
Asya veya Asya Kıtası, Avrupa'nın doğusunda, Büyük Okyanus'un batısında, Okyanusya'nın kuzeyinde ve Arktik Okyanus'un güneyinde bulunan kıta, yüz ölçümü olarak Dünya'nın en büyük kıtası, aynı zamanda nüfus açısından en kalabalık kıtasıdır. Sınırları değişkenlik gösterse de Avrupa ve Afrika kıtaları ile kara sınırı vardır. Avrupa ile birlikle Avrasya'yı, Avrupa ve Afrika kıtalarıyla birlikte Eski Dünya'yı oluşturur. İnsanlığın Afrika'dan çıktıktan sonra ayak bastığı ilk kıta olan Asya, aynı zamanda Dünya üzerindeki birçok dinin çıkış bölgesidir. Ortadoğu kökenli İslam, Hristiyanlık gibi İbrani dinler ile Hint Yarımadası kökenli Budizm ve Hinduizm gibi Dharmatik dinler buna örnektir. Kuzey Kutup Dairesi'nden Ekvator'a kadar uzanan Asya Kıtası, yeryüzünün en alçak noktası olan Lut Gölü ve en yüksek noktası olan Everest gibi çok farklı yeryüzü şekillerini içinde barındırır.

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) (Rusça: Росси́йская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Респу́блика; Rossiyskaya Sovetskaya Federativnaya Sotsialistiçeskaya Respublika), Sovyetler Birliği'nin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyetidir.

Bering veya İmarpik Denizi, Kuzey Büyük Okyanus'undan, Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları'nın ayırdığı büyük su kütlesi. İki milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Alaska, batısında Sibirya ve Kamçatka Yarımadası, güneyinde Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları ile çevrilidir. Kuzeyindeki Bering Boğazı vasıtasıyla, Arktik Okyanusu'ndaki Çukçi Denizi'nden ayrılır. İsmini, kâşifi Danimarkalı seyrüseferci Vitus Bering'den almıştır.

Yeni Sibirya Adaları, Sibirya'nın doğusunda Doğu Sibirya Denizi ve Laptev Denizi arasında, Yakutistan'ın kuzeyinde bulunan takımadalardır.

De Long Adaları, Yeni Sibirya Adaları olarak adlandırılan Rusya'nın Laptev Denizi ve Doğu Sibirya Denizi arasında yer alan adalarının bir kısmıdır. Novaya Sibir Adası'nın kuzeydoğusunda 5 adadan oluşan, toplam yüzölçümü 228 km² olan adalar topluluğudur. 1881 yılında George W. DeLong tarafından keşfedilmişlerdir. 5 adadan en büyüğü Bennett Adası'dır. Adalar topluluğunu
- Jeannette Adası
- Henrietta Adası
- Bennett Adası
- Vilkitskogo Adası
- Zhokhova Adası

Novaya Sibir Yeni Sibirya Adaları'na adını veren adadır. Novaya Rusçada yeni mânâsına gelir. Adanın yüzölçümü 6.200 km² olup Laptev Denizi ile Doğu Sibirya Denizi arasında bulunur. Tundra iklimi hâkimdir ve topraklarının büyük bölümü antik buzlar ile kaplıdır. Günümüzde Saha Özerk Cumhuriyeti'ne bağlı olan ada ilk olarak 1806 yılında Rus kürk tüccarlarınca keşfedilmiştir.

Kara Denizi, Sibirya'nın kuzeyinde, Arktik Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Batıda, Kara Boğazı ve Novaya Zemlya ile Barents Denizi'nden, doğuda, Severnaya Zemlya Adaları ile Laptev Denizi'nden ayrılır. Maksimum uzunluğu 1450 km ve maksimum genişliği 970 km olan denizin yüzölçümü yaklaşık 880,000 km² dir. Denizin ortalama derinliği 110 metredir. Deniz Obi, Yenisey, Pyasina, Pur ve Taz nehirlerinden fazla miktarda tatlı su alır bu nedenle tuzluluk oranı pek fazla değildir. Yılın iki ayı tamamı buzlar ile kaplı olan denizde balıkçılığın yanı sıra petrol ve doğalgaz tesisleri de kurulmuş fakat henüz gelişmemiştir.

Stolbovoy Adası, Sibirya'nın kuzeyinde, Laptev Denizi'nde Rusya'ya bağlı Yeni Sibirya Takımadaları'nın bir üyesidir. Yüzölçümü 170 kilometrekare olan adanın en yüksek yeri 222 metredir. Yılın büyük bir bölümü buzullar ile kaplıdır. Adada yerleşim yoktur.

Semyonovski Adası, Sibirya'nın kuzeyinde, Laptev Denizi'nde Rusya'ya bağlı Yeni Sibirya Takımadaları'nın bir üyesi. Yüzölçümü 5 kilometrekare olan adanın takımadaların en küçük üyelerinden biridir. Yılın büyük bir bölümü buzullar ile kaplıdır. Adada yerleşim yoktur.

Johova Adası, Rusya'ya bağlı özerk Yakutistan'da, Doğu Sibirya Denizi içinde bulunan Yeni Sibirya Takımadaları'nın bir üyesi olan De Long Adaları grubunda bir ada. Rus buz kırıcı gemileri tarafından keşfedilen ada 58 kilometrekare büyüklüğündedir ve en yüksek noktası 123 metredir.

Vilkitskogo Adası Rusya'ya bağlı özerk Yakutistan'da, Doğu Sibirya Denizi içinde bulunan Yeni Sibirya Takımadaları'nın bir üyesi olan De Long Adaları grubunda bir ada. 1913 yılında keşfedilen adada yerleşim yoktur. Yılın büyük bölümü buzlarla kaplıdır.

Doğu Sibirya Denizi, Arktik Okyanusu'un uzantısı olan su kütlesi. Yeni Sibirya Adaları ile De Long Adaları arasında bulunur. Boğazlar aracılığı ile Laptev Denizi ve Çukçi Denizi'ne de bağlantılıdır.

Karaca Avrupa, Anadolu ve Hazar Denizi'nin kıyılarında bulunan bir geyik türüdür. Ural Dağları'ndan doğuda Çin'e ve Sibirya'ya kadar dağılmış bulunan ayrı bir tür ise Sibirya karacası olarak bilinir. İki tür karaca Kafkas Dağları'nda bir araya gelir. Karaca bu dağların güney eteklerinde yer alırken, Sibirya karacası da kuzey eteklerinde bulunur. Karaca, kuzey İskandinavya ile İzlanda, İrlanda ve Akdeniz adaları dışında Avrupa'nın birçok bölgesinde görülür. Akdeniz bölgesinde yalnızca dağlık alanlarda bulunur, düzlüklerde ya ender görülür ya da hiç görülmez. Türkiye'de sıcak bölgelerde seyrek ağaçlı yerlerde görülür. Genellikle otsu bitki ve yapraklarla beslenirler.

Napoli Krallığı, İtalyan yarımadasının güneyinde, Napoli'de kurulmuş bir devletin modern ismidir. Zamanında, biraz yanıltıcı olarak Sicilya Krallığı adı ile anılmaktaydı; çünkü Napoli Krallığı Sicilya adasında 1282'de çıkan Sicilya Vesperleri adlı bir isyan sonucunda Napoli Krallığı'nin Sicilya Krallığı'ndan ayrılması ile ortaya çıkmıştı. Napoli Krallığı'nın ortada bulunduğu dönemde bu Krallık ya İspanyol veya Fransız asıllı bir kral tarafından idare edilmiştir.

Denesey ya da Dene-Yenisey dilleri, yeni oluşturulan bir dil ailesidir. Yupik-Aleut-Inuitlarını saymazsak, Asya ile Amerika arasındaki ilk gerçek dil bağlantısı 2008 yılında Denesey dillerinin oluşturulmasıyla uzmanlarınca teyid edildi. Grubun Sibirya kolu Yenisey dilleri, Amerika kolu ise Kızılderili Na-Dene dilleridir.

Bunge Toprağı, Sibirya'nın kuzeyindeki Anju Adaları'nda bulunan bir boş ve çorak ara bölgedir. Kotelni Adası ve Faddeyevski Yarımadası arasında yer almaktadır olup 6,200 km²'lik yüzölçüme sahiptir. Adını Rus zoolog ve kâşif Aleksandr Bunge'den almaktadır.

Rusya adalarının bir listesi olan bu liste Rusya'da 3.000 kilometrekare (1.158 sq mi) büyük bir alana sahip tüm adaları ve önemli bazı küçük adaları içerir.

Pyotr Fyodoroviç Anju, Kuzey Kutbu kaşifi ve Rus İmparatorluk Donanması amiraliydi.