binaları, Gençlik Parkı, 19 Mayıs Stadyumu ve Ankara Arena gibi oldukça önemli yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Uzun yıllar boyunca resmi ve milli bayram günlerinde askeri törenler, geçitler ve taklar Cumhuriyet Caddesi'nde gerçekleştirilmiştir.

Belvü Palas ; Ankara'nın ilk modern otellerinden biriydi. İsmini, Fransızcada "güzel manzara" anlamına gelen Bellevue kelimesinden almıştır. Uzun yıllar boyunca Ankara'nın birinci sınıf otellerinden biri olarak hizmet vermiş olan Belvü Palas'ın tarihi boyunca pek çok önemli baloya, siyasi toplantıya ve çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Ayrıca; Alman mimar Bruno Taut da üç gece boyunca aralıksız çalışarak Atatürk'ün katafalkının çizimlerini burada yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akıncı, Konak</span>

Akıncı, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Konak, Konak</span>

Konak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ve bağlı bulunduğu ilçeye adını veren İzmir Hükûmet Konağı ve Konak Meydanı ile belediye ve diğer yönetim binaları bu mahallede bulunmaktadır. Mahalle iki kısımdan oluşmaktadır: Bunlardan biri Kordon, vapur iskelesi, metro ve tramvay istasyonu, belediye ve kamu binalarının bulunduğu sahil kesimi, diğeri de Kemeraltı'nın Anafartalar Caddesi'nin denize bakan tarafında kalan bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kaşıkçı, Bergama</span> İzmir ilinin Bergama ilçesine bağlı bir mahalledir

Kaşıkçı, İzmir ilinin Bergama ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ankara Palas, Ankara'da eskiden otel olarak kullanılmış müze binasıdır.