İçeriğe atla

Anita Steckel

Anita Steckel
Doğum24 Şubat 1930
Brooklyn, New York
Ölüm16 Mart 2012
Manhattan, Newyork
UyrukAmerikan
Ödüller
Pollock Krasner Grant (2005)

Anita Slavin Arkin Steckel (Şubat 24, 1930, Brooklyn, New York – Mart 16, 2012, Manhattan, New York) tablolarıyla ve cinsel imgeler içeren fotomontajlarıyla bilinen Amerikalı feminist ressamdır. "The Fight Censorship Group” adlı sanat kuruluşunun kurucusudur; bu kuruluşunun diğer üyeleri Hannah Wilke, Louise Bourgeois, Judith Bernstein, Martha Edelheit, Eunice Golden, Juanita McNeely, Barbara Nessim, Anne Sharpe ve Joan Semmel’dir.[1]

İlk yılları ve eğitimi

Steckel, Rus Yahudi göçmenleri olan Dora ve Hyman Arkin‘in çocuğu olarak New York’ta doğmuştur.[2] Manhattan de bulunan güzel sanatlar lisesinde ( şimdiki adıylaFiorello H. LaGuardia Güzel Sanatlar Lisesi'nde), “The Cooper Union” adında bir özel yüksekokulda ve Alfred Üniversitesi'nde sanat eğitimini almıştır ilaveten New York’ta bulunan “Art Student League” sanat okulunda Edwin Dickinson ile ileri eğitimini tamamlamıştır.[3][4][5] Steckel ayrıca Art Students League sanat okulunda birkaç yıl öğretmenlik yapmıştır.[6]

Sanat Eseri

Steckel çalışmasını kişisel sergilerinde ve karma sergilerinde 1960’ların sonunda sergilemeye başlamıştır. “Dev Kadın” çalışma serilerinde, önceden tanımlandığı gibi “ kadınların toplumdaki rolünü aştığı” feminist akım temasıyla ilişkilendirilen bir fikir olarak, Steckel büyük boy kadınları şehir manzarası olan fotoğrafların üzerine boyamıştır.[7] Eseri New York’ta bulunan Woman İnterart merkezinde etkili, feminist sanatçılar Judy Chicago, Miriam Schapiro ve Faith Ringgold tarafından yan yana parçalar halinde 1972 yılında sergilenmiştir.[8][9]

Steckel, 1973’te Rockland Kamu Üniversitesi'nde tutulan ve kişisel sergisinde sergilediği Feminist Sanatın Cinsel Politikası ile halkın dikkatini çekmeye başarmıştır. Sergisi tartışmaya yol açmıştır çünkü Steckel’in eseri cinsel içerikliydi ve yerel yetkililer gösterinin kapanmasını talep etmişlerdi.[10][11]

Ereksiyonla ilgili birçok sanat eseri serileri meydana getirmiş, savunması içinde söylediği şuydu, “ Eğer ereksiyon olmuş bir penis müzeye girmek için yeterince haysiyetli değilse, o zaman kadınların içine girmesi de yeterince haysiyetli olarak hesaba katılmamalıdır.”[12] Steckel ayrıca 1963 “anne sanatı” adını verdiği seriler çıkarmıştır, popüler sanata tepkisini göstermek için.

2001’de, Steckel’in eseri Mitchell Algus sanat galerisinde sergilenmiştir.[13]

Kaynakça

  1. ^ Mark, Lisa Gabrielle, ed. (2007). WACK! Art and the Feminist Revolution. Cambridge, MA and London: MIT Press. CS1 maint: Extra text: authors list (link)
  2. ^ Levin, Gail (2007). "Censorship, Politics, and Sexual Imagery in the work of Jewish-American Feminist Artists". Nashim: A Journal of Jewish Women's Studies & Gender Issues. Cilt 14. 
  3. ^ "Anita Steckel, artist who created erotic works dies at 82". The New York Times. 25 Mart 2012. 14 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012. 
  4. ^ Amateau, Albert (5 Nisan 2012). "Anita Steckel, sexually provocative painter, was 82". The Villager. Erişim tarihi: 26 Ekim 2012. []
  5. ^ "Anita Steckel CV" (PDF). Brooklyn Museum of Art. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2012. 
  6. ^ "The Art Students League | Instructors". theartstudentsleague.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 
  7. ^ Middleton, Rachel. Anita Steckel: The Feminist Art of Sexual Politics. Women in the Arts 32:1 (Winter/Spring 2014), pp. 22-25.
  8. ^ "Group Shows". New York Magazine. 14 Şubat 1972. 
  9. ^ "Anita Steckel - New York". Aud Art Gallery. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 
  10. ^ "Anita Steckel 2006". Mitchell Algus Gallery. oneartworld.com. 15 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2012. 
  11. ^ "Anita Steckel". Frieze Magazine. Ekim 2009. 9 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 
  12. ^ Raub, Deborah Fineblum. "Of Peonies & Penises: Anita Steckel's Legacy". July 12, 2012. Jewish Women's Archive. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 
  13. ^ Goddard, Donald (2001). "Anita Steckel: Self-Images and Montages". The New York Art World. 20 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 

Dış bağlantılar

"Anita Steckel". Brooklyn Museum - Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art: Feminist Art Base: Anita Steckel. 16 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Louise Bourgeois</span> Fransız-Amerikalı sanatçı (1911 – 2010)

Louise Bourgeois, Fransız heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gertrude Belle Elion</span> Amerikalı biyokimyager ve farmakolog (1918 - 1999)

Gertrude Belle Elion, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyager ve farmakolog ve 1988 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir. Elion çok sayıda yeni ilaç geliştirmişir. Kullandığı yenilikçi araştırma yöntemleri daha sonra AIDS ilacı olan zidovudin'in geliştirilmesine yol açmıştır.

Feminist hareket kadınlara oy hakkı, eğitim olanaklarının geliştirilmesi, erkek-kadın arasındaki gelir adaletsizliğinin indirgenmesi, boşanmada erkeklerin çıkarına olan prosedürlerin nötrlenmesi, kadınların gebelik ve kürtaj gibi konularda kendi başlarına karar alabilmesi ve gelir edinme gibi konularda batı toplumlarına köklü değişiklikler getirmiştir. Harvard Psikoloji Profesörü Steven Pinker'a göre feminizm ev içi şiddeti ve hatta eşleri tarafından öldürülen erkek sayısını altıda bir oranında azaltan bir faktör olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kate Millett</span> Amerikalı yazar (1934 – 2017)

Kate Millett veya tam adı ile Katherine Murray Millett, Amerikalı sanatçı, yazar, heykeltıraş ve feminist filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Linda Nochlin</span> Amerikalı sanat tarihçisi (1931 – 2017)

Linda Nochlin, Amerikalı sanat tarihçisi, küratör, yazar ve kadın hakları savunucusudur. New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde Modern Sanatlarda Emerita Profesörü olarak çalıştı. Ayrıca bir deneme yazarıydı. Bilinen bir feminist sanat tarihçisi olarak 1971 yılında ilk yazılı eserlerinden "Why Have There Been No Great Women Artists?" başlıklı makalesi ile tanınmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Nancy Youdelman</span>

Nancy Youdelman Clovis, California'da yaşayan karışık medya tekniği kullanan bir heykeltıraştır. Ayrıca, 1999'dan 2013'teki emekliliğine kadar Fresno'daki Kaliforniya Devlet Üniversitesi'nde öğretmenlik yaptı. "1970'lerin başından bu yana Youdelman, kadın ve kızlar için olan elbiseleri, şapkaları, eldivenleri, ayakkabıları ve iç çamaşırları çeşitli organik malzemeler ve sık kullanılan ev eşyalarıyla birleştirerek kıyafetleri heykellere dönüştürdü.”

Sylvia Sleigh Galler doğumlu Amerikalı realist ressam.

Louise Fishman Amerikalı soyut resim sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ghada Amer</span>

Ghada Amer New York'ta yaşayan ve çalışan çağdaş bir sanatçıdır. 11 yaşında Mısır'dan Fransa’ya göç etmiş ve Paris’de ve Nice'de eğitim almıştır. Çalışmalarının çoğu cinsiyet ve cinsellik konuları ile ilgilidir. En dikkat çekici eseri, kadın vücudunun pornografik görüntülerini referans alan, oldukça katmanlı nakışlı tablolar içermesidir. Ghada Amer Cheim & Read adlı sanat galerisi tarafından temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ida Applebroog</span> Amerikalı sanatçı (1929 – 2023)

Ida Applebroog, Amerikalı ressam. Halen New York'ta yaşıyor ve çalışıyor. 1970'lerden beri Applebroog, cinsiyet, cinsel kimlik, şiddet ve siyaset temalarını sık sık inceleyen resimler, heykeller, sanatçıların kitapları ve çeşitli filmler yapmasıyla tanınır. [1] Çalışmaları Metropolitan Sanat Müzesi, Denver Sanat Müzesi, Minneapolis'deki Walker Sanat Merkezi ve San Francisco Modern Sanatlar Müzesi gibi Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çok sayıda halka açık sergilerde bulunabilir. Applebroog, MacArthur Kardeşliği “Genius Grant”, Kolej Sanatları Birliği Yaşam Boyu Başarı için Seçkin Sanat Ödülü, Güzel Sanatlar Fahri Doktora, Yeni Sosyal Araştırma Okulu/ Parsons Tasarım Okulu'nu da içeren çok sayıda onur ödülüne layık görüldü.

Minna Wright Citron Amerikalı ressam ve grafiker. Baskılarında, şehir realizmi olarak bilinen bir biçimde kadınların rolü üzerinde durur.

Martha Wilson, Amerikalı feminist performans sanatçısıdır.

Joyce Kozloff, 1990'lı yılların başlarından beri süren haritacılık üzerine kurulu siyasi hedefli çalışmaları olan bir Amerikalı sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Susan Bee</span>

Susan Bee New York’ta yaşayan Amerikalı bir ressam, editör ve kitap sanatçısıdır. 2015'te Brooklyn'deki Southfirst Galeri’sinde "70'lerdeki fotogramlar ve değişen fotoğraflar" sergilendi. Ayrıca Susan’ın 2013’te Accola Griefen Galerisi’nde bir kişisel sergisi ve de New York’taki A.I.R. Gallery’sinde 7 kişisel sergisi vardır. Barnard Koleji'nden B.A ye sahip ve Hunter Koleji'nden resimde M.A ya sahip. Sanat Eleştirisi ve Yazma programında Görsel Sanatlar Yüksek Okulu'nda ders verdi. Bee, 2012 yılından beri Pensilvanya Üniversitesi'nde ve 2014'ten beri Pratt Enstitüsünde öğretim görevini sürdürüyor. 2014'te Susan Bee'e Guggenheim Dostluk Ödülü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Helène Aylon</span>

Helène Aylon, Amerikalı feminist yazar, multimedya ve ekofeminist sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Georgia O'Keeffe</span> Amerikalı sanatçı (1887 – 1986)

Georgia Totto O'Keeffe Amerikalı ressam. Yakın plan ve büyük boyutlu çiçek tabloları, New York gökdelenleri tabloları ve New Mexico manzara resimleri ile bilinir. O'Keeffe, "Amerikan modernizminin anası" olarak anılır.

Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder. Sanat tarihi ve pratiği içinde kadınlara daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda feminist hareketin iç düşüncelerini ve amaçlarını görselleştirerek sanat yoluyla herkese gösterme ve anlam verme amacıyla icra edilmektedir. Hareket, sanat dünyasının ana akım anlatısını baltalamaya devam edenlerin rolünü oluşturmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Feminist sanat</span>

Feminist sanat, 1960'ların sonu ve 1970'lerin feminist hareketiyle ilişkili bir sanat kategorisidir. Feminist sanat, kadınların yaşamları boyunca deneyimledikleri toplumsal ve politik farklılıkları vurgular. Bu sanat biçiminden umut edilen kazanım, eşitliğe veya özgürlüğe yol açma umuduyla dünyaya olumlu ve anlayışlı bir değişiklik getirmektir. Kullanılan medya, resim gibi geleneksel sanat biçimlerinden performans sanatı, kavramsal sanat, vücut sanatı, zanaatçılık, video, film ve lif sanatı gibi daha alışılmışın dışında yöntemlere kadar uzanmaktadır. Feminist sanat, yeni medyanın ve yeni bir bakış açısının dahil edilmesi yoluyla sanatın tanımını genişletmeye yönelik yenilikçi bir itici güç olarak hizmet etti.

Feminist sanat eleştirisi, daha geniş boyuttaki feminist hareket içinden, hem sanatta hem de kadınlar tarafından üretilen sanatta kadınların görsel temsillerinin eleştirel bir incelemesi olarak ortaya çıkmıştır. Feminist sanat eleştirisi, sanat eleştirisinin önemli bir alanı olmaya devam etmektedir.