İçeriğe atla

Ankara Okulu

Ankara Okulu, Kore Savaşı yıllarında Birleşmiş Milletler misyonu ile Güney Kore'ye giden Türk askerleri tarafından hizmete açılan okul. 1950'de Birinci Kore Türk Tugayı'nda görevli Astsubay Başçavuş Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin Seul’e 70 kilometre uzaklıktaki Suvan (Suwon) kentinde açtıkları bu okulda yetim kalmış kimsesiz çocuklara eğitim verilip ihtiyaçları gideriliyordu. Okul "Ankara İlkokulu", "Ankara Suvan Okulu" gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Suwon Belediyesi ise Ankara Okulu yakınlarına ’Ankara Kimsesizler Yurdu Kuruluş Anıtı’ başlığıyla Türkçe, İngilizce ve Korece Türk askerlerinin Koreli yetim ve kimsesiz çocuklar için yaptıklarını içeren bir kitabe yaptırmıştır.[1]

Hakkında

Ankara Okulu hem okul hem de bir yetimhane özelliğinde idi. Türk askerlerince karargâh yakınında kurulan bu okuldan önce 70 kadar çocuk bir çadırda korunuyor ve ihtiyaçları gideriliyordu. Sonraları savaştan mağdur olan çocuk sayısının artması ile yakınlardaki bir harabe onarılarak okul ve yetimhane özelliği sağlandı. Hafif müfredatlı sistemde Türkçe, İngilizce ve Korece eğitim verilmekteydi. Türk askeri misyonu ile beraber 10 kadar Korelinin görev aldığı okulda çocukların savaş ortamından bunalmamaları adına sportif dersler ile müzik eğitimi oldukça önemseniyordu. Özellikle piyano gibi müzik aletlerini çocuklara öğretilmekte ve onlar için halk oyunları gösterilirdi. 1953 ve sonrasındaki kısa döneme kadar birçok çocuğun barındığı bu okula Ankara Demirlibahçe İlkokulu'ndan ders kitapları ve kırtasiye gereçleri sağlanıyordu.[2][]

Kaynakça

  1. ^ "Güney Kore'de askerin kurduğu okulun adı Ankara". Hürriyet. 25 Eylül 2012. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  2. ^ "Güney Asya ve Uzak Doğu'da Osmanlı İzleri". Google Kitaplar. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Atuf Kansu</span> Türk yazar, şair ve doktor

Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Yazıcı (asker)</span> Tahsin Yazıcı, Türk askeri ve Kore Savaşında görev almış komutandır. Savaşta yaralanarak gazi oldu ve daha sonra Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı gibi çeşitli görevlerde bulundu

Hasan Tahsin Yazıcı,, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Mühendishane-i Bahr-i Hümâyûn (Türkçe: İmparatorluk Deniz Mühendishanesi) (Osmanlıca: مهندسخانۂ بحرئ همايون Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1773 yılında III. Mustafa zamanında tersane ve donanmanın geliştirilmesi ve de tersane halkının eğitilmesi amacıyla açılmış teknik okuldur. Okulda sınıflara ilk defa tahta ve sıra konulmuştur. Bir okul matbaası kurulmuş ve ders kitapları basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Eğitim Derneği</span>

Türk Eğitim Derneği, yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nde özel kişi ve kuruluşların eğitime katkı vermesi amacıyla 1928 yılında Ankara'da kurulmuş bir sivil toplum örgütü.

İrfan Baştuğ Türk asker.

Aysel Korkut, Türk yazar ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Jong Tae-se</span>

Jong Tae-Se, Kuzey Koreli eski futbolcudur. Oyuncuya "Halkın Rooney'si" lakabı takılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore tarihi</span>

Kore tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanır. Çin’in eline geçtikten sonra, Budizm ve Çinlilerin etkisinde kaldı. Daha sonraları 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişik hanedanların idaresi altında bağımsız olarak yaşadı. 1910 yılında Japonlar Kore’yi işgal ederek koloni haline getirdiler. Bu durum, 1945 yılına kadar sürdü. II. Dünya Savaşı'nda Japonya’nın yenilmesinden sonra Güney Kore’yi ABD, Kuzey Kore’yi de SSCB işgal etti. Böylelikle kuzeyde komünist, güneyde kapitalist rejim kurulmuş oldu. SSCB nin yıkılışı ve Komünizmin çöküşüne rağmen iki ayrı ülke durumunda yaşayan halklar tekrar birleşememiştir. Özellikle Kore Savaşı'nda bunun nedenleri belirtilmiştir.

Mehmet Kazım Nami Duru, Türk asker, eğitimci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Steven Yeun</span> Amerikalı oyuncu

Steven Yeun Koreli Amerikan aktördür. En çok AMC'nin The Walking Dead dizisinde Glenn Rhee rolüyle tanınmaktadır. Crysis oyununda Kore askeri olarak seslendirme de yapmıştır ve birçok kısa filmde oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Kore-Türkiye ilişkileri, Güney Kore ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Seul'da bir elçiliği, Güney Kore'nin ise Ankara'da bir elçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunur. Her iki ülke de G20 üyesidir.

<i>Ayla</i> (film) 2017 yapımı Türkiye–Güney Kore ortak filmi

Ayla, yönetmenliğini Can Ulkay'ın, senaristliğini ise Yiğit Güralp'in gerçekleştirdiği, 2017 yılı çıkışlı Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı dram ve savaş türündeki bir sinema filmidir. 1950 yılında başlayan Kore Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmin çekimlerine 2016 yılında başlandı. Çekimler Türkiye'de ve Güney Kore'de gerçekleştirildi. Yapımcılığını Mustafa Uslu'nun üstlendiği filmin müzikleri ise Fahir Atakoğlu tarafından bestelenmiştir. 27 Ekim 2017 tarihinde Türkiye'de vizyona giren filmin başrollerinde İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Çetin Tekindor, Lee Kyung-Jin, Ali Atay ve Murat Yıldırım gibi oyuncular yer almaktadır. Kore Savaşı sırasında Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Dilbirliği ile Koreli Eunja Kim'in gerçek yaşananlardan esinlenerek sinemaya uyarlanan filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Koreli Çocuk Birliği</span>

Koreli Çocuk Birliği Kuzey Kore gençlik hareketi ve öncü hareketine katkıda bulunan Kuzey Kore Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi'nin öncüsüdür. Altı ila onbeş yaş arası çocuklar içindir ve Kore İşçi Partisi ile bağlantılı siyasi bir organizasyondur. Üniformalı şubesi, 9-15 yaşları arasındaki çocukları ve gençleri kabul eden Genç öncüler olarak bilinir. Örgüt ulusal çapta ilk ve orta okullarda bölümler düzenlemektedir. Çocuklara Juche ideolojisini ve Kuzey Kore sisteminin arkasındaki ideolojileri öğretiyor. 15 yaşın üstündeki gençler Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi'ne katılabilir.

Gürbüz Çocuklar Ordusu, Kâzım Karabekir tarafından Birinci Dünya Savaşı sonrası yetim kalan çocukları ihya etmek amacıyla oluşturulmuş sembolik orduya verilen addır. Kâzım Karabekir bu faaliyetinden dolayı "Yetimlerin Babası" olarak da anılmaktadır.