İçeriğe atla

Angophora hispida

Angophora hispida bir mallee olarak veya ağaç olarak yaklaşık 7 m (25 ft) yüksekliğe kadar büyür. A. Hispida'nın küçük boyutu, özellikle Angophora ve Okaliptüs akrabalarına kıyasla, cüce elma yaygın adıyla bilinmesine yol açar. Sydney'in hemen güneyinden Gosford bölgesine kadar, New South Wales'in nispeten küçük bir kısmına özgüdür.

Bitkinin yaprakları sapsızdır (sapsız) ve sapı kalp şeklindeki tabanlarla sarar. Önceki adı - A. cordifolia - bu kordat yapraklarına atıfta bulunmuştur. Diğer bir ayırt edici özellik ise, dalları, çiçek tabanlarını ve yeni büyümeyi kaplayan kırmızı kıllı tüylerdir. Bu, belirli epithet hispida'ya yol açar ("kıllı" anlamına gelir).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ağaç</span> meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki

Ağaç, botanikte çoğu türünde dalları ve yaprakları destekleyen uzun bir sürgüne ya da gövdeye sahip çok yıllık bir bitkidir. Ağaç tanımı, bazı kullanımlarda sadece ikincil büyüme gösteren odunsu bitkileri, kereste olarak kullanılabilen bitkileri ya da belirli bir yüksekliğin üzerindeki bitkileri kapsayacak şekilde daha dar olabilir. Daha geniş tanımlarda ise uzun palmiyeler, eğrelti ağaçları, muz ağaçları ve bambular da birer ağaç olarak kabul edilir. Ağaçlar taksonomik bir grup değildir ancak güneş ışığı için rekabet etmek adına diğer bitkilerden daha fazla yükseğe çıkmanın bir yolu olarak birbirinden bağımsız şekilde evrimleşip gövde ve dalları olan çeşitli bitki türlerini içermektedir. Ağaçlar uzun ömürlü olma eğilimindedir ve bazıları birkaç bin yıl yaşar. Ağaçlar 370 milyon yıldır dünya üzerindeki varlığını sürdürmektedir. Dünyada yaklaşık üç trilyon olgunluğa erişmiş ağacın olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gelincik (bitki)</span>

Gelincik, gelincikgiller (Papaveraceae) familyasından Dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaprak</span> yaprak, ağacda olan hafif parçadır.

Yaprak, bitkilerde fotosentez, transpirasyon ve solunumun gerçekleştiği temel organlardır. Gövde ve yan dalların üzerindeki boğumlardan çıkan ve büyümesi sınırlı olan yapılardır.

<span class="mw-page-title-main">Gülibrişim</span>

Gülibrişim, baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen küçük bir ağaç.

<span class="mw-page-title-main">Sığırkuyruğu</span>

Sığırkuyruğu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasından Verbascum cinsini oluşturan iki yıllık bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Erguvan</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Erguvan, baklagiller (Fabaceae) familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır.

<i>Nymphaea</i>

Nymphaea, nilüfergiller (Nymphaeaceae) familyasına bağlı bir su bitkisi cinsidir. Cinste dünya geneline yayılmış, toplam 50 civarı tür bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek</span> bazı bitkilerin üreme organı

Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Devedikeni</span>

Devedikeni, papatyagiller (Asteraceae) familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da bilinir.

<i>Prunus subg. Amygdalus</i> bitki alt cinsi

Prunus subg. Amygdalus, gülgiller (Rosaceae) familyasından badem ve şeftali türlerini içren Prunus'un bir alt cinsi.

<i>Ajuga reptans</i>

Ajuga reptans, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık otsu bitki türü.

<i>Solidago</i>

Altınbaşak, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Solidago cinsini oluşturan yaz ya da sonbaharın sonlarında çiçek açan çok yıllık bitki türlerinin ortak adı.

<i>Lysimachia arvensis</i>

Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Sıralı dört silindir motor</span> Dört silindirin de aynı çizgide yer aldığı içten yanmalı motor

Sıralı dört silindir motor, dört silindirin de aynı çizgi üzerinde yer aldığı bir içten yanmalı motor tipi. Sıralı dört silindir motorlarda tek silindir sırasında yan yana yer alan dört silindir, tek bir krank milini çevirir. Eğimli olarak monte edilen sıralı dört silindir motorlara "eğik dört silindir" de denir.

<span class="mw-page-title-main">Yaprak sapı</span> bitkilerde çeşitli organları bağlayan parça

Botanikte yaprak sapı ya da petiyol yaprak ayasını dala ya da gövdeye bağlayan parçadır. Genellikle bağlandığı dal ile aynı iç yapıya sahiptir. Yaprak sapının her iki yanında görülen küçük oluşumlara kulacık denir. Yaprak sapı olan yapraklar "saplı" ya da "petioalat", yaprak sapı olmayan yapraklara da "sapsız" ya da "sesil" yapraklar denir.

<span class="mw-page-title-main">Halkalı fok</span> memeli türü

Halkalı fok fokgiller familyasından Arktik ve subarktik bölgede yaşayan bir yüzgeçayaklı türüdür. Görece küçük boyutlu olan halkalı fokların boyu nadiren 1,5 m.'yi geçer. Adını kürkündeki koyu renkli beneklerin çevresinde bulunan açık gri halkalardan alır. Kuzey Yarımküre'de buz üstünde yaşayan en yaygın fok türüdür. Yaşam alanı Arktik Okyanusu'ndan Bering Denizi ve Ohotsk Denizi'ni geçerek Pasifik Okyanusu'nda en güneyde Japonya'nın kuzey kıyılarına kadar, Atlantik Okyanusu'nda da Grönland ve İskandinavya kıyıları ile en güneyde Newfoundland'a kadar uzanır ve ayrıca Avrupa'nın kuzeyinde tatlısuda yaşayan iki türü de bulunur. Halkalı foklar kutup ayılarının ana avlarından biridir ve çok uzun süredir Arktik bölgede yaşayan yerli halkların sofralarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hakiki yasemin</span>

Jasminum officinale, Jasminum cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kışın yaprağını döken veya herdemyeşil sarılıcı yahut da ince uzun sürgünleri yerde uzanan odunsu bir bitkidir. Tutunduğu bitkiler üzerinde 8–10 m'ye kadar yükselir. Yeşil renkli sürgünleri narin, dört köşeli, tüyüz veya başlangıçta hafif tüylü, sonra çıplaktır. Yıllık sürgünlerin boyu 1-1,5 m'ye ulaşır. Tüysü yapraklar karşılıklı dizilmiştir. Yaprakçık sayısı 3-7'dir. Eliptik uzunca yumurta biçimindedir. 1–6 cm boyundadır. Yan yaprakçıklar sapsız, uçtaki yapraklar saplıdır. Beyaz çiçekler kokuludur. Haziran-Eylül arasında çiçek açar, bunlardan 2-10 tanesi terminal durumlu kurullar halindedir.

<i>Draba hispida</i>

Kıllı dolama veya bilimsel adıyla Draba hispida, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir. 800 ila 3200 metre yükseklikteki moloz, kayalık yamaç ve otlaklarda yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Temmuz ayında meyve verir. Uzunluğu genellikle 2.5 ila 15 cm arasında değişen kıllı dolamanın 25 santimetreye kadar büyüdüğü rapor edilmiştir.

<i>Campanula glomerata</i>

Campanula glomerata, Campanulaceae familyasına ait Campanula cinsinden bir çiçekli bitki türüdür. Aynı zamanda İngiltere'nin Rutland bölgesinin resmi çiçeğidir.