İçeriğe atla

Animal Ethics (organizasyon)

Animal Ethics
Kuruluş2012
KurucuDaniel Dorado, Oscar Horta, Leah Mckelvie
Kayıt no.EIN 46-1062870
AmaçHayvan hakları ve antispeciesism tanıtımı
Konum
  • Oakland, ABD
Hizmet bölgesiUluslararası
Resmî dillerİngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Almanca, Fransızca, Polonyaca, Mandarin Çincesi, Hintçe
Resmî siteanimal-ethics.org

Animal Ethics, hayvan etiğine ilişkin konular etrafında tartışma ve münazarayı teşvik etmek ve hayvan savunucuları için bilgi ve kaynak sağlamak üzere kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kuruluştur . Ayrıca türcülük konusunda çeşitli ülkelerde sosyal yardım çalışmaları yapıyorlar .[1][2] Amaçları, ahlaki düşüncenin tüm duyarlı varlıklara yayıldığı bir dünya yaratmaktır.[3][4] Kuruluşun web sitesi türcülük, duyarlılık, veganlık ve vahşi hayvanların acı çekmesi gibi konuları kapsıyor ve çeşitli dillere çevrilmiş içeriğe sahip.[5]

Tarihçe

Animal Ethics, 2012 yılında Daniel Dorado, Oscar Horta ve Leah Mckelvie tarafından ortaklaşa kuruldu.[6]

Animal Charity Evaluators, Animal Ethics'i Aralık 2015'ten Kasım 2017'ye kadar öne çıkan hayır kurumlarından biri olarak tavsiye etti.[7]

Çalışmalar

2015 ve 2017'de Animal Ethics, vahşi hayvanların acı çekmesi konusundaki denemeler için bir makale ödülü verdi.[8]

2018 yılında organizasyon Çince çalışmaya başladı.[9]

2020'de Animal Ethics, vahşi hayvanların acı çekmesi üzerine çevrimiçi bir kurs yayınladı.[10] Aynı yıl, sosyal yardım çalışmalarını Hindistan'a[11] genişlettiler ve Hintçe bir web sitesi başlattılar.[12]

Ayrıca bakınız

  • Hayvan hakları gruplarının listesi
  • Oxford Hayvan Etiği Merkezi
  • UPF-Center for Animal Ethics

Kaynakça

  1. ^ "About Us". Animal Ethics. 1 Ocak 2014. 14 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019. 
  2. ^ "Animal Ethics". Raising for Effective Giving (İngilizce). 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  3. ^ "About Animal Ethics Vision, Mission and Values" (PDF). Animal Charity Evaluators. 2017. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019. 
  4. ^ McKelvie (11 Mayıs 2015). "Seeking to Increase Awareness of Speciesism and Its Impact on All Animals: a Report on 'Animal Ethics'". Relations. Beyond Anthropocentrism (İngilizce). 3 (1): 101-104. doi:10.7358/rela-2015-001-mcke. ISSN 2280-9643. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  5. ^ "Animal Ethics leaflets are available in seven different languages". Animal Ethics. 30 Ekim 2018. 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Conversation with Leah McKelvie". Animal Charity Evaluators (İngilizce). 19 Ağustos 2015. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019. 
  7. ^ "Animal Ethics Review". Animal Charity Evaluators (İngilizce). November 2017. 21 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2019. 
  8. ^ "2nd Animal Ethics Essay Prize Announcement". Animal Ethics. 27 Aralık 2017. 4 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2019. 
  9. ^ "Animal Ethics 2018" (PDF). Animal Ethics. 1 Ocak 2019. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019. 
  10. ^ "Announcing the first video of an online course on wild animal suffering". Animal Ethics. 29 Şubat 2020. 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2020. 
  11. ^ "Animal Ethics starts working in India". Animal Ethics. 30 Ocak 2020. 21 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  12. ^ "Introducing our website in Hindi". Animal Ethics. 29 Eylül 2020. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peter Singer</span> Avustralyalı filozof

Peter Singer, Avustralyalı filozof ve önde gelen bir hayvan hakları savunucusu.

Et yeme etiği, hayvan eti yemenin doğru olup olmadığı sorusu, gıda etiğinin bir konusu olarak tartışır. İnsanlar hayvan hakları, et üretiminin çevresel etkileri ve sağlıkla ilgili konular gibi çeşitli nedenlerle et yememeyi tercih ederler. Bazıları sırf etin tadını sevmedikleri için hayvanları kesmenin ahlaki açıdan yanlış veya haksız olduğunu savunur.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

<span class="mw-page-title-main">Yaban hayvanı ızdırabı</span>

Yaban hayvanı ızdırabı, insan kontrolünde olmayan hayvanların hastalık, yaralanma, parazitizm, açlık, susuzluk, anormal hava koşulları, doğal felaketler ve diğer hayvanlar tarafından öldürülmeleri sonucu yaşadıkları acıya denir. Yaban hayvanı ızdırabı, tarih boyunca din felsefesi alanı içinde kötülüğe örnek olarak tartışılmıştır. Yakın zamanda bir grup akademisyen problemin boyutunu seküler açıdan, insanların önlemek için çaba sarf edebilecekleri bir ahlaki mesele olarak ele almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan deneyleri</span> insan-dışı hayvanlar üzerinde yapılan deneysel ve bilimsel çalışmalar

Hayvan deneyleri, insan dışındaki hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu bilimsel amaçların başlıcaları:

Animal Ethics, hayvan etiğine ilişkin konular etrafında tartışma ve münazarayı teşvik etmek ve hayvan savunucuları için bilgi ve kaynak sağlamak üzere kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Ayrıca türcülük konusunda çeşitli ülkelerde sosyal yardım çalışmaları da yapmaktadırlar. Grubun amacı, ahlaki düşüncenin tüm duyarlı varlıklara yayıldığı bir dünya yaratmaktır. Kuruluşun web sitesi aracılığıyla da türcülük, duyarlılık, veganlık ve vahşi hayvanların acı çekmesi gibi konuları kapsamakta ve çeşitli dillere çevrilmiş içeriklerle faaliyet göstermektedir.

Sentientizm, ahlaki düşüncenin duyarlılığa dayandığı etik bir felsefedir. Sıklıkla hayvan hakları felsefesiyle ilişkilendirilir ve son zamanlarda türcülüğe bir alternatif olarak ve farklı bireylerin ahlaki değerini belirleyen diğer yöntemlere tartışılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Priscilla Cohn</span>

Priscilla T. Neuman Cohn Ferrater Mora, Amerikalı filozof ve hayvan hakları aktivistiydi. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde Emerita Felsefe Profesörü, Oxford Hayvan Etiği Merkezi'nin müdür yardımcısı ve Hayvan Etiği Dergisi'nin eş-editörüydü.

Animal Justice Project, grubun türcülük olarak tanımladığı kavrama dayanarak hayvanları korumaya ve aynı zamanda diğer hayvan endüstrilerine karşı mücadele eden uluslararası bir baskı grubudur. Organizasyon, 1 Aralık 2014 tarihinde, Birleşik Krallık ve Avrupa'da tabandan gelen bir aktivizm ve profesyonel hayvan hakları alanlarında deneyim sahibi bir grup kampanyacı ve aktivist tarafından başlatıldı. Kuruluş şu anda hem Birleşik Krallık'ta hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde aktiftir ve öncelikle laboratuvarlarda ve çiftliklerde hayvanların ıslah, araştırma ve eğitim için kullanımının kaldırılması için çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ülke veya bölgeye göre hayvan hakları</span>

Hayvan hakları, ülkeye veya yargı yetkisine göre büyük ölçüde farklılık gösterir ve insanlar dışında kalan hayvanların duyumunun yasal olarak tanınmasından hayvan refahına bakılmaksızın şiddet karşıtı yasaların mutlak yokluğuna kadar her şeyi kapsar.

Hayvan hakları hareketi kavramı bazen hayvan özgürlüğü, hayvan kişiliği veya hayvan savunuculuğu hareketi olarak da adlandırılır. insan ve insan olmayan hayvanlar arasında çizilen katı ahlaki ve hukuki ayrıma son veren, hayvanların mülk statüsünde görülmelerine ve hayvan deneyleri gibi araştırmalarda, gıda, giyim ve sirk-yunus parkı gibi eğlence endüstrilerinde kullanılmalarına son vermeyi amaçlayan sosyal bir harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Charles R. Magel</span>

Charles Russell Magel, Amerikalı filozof, hayvan hakları aktivisti ve bibliyograftır. Moorhead Eyalet Üniversitesinde Fahri Felsefe ve Etik profesörüydü.

<i>Journal of Animal Ethics</i>

Journal of Animal Ethics, insanlar ve hayvanlar arasındaki etik ilişkiyi araştıran çok disiplinli bir dergidir. University of Illinois Press ve Ferrater Mora Oxford Hayvan Etiği Merkezi ile ortaklaşa olarak yayımlandı. Dergi, Andrew ve Clair Linzey tarafından birlikte düzenlenmiştir. Daha önce Priscilla Cohn ile birlikte düzenleniyordu. 2011 yılından beri her yıl yayımlanmaktadır. İçeriği bilimsel makaleler, incelemeler ve tartışma maddelerinden oluşur.

<i>Animals Rights</i>

Animals' Rights: Considered in Relation to Social Progress, İngiliz sosyal reformcu Henry Stephens Salt'ın 1892 tarihli bir kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refah biyolojisi</span>

Refah biyolojisi, sentient bireylerin çevreleriyle ilişki içerisinde tecrübe ettikleri olumlu ve olumsuz refahı incelemek için önerilen disiplinler arası bir araştırma alanıdır. Yew-Kwang Ng, refah biyolojisi alanını ilk olarak 1995 yılında öne sürdü. Refah biyolojisi alanının kuruluşu, yaban hayvanı ıstırabıyla ilgili araştırma alanı yaratmanın önemini savunan filozoflar dahil olmak üzere bir dizi yazar tarafından desteklendi. Ayrıca, refah biyolojisi alanının faydalanabileceği halihazırda mevcut araştırmalar ve bu araştırmaların bulgularının kullanım potansiyelinin olduğu özel uygulamalar örnek olarak verildi.

Vahşi Hayvan Girişimi , önerilen refah biyolojisi alanını oluşturmak ve vahşi hayvanların çektiği acıları ele almak için çalışan kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Organizasyon, 2019 yılında Abraham Rowe ve Persis Eskander tarafından kuruldu. Belirtilen misyonu, hayvanlar için yırtıcılık, hastalık ve açlık gibi doğal ağrı ve ölüm nedenlerini inceleyerek "vahşi hayvanların yaşamlarını anlamak ve iyileştirmek"tir.

Eski adıyla Effective Animal Activism (Etkili Hayvan Aktivizmi) olarak bilinen Animal Charity Evaluators (Hayvan yardım kuruluşu değerlendiricileri), 2012 yılında kurulmuş, ABD merkezli, kar amacı gütmeyen bir hayır kurumu değerlendiricisi ve etkin fedakarlık odaklı bir organizasyondur. Belirtilen amacı, hayvanlara yardım etmenin en etkili yollarını bulmak ve teşvik etmektir. Kuruluş, hayır kurumlarına ve hayvan savunuculuğu hareketinin üyelerine, farklı müdahalelerin göreceli etkinliği konusunda rehberlik sağlamak için araştırmalar yapar ve bağışçılara "en iyi yardım" önerileri sunar. Ayrıca kariyer ve gönüllülük önerilerinin yanı sıra diğer hayır kurumlarına tavsiyelerde bulunur.

Bu hayvan hakları grupları listesi, hayvan hakları hareketindeki gruplardan oluşmaktadır. Bu tür hayvan hakları grupları, hayvanların araştırma, gıda, giyim ve eğlence endüstrilerinde "kullanılmaması" ve hayvanların insanlarla eşdeğer haklara sahip olması gerektiği gibi görüşleri içeren idealleri doğrultusunda çalışır ve hayvanların mülk statüsüne son vermeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Antrozooloji</span> insan ve insan olmayan hayvanlar arasındaki etkileşimlerin ve ilişkilerin incelenmesi

Antrozooloji, insan-insan-olmayan-hayvan çalışmaları (HAS) olarak da bilinen etnobiyolojinin insanlarla diğer hayvanlar arasındaki etkileşimlerle ilgilenen alt kümesidir. Antropoloji, etnoloji, tıp, psikoloji, sosyal hizmet, Veteriner tıp ve zooloji gibi diğer disiplinler ile örtüşen disiplinler arası bir alandır. Antrozoolojik araştırmaların ana odak noktalarından biri, insan-hayvan ilişkilerinin her iki taraf üzerindeki olumlu etkilerinin ölçülmesi ve bunların etkileşimlerinin incelenmesidir. Antropoloji, sosyoloji, biyoloji, tarih ve felsefe gibi alanlardan akademisyenleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Melanie Joy</span>

Melanie Joy, öncelikle karnizm terimini üretmesi ve yayılmasında aldığı rol ile dikkat çeken Amerikalı bir sosyal psikolog ve yazardır. Kâr amacı gütmeyen savunma grubu Beyond Carnism'in kurucu başkanı, daha önce Carnism Awareness & Action Network (CAAN) ve Massachusetts Boston Üniversitesi'nde eski bir psikoloji ve sosyoloji profesörüdür. Hayvanlar için Stratejik Eylem, Köpekleri Neden Seviyoruz, Domuz Yiyelim, İnek Giyelim ve İnançların Ötesinde kitaplarını yayınladı.