İçeriğe atla

Anhelli

Anhelli'nin ilk baskısının başlık sayfası

Anhelli, Juliusz Słowacki'nin şiiri, Polonya göçünün geleceği ve Polonya'nın bağımsızlığı için verilen mücadele hakkında kötümser bir eserdir. Yapıt, Adam Mickiewicz tarafından yazılan Polonya Ulusu ve Polonya Hacının Kitaplarının bir kopyası olarak kabul edilir ve İncil'e atıfta bulunur.

Şiir 1837 baharında Lübnan dağlarında "Betcheszban" (yani "Ölülerin Dinlenme Yeri") adlı bir Ermeni manastırında yazılmıştır. Słowacki, bölge için "Kutsal Topraklar'ın ve Mesih'in mezarındaki gecenin onda yeni uyandırdığı bu duygu ve düşüncelerle dolu" olduğunu yazdı. Esere Floransa'da son şekil verildi ve 1838'de Paris'te, Polonya Kitabevi'nde basılmıştır. Słowacki, çalışmalarını Stefan Hołyński'ye adadı (Kutsal Topraklarda ve Lübnan dağlarının altındaki toplantıyı anmak için). Bu eserin temelinde aynı başlık altında Ludomir Różycki, senfonik bir metin oluşturdu.[1]

İçeriği

1889'da Witold Pruszkowski taeafından Anhelli'nin ölümünden öncesini temsil eden porte

Bu şiirin ana konusu, babasını memleketi için savaşırken annesini de babasının ölümünden dolayı çektiği kederden kaybeden Anhelli adında gencin Şamanların rehberiyle birlikte Sibirya'daki yolculuğudur. Anhelli, Polonyalı sürgünler arasından Sibirya kabilesinin lideri olan Şaman Augustinus tarafından kurtarıcı olarak seçildi. Augustinus'un seçimi, "saf ve hiçbir aşağılık günah ile lekelenmemiş", bedensel olmaktan çok ruhsal olması gerçeğiyle belirlenir.[2] "Bir meleğin sahip olduğu" olarak tanımlanan kahramanın adı önemlidir. Çünkü bu onun melekliğini, saflığını ve günahsızlığını gösterir. Anhelli, seçildikten sonra tıpkı İsa gibi tüm vatandaşların acısını çekmeye başlar. Saf genç adamın geçtiği sonraki bilgi eşikleri, Polonya ulusunun acısının tanıklıklarıdır. Bu nedenle kahramanın başlangıcı, Dante'nin katabazında tasvir edilen bir tür cehennem yolculuğudur ve Słowacki'nin şiirinde, bu cehennem gerçektir, yeryüzünde belirli bir yerde bulunur, ancak bu yolculuk mucizevi unsurlardan yoksundur. Kahramanlar çölden mezarlıklardan, ormanlardan Sibirya'nın karanlık madenlerine kadar Sibirya topraklarından geçerler. Anhelli, çocukların açlıktan ölümlerini ve çocuklar arasında inanç ve milli aidiyet duygusunu ortadan kaldırma girişimlerini (Ruslaştırma), şehitlerin tabutlarını, öldürülen, aşağılanan, iftira edilen, madenlerde acı çeken, umutsuzluğa teslim olan, intihar eden insanları ve onlara musallat olan yamyamları (Rusları) görüyor.[3] Kendisi, sürgünlerin iffetini koruyan son kişidir. Bununla birlikte, Anhelli'nin iffetinin, kadınlara olan eski, çocuksu sevgisiyle lekelendiği ortaya çıkar. Acısının ek bir nedeni haline getiren bu olay karşısında bile terk etmeyen kalbi hala sadece vatanına adanmamış durumdadır. Anhelli ve Şamanın yolculuğu Sürgünler Evi'nden başlayıp ve orada bitmesi gerekiyordu.[4] Bununla birlikte, Şamanın sürgünler arasındaki bir kavgadan kaynaklanan ölümü, Anhelli'yi kuzeyde buzdan oyulmuş bir kulübede yaşadığı uzak bir çöle başka bir yolculuğa çıkmaya zorlar. Tövbe eden Anhelli, gördükleri ve sürgün arkadaşı Ellenai'nin ölümü üzerine melankolik durumdadır ve ölümü istemektedir. Nitekim dünyanın sonunu ve kendi ölümünü müjdeleyen iki melek onu ziyaret eder. Kısa süre sonra, o da vefat eder ve zırhlı Şövalyenin diriltme ve zalimlerden intikam alma çağrısıyla uyanmaz. Słowacki için her zaman manevi yaşam bedensel yaşamdan daha önemliydi. Silahlı bir şövalye savaşanların dirilişini ve intikamını talep etmesine rağmen, Anhelli uyandırılmayacaktı.[5]

Polonya Mesihçiliği

1908'de Jacek Malczewski tarafından yapılan Ellenai portesi

Mesihî bir mesaj içeren bu şiir, Mickiewicz'in "Polonya Ulusu ve Polonya Hacının Kitapları" ndan bahsediyor. Polonyalı sürgünlerin şehit olduğu yerle şimdiye kadar ilişkilendirilen Sibirya gerçeklerinde gösterilen, mahvolmaya mahkûm, kavgacı sürgünlerin bir resmini veriyor. Bu nedenle çalışma, bir bireyin mi yoksa bütün bir göçmen neslinin ulusu kurtarıp kurtaramayacağına dair sorular soruyor.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Victor Hugo</span> French romancı ve şair (1802–1885)

Victor Marie Hugo Romantizm akımına bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir. Hugo'nun Fransa'daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir. Pek çok şiirinin içinde özellikle Les Contemplations ve La Légende des siècles büyük saygı görür. Fransa dışında en çok Sefiller ve Notre Dame'ın Kamburu romanlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya</span> Orta Avrupada bir ülke

Polonya, resmî adıyla Polonya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir. Ülke 312.696 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38,4 milyonluk nüfusuyla dünya sıralamasında en kalabalık 36. ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Dante Alighieri</span> İtalyan ozan ve siyasetçi

Dante Alighieri, İtalyan şair ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Nafiz Çamlıbel</span> Türk şair, siyasetçi, öğretmen (1898 - 1973)

Ahmet Faruk Çamlıbel, Türk şair, siyasetçi, öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adam Mickiewicz</span> Polonyalı şair

Adam Bernard Mickiewicz Polonya'nın önemli şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Ahıska Türkleri Sürgünü</span>

Ahıska Türkleri sürgünü Sovyet hükûmetinin Ahıska Türklerine karşı gerçekleştirdiği zorunlu tehcir. 14 Kasım 1944 tarihinde gerçekleşen tehcirde 212 köyde yaşayan 92.307 ila 94.955 Ahıska Türkü zorla Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Mesheti bölgesinden Orta Asya'ya sürgün edilmiştir. Sığır vagonlarına doldurulan Ahıska Türklerinin çoğu Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne gönderilmiştir. Operasyon sırasında Kürtler, Hemşinliler ve Lazlar da dahil olmak üzere toplamda yaklaşık 115.000 kişi sürgün edilmiştir. Sürgün edilenler zorla çalıştırılmak üzere görevlendirildikleri özel birimlere yerleştirildiler. Sürgün ve sert koşullar, en az 12.589 ila 14.895 arasında insanın ölümüne sebep oldu.

<span class="mw-page-title-main">Etel Adnan</span>

Etel Adnan, Lübnan asıllı Amerikalı şair, ressam, yazar ve entelektüel.

<span class="mw-page-title-main">Romantik dönem Polonya edebiyatı</span> Edebiyat Türü

Romantik dönem Polonya edebiyatı, 1822-1863 yılları arasında Polonya edebiyat tarihinde, Avrupa'daki geç romantizm eğilimine karşılık gelen dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Soneleri</span>

Kırım Soneleri, Adam Mickiewicz'in 1825 yaz ve sonbaharında Kırım Yarımadası'na yaptığı yolculuğu anlatan 18 soneden oluşan dizedir. Soneler 1825-1826 yıllarında yazılmış ve 1826'da Odessa Soneleri ile birlikte Moskova'da yayımlanmıştır. Soneler, Polonya edebiyatındaki ilk sonelerdir ve bu yapıttan sonra dönemin yazarlar arasında soneler serisini başlattı. Soneler, Johann Wolfgang von Goethe'nin West-östlicher Divan'ndan bir slogan içerir ve Kırım'daki seyahat arkadaşlarına ithaf edilmiştir.

Polonyalı anneye, 1830'da Adam Mickiewicz tarafından 1830'da yazılan bir şiirdir. İlk baskısı 1831'de Goniec Krakowski dergisinde yayınlandı

<span class="mw-page-title-main">Konrad Wallenrod</span>

Konrad Wallenrod, 14. yüzyılda hüküm süren Litvanya Büyük Dükalığı'nda geçen, Adam Mickiewicz tarafından 1828'de Lehçe yazılmış şiiridir.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı'nın Davası Çemberi</span>

Tanrı'nın Davası Çemberi, 1 Haziran 1842'de Andrzej Towiański'nin öncülüğünde Paris'te kurulan ve 1878'e kadar faaliyet gösteren ahlaki ve dini bir hareket. Towiański, işgal altında yaşayan Leh halkı için yeni bir dönemin geleceğine inanıyordu. Ona göre Tanrı'nın Krallığının yeryüzüne gelişinde Polonya ulusunun tarihsel süreçte önemli bir rolü olacaktı. Çünkü onlara göre Polonyalılar, seçilmiş uluslardan bir tanesidir. Bunun yanında dini hareket, kurumsallaşmış dini formları da eleştirdi. Her insanın tanrı tarafından kendisine verilen mutlak bilginin kendi içinde gizli olduğunu iddia ediyorlardı. Çember, birçok Polonyalı göçmenden oluşuyordu. Bunların arasında Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki, Michał Szweycer, Seweryn Goszczyński gibi isimler de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Dziady (III. Bölüm)</span>

Dziady , Adam Mickiewicz'in kaleme aldığı Dziady dizisinin üçüncü eseridir. Eser 1832'de Dresden'de yazılmıştır. İlk kez 1832'de şiirin dördüncü cildi ve bir yıl sonra ayrı bir baskı olarak yayınlandı. Araştırmacılar, Dziady'ın bu bölümünü siyasi-tarihsel ve metafizik konuların tek bir eserde bir araya gelmesi nedeniyle Polonya romantik dramasının başyapıtı olduğunu kabul eder. Eser, yazıldığı yere ithafen bazen Dziady Drezdeńskie olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Ulusu ve Polonya Hacının Kitapları</span>

Polonya Ulusu ve Polonya Hacının Kitapları, 1832'de Paris'te Kasım Ayaklanması'nın bastırılmasından kısa bir süre sonra Adam Mickiewicz tarafından yazıldı. Eser iki bölüme ayrılıyor: "Polonya ulusunun kitapları" ve "Polonya hac kitapları". Her ikisi de hem ideoloji hem de sanat açısından bir bütün oluşturur. "Polonya ulusunun kitapları ve Polonya hacları" aslında nesir şiiri şeklinde yazılmış siyasi bir incelemedir. Bu eserde Mickiewicz Dziady'ın III. bölümünde gösterdiği mesihik fikirleri detaylandırmaktadır. Bu eserden sonra Mickiewicz, Pan Tadeusz'u kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Juliusz Słowacki</span> Polonyalı şair

Juliusz Słowacki (1809-1849), günümüz Ukrayna topraklarına bulunan Krzemieniec'de doğdu. Babası Euzebiusz Słowacki, o yıllarda Wołyn'da edebiyat profesörlüğü yapıyordu. Ardından Vilnius Üniversitesine geçen Euzebiusz Słowacki, ailesiyle birlikte Vilnius'a taşındı. Ancak Juliusz Słowacki beş yaşındayken babası tüberkülozdan dolayı öldü. Kocasının erken ölümünden sonra, Salomea'ye miras kaldı ve oğluyla birlikte Krzemieniec'e geri döndü. Oldukça güzel olan Salomea, 1818'de, üst düzey seçkinler arasındaki sayısız temas sayesinde Vilnius Üniversitesinden bir tıp profesörü ve Litvanya'nın elitlerinden olan August Bécu ile yeniden evlendi. Profesör August Bécu, Juliusz'un sanata olan eğilimini fark etmişti. Annesi ise sanatla ilgilenmesini istemiyordu. Ancak hiçbir zaman üzerinden atamayacağı içe dönük ve melankolik ruha sahip olan Juliusz Słowacki, sürekli Fransız ve İngiliz edebiyatıyla ilgileniyordu.

Genesis Felsefesi, Juliusz Słowacki tarafından, hem milletin hem de bireyin tarihteki rolünü göz önünde bulunduran felsefi bir kavramdır. 1843'te Słowacki, uzun süre üye olmadığı Tanrı'nın Davası Çemberi'nden ayrıldı. Tarikatın felsefesine katılmıyordu. Bu nedenle Juliusz Słowacki evrenin özü ve varoluşun anlamı hakkındaki görüşlerini düzenleyen kendi felsefi sistemini yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Üç Ozan</span>

Üç Ozan, Polonya Romantik edebiyatının ulusal şairleridir. Polonya egemen devletinin varlığını sona erdiren Polonya'nın parçalanması sırasında sürgünde yaşadılar ve çalıştılar. Rus iktidarına karşı 1830 Ocak Ayaklanmasının ardından yazdıkları trajik şiirsel oyunları ve epik şiirleri, Polonya'nın yabancı güçlerden bağımsızlık mücadelesi etrafında dönüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arap (şiir)</span>

Arap, Juliusz Słowacki'nin Kasım 1830'da Varşova'da yazdığı bir şiirdir. Ancak şiir, Nisan 1832'de Słowacki'nin Şiir adlı eserinin ilk cildinde yayınlandı. Słowacki'nin Michał Rola Skibnicki'ye ithaf ettiği bu koleksiyondaki iki doğu şiirinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Avni Paşa</span>

Mirliva Ahmed Avni Paşa, Ahmed Lortkipanidze veya Seryaver Avni Paşa, VI. Mehmed’in başyaverliği ve Bahriye Nazırlığı yapmış Osmanlı askeri ve devlet adamı.