İçeriğe atla

Animus in consulendo liber

Brüksel'deki NATO karargahında slogan(sol tarafta)

Animus in consulendo liber (Türkçe: Özgür irade ile danışmak) Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) resmi sloganı.[1] Romalı tarihçi Sallustius'un yazdığı Catiline tertibi adlı eserden esinlenilmiştir.

Aralık 1959'da dönemin NATO Genel Sekreteri Paul-Henri Spaak İttifakın ortaklık anlayışını yansıtmak üzere bir slogan aradığı sırada gündeme gelen ifade, o dönemde Kuzey Atlantik Konseyi'nde görev yapan Daimi Temsilcilerin duayeni olan Belçika'nın NATO Daimi Temsilcisi André de Staercke'nin önerisi üzerine benimsenmiştir.

André de Staercke, Sallustius'un veciz sözlerini gençlik döneminde İtalya'nın Toskana Bölgesinde yer alan San Gimignano kasabasına yaptığı bir ziyarette, Palazzo del Podestà'da yargıçların koltuklarına kazınmış olarak görmüş ve yıllar sonra NATO için slogan arandığı bir zamanda bu ifadeyi önermiştir. 1967 yılında kadar NATO Karargahı olarak kullanılan Place de la Porte Dauphine'deki konferans salonunda yer alan slogan, 1967 yılında NATO Karargahının Brüksel'e taşınmasıyla yeni Karargahtaki Konsey toplantı salonunda, başkanlık koltuğunun arkasındaki duvarda yerini almıştır. İfade, 2017 yılında açılan yeni Karargah binasında da Konsey toplantı salonundaki yerini korumuştur.

Sallustius'un eserinde, bu ibare Genç Cato'nun Roma Senatosu'unda yaptığı bir konuşmadan alıntıdır. Cato Senatoya şu şekilde seslenmektedir: Atalarımızı büyük yapan, ancak bizim sahip olmadığımız, unuttuğumuz bazı değerler vardı. Bunlar; ülkede yetkin, ülke dışında adil bir yönetim, her tür hırstan azade olarak ve tamamen özgür irademizle birbirimize danışarak aldığımız kararlar. "(Latincesi: "Sed alia fuere, quae illos magnos fecere, quae nobis nulla sunt: domi industria, foris iustum imperium, animus in consulendo liber, neque delicto neque lubidini obnoxius)".[2]

Kaynakça

  1. ^ "Animus in consulendo liber". NATO. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2015. 
  2. ^ "The War With Catiline by Sallust published in the Loeb Classical Library, 1921 (revised 1931)". LacusCurtius. Erişim tarihi: 23 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

Liberalizm, bireysel özgürlük üzerine kurulan bir siyasi felsefe veya dünya görüşüdür. Bireysel özgürlük ve bireysel haklar düşüncesiyle yola çıkan liberalizm, daha sonraki yıllarda farklı türlere bölündü ve bireylerin eşitlik ilkesinin de önemini vurgulamaya başladı. Klasik liberalizm bireysel özgürlüklerin rolünü vurgularken, sosyal liberalizm özgürlüğe vurgu yaptığı kadar; bireylerin eşitlik hakkı ilkesinin önemine vurgu yapar ve özgürlük ile eşitlik arasında denge kurmayı amaçlar. Liberal görüşü savunanlar geniş bir görüş dizisi benimsemekle birlikte genellikle ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, basın özgürlüğü, sivil haklar ve sivil özgürlükler, seküler devlet, liberal demokrasi, ekonomik ve siyasi özgürlük, hukukun üstünlüğü, özel mülkiyet ve piyasa ekonomisi gibi fikirleri destekler.

<span class="mw-page-title-main">Leonardo Fibonacci</span> İtalyan matematikçi

Fibonacci, ayrıca Leonardo Bonacci, Pisalı Leonardo veya Leonardo Bigollo Pisano olarak da bilinen Pisa Cumhuriyetinden İtalyan matematikçi, "Orta Çağ'ın en yetenekli Batılı matematikçisi" olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

Bu sayfa yalın bir şekilde yaygın kullanılan veya zaman içinde önemli bir konuma getirilmiş Latince deyişlerin listesidir. Bu deyişlerden bir kısmı Yunanca deyişlerin Latince çevirileridir, bunun en büyük nedeni Yunancanın Antik Roma'da retorik ve edebiyat gelişmeden çok önceleri retorik ve edebiyat açısından gelişmiş olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Charles de Gaulle</span> 18. Fransa cumhurbaşkanı

Charles André Joseph Marie de Gaulle, Fransız asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kalkedon Konsili</span>

Kalkedon Konsili veya Kadıköy Konsili, 451 yılında 8 Ekim'de başlayıp 1 Kasım'da sonlanmış ekümenik konsildir. Kalkedon bugün İstanbul şehri içerisinde kalan Kadıköy ilçesinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Komer</span>

Robert William Komer, Amerikalı diplomat. ABD'nin eski Ankara büyükelçisidir. 1969'da ODTÜ'de arabasının yakılması, 12 Mart Muhtırası öncesindeki önemli olaylardandır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri</span> ABD ile Türkiyenin arasındaki diplomatik ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan ve 1947 yılından bu yana aktif sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux</span> Fransada komün

Bordeaux veya Bordo, Güneybatı Fransa'nın Gironde departmanında, Garonne Nehri üzerinde bulunan bir şehirdir. Bir liman kenti olan şehir, Yeni Akitanya bölgesinin başkenti ve Gironde departmanının ilidir. Sakinleri "Bordelais" (eril) veya "Bordelaises" (dişil) olarak adlandırılır. "Bordelais" terimi şehir ve çevresindeki bölgeyi de ifade edebilir.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

<span class="mw-page-title-main">Yael Dayan</span>

Yaël Dayan, İsrailli siyasetçi ve yazardır.

<i>Sejm</i> Polonya Parlamentosunun alt kanadı

Sejm, Polonya Cumhuriyeti'nin Polonya Parlamentosu'nun alt meclisidir. 460 kişiden genel oy hakkı ile seçilmiş ve "Polonya Cumhuriyeti'nin Sejm'inin Mareşali" olarak bilinen konuşmacı tarafından yönetilmiştir.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<i>Bütün Kızlar Toplandık</i>

Bütün Kızlar Toplandık; Nil Karaibrahimgil'in 2004 yılında Nil FM ismiyle yayımlanan albümünde bulunan bir şarkıdır. 2000'li yılların önemli Türkçe pop şarkıları arasında yer aldığı ifade edilmektedir. Sözleri Nil Karaibrahimgil tarafından yazılan şarkı slogan haline gelerek düğünlerde en çok tercih edilen şarkılardan birisi oldu. Özgür kadın imajı ile ilişkilendirilen Karaibrahimgil şarkılarından Bütün Kızlar Toplandık, kadının gücünü anlatır. Erkeklere karşı daha saldırgan bir dilde yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Reformu beş temel konuyu kapsamaktadır: üyelik kategorileri, beş daimi üyenin sahip olduğu veto sorunu, bölgesel temsil, genişletilmiş bir Konseyin büyüklüğü ve çalışma yöntemleri ve Güvenlik Konseyi-Genel Kurul ilişkisi. Üye Devletler, bölgesel gruplar ve diğer Üye Devlet çıkar grupları, bu tartışmalı konuda nasıl ilerleneceği konusunda farklı pozisyonlar ve öneriler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zosimus (papa)</span>

Papa Zosimus, 18 Mart 417'den 26 Aralık 418'deki ölümüne kadar Roma Piskoposudur. Mesoraca, Calabria'da doğmuştur. Huysuz öfkesi, öldüğünde din adamlarının büyük ölçüde bölünmüş olduğu Roma da dahil olmak üzere Galya, Afrika ve İtalya'da katıldığı tüm tartışmaları renklendirdi.

<span class="mw-page-title-main">NATO karargâhı</span> NATOnun Haren, Brüksel, Belçikadaki karargâhı

NATO karargâhı, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) siyasi ve idari merkezidir. Daha önce Londra ve Paris'te bulunan merkez, 1967'den beri Brüksel'de, Brüksel Şehri'nin bir parçası olan Haren'deki bir komplekste yer almaktadır. Fransızca: Boulevard Léopold III, Felemenkçe: Leopold III-laan adlarıyla anılmaktadır.

Atlantik Konseyi, 1961 yılında kurulan, Atlantikçiliği destekleyen, uluslararası ilişkiler alanında faaliyet gösteren Amerikan düşünce kuruluşudur. Uluslararası güvenlik ve küresel ekonomik refahla ilgili on altı bölgesel merkezi ve işlevsel programları yönetmektedir. Merkezi Washington, D.C.'de olup Atlantik Antlaşması Birliği'nin bir üyesidir.