İçeriğe atla

Anhur

Anhur
Anhur, iki veya dört uzun tüylü bir başlık takmış olarak tasvir edilmiştir.[1]
Hiyerogliflerdeki adı
W25
N35
D2
D21
X1
N31G7
veya

W25N31
N1
G7
Önemli din merkeziThinis
Semboldevekuşu tüyleri, aslan, mızrak
EbeveynRa
KardeşlerTefnut, Şu, Bastet
Mehit

Anhur (ayrıca Onuris, Onouris, An-Onu, Anhuret, Han-Her, Inhert), Mısır mitolojisinin erken dönemlerinde var olmuş bir tanrıdır.

Unvanlarından bir tanesi Düşman Katili idi. Anhur, cübbe ve dört tüylü başlık giyen, elinde mızrak tutan sakallı bir adam veya bazen aslan başlı bir tanrı (gücü ve gücü temsil eden) olarak tasvir edilmiştir. Bazı tasvirlerde cüppe daha çok eteğe benziyordu.[2]

Roller

Savaş tanrısı

Anhur Muskası

Bir savaş tanrısı olarak konumu nedeniyle, eski Mısır ordusunun ve kraliyet savaşçılarının kişileştirilmesinin koruyucusuydu. Nitekim onu onurlandıran festivallerde sahte savaşlar yapıldı. Roma döneminde İmparator Tiberius, Mısır tapınaklarının duvarlarında kendine özgü dört tüylü Anhur tacını takarak tasvir edilmiştir.

Yunanlar, Anhur'u savaş tanrıları Ares ile özdeşleştirdiler. Kaçan Olimpos tanrılarının efsanesinde Typhon ve Mısır'da hayvan formunu alarak, Ares Lepidotus veya Onuris gibi bir balık şeklinde almış olduğu söylendi.[3]

Gökyüzü Taşıyıcısı

Anhur'un adı Gök Taşıyıcısı anlamına da gelebilir ve paylaşılan başlık nedeniyle Anhur, daha sonra Shu ile özdeşleşerek Anhur-Shu oldu . Shu olarak tanımlanırsa Ra'nın oğlu ve Tefnut'un erkek kardeşidir.

Popüler kültürde

Anhur Smite'da oynanabilir bir karakterdir. Anhur, mızrak kullanan bir Avcıdır ve Düşman Katili[4] unvanını taşımaktadır ve sakalını, cübbesini ve dört büyük tüyden oluşan bir tacını koruyan (antropomorfik) aslan formunda gösterilmiştir.

Anhur, NetHack / Slash'EM bilgisayar oyununda kaotik bir tanrıdır.

Onuris'in 2012 fantastik romanı The Serpent's Shadow'da Kaos Lordu Apophis'i yok etmek için canlandırılan ölü bir tanrı olarak küçük bir rolü vardır.

Kaynakça

  1. ^ Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. p. 118
  2. ^ Turner and Coulter, Dictionary of ancient deities, 2001
  3. ^ Antoninus Liberalis, Metamorphoses 28 (trans. Celoria) (Greek mythographer 2nd century AD)
  4. ^ "Anhur - Official SMITE Wiki". www.smitewiki.com. 11 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
Antik Mısır Ankh Mısır Mitolojisi
Heliopolisli Sekiz tanrı/Ogdoad
Amon/Amunet | Huh/Hauhet | Kuk/Kauket | Nu/Naunet
Heliopolisli Dokuz tanrı/Ennead
Atum | Şu/Shu | Tefnut | Geb | Nuit/Nut | Ausare/Osiris | İsis/Aset | Set | Nebet Het/Neftis
Diğer Büyük Tanrı ve Tanrıçalar
Anubis | Apis | Aton | Bast | Djehuty | Hathor | Horus | Khepri | Khons | Ma'at | Min | Neith | Ptah | Ra | Sekhmet | Sobek | Wepwawet | Heryşaf

İlgili Araştırma Makaleleri

Mısır tanrıları Mısır mitolojisinde adı geçen tanrılardır.

<span class="mw-page-title-main">Athena</span> Yunan mitolojisinde zeka, sanat, strateji, ilham ve başarı tanrıçası

Athena, Yunan mitolojisinde zekâ, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva ile eşit kabul edilir. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus'un ilk karısı olan hikmet tanrıçası Metis'tir. Sembolleri, kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuştur. Mızrak savaşı, zeytin dalı barışı, gök gözlü baykuş da bilgeliği temsil eder. Athena, Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur, kent ismini de ondan almıştır. Athena ve sembolize ettiği karakterler birçok kültürde benzer formlarda bulunur. Athena ayrıca Troya savaşında Akhaların yardımına koşup tahta atın yapılmasına yardım etmiştir. Athena özel bir kalkan taşır. Bu kalkan Aegis olarak isimlendirilmiştir. Kalkanın üzerinde, değişik süslemelerle birlikte Medusa'nın başının resmi bulunur. Bu kalkanın önünde en güçlü ordular bile bozguna uğrar. Zeus'un en sevdiği kızı olduğu için Zeus'un yıldırımlarını da bir tek o kullanabilir. Gigantlar arasındaki karşıtı Enceladus'dur.

<span class="mw-page-title-main">İsis</span>

İsis, Osiris'in, Seth ve Nephthys'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Falanks</span>

Falanks, genellikle mızrak ve benzeri silahlar kullanan askerlerin birbirinden ayrılmadan art arda saflar halinde savaşmasını esas kabul eden bir savaş düzenidir. İlk uygulamaları Arkaik Yunanistan'da Hoplites adı verilen ağır piyadelerin savaş düzeni olarak ortaya çıkmıştır. Falanks düzeninden önce savaşlar, düzensiz gruplar arasında bire bir çatışmalar şeklinde yürütülmektedir. Falanks düzeni, kütlesel bir vuruş gücüyle son derece etkili bir savaş düzeni olarak ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thoth</span>

'Thoth ( ; Koinē GreekThṓth, Coptic Thōouttan alınmıştır. Eski bir Mısır tanrısıdır. Sanatta, genellikle kutsal olan hayvanlar olan ibis veya babun başlı bir adam olarak tasvir edildi. Dişi muadili Seshat', karısı Ma'at' idi. Ayın, bilgeliğin, bilginin, yazının, hiyerogliflerin, bilimin, sihrin, sanatın ve yargının tanrısıydı. Yunan karşılığı Hermes'tir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Saray Mozaikleri Müzesi</span> müze

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nındaki Arasta çarşısında yer alan mozaik müzesidir. Müze binası, üzerine Sultanahmet Camii Çarşısı'nın yapıldığı Büyük Saray'ın, tabanı mozaiklerle kaplanmış olan peristil bölümünün kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Peristilin diğer bölümlerine ait mozaikler de bulundukları yerden müze binasına getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır tanrıları</span> Antik Mısır dinindeki ilahlar

Antik Mısır tanrıları, Antik Mısır'da kendilerine tapınılan tanrı ve tanrıçalardır. Bu tanrılar çevresinde oluşan inançlar ve ritüeller tarihöncesi dönemde ortaya çıkmış ve Antik Mısır dininin özü hâline gelmiştir. Tanrı ve tanrıçalar doğa olaylarının ve fenomenlerinin simgesi olarak görülüyordu ve Mısırlılar doğa olaylarının ma'at'a yani ilahî düzene göre devam edebilmesi için ritüeller ve sunularla tanrı ve tanrıçaları yatıştırıyorlardı. Mısır devletinin MÖ 3100 yılı civarında kurulmasından sonra bu görevleri uygulama yetkisi, kendini tanrıların temsilcisi ilan eden ve ritüellerin yapıldığı tapınakları idare eden firavun tarafından kontrol edilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Anput</span> Antik Mısır tanrıçası

Anput, Antik Mısır dininde bir tanrıçadır. Adı ayrıca Anupet, Input, Inpewt ve Yineput şeklinde de ifade edilmiştir. Adı hiyeroglif olarak inpwt yazılmıştır. Onun adı, kocası Anubis'in isminin kadın versiyonudur.. Cenaze ve mumyalamanın tanrıçası, Kebechet'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Khnum</span>

Khnum ya da (Khnemu Romalılaştırılmış ), bilinen en eski Mısır tanrılarından biriydi, asıl olarak Nil'in kaynağının tanrısıydı. Nil'in yıllık selinin beraberinde alüvyon ve kil getirmesi ve suyunun çevresine hayat vermesi nedeniyle, çömlekçi çarkında kilden yaptığı ve yerleştirdiği insan çocuklarının bedenlerinin yaratıcısı olduğu düşünülüyordu. Daha sonra diğer tanrıları şekillendirdiği tanımlandı ve "İlahi Potter" ve "Kendinden yaratılan şeylerin Efendisi" unvanlarına sahipti.

Montu Mısır mitolojisinde şahin olarak resmedilen savaş tanrısıdır. Kendisine Teb ve Yukarı Mısır'da daha çok tapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nekhbet</span>

Nekhbet bir erken, hanedan öncesi yerel tanrıçadır. Mısır mitolojisinde şehrinin koruyucusu olan Nekheb ile Sonunda, birleştiğinde Yukarı Mısır'ın hamisi ve tüm Eski Mısır'ın iki koruyucu tanrısından biri oldu.

Sopdu, Eski Mısır dininde gökyüzünün ve doğu sınır bölgelerinin tanrısıydı. O Khensit'in kocasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Seker</span> Mısır tanrısı

Seker Mısır mitolojisinde şahin benzeri bir tanrıdır. Sefkhet-Abwy ismi de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Renenutet</span>

Renenūtet eski Mısır dininde bir beslenme ve hasat tanrıçasıydı. Hasadın önemi, insanların hasat zamanı Renenutet'e birçok teklifte bulunmalarına neden oldu. Başlangıçta, tarikatı Terenuthis merkezliydi. Renenutet bir kobra olarak veya kobra başlı bir kadın olarak tasvir edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mut (tanrıça)</span>

Maut ve Mout olarak da bilinen Mut, Eski Mısır'da tapılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut'un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.

<span class="mw-page-title-main">Mehit</span>

Mehit veya Mehyt eski bir Mısır tanrıçasıydı. Erken Hanedanlık döneminde, sırtından çıkan üç direk ile yatan bir dişi aslan olarak tasvir edildi. O dönemde, birçok erken hanedan mühürlerinde ve fildişi eserlerinde, genellikle bir Yukarı Mısır tapınağının temsiliyle birlikte görülürdü. Ana ibadet yerleri Hierakonpolis ve Thinis'ti.

Wepset (wps.t) eski bir Mısır tanrıçasıdır. Uraeus kobrasının kralları koruyan kişileştirmelerinden biridir. Ayrıca Ra'nın Gözünün formlarından biridir ve Tabut Metinlerinde "Göz" olarak geçmektedir. Adı "yanan kız" anlamına geliyor. Yeni Krallık metinlerinde Osiris'in düşmanlarını yok eder. Biga adasında bir tapınağı olduğu söyleniyordu; orada böyle bir yapı bulunamadı, ancak buradaki ve Aşağı Nübye'deki diğer tanrıların tapınaklarında göründü.

<span class="mw-page-title-main">Werethekau</span>

Werethekau eski bir Mısır tanrısıydı. Doğaüstü güçlerin kişileştirilmesi olarak hizmet etti.

Ares, Marvel Comics tarafından yayınlanan Amerikan çizgi romanlarında görünen bir tanrı olan kurgusal bir karakterdir. Karakter, aynı adı taşıyan Yunan tanrısına dayanmaktadır.Zeus'un oğlu ve Herkül'ün kardeşidir. İlk olarak Thor # 129'da göründü ve Stan Lee ve Jack Kirby tarafından yaratıldı.