İçeriğe atla

Anjouan

Koordinatlar: 12°15′G 44°25′D / 12.250°G 44.417°D / -12.250; 44.417
Anjouan
Harita
Coğrafya
Anjouan'ın Komorlar içerisindeki konumu
Anjouan'ın Komorlar içerisindeki konumu
Anjouan'ın Komorlar içerisindeki konumu
Koordinatlar12°15′G 44°25′D / 12.250°G 44.417°D / -12.250; 44.417
TakımadasıKomor Takımadaları
DeniziHint Okyanusu
Yüzölçümü&0000000000000424.000000424 km2
Zirve1595 
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Demografi
Nüfus&0000000000000341.539000341,539
Nüfus yoğunluğu566 kişi/km2

Anjouan (Komorca:Ndzuwani), Afrika ada ülkesi Komorlar'ı oluşturan üç özerk adadan bir tanesi. Adanın başkenti Mutsamudu'dur.

Komor Takımadaları içerisinde yer alan ada Hint Okyanusu'unda bulunmaktadır. Adada 2016 tahmini nüfus sayım sonuçlarına göre 341.539 kişi yaşamaktadır.[1] 424 km² kadar bir yüzölçümü vardır.

Komorlar içerisinde en büyük ikinci ada olan Anjouan diğer ada olan Mohéli ile birlikte 1997 yılında Komorlar'dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etmiş, Komorlar silahlı kuvvetlerinin ada üzerinde hakimiyet kurması başarı ile sonuçlanmasa da, adaların Fransa ile birleşme istediği de gerçekleşememiştir. 2001 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile Anjouan yeniden Komorlar'ın bir parçası olmayı kabul etmiştir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Komorlar nüfus bilgileri". 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar</span> Mozambikin açıklarında, Hint Okyanusundaki bir ada devleti

Komorlar ya da resmî adıyla Komorlar Birliği, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan bir ülke. Ülkenin hak iddia ettiği ancak Fransa denizaşırı bölgesi olarak Fransa tarafından idare edilen Mayotte adası da ülkenin güneydoğu açıklarında yer almaktadır. Ülkenin başkenti Moroni'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mayotte</span> Fransada il (département)

Mayotte adası, Afrika kıtasına bağlı bir ada konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan Fransa Denizaşırı ili. 1976 yılından bu yana Fransa Cumhuriyeti'ne tamamen bağlı bir bölge olan Mayotte üzerinde Komorlar hak iddia etmektedir. Coğrafî açıdan ada, Komor Takımadaları'nın bir parçasıdır. 31 Mart 2011 tarihinde Fransa'nın denizaşırı ili haline gelmiştir. Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Komorca</span>

Komorca (Shikomor), Komorlar ve Mayotte adasındaki en çok konuşulan dil. Arapçadan ağırlıklı bir şekilde etkilenen bir sürü Svahili lehçesinden oluşur. Her adaya özgün bir lehçe vardır: Anjouan'da Shindzuani, Mohéli'de Shimwali, Mayotte'ta Shimaore ve Grande Comore'da Shingazija lehçeleri konuşulur. Herhangi resmî alfabesi yoktur, ama hem Latin alfabesi hem de Arap alfabesi ile yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sardinya Özerk Bölgesi</span>

Sardinya Özerk Bölgesi İtalya Cumhuriyeti'nin ana İtalya yarımadasının batısında bulunan Sardinya adasının mahallî idaresi için özel statülü bir bölgedir. Başkenti Cagliari'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Özerk Bölgesi</span> İtalyaya bağlı özerk bölge

Sicilya Özerk Bölgesi, İtalya Yarımadasının güneybatısında bulunan Sicilya adasının özel statülü yerel idaresidir. Başkenti Palermo'dur. Sicilya'nın özel statüsü 1948 "İtalyan Cumhuriyeti Anayasası"'nda bulunmaktadır. Bu anayasa Sicilya adasına geniş kültürel ve idare özerklik sağlayarak adanın ülkede eşi bulunmayan etnik ve dil özellikleri olan antik uygarlığını korumayı hedeflemektedir. Böylece Sicilya Özerk Bölgesi yerel idaresi İtalya'nın idari özerklik verilmiş diğer 20 bölgesinden daha değişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Komorlar bayrağı, Afrika ülkesi Komorlar tarafından güncel hâli ile 2002 yılında göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar arması</span> Ulusal arma

Komorlar arması, Afrika ülkesi Komorlar tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Udzima wa ya Masiwa</span>

Udzima wa ya Masiwa, Afrika ada ülkesi Komorlar'ın ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1975 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azali Assoumani</span> Komorlar devlet başkanı (1999-2002;2002-2006;2016-günümüz)

Azali Assoumani Komorlu asker ve siyasetçi. Assoumani, Afrika ada ülkesi Komorlar'da 1999-2002, 2002-2006 yılları arasında iki farklı dönemde Komorlar'da devlet başkanlığı makamında bulunduktan sonra 2016 yılında üçüncü bir dönem daha bu makama seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar'ın idari bölümleri</span> Vikimedya liste maddesi

Afrika ada ülkesi Komorlar kendi içerisinde en üst idarî yapı olarak üç özerk adaya ayrılmıştır. Ülkenin federal yönetim yapısı gereği ülkeyi oluşturan adalar özerk yapıya sahiptir. Komorlar, Fransa tarafından yönetilmesine rağmen Mayotte adası üzerinde hak iddia ederek kendi toprak parçası olarak görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Abdallah</span>

Ahmed Abdallah, Komorlu siyasetçi. Abdallah, Afrika ada ülkesi Komorlar'da Temmuz 1975 - Ağustos 1975, Mayıs 1978 - Ekim 1978 ile Ekim 1978 - 1989 yılları arasında üç farklı dönemde, üç farklı unvan ile Komorlar'da devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Abdallah 1975 yılında üstlendiği görev ile bağımsız Komorlar'ın ilk devlet başkanı unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kanarya Adaları arması</span> Ulusal arma

Kanarya Adaları arması, Afrika kıtasına bağlı olan ancak Avrupa ülkesi İspanya'ya bağlı özerk bir bölge olan Kanarya Adaları tarafından kullanılan resmî armadır.

Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu, Avrupa kıtasında bulunan Fransa'nın Avrupa dışında sahip olduğu bölgelerin tamamıdır. Bu bölgeler daha çok eski Fransa sömürge alanlarını kapsamakta olup, bu bölgelerde 2010 verilerine göre yaklaşık 2,65 milyon kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Komor</span> Komor Adası

Büyük Komor, Afrika ada ülkesi Komorlar'ı oluşturan üç özerk adadan bir tanesi. Adanın başkenti aynı zamanda ülkenin de başkenti olan Moroni'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mohéli</span>

Mohéli (Komorca:Mwali), Afrika ada ülkesi Komorlar'ı oluşturan üç özerk adadan bir tanesi. Adanın başkenti Fomboni'dur.

<span class="mw-page-title-main">Komor ormanları</span>

Komor ormanları, Komor Adalarını kapsayan karasal bir ekolojik bölgedir. Komor Adaları, Madagaskar ile Doğu Afrika arasındaki Mozambik Kanalı'nda yer almaktadır. Dört ana adaya- Büyük Komor, Anjouan, Mohéli ve Mayotte - ve birkaç küçük adaya yayılmış durumdadır. Adalar siyasi olarak iki ülke arasında bölünmüştür; ana adalardan üçünü içeren bağımsız bir devlet olan Komorlar Birliği ve Fransa'nın bir bölgesi olan Mayotte.

Komorlar Kızılay Derneği 1982 yılında kurulmuş olup 2005 yılında Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin tanınan bir parçasıdır. Komorlar Kızılayı'nın ulusal merkezi Moroni'dedir ve diğer üç bölgesel şubenin her biri Grande Comore, Anjouan ve Moheli adalarıdır. Fransız Kalkınma Ajansı'nın yardımıyla 2013 yılında inşa ettiği depo ancak 80 ton yardım malzemesi depolayabilirler. Komorlar Kızılay Kurumunun 6.600 üyesi, 3.600 gönüllüsü ve 11 ücretli çalışanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar-Türkiye ilişkileri</span>

Komorlar-Türkiye ilişkileri, Komorlar ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Büyükelçi düzeyindeki diplomatik ilişkiler 1979 yılında kurulmuştur.

Doğu Afrika açıklarında bir ada ülkesi olan Komorlar, 1975 yılında Fransa'dan bağımsız hale geldiğinden beri askeri çatışmalara karıştı. Açelya Operasyonu (1995), darbe girişimine karşı çıkmak için adaların Fransız istilasıydı. Komorlar, 2008 yılında topraklarının bir bölümünde Anjouan'ın işgaline öncülük etti ve Kuzey Mali ihtilafına diğer Afrika ülkeleriyle birlikte katıldı.