İçeriğe atla

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

SloganCumhuriyet'in İlk Tıp Fakültesi
Kuruluş7 Temmuz 1945
Eğitim dil(ler)iTürkçe ve İngilizce
BağlılıkAnkara Üniversitesi
Yükseköğretim Kurulu
DekanProf. Dr. Zehra Aycan
Dekan yardımcılarıProf. Dr. Neriman Defne Altıntaş
Prof. Dr. Gülnur Göllü Bahadır
Web sitesiAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesine bağlı tıp fakültesi ve araştırma hastanesi. 7 Temmuz 1945'te kurulan fakülte, Ankara'daki ilk, İstanbul Tıp Fakültesinden sonra Türkiye'de kurulmuş ikinci tıp fakültesidir.

Tarihçe

1933'te Almanya'dan Türkiye'ye sığınan bilim insanlarının katkısı ile İstanbul Tıp Fakültesi yeniden yapılandırıldıktan sonra, yeni kurulan devletin ve vatandaşların artan ihtiyacını karşılayabilmek için, yeni bir tıp fakültesinin kurulması kaçınılmaz olmuştu. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılında Ankara'da da bir tıp fakültesi kurulmasına karar verdi.

İkinci bir tıp fakültesinin açılmasını destekleyen ve bu görüşünü 1927'de gerçekleşen Türk Tıp Encümeni'nde de savunan dönemin başbakanı İsmet İnönü, sağlık bakanı Refik Saydam ile görüşerek söz konusu fakültenin kurulması için gerekli yasanın hazırlanmasını istedi. Böylece 9 Haziran 1937'de ilgili yasa çıkartılmasına rağmen, II. Dünya Savaşı nedeniyle tasarı yaşama geçirilemedi.

Dünya Savaşı sonlanınca, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 29 Aralık 1944'te Millî Savunma Sağlık Daire Başkanı Tümgeneral Abdülkadir NoyanCumhurbaşkanlığı Köşkü'ne davet ederek "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi"nin kurulması için hazırlıklara Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ile birlikte refakat etmesini ve kendisine rapor sunulmasını istedi. On beş gün sonra yapılan ikinci bir görüşmede Abdülkadir Noyan'ın yeni kurulacak tıp fakültesinin dekanı olmasına karar verildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluş yasası, 20 Haziran 1945 tarihinde çıktı. 7 Temmuz 1945'te Abdülkadir Noyan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığına atandı. Fakülte, 19 Ekim 1945'te Cebeci Hastanesi'nde eğitime başladı.[1]

Yerleşkeler

  • Morfoloji Yerleşkesi - 1967'de hizmete açılmıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin idari büroları, 13 Anabilim ve 4 Bilim Dalı hizmet vermektedir. Morfoloji binasının tüm anabilim/bilim dallarında 100-150 öğrenci alacak geniş deneyevleri vardır. Ayrıca her birimde kendi uğraş alanı ile ilgili çağdaş araştırma deneyevleri yer almaktadır. Binanın orta bölümünde 850 kişi alabilecek ve her türlü bilimsel ve sosyal içerikli toplantıların yapılabildiği iki katlı konferans salonu ve merkez kitaplık bulunmaktadır. Geniş okuma odaları olan kitaplığı 50.000 ciltlik yazılı ve basılı esere sahiptir. Tüm öğretim üye ve öğrencilere açık olan kitaplıkta internet ağından da yararlanılmaktadır. 2 adet internet odası da öğrencilerin kullanımına ayrılmıştır.
  • Cebeci Yerleşkesi
  • İbni Sina Yerleşkesi
  • Akademik Yerleşke

Hastaneler

Dekanlar

  • Prof.Dr. Abdülkadir Noyan
  • Prof.Dr. Nüzhet Şakir Dirisu
  • Prof.Dr. Zeki Faik Ural
  • Prof.Dr. Nusret Karasu
  • Prof.Dr. Süreyya Gördüren
  • Prof.Dr. Kazım Aras
  • Prof.Dr. Zafer Paykoç
  • Prof.Dr. Behiç Onul
  • Prof.Dr. Lütfi Tat
  • Prof.Dr. Adnan Öztürel
  • Prof.Dr. Adnan Güvener
  • Prof.Dr. Rıdvan Ege
  • Prof.Dr. Hayati Ekmen
  • Prof.Dr. Celal Ahmet Sungur
  • Prof.Dr. Ahmet Sonel
  • Prof.Dr. Semih Baskan
  • Prof.Dr. Nusret Aras
  • Prof.Dr. Tümer Çorapçıoğlu
  • Prof.Dr. Şehsuvar Ertürk
  • Prof.Dr. Gülfem Elif Çelik
  • Prof. Dr. Hüseyin Serdar Öztürk[2]

Tanınmış mezunlar

Kaynakça

  1. ^ "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin tarihi". 8 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2019. 
  2. ^ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı internet sayfası (07.03.2019 tarihinde arşivlendi.)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi, Türkiye'nin önemli iletişim fakültelerinden biridir. Birçok ünlü gazeteci ve televizyoncu yetiştirmiştir. 1967-1968 eğitim öğretim yılında Ekonomik ve Sosyal Faaliyetler Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketine bağlı olarak kurulan Başkent Gazetecilik Yüksek Okulu 24 Ağustos 1971 tarihinde devletleştirilerek Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu adıyla Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlanmıştır. Üç yıllık eğitim veren bu okuldaki eğitim süresi 10 Kasım 1973 tarihinde dört yıla çıkarılmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi; 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan "Çocuk Sağlığı Kürsüsü", Hacettepe Tıp Fakültesi'nin başlangıcı sayılabilir. Cebeci semtinde kiralanan bir binanın iki odasında açılan bu kürsü ilk çalışmalarını çevresinde bulunan hastaların evlerinde uygulamalı olarak yürütmüştür. Bu sebeple Hacettepe Üniversitesi 8 Temmuz 1967 tarihinde kurulmasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi büyük bir önem teşkil etmiştir. Hacettepe Tıp Merkezi Sıhhiye Yerleşkesi'nde (Merkez Yerleşke) 210.238 m²'lik alan üzerinde kurulmuştur. Prof. Dr. İhsan Doğramacı Tıp Fakültesinin kurulmasında ve modern tıp eğitim sisteminin Türkiye'ye getirilmesinde en etkili isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi</span>

Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bir hastane.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir Noyan</span>

Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan, Türk doktor.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir. Üniversitenin Meram Tıp Fakültesi'nden sonra kurulan ikinci tıp fakültesi olmuştur. Meram Tıp Fakültesi'nin 27.12.2011 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Necmettin Erbakan Üniversitesi'ne bağlanmasından sonra üniversitesinin tek tıp fakültesi olarak kalmıştır. Öğrencileri 2009 yılına kadar Meram Tıp Fakültesi'nde eğitim görmüşlerdir. 2009'dan itibaren kendi yerleşkelerinde eğitimine devam etmişlerdir.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1976 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak Ankara'da kurulmuştur. İlk olarak Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde eğitim öğretime başlayan fakülte 1986 yılında yapımına başlanılan bugünkü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binasının 30 Haziran 1986 tarihinde hizmete girmesi ile kendi tesislerine kavuşmuştur. Bugün itibarıyla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 283 profesör, 93 doçent, 41 yardımcı doçent doktor, 35 uzman doktor, 532 araştırma görevlisi, 1006 öğretim elemanı ve modern araştırma ve uygulama hastanesi ile çağdaş tıp eğitiminde, Türkiye'nin en önemli hastaneleri ve tıp fakülteleri arasındadır.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi Belgesi almaya hak kazanmış ilk Devlet Üniversitesi Hastanesidir.

Prof. Dr. Nusret Aras, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Ankarada bir tıp fakültesi

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara'da faaliyet gösteren, Dr. Rıdvan Ege tarafından 2006 yılında Ocak ayında kurulmuş Ufuk Üniversitesi'nin tıp eğitimi veren fakültesidir. Dr. Rıdvan Ege Hastanesi, fakültenin eğitim ve araştırma hastanesi pozisyonundadır.Fakülte her yıl 60 öğrenci almaktadır. 1. sınıflar önce hazırlık sınavına girmekte, eğer 60 altında bir puan alırlarsa bir yıl hazırlık okumaktadırlar. Üniversitede klasik (vize-final) sistem uygulanmaktadır. Fakültede TURKMSIC değişim programı uygulanmaktadır. Ayrıca UFBAT topluluğu adı altında bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Fakülte, 2013 yılı TUS Yerleşme oranına göre yapılan sıralamada 7. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span> Üniversite

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

Çanakkale merkezde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesidir.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1992 yılında Manisa'da kurulan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye'nin 97. ve Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi olup Tıp Fakültesi 27648 sayılı ve 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan kararla kurulan ilk 7 fakültesinden biridir.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, bir devlet üniversitesi olan Kocaeli Üniversitesi bünyesinde tıp eğitimi vermekte olan bir fakültedir.