İçeriğe atla

Ankara (viski)

Ankara Viskisi
Kuruluş1963
KurucuTEKEL
Feshedilme2011
Genel merkeziAtatürk Orman Çiftliği, Yenimahalle, ,
SahibiTEKEL (1963-2004)
Mey (2004-2011)
Diageo (2011)
Dipnotlar / referanslar
Türkiye'nin ilk ve tek yerli viskisi.

Ankara Viskisi; geçmişte Türkiye'de üretilen ilk ve tek viskidir.

Tarihçe

1960'lı yıllarda dışa kapalı ve kendi kendine yeten bir ekonomi modelinin benimsendiği Türkiye'de, hem yerli malı üretimi desteklemek hem de özellikle alkollü içeceklerin ithalatı sonucunda ülke dışına döviz çıkmasını önlemek amacıyla yerli bir viski üretilmesi kararlaştırıldı. Bu bağlamda, 1963 yılında dönemin hükûmeti tarafından Ankara Üniversitesi'nde görev yapmakta olan Prof. Dr. Turgut Yazıcıoğlu'na verilen özel bir teşvikle[1] TEKEL'in Ankara'daki bira fabrikasının içinde viski üretimi yapılmak üzere küçük bir birim oluşturuldu. Ülke genelinde bir ilk niteliği taşıyan bu tesisin üretim hacmi ise yılda 200.000 litre olarak belirlendi.[2] Böylelikle ilk Türk viskisinin imalat ve markalaştırma süreci resmi olarak başladı.

TEKEL bünyesindeki üretimi 2000'li yılların ortalarına dek sürse de; 1980'lerden itibaren izlenen iktisadi politikalar doğrultusunda açık ekonomiye geçiş yapılan Türkiye'de ithal alkollü içkilerin satışının serbest bırakılması, pek çok yabancı viski markasının pazara giriş yaptığı böylesi bir rekabet ortamında Ankara Viskisi'nin popülerliğinin günden güne azalmaya başlamasına sebep oldu. Her ne kadar içkinin satış politikasına ve tanıtımına dair birtakım değişiklikler yapılıp iç piyasadaki konumu korunmaya çalışıldıysa da bu girişimlerden olumlu bir sonuç alınamadığı için 2004 yılında Ankara Viskisi'nin üretim hakları Mey İçki'ye devredildi. Yaklaşık on yıl süreyle bu şekilde üretime devam edildiyse de dünyaca ünlü alkol üreticisi Diageo 2011'de markayı satın aldı. Tamamıyla yabancı yatırımcının eline geçtikten kısa bir süre sonraysa Ankara Viskisi'nin üretimine son verildi.[2]

Üretim teknikleri ve özellikleri

Üretim süreci boyunca Ankara Viskisi'nin ana maddesi olarak tahıl ve pirinç kullanılmıştır. Teknik konularda İskoç ve Amerikan usulleri benimsenmiş; üretilen viskinin olgunlaşması için meşe fıçılar tercih edilmiştir. Olgunlaşma süresi ise 5 yıl olarak belirlenmiştir. 50 yılı aşkın bir süre boyunca piyasaya sürülen Ankara Viskisi'nin çeşitli boyut ve tiplerde şişesi bulunmaktadır fakat aroma ve tat bakımından birbirlerinden farklılık gösterip göstermedikleri net olarak bilinmemektedir. Ayrıca; üretimi durduktan sonra imalatta kullanılan Antep yapımı ve İskoç tipi bakır imbikler yabancı bir şirket tarafından satın alınıp Amerika'ya, fıçılar ise Fransa'ya gönderilmiştir.[3]

Şişe tasarımı ve amblem konusunda sıkça değişikliğe uğrayan Ankara Viskisi; yıllar içinde farklı dönemlerde Hitit Güneş Kursu'nu, Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edilen Bozkurt motifini ve şehrin yerli kedi ırkı olup dünyaca tanınan Ankara kedisini marka logosu olarak kullanmıştır. Alkol oranı %43 olan viski genellikle 70 cl olarak üretilmiştir. Türk viski uzmanı Bozkurt Karasu'nun kişisel internet sayfasında yayınladığı yazıya göre Ankara Viskisi içilirken burunda kuru üzüm ve erik kokuları, damakta sert ve acı bir baharat tadı hissedilmekte; bitişi ise kısa sürüp yine aynı baharat aroması alınmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Yalçın, Mehmet (17 Aralık 2017). "Hayat suyundan biz de içelim". T24. 22 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 
  2. ^ a b "Ankara Viskisi: Türkiye'nin İlk, Tek ve "ne yazık ki" Son Viskisi". VeViski. 12 Nisan 2018. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  3. ^ Levon Bağış (15 Şubat 2019). "Ankara Viskisi". Agos Gazetesi. 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  4. ^ Bozkurt Karasu (27 Kasım 2010). "malted memories recovered..." tire-bouchon... (İngilizce). 1 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. Nose has sweet and dried fruits, raisins, dried plums. Very malty. Palate is a little harsh, young alcohol burns the tongue. Spiciness of unmalted barley is kind of nice, like Irish whiskey. Young and damp wood influence and hint of dried sweet apricots follow. Finish is pretty short and spicy. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rakı</span> anason aromalı alkollü içki

Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TEKEL</span> Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri

TEKEL, Türkiye Cumhuriyeti'ne ait tütün, alkollü içki ve tuz şirketiydi. 1925'te parastatal bir şirket olan Régie'den kamulaştırılmıştır. Yabancı bir ortak ve Osmanlı konsorsiyumu olan Régie, "La Société de la Régie co-interestée des tabacs de l'Empire Ottoman"ın kısaltmasıydı.

Yeni Rakı, Mey|Diageo tarafından üretimi ve satışı yapılan rakı markasıdır. Yeni Rakı grubu; Yeni Rakı, Yeni Rakı Yeni Seri, Yeni Rakı Âlâ, Yeni Rakı Ustaların Karışımı, Yeni Rakı Uzun Demleme ve Yeni Rakı Giz olmak üzere yedi alt markadan oluşmaktadır. Yeni Rakı markasının bilinen en eski kullanımı 1937 yılına aittir. Yeni Rakı, günümüzde Manisa/Alaşehir ve Nevşehir illerindeki içki fabrikalarında üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İskoç viskisi</span>

İskoç viskisi, malt arpadan üretilen bir viski çeşididir. Scotch viski farklı çeşitleri de bulunan İskoçya ile özdeşleşmiş bir viski türüdür. İskoçya'da sadece tanımını ve üretim şeklini belirleyen kanunlar çerçevesinde yasal olarak üretilebilirler.

Votka 1967, üretimine ilk defa 1967 yılında İnhisarlar Kurumu, TEKEL, tarafından başlanan, daha sonrasında TEKEL'in özelleşmesi ile birlikte Mey İçki grubuna geçen 40 derece votkadır. 2011 yılında rekabet kurumunun kararıyla marka ve tüm değerleri Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye satılmıştır. 2011 yılında itibaren üretimi Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretimi devam etmekte olan Votka 1967, bugün yerli votka pazarında %37,5'lik alkol oranıyla tüketicilerin beğenisine sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Harman viski</span> Farklı viskilerin harmanlanması ile ortaya çıkan ürün

Harman viskisi, farklı viski türlerinin karışımıdır. Bazen de nötr taneli rektifiye alkol, renklendiricilerin ve tatlandırıcıların harmanlanma'sından alınır. Genellikle bir veya daha fazla yüksek kaliteli malt viski ile daha az pahalı alkollü içkiler ve diğer bileşenlerin karıştırılmasından alınır.

<span class="mw-page-title-main">Bond viski</span>

Bond viskisi, Amerikan viskisi, diğer viski ve damıtılmış bir içecekler için bir etikettir. Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin Distile Alkollü İçkiler için Kimlik Standartlarında yer alan bir dizi yasal düzenlemeye göre belirlenir. Orijinal olarak 1897 tarihli Şişelenmiş Tahvil Yasası'nda belirtildiği gibi eskitilmiş ve şişelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Scapa</span>

Scapa damıtım evi, İskoçya'nın, Orkney adasında, Kirkwall kasabası yakınlarındaki Scapa Flow kıyısında bulunan bir İskoç viski damıtım evidir. Scapa, İskoçya'nın en kuzeydeki üçüncü viski damıtım evidir, Highland Park Damıtımevi'nin 1 mil güneyinde ve Kimbland Damıtımevi'nin 22 mil güneyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Dufftown damıtım evi</span>

Dufftown damıtım evi, Dufftown, Moray, İskoçya'da bulunan bir İskoç tek malt viski fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Clynelish</span>

Clynelish damıtım evi, İskoçya'nın Dağlık Bölgesi'ndeki Sutherland, Brora yakınlarında bir tek malt İskoç viski damıtım evidir. Günümüzde alkollü içki devi Diageo'nun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Glen Scotia</span>

Glen Scotia damıtım evi olarak da bilinen, tek maltlı İskoç viskisi üreticisi olan bir damıtım evidir. Damıtım evi 1832'de kuruldu ve en küçük viski bölgesi olan Campbeltown'da kalan son üç damıtım evinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Scotch Whisky Association</span>

Scotch Whisky Association (SWA), İskoç viski endüstrisini temsil eden bir ticari birliktir. İskoç viskisi endüstrisi, İskoç ekonomisinin ve özellikle İskoç ihracat pazarının önemli bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol viskisi</span>

İspanya şarapları ve brendileriyle ünlü olsa da, viskisi yerel malzemeler, iklimler ve zengin damıtma geleneğinin etkisiyle kendine özgü bir karakter taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Glenglassaugh damıtım evi</span>

Glenglassaugh damıtım evi, bağımsız bir yatırım grubu tarafından satın alındıktan sonra Kasım 2008'de üretime yeniden başlayan, Highland bölgesi tek malt İskoç viskisi damıtım evidir. Yeni sahipleri tarafından yapılan komple yenilemenin ardından damıtım evi, 24 Kasım 2008'de dönemin İskoçya Başbakanı Alex Salmond tarafından yeniden açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tek malt İskoç</span>

Tek malt İskoç viskisi, İskoçya'da üretilen tek malt viskiyi ifade eder. Bu kategoriye hak kazanmak için, bir viskinin tek bir damıtım evinde pot still damıtma işlemi kullanılarak damıtılmış olması ve maltlanmış arpa ezmesinden yapılmış olması gerekir. Bu nedenle, tek malt, viskinin başka bir damıtım evinden gelen viskilerle başka bir yerde harmanlanmamış olduğu anlamına gelir. Herhangi bir İskoç viskisinde olduğu gibi, tek malt İskoç viskisi de İskoçya'da damıtılmalı ve en az üç yıl İskoçya'daki meşe fıçılarda olgunlaştırılmalıdır, ancak çoğu tek malt daha uzun süre olgunlaştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fıçı sertliği</span>

Fıçı sertliği, viski ve rom üreticileri tarafından, olgunlaşma için bir fıçıda saklandıktan sonra önemli ölçüde seyreltilmemiş bir viski veya romu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Fıçı sertliğindeki bir viski veya rom için alkol-hacim (ABV) gücü seviyesi tipik olarak %52-66 ABV aralığındadır.

<span class="mw-page-title-main">La Martiniquaise</span>

La Martiniquaise, Avrupa Finansal Sermaye Şirketi'ne (COFEPP) ait şarap ve alkollü içkilerin üretimi ve dağıtımında uzmanlaşmış bir Fransız şirketidir. Alkollü içkiler sektöründe Pernod Ricard'ın ardından ikinci büyük Fransız grubudur. Porto şarabı satışında dünya lideridir.

Koşer içki, Orthodox Union (OU) göre, koşer uygun veya kabul edilebilir anlamına gelir ve tüketilebilir maddeler bağlamında kullanımı Eski Ahit'e ve İncil'den önceki ve Yahudi hukuku (halaha), teolojisi ve kültürü için birincil kural kitabı olan Talmud'a kadar uzanır.