İçeriğe atla

Anguilla Cumhuriyeti

Republic of Anguilla
Anguilla Cumhuriyeti
1967-1969
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentThe Valley
Tarihçe 
• Kuruluşu
1967
• Dağılışı
1969
Öncüller
Ardıllar
Saint Christopher-Nevis-Anguilla
Saint Christopher-Nevis-Anguilla

Anguilla Cumhuriyeti, Anguilla adasında 11 Temmuz 1967 ile 19 Mart 1969 tarihleri arasında var olan kısa ömürlü, tanınmayan bağımsız bir devletti. Ada bu tarihte daha önce de bulunduğu Birleşik Krallık kontrolü altına girmiştir.[1]

Tarihçe

27 Şubat 1967'de Birleşik Krallık, Saint Christopher-Nevis-Anguilla denizaşırı topraklarına kendi anayasasının geçerli olacağı ve önemli ölçüde özerkliğin tanındığı "ortak devlet" statüsü verdi. Birçok Anguillalı, ana yönetimin bulunduğu Saint Kitts'den yapılan siyasi itaate şiddetle karşı çıkarak 30 Mayıs 1967'de (Anguilla Günü olarak bilinir), Saint Kitts polislerini adadan tahliye etti.[2] Adada oluşturulan geçici hükûmet, Amerika Birleşik Devletleri yönetimi altına girmeyi teklif etse de bu teklif reddedildi. 11 Temmuz 1967'de, Anguilla'nın 'acemi devletten' ayrılması konusunda bir referandum yapıldı. Seçmenler 1813 lehte oy ve 5 aleyhte oy ile Saint Christopher-Nevis-Anguilla birliğinden ayrılma kararı verdi. Aynı süreçte bir bağımsızlık bildirisi kaleme alınarak Walter Hodge tarafından kamuoyuna duyurulmuştur.[3]

Hemen ayrı bir yasama konseyi kuruldu. Peter Adams, Anguilla Adası Konseyi'nin ilk başkanı olarak görev yaptı, ancak Anguilla'nın yeniden Saint Kitts ile birleştirilmesi yönündeki teklifi kabul etmesinin ardından görevden alındı ve yerine Ronald Webster getirildi. Aralık 1967'de, Birleşik Krallık parlamentosunun iki üyesi, bir İngiliz yetkilinin bir yıllığına Anguilla Konseyi ile birlikte temel idarî yetkiyi kullanacağı bir geçici anlaşma üzerinde çalıştı. Tony Lee, 8 Ocak 1968'de göreve başladı, ancak görev süresinin sonunda, adanın yönetiminin uzun vadeli geleceği konusunda hiçbir anlaşmaya varılmadı.

Cumhuriyet ilanı

6 Şubat 1969'da Anguilla'da düzenlenen ikinci referandumda da Saint Kitts ile yeniden birleşme sorusu 1739'a karşı 4 oyla reddedilmesinden bir gün sonra Anguilla bağımsızlığını ilan etti.[4]

Webster bir kez daha başkan olarak görev yaptı. Yeni bir Birleşik Krallık elçisi William Whitlock, 11 Mart 1969'da yeni bir geçici Birleşik Krallık yönetimi önerisiyle gelse de bu kabul edilmeyerek Whitlock adadan gönderildi.[5]

Yeniden Birleşik Krallık kontrolünün sağlanması

19 Mart 1969'da Birleşik Krallık, adada sükûneti sağlamak ve düzeni yeniden kurmak için adaya asker çıkardı.[6] Webster, askerlerin adaya ulaşmasının ardından adadan Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitap ederek Anguilla'nın kendi kaderini tayin hakkına sahip olması gerektiğini savunma gerekçesiyle kaçtı.

Anguilla'nın 1971 yasası ile Saint Kitts ve Nevis'ten ayrılmasına izin verilmiş, ancak bu adım anca 1980 yasası ile resmiyete dönüştürülmüştür. 19 Aralık 1980'de adanın resmî olarak Saint Kitts'ten ayrılıp ayrı bir Birleşik Krallık bölgesi haline gelmesine izin verildi. Saint Kitts ve Nevis 1983'te Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığını elde ederken, Anguilla bir Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesi statüsünü elde etti.

Kaynakça

  1. ^ "Political Disintegration: The Lessons of Anguilla". Government and Opposition (İngilizce). 6 (1): 58-74. 1971. doi:10.1111/j.1477-7053.1971.tb00812.x. ISSN 0017-257X.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ David X. Noack: Die abtrünnige Republik Anguilla 17 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., amerika21.de 2016-09-27. Retrieved on 2017-04-23.
  3. ^ Under an English Heaven. New York: Simon & Schuster. 1972. ss. 78-79. ISBN 0-671-21311-3.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ A History of St. Kitts. Macmillan Caribbean. 2002. ss. 147-149. ISBN 9780333747605. 
  5. ^ Roth, Andrew (7 Kasım 2001). "Obituary: William Whitlock". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 11 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Anguilla: The farcical British invasion everyone forgets". The National. 19 Mart 2019. 19 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis</span> Karayiplerde, iki adadan oluşan federal bir ülke

Saint Kitts ve Nevis ya da resmî adı ile Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Karayipler'dek yer alan Küçük Antiller'in kuzey bölümünde, Rüzgâraltı Adaları olarak isimlendirilen kısımda bulunan ve iki adadan oluşan federal bir ülke. Yüzölçümü ve nüfus bakımından Amerika kıtasının küçük bağımsız devletlerinden biri olan ada ülkesi, Karayipler'in Federasyon ile yönetilen tek ülkesidir. Ülkenin başkenti, ülkenin en büyük adası olan Saint Kitts üzerindeki Basseterre'dir.

İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anguilla</span> Karayiplerdeki Britanya Denizaşırı Toprakları ülkesi

Anguilla, Karayipler'de bulunan bir Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesidir. Adanın başkenti The Valley'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Denizaşırı Toprakları</span> Birleşik Krallıkın hâkimiyetindeki on dört bölge

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Karayipler Futbol Birliği</span>

Karayipler Futbol Birliği, Karayipler ulusal futbol federasyonlarının çek çatı altında toplandığı bir organizasyondur. FIFA tarafından tanınan 25 ve tanınmayan 5 ülkeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Nevis</span>

Nevis, Karayipler'deki Küçük Antiller'in kuzeyinde bulunan ada. Saint Kitts adasıyla birlikte Saint Kitts ve Nevis'i oluşturmaktadır. Adanın batı tarafında Karayip Denizi ve doğusu Atlas Okyanusu'na bakmaktadır. Adanın 350 km doğu-güneybatısında Puerto Rico adası ve 50 km batısında Antigua adası bulunur. Adanın alanı 93 km² olup nüfusu 2006 itibarıyla 12,106 kişidir. Adanın başkenti Charlestown kentidir.

<span class="mw-page-title-main">UTC-04.00</span>

UTC−04:00, UTC'den 4 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis bayrağı</span> Ulusal bayrak

Saint Kitts ve Nevis bayrağı, 19 Eylül 1983 tarihinde kabul edilen Saint Kitts ve Nevis devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hint Adaları Federasyonu</span> 1958-1962 arasında Karayiplerde kurulmuş Britanya denizaşırı bölgeleri birliği

Batı Hint Adaları Federasyonu, 1958-1962 yılları arasında Karayiplerdeki Britanya Denizaşırı Topraklarına dâhil adalarda hüküm sürmüş kısa ömürlü politik birliktir. Federasyon, Trinidad ve Tobago, Barbados, Jamaika, Rüzgâraltı ve Rüzgârüstü adalarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu. Başkenti bugün Trinidad ve Tobago'nun da başkenti olan Port of Spain kentiydi. Federasyon fikrinde asıl amaç adaların tek bir ülke halinde Britanya'dan bağımsızlığını ilan etmesiydi ancak bağımsızlık ilanından önce iç politik çekişmeler nedeniyle bu birliktelik çöktü. Neticede federasyon toprakları, hâlen Britanya Denizaşırı Toprakları bünyesinde olan Anguilla, Montserrat, Cayman Adaları ve Turks ve Caicos Adaları haricinde, Antigua ve Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago olmak üzere Birleşik Krallık'tan ayrılarak dokuz ayrı bağımsız ülke haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Sudan'ın 1956'daki bağımsızlığından bu yana devlet başkanlarını listeler.

Batı Hint Adaları millî kriket takımı, aynı zamanda Windies de denir, birçok ülkenin birleşmesiyle oluşan ve uluslararası maçlar yapan kriket takımıdır. Bu takımı Batı Hint Adaları Kriket Kurulu idare etmektedir. Bu takım 15 Karayip ülkesinden oluşuyor. Bunların içinde İngiltere'ye bağımlı ya da bağımlı olmayan takımlar vardır. Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesidir. 1970 ve 1990 yılları arasında Batı Hint Adaları, Test ve ODİ kriketinde en güçlü takımdı. Batı Hint Adaları; iki kez Kriket Dünya Kupası (1975,1979), iki kez Kriket Dünya Twenty20 Kupası (2012,2016) kazanmıştır. 5 Ekim 2016 tarihi itibarıyla Batı Hint Adaları, Test'te sekizinci, ODİ'de dokuzuncu ve Twenty20'de dördüncüdür. Batı Hint Adaları 2007 Kriket Dünya Kupası ve 2010 Kriket Dünya Twenty20 Kupası turnuvaları için ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Christopher-Nevis-Anguilla</span> Karayiplerde 1882-1983 arası var olan Britanya kolonisi

Saint Christopher-Nevis-Anguilla, 1882'den 1983'e kadar Batı Hint Adaları'nda Anguilla, Nevis ve Saint Christopher adalarından oluşan bir Britanya kolonisiydi. 1882-1951 ve 1980 ile birliğin dağıldığı 1983'e kadar varlığını sürdüren koloni kısaca Saint Christopher ve Nevis olarak da biliniyordu. Saint Christopher ve Nevis, 1983'te Saint Kitts ve Nevis Federasyonu olarak bağımsızlık kazanırken, Anguilla bir Britanya denizaşırı bölgesi olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Anguilla bayrağı</span> Ulusal bayrak

Anguilla bayrağı, Karayipler'de Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Anguilla tarafından kullanılan bayrak. Anguilla bayrağı günümüzdeki hâli ile 30 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiştir.

Britanya Denizaşırı Toprakları Yasası 2002 Britanya Parlamentosu tarafından 2002 yılında kabul edilen bir yasadır. Yasa, kısmen 1981 İngiliz Vatandaşlık Yasası'nın yerini alarak "Britanya Bağımlı Toprakları" olarak adlandırılan bölgelerin Britanya Denizaşırı Toprakları olarak yeniden adlandırılmasını ve denizaşırı bölgelerde yaşayanların vatandaşlığın yeniden tanımlanmasını içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Virjin Adaları</span>

İspanyol Virgin Adaları, ya da daha eski ismi olan Geçit Adaları olarak adlandırılan ve Porto Riko Virjin Adaları ya da Batı Virjin Adaları olarak da bilinen ve Culebra ve Vieques adalarından oluşan, günümüzde Karayipler'de yer alan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin denizaşırı ada bölgelerinden biri konumunda olan Porto Riko Milletler Topluluğu'na bağlı adalar.

<span class="mw-page-title-main">2005 Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumu</span>

2005 Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsız olması için 30 Ocak 2005'te yapılan bir referandumdur. Nihai sonuçlar, oyların büyük çoğunluğunun, yüzde 98,98'inin bağımsızlıktan yana olduğunu gösterdi. Kürdistan Referandum Hareketi'nin Irak parlamento seçimleri ve 2005 Kürdistan Bölgesi seçimleri ile birlikte yürüttüğü referandumda Kürdistan Bölgesi halkına Irak'ın bir parçası olarak kalmaktan mı yoksa bağımsız bir Kürdistan'dan mı yana oldukları soruldu.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgârüstü Adaları (Antiller)</span>

Rüzgârüstü Adaları, Küçük Antiller'in kuzey kısmına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Christopher-Nevis-Anguilla bayrağı</span>

Eskiden, Saint Christopher-Nevis-Anguilla'nın çeşitli bayrakları vardı. Son versiyon olan "üçlü palmiye" bayrağı 1967 yılında tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Karayip Devletleri Örgütü</span>

Doğu Karayip Devletleri Örgütü, ekonomik uyum ve entegrasyona, insan haklarının ve yasal hakların korunmasına ve Doğu Karayipler'deki bölgeler ve ülkeler arasında iyi yönetişimin teşvik edilmesine adanmış hükûmetlerarası bir kuruluştur. Aynı zamanda doğal afet durumunda sorumluluğun ve yükümlülüğün dağıtılması rolünü de yerine getirir.