İçeriğe atla

Anhialos Muharebesi (763)

Ankhialos Savaşı
Bizans-Bulgar Savaşları
Tarih30 Haziran 763
Bölge
Sonuç Kesin Bizans zaferi.
Taraflar
 • Bulgar İmparatorluğu  • Bizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
 • Telets  • V. Konstantinos
Güçler
 • 20.000 asker  • 9600 süvari
 • 800 gemi

Ankhialos Savaşı[1] (BulgarcaБитката при Анхиало), 763 yılında Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki Pomorie kenti yakınlarında gerçekleşen ve Bizans İmparatorluğu'nun kesin zaferi ile sonuçlanan savaş.

Öncesi

762 yılında Bulgar İmparatoru olarak Telets seçildi. Bizans'a düşmanca tavırlar içerisine girdi ve Trakya bölgesine çok sayıda akın düzenledi. Bu eylemleri nedeniyle Bizans İmparatoru V. Konstantinos, ordu ve donanmaya hazırlanması talimatı verdi. Bizans imparatorunun başında olduğu büyük bir ordu, Trakya bölgesine yollandı ve deniz filosu da Karadeniz üzerinden Bulgar sahil kıyılarına yollandı. Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un 800 gemisi vardı ve her birinin içerisinde on iki at vardı. Bulgar İmparatoru Telets ise yirmi bin kişilik bir ordu toplayarak önemli gördüğü bölgelere yerleştirdi. Pomorie kenti yakınlarına kadar Bizans İmparatoru ve birlikleri geldi. Bulgar İmparatoru Telets ve birlikleri ise Bizans birliklerini beklemeye başladı.[1][2]

Çatışma

30 Haziran 763 tarihinde iki birlik çatışmaya girdi. Çatışma bir gün boyunca sürdü. Hava kararana kadar devam etti. Bizans birlikleri, Bulgar birliklerinin neredeyse tamamını öldürdü. Bulgar İmparatoru Telets, hem kara birliklerinde hem de deniz sahasında aldıkları büyük kayıplar sonucunda çatışma alanından kaçtı. Savaş alanında Bizanslılar tarafından çok sayıda öldürülmüş ve esir alınmış Bulgar kaldı.[1][2]

Sonrası

Bizans İmparatoru V. Konstantinos, esir aldığı Bulgarlar ile başkent Konstantinopolis'e döndü. Savaş sonucunda kesin bir zafer elde etmesi nedeniyle başkent halkı tarafından büyük sevinç gösterileri ile karşılandı. Bizans İmparatoru, önce esirleri işkence aletleri ile sürüklenmesini emretti, daha sonra ise öldürttü. Bu savaş, Doğu Roma halkı ve idaresi için büyük bir moral kaynağı oldu. Bulgar halkı ve idaresi ise kendi topraklarındaki bu yenilgi karşısında büyük üzüntü içerisine girdi. Halk, felaketi sindiremedi ve Bulgar İmparatoru Telets'i suçladı. Savaştan iki yıl sonra Bulgar İmparatorluğu'nda bir ayaklanma çıktı ve Bulgar İmparatoru Telets kendi adamları tarafından öldürüldü.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Küçüksipahioğlu, Birsel (2008). "Ankhialos Savaşı'nın Sonuna Kadar Bizans-Bulgar ilişkileri". Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, 14. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Merkezi. ss. 209-226. 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2015. 
  2. ^ a b c Nikephoros. "Opuscula Historia", s. 69-70.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İznik İmparatorluğu</span> 1204te Bizans İmparatorluğunun Haçlılar tarafından yıkılmasından sonra kurulan Bizans ardıl devleti

İznik İmparatorluğu ya da İznik ''Rum'' İmparatorluğu, Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Batı Avrupalı ve Venedikli orduların 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip şehri talan etmesi ve şehirde Katolik Hristiyanlar idaresinde bir Latin İmparatorluğu'nun kurulmasının ardından Bizans İmparatorluğu asilleri tarafından kurulan Yunan devletlerinden en büyüğüdür. 1204 ile 1261 arası hüküm sürmüştür. İznik Rum İmparatorluğunun resmen, kültürel ve dinsel başşehri İznik olmakla beraber, ikinci hükümdar olan III. İoannis ve sonraki imparatorlar hükümdar sarayı yerleşkesi ve efektif idari merkezi olarak Kemalpaşa’yı kullanmışlar ve bu imparatorluk Kemalpaşa’dan idare edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">XI. Konstantinos</span> Son Bizans imparatoru

XI. Konstantinos Paleologos veya Dragaš Paleologos, 1449'dan 1453'te Konstantinopolis'in Düşüşü sırasında savaşta ölümüne kadar hüküm süren son Bizans imparatorudur. Konstantin'in ölümü, kökeni Büyük Konstantin'in 330 yılında Roma İmparatorluğu'nun yeni başkenti olarak Konstantinopolis'i kurmasına dayanan Doğu Roma İmparatorluğu'nun kesin sonu oldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Andronikos</span> 1282 - 1328 yılları arası Bizans İmparatoru

II. Andronikos Paleologos, 1282–1328 arasında hüküm sürmüş Bizans imparatoru. II. Andronikos, VIII. Mihail ve Theodora Palaiologina'in en büyük yaşayan oğludur ve III. İoannis'in büyük yeğenidir. 1261'de Konstantinopolis Latinlerden tekrar geri alındıktan sonra Bizans İmparatoru olan babası VIII. Mihail'in taç giyme töreninde ortak imparator olarak ilan edilmiş; 1272'de taç giyme töreni yapılmış ve ancak 1282'de babasının ölümü üzerine tek imparator olabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">VI. İoannis</span> Bizans İmparatoru

VI. İoannis Kantakuzenos veya Cantacuzene, 1347–1354 arasında Bizans imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodoros</span>

I. Theodoros Laskaris, arasında İznik imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos Laskaris</span>

Konstantinos Laskaris 12 Nisan 1204'te Konstantinopolis'in Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Latin ve Venedik Haçlı orduları tarafından kuşatma altında bulunduğu zaman V. Aleksios'ın Trakya'da Bizans direnişini organize etmek için şehirden kaçması üzerine, şehri savunan ordu mensupları tarafından imparator seçilmiş ve ertesi gün 13 Nisan 1204'te şehrin Haçlılar'ın eline geçmesi nedeni ile gerçekte tek bir gün Bizans İmparatorluğu imparatoru olmuştur. Bazı tarihçiler 1205'te ölünceye kadar imparator olduğunu kabul etmektedirler. Fakat taç giyme töreni yapılmamıştır ve tarihçilerin çoğu tarafından imparator olduğu kabul edilmemektedir. Bu nedenle kendi ismi bir sayı ile bilinmemekte ve XI. Konstantinos olarak anılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Konstantinos</span> Bizans imparatoru

IV. Konstantinos (Yunanca adi: Κωνσταντίνος Δ', Kōnstantinos IV, ; 668 – Eylül 685 döneminde Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">V. Konstantinos</span>

V. Konstantinos, 741'den 775'teki ölümüne dek hüküm süren Bizans imparatoru. Araplar ve Bulgarlara karşı olan başarılı seferleri ile bilinmektedir. Saltanatı ikonoklazmın en sert uygulandığı dönemdir ve bu nedenle vaftiz edilirken kutsal suya pislediği yönünde olan inanca uygun olarak ikonofiller arasında "gübreleyen" anlamına gelen "kopronimos" lakabı ile anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Justinianos</span>

II. Justinianos veya II. Jüstinyen, ilk defa 685-695 ve ikinci defa 705-711 arasında saltanat süren Herakleios Hanedanı mensubu son Bizans imparatoru olmuştur.

Telets, 762-765 yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı. Telets Han, 3 yıl iktidarda kalmasına karşın, Ugayin sülalesinden tahta geçen ilk hükümdar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">VI. Leon</span> Bizans imparatoru (866 - 912)

VI. Leon, lakabı "Bilge Leon" ya da "Filozof Leon", 886-912 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Bizans savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlar ya da Harici ihtilafların listesidir. Dahili ihtilaflar için, Bizans isyan ve iç savaşları listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Pomorie</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Ahyolu ilçesine bağlı kent

Ahyolu veya Ahiyolu, güneydoğu Bulgaristan'da sahil kasabasıdır. Bulgaristan'ın Karadeniz sahilinin güneyinde bulunan Burgas Körfezi'nde kayalık bir yarımadanın üzerine kurulmuştur.

Anhialos Muharebesi, Bulgaristan ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş üç muharebeden birinin anlamına gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Achelous Muharebesi (917)</span>

Acheloos ya da Achelous Muharebesi , ayrıca Anchialus Muharebesi olarak da bilinir, 20 Ağustos 917 günü, Bulgaristan'ın Karadeniz sahiline yanında, Tuthom kalesine yakın Achelous nehrinde Bulgar ve Bizans kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar'ın kesin zaferi, Simeon'in önceki başarılarını güvence altına alırken, aynı zamanda onu çok iyi korunan Bizans başkenti Konstantinopolis ile Mora hariç tüm Balkan yarımadasının de facto hükümdarı yaptı.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anhialos Muharebesi (708)</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Anhialos Muharebesi 708 yılında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Anhialos kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, Bulgar zaferidir.

Pagan, 767-768 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

<span class="mw-page-title-main">Markellai Muharebesi (756)</span> 756 yılında Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans ile Bulgaristan arasında Markellaide gerçekleşen muharebe

Markellai Muharebesi 756 yılında Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu orduları arasında Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Karnobat kasabası yakınlarındaki Markellai'de gerçekleşti. Sonuç bir Bizans zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Markellai Muharebesi</span>

Markellai Muharebesi 792'de VI. Konstantinos liderliğindeki Bizans İmparatorluğu'nun güçleri ile Kardam yönetimindeki Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun güçleri arasındaki muharebedir. Bizanslılar bozguna uğratıldı ve Konstantinopolis'e çekilmek zorunda kaldılar. Çatışma, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki modern Karnobat kasabası yakınlarındaki Marcellae'de (Markellai) 756'da daha önceki bir savaşla aynı yerde gerçekleşti.